Μπόλτον: Κρεμάει στα μανταλάκια τον Τραμπ για προσωπικές και όχι εθνικές πολιτικές…

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Ποιες υπηρεσίες πρόσφερε ο Τραμπ στον Ερντογάν; Φοβερές οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον

Στο βιβλίο του με τίτλο “The Room Where It Happened,” ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον περιγράφει διάφορα επεισόδια όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει έρευνες για «εγκληματικές πράξεις» ξένων χωρών και ξένων ηγετών.

Μερικές σελίδες του βιβλίου διέρρευσαν στις εφημερίδες New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία και ανάμεσα σε αυτούς τους ηγέτες, στους οποίους έκανε χάρες ο κ. Τραμπ, είναι ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν

 «Στην πραγματικότητα», γράφει, ήταν πρόθυμος να σταματήσει δικαστικές υποθέσεις, «για να προσφέρει προσωπικές εύνοιες σε δικτάτορες που του άρεσαν». Ο κ. Μπόλτον αναφέρει  συγκεκριμένα υποθέσεις που αφορούσαν μεγάλες εταιρείες στην Κίνα και την Τουρκία, όπως σημειώνει η εφημερίδα New York Times, που κάνει την αποκάλυψη.

«Το μοτίβο έμοιαζε με παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ως τρόπο ζωής, τον οποίο δεν μπορούσαμε να δεχτούμε», γράφει ο κ. Μπόλτον, προσθέτοντας ότι ανέφερε τις ανησυχίες του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ.

Ο κ. Μπόλτον, ωστόσο, δεν είχε τίποτα άλλο παρά περιφρόνηση για τους Δημοκρατικούς, που κατηγόρησαν τον κ. Τραμπ, λέγοντας ότι ακολούθησαν «κακή πρακτική», περιορίζοντας την έρευνά τους στο ζήτημα της Ουκρανίας και προχωρώντας πολύ γρήγορα για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους.

Αντ ‘αυτού, είπε ότι θα έπρεπε επίσης να εξετάσουν πώς ο κ. Τραμπ ήταν πρόθυμος να παρέμβει σε έρευνες για εταιρείες όπως η τουρκική Halkbank για να ευνοήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ή την ZTE της Κίνας για να ευνοήσει τον κ. Σι Τζινπίνγκ.

Τον Μάιο του 2018, αναφέρει ο Μπόλτον σύμφωνα με την Washington Post, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέδωσε στον κ. Τραμπ ένα σημείωμα στο οποίο ισχυριζότανότι είναι αθώα μια τουρκική εταιρεία, που βρισκόταν υπό έρευνα από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των ιρανικών κυρώσεων.

«Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν τους αντικατθιστούσε από δικούς του», γράφει ο Μπόλτον.

Σε ένα σημείο, ο Μπόλτον λέει ότι έμαθε ότι ο Κούσνερ επρόκειτο να τηλεφωνήσει στον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, επειδή ήταν επίσης γαμπρός του Ερντογάν.

«Ενημέρωσα τον Πομπέο και τον Μνούτσιν (υπουργός Οικονομικών) για αυτό το νέο “κανάλι γαμπρού» και και οι δύο εξερράγησαν. Ο Πομπέο ήταν εξοργισμένος, γράφει ο Μπόλτον, “γιατί αυτό ήταν ένα ακόμη παράδειγμα του Κούσνερ να κάνει, δηλαδή, διεθνείς διαπραγματεύσεις που δεν θα έπρεπε να κάνει (μαζί με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή).”

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται να γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη και κάποια φορά ρώτησε αν η Φινλανδία είναι μέρος της Ρωσίας, γράφει ο κ. Μπόλτον.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υποστηρίζει ότι ήρθε πιο κοντά στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό.

Ισχυρίζεται ότι ακόμη και κορυφαίοι σύμβουλοι του, που θεωρούν τον εαυτό τους πιστό στον κ. Τραμπ, τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του.

Κατά τη συνάντηση του κ. Τραμπ το 2018 με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το βιβλίο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στον κ. Μπόλτον ένα σημείωμα που υποτιμούσε τον πρόεδρο, λέγοντας: «Λέει μπούρδες» (“He is so full of shit”).

————-

Ο Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια του Κινέζου προέδρου για να επανεκλεγεί

Με μια κατηγορία καταπέλτη, ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να κερδίσει την επανεκλογή του κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης τον Ιούνιο του 2019.

«Ο Τραμπ, τότε, ακατανόητα, έστρεψε τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάνοντας έναν υπαινιγμό στην οικονομική ικανότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει», έγραψε ο Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου του που δημοσίευσε η Wall Street Journal.

«Τόνισε τη σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα».

————

Η Τουρκία αγνοεί και την Ουάσιγκτον και το Παρίσι: Η απειλή του Μπόλτον για Τραμπ-Ερντογάν

Δεν έχουμε δει ακόμα, δια γυμνού οφθαλμού, την πολυαναμενόμενη ισχυρή παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο πιο υψηλό επίπεδο, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για να αποσύρει τα πολεμικά του σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός εάν γίνονται παρεμβάσεις και δεν δημοσιοποιούνται, κάτι που είναι λογικό.

Πάντως, επειδή κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται αυτό που υποστηρίξαμε άπειρες φορές: ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν ακούει κανένα. Η όποια παρέμβαση πρέπει να είναι τόσο ισχυρή που θα τον συνεφέρει.

Άλλωστε, οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί απέδειξαν με την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον ότι μπορούν να βάλουν χαλινάρι στον Ερντογάν. Και να τον αναγκάσουν να γονατίσει. Δυστυχώς τώρα τους εκβιάζει με την υπόθεση του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν …είδε. Δεν άκουσε τίποτα. Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν ορθή και καλή, αλλά πάλι απουσιάζει το μαστίγιο…

Και για να είμαι δίκαιος και να μην τα βάζουμε πάντα και μόνο με τους Αμερικανούς. Δεν βλέπουμε παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ, όπως έχει υποχρέωση, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επίσης υποχρέωση, ούτε από τη Μόσχα, που βεβαίως δεν έχει υποχρέωση διότι η Ελλάδα δεν διατηρεί συμμαχική σχέση με τη Ρωσία.

Ο κ. Πούτιν, όμως, επηρεάζει τον Ερντογάν, ίσως και περισσότερο απ’ ότι τον επηρεάζει ο κ. Τραμπ. Ως εκπρόσωπος του «ορθόδοξου γένους», θα μπορούσε να παρέμβει. Αλλά γιατί να το πράξει και να σώσει το ΝΑΤΟ, αφού το ίδιο παίζει τον γνωστό βρώμικο ρόλο: Τα πάντα για την Τουρκία…

Η γαλλική κυβέρνηση είναι η μόνη που φωνάζει και αναμένεται να δράσει σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι της στιγμής ο Ερντογάν την αγνοεί και την καθυβρίζει…

Αυτό που βλέπουμε από την πλευρά της Αμερικής είναι μία κινητικότητα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στέλνουν καθημερινά μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά φοβάμαι ότι δεν δίνεται καμία σημασία στο περιεχόμενο τους.

Η αμερικανική θέση για το θέμα του παράνομου μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι καθαρή. Το χαρακτηρίζουν προκλητική ενέργεια και όχι μόνο. Και είναι υποστηρικτική προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί φέρονται να πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, διότι όπως είπε και ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ μόνο η Μόσχα εξυπηρετείται από αυτόν τον πόλεμο, καθώς θα διαλυθεί εντελώς η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η θέση αυτή μπορεί να αναλυθεί με διάφορους τρόπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από κοινού παρέμβαση προς τον Ερντογάν, αλλά δεν γνωρίζουμε αν το αίτημα θα γίνει δεκτό ή αν ο κ. Πομπέο θα συνεχίσει μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και δεν κατέληξε πουθενά. Και το λέω αυτό εκ του αποτελέσματος. Η Τουρκία έγινε ακόμα πιο επιθετική, και έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις συμβουλές του Αμερικανού υπουργού.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν, όταν μίλησαν και για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Φαίνεται ότι δεν ήταν μία καλή συζήτηση. Αλλά ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο κ. Τραμπ επιχείρησε να σταματήσει την έκδοση μέσω δικαστηρίου.

Όπως έχουμε γράψει, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον κ. Μπόλτον να αφαιρέσει πολλές σελίδες, που αναφέρονται και στη σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο της Κίνας, και αυτός αρνήθηκε. Έτσι, στις 23 Ιουνίου, εάν δεν αφαιρεθούν ή δεν αλλάξουν σημεία του βιβλίου, πιθανότατα θα γνωρίζουμε γιατί ο κ. Τραμπ εκτελεί ότι απαιτεί ο Ερντογάν.

Η υπόθεση του βιβλίου αυτού, απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο μέρα και νύχτα. Ο κ. Μπόλτον γνωρίζει τα πάντα για τις σχέσεις του κ. Τραμπ με όλα τα συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Έχει και ένα λόγο παραπάνω να κυνηγήσει τον Ερντογάν. Η απόλυση του από τον Λευκό Οίκο μπορεί να οφείλεται στην αφόρητη πίεση του Τούρκου προέδρου, επειδή ο κ. Μπόλτον τον θεωρούσε απειλή για τη Δύση και λόγω της στενής του σχέσης με το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου…

Ας ελπίσουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα καλύψουν ακόμα μία φορά τον κ. Ερντογάν…

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged