Η ΕΕ «τσιτωμένη» τραβάει το… αυτί της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Το χαβά του Ερντογάν

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται το σχέδιο της Άγκυρας με «όπλο» εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς αυτό που θέλει είναι να εκβιάσει την Ευρώπη και να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για όσους πρόσφυγες διαμένουν στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην Τουρκία.

Μηνύματα προς την πλευρά της Τουρκίας σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι μετακινήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα με την Ελλάδα συνεχίζουν να στέλνουν αξιωματούχοι της ΕΕ καθώς η κατάσταση στον Έβρο εδώ και αρκετά 24ωρα παραμένει έκρυθμη.

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται το σχέδιο της Άγκυρας με «όπλο» εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς αυτό που θέλει είναι να εκβιάσει την Ευρώπη και να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για όσους πρόσφυγες διαμένουν στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην Τουρκία.

Δεν είναι αποδεκτή η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ

Ένα 24ωρη μετά την έλευση της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο όπου εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα προς την Τουρκία και ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις τονίζοντας ότι «ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξημένο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχει κάνει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, απορρίπτει σθεναρά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς».

Αυτή η κατάσταση, προσθέτουν,  στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή» αναφέρεται στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν.

Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι μετανάστες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να διαβούν παράνομα περάσματα από ξηράς ή θαλάσσης».

Καλούνται δε τόσο η Τουρκία όσο και οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ να μεταδώσουν το σχετικό μήνυμα. Επίσης ζητείται η αποτροπή της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, στην οποία επιδίδονται κατά κόρον οι τουρκικές αρχές.

Επιπλέον, «το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσθετη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τη δέσμευση να χορηγήσει άμεσα 350 εκατομμύρια ευρώ και την πρόταση για επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης του μεταναστευτικού και των συνόρων».

Ξεχωριστές δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας υπήρξαν ακόμη τόσο από τη Γαλλία όσο και τη Δανία.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία εκφράζει την σαφή και αδιαμφισβήτητη στήριξη στην Ελλάδα και στον ίδιο προσωπικά για τα μέτρα και τις αποφασιστικές προσπάθειες για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και ταυτόχρονα εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε, εκφράζει σε επιστολή της προς τον κ. Μητσοτάκη η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν.

Η κα. Φρέντερικσεν μιλά για απαράδεκτη πίεση που δέχεται η Ελλάδα και κατ΄επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορα με την Τουρκία. Δηλώνει ακόμα την ετοιμότητα της Δανίας να στηρίξει την Ελλάδα τόσο μέσω της Frontex, καθώς και με άλλα μέσα.

Το… χαβά του ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να χαράσσει το δικό του δρόμο μεταξύ εκβιασμών και απειλών προς την ΕΕ.

«Καλούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να σεβαστούν τους πρόσφυγες που έρχονται στην επικράτειά τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου » δήλωσε χθες, ο τουρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που ο ίδιος έχει κάνει «κουρελόχαρτο» τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Απείλησε μάλιστα εμμέσως τις χώρες της Ευρώπης όπου όπως επισήμανε «τα βήματα του φασισμού ακούγονται όλο και πιο δυνατά κάθε ημέρα που περνάει» ότι «μία κατάσταση σαν κι αυτή (με περαιτέρω ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών) θα είναι πραγματική καταστροφή».

Στο φως ο ωμός εκβιασμός Ερντογάν

 Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει την Ε.Ε. να δει την αλήθεια και να δώσει την απαραίτητη στήριξη στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη μετά την επίθεση της 27ης Φεβρουαρίου κατά Τούρκων στρατιωτών βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο.

«Αν η ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν τη μεταναστευτική κρίση πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικής και ανθρωπιστικές λύσεις στη Συρία» τόνισε.

Μάλιστα, προειδοποίησε, όπως μεταδίδει η Daily Sabah και το TRT, ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξουν ελεύθερες εκλογές και νέο σύνταγμα στη Συρία.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged