Politico για εκλογές: Ο Τσίπρας, το ταξικό μίσος και η κατάρρευση…

Αναλύσεις
Μοιραστείτε το:

Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή, ο κόσμος ήθελε σταθερότητα

Η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει μεγάλη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέφει στο πρωθυπουργικό αξίωμα από πολύ ισχυρότερη θέση για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τους επενδυτές, σημειώνει το Politico σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα η ΝΔ κατέγραψε διψήφιο προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου της, του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτή τη φορά, με νέο εκλογικό σύστημα που επιβραβεύει το πρώτο κόμμα με έως και 50 έδρες μπόνους, σε δημοσκόπηση του Politico η υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας φτάνει στο 42% και είναι υπερδιπλάσια από την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεπερνά το 20%.

«Ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος με άνετη πλειοψηφία», δήλωσε ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής και ιδρυτής της εταιρείας About People.

«Συνήθως όταν κερδίζεις εκλογές για πρώτη φορά έχεις περίοδο χάριτος, στη δεύτερη θητεία δεν έχεις. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, επειδή η αντιπολίτευση εξοντώθηκε, ο Μητσοτάκης έχει νέα περίοδο χάριτος», τόνισε ο ίδιος.

Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, προεξοφλώντας ότι μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα αποτρέψει την επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ως επόμενα βήματά του, ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να περικόψει ακόμη περισσότερο τον διογκωμένο δημόσιο τομέα και να μεταρρυθμίσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

«Ο Μητσοτάκης ενδεχομένως για πρώτη φορά έχει τον έλεγχο του κόμματός του», δήλωσε ο Βόλφανγκ Πικολί, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo.

Παρόλο που ο νικητής της Κυριακής είναι ήδη βέβαιος, παραμένουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εύρος της πλειοψηφίας που θα εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς και σχετικά με την τύχη των καταβαραθρωμένων κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης που θα είναι λιγότερο ικανά να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Μαζί με την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται η κατάρρευση της υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να βυθίζονται, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε τώρα να αμφισβητηθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται σαφές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρίσκονται σε σύγχυση στο επόμενο κοινοβούλιο.

«Η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτή την πτυχή, διότι έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να γίνει πρόβλημα για την κυβέρνηση, για την ποιότητα της χάραξης πολιτικής για τη λογοδοσία και για τη διαφάνεια», σχολιάζει ο Πικολί.

«Το γεγονός ότι είναι τόσο κυρίαρχος τώρα δεν αφήνει στον Μητσοτάκη καμία δικαιολογία και οι προσδοκίες είναι επίσης πολύ υψηλές», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κουβαλά ακόμα τα βαρίδια από τους ταραχώδεις πρώτους μήνες της ηγεσίας του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε την Ελλάδα στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης.

Παρά το ότι η Νέα Δημοκρατία επιβαρύνθηκε με σκάνδαλο κατασκοπείας, πληθωρισμό, αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου και τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή, ενώ μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε σταθερότητα», δήλωσε ο Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη οφείλεται κυρίως στην κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν βλέπω τον κόσμο να έχει προσδοκίες αυτή τη στιγμή από την πολιτική γενικά, πόσο μάλλον υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση», συνέχισε. «Είναι προφανές ότι οι κομματικές ταυτίσεις των ψηφοφόρων είναι πολύ χαλαρές, οι ψήφοι είναι δανεικές. Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι οι επόμενες ευρωεκλογές σε ένα χρόνο», τόνισε.

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Η Ελλάδα αναμένεται σύντομα να ανακτήσει επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, περισσότερα από 12 χρόνια μετά την απώλεια της αξιολόγησής της, σηματοδοτώντας το τέλος των σκοτεινών ημερών της οικονομικής κρίσης.

«Η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αποτελεί ισχυρό μήνυμα όσον αφορά την αλλαγή σελίδας, την απομάκρυνση από τις παλιές κακές αναμνήσεις», δήλωσε ο Πικολί. «Είναι καλά νέα για τις τράπεζες και επίσης για τους δανειολήπτες, διότι θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί αυτό», όπως είπε ο ίδιος.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με πολλές από τις αδυναμίες που επιβάρυναν την ανάπτυξη επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας γραφειοκρατίας, ιδίως στο νομικό σύστημα, και της χρόνιας φοροδιαφυγής.

Ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, βλέπει δύο προκλήσεις για την κυβέρνηση: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τις αναταράξεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση, και ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο εσωτερικό μπορεί να μην είναι εύκολες και θα απαιτήσουν προσεκτικό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει συστηματικά πρωτογενή πλεονάσματα – να δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει από φόρους – και ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων και για τον εκσυγχρονισμό τμημάτων του δημόσιου τομέα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο Πικολί ανέφερε: «Δεν είδαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, προφανώς η πανδημία επηρέασε τη διαδικασία, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και του τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό το μέτωπο, προτού δαπανηθεί πολιτικό κεφάλαιο».

Ο παράγοντας του περιθωρίου

Με τα κυρίαρχα κόμματα να διατηρούν λίγο-πολύ τα επίπεδα υποστήριξης που είχαν στις 21 Μαΐου, φαίνεται ότι οι εκλογές της Κυριακής θα δώσουν ακόμα μια ευκαιρία στα περιθωριακά κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς.

Το επόμενο κοινοβούλιο της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει τέσσερα ή και εννέα κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο κόμματα της άκρας αριστεράς, όπως αναφέρει το Politico: η «Πλεύση Ελευθερίας» και το «ΜέΡΑ25», με επικεφαλής πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα δεξιά, διεκδικούν την ψήφο των υπερεθνικιστών, αντι-μεταναστών, η θρησκευτική, φιλορωσική, κατά των αμβλώσεων «Νίκη» και η επίσης φιλορωσική «Ελληνική Λύση». Υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής αποτελεί το κόμμα «Σπαρτιάτες» με τον κρατούμενο στη φυλακή βουλευτή του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, στον κατάλογο των υποστηρικτών του, το οποίο είδε την υποστήριξή του να ενισχύεται σε πάνω από 2% μέσα σε λίγες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μητσοτάκης στόχευσε στο να κερδίσει την υποστήριξη αυτών των κομμάτων με μηνύματα που αποσκοπούν στην προσέλκυση θρησκευόμενων ψηφοφόρων, εστιάζοντας στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα κόμματα αυτά είναι πιο ισχυρά.

«Το να υπάρχουν πολλές ακραίες φωνές στο κοινοβούλιο δεν σημαίνει απαραίτητα πολυφωνία, αλλά ίσως το αντίθετο, οδηγώντας σε μία δημοκρατική κακοφωνία και φρενάροντας την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργία», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη.

Αν και τα κόμματα αυτά είναι απίθανο να αποτελέσουν απειλή για τη Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα αποδειχθούν ενοχλητικά αν βρεθούν στη Βουλή, αποδυναμώνοντας την κυριαρχία του κόμματος.

«Εάν αυτά τα περιθωριακά κόμματα εισέλθουν στο κοινοβούλιο θα είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία», δήλωσε η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Θα αλλάξει ο μηχανισμός, ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, γιατί θα λαμβάνει υπόψη του τι συμβαίνει στην ακροδεξιά. Οι λαϊκιστικές φωνές, οι φωνές κατά της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, οι αντιμεταναστευτικές φωνές θα είναι ισχυρότερες και θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση», ανέφερε.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged