Πειρατές της συνδρομητικής: Στα 160 εκατ. ευρώ ο τζίρος, πάνω από 800.000 οι παράνομοι χρήστες – δύο προφυλακίσεις

Κοινωνία Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Πάνω από 24 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος «πειρατών» συνδρομητικής TV – Πώς δρούσαν

Στις φυλακές οδηγήθηκαν μετά από μαραθώνιες απολογίες στην ανακρίτρια οι δύο εκ των συνολικά δέκα κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος των «πειρατικών» λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι δράστες, με «πειρατικά» λογισμικά και μηχανήματα, «έσπαγαν» το σήμα των καναλιών που προβάλλονται με συνδρομή σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες μετά από μαραθώνιες απολογίες που διήρκεσαν 11 ώρες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός» του κυκλώματος και ο «υπαρχηγός», ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι. Κατά περίπτωση επιβλήθηκε και εγγυοδοσία.

Η δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος των κατηγορουμένων αφορά τα κακουργήματα:

  • εγκληματική οργάνωση,
  • παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων,
  • ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κύκλωμα περιλαμβάνει περισσότερους εμπλεκόμενους, ενώ, εκτός από τους 10 συλληφθέντες, υπάρχουν στοιχεία για ακόμα επτά εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να έχουν ταυτοποιηθεί.

Τα κέρδη του κυκλώματος «πειρατών» ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ!

Όπως αναφέρει η δικογραφία, τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημιά στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη τους είτε με μετρητά είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών είτε μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παραβίαζαν επί τουλάχιστον 8 χρόνια την πνευματική ιδιοκτησία σε εμπορική κλίμακα, έχοντας τεράστιο πελατολόγιο, τουλάχιστον 13.000 συνδρομητών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η οργάνωση προκάλεσε οικονομική ζημία άνω των 100.000.000 ευρώ στις εταιρείες COSMOTE TV, VODAFONE και NOVA, ενώ είχε ιεραρχική δομή, με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές κ.λπ.

Έτσι δρούσαν οι «πειρατές» της συνδρομητικής τηλεόρασης

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών.

Δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία τα μέλη, ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers), τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes), που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.

Πώς οι «πειρατές» διαφήμιζαν το παράνομο προϊόν τους

Για την προώθηση των παράνομων υπηρεσιών τους, οι πωλητές έρχονταν σε επαφή με το κοντινό περιβάλλον τους, όπου πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα και εν αγνοία των εταιρειών στα τηλεοπτικά τους προγράμματα.

Προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντάς πως δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις λόγω των μέτρων προστασίας που λάμβαναν.

Τι γινόταν μόλις έληγαν οι συνδρομές

Το κύκλωμα προσέφερε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές στο πελατολόγιο. Μόλις έληγε ο χρόνος συνδρομής, διακόπτονταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες. Για να επανασυνδεθούν οι πελάτες με την παράνομη πλατφόρμα, έπρεπε να επικοινωνήσουν εκ νέου με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για ανανέωση της συνδρομής.

Εισπράξεις χέρι με χέρι ή μέσω Paypal

Το κύκλωμα επέλεγε συγκεκριμένους τρόπους για να εισπράττει τα κέρδη ώστε να μην κινούν υποψίες. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προτιμούσαν να λαμβάνουν τις εισπράξεις στο χέρι, ή μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) ή καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

———————–

Κύκλωμα πειρατείας για συνδρομητικά κανάλια – Στο μικροσκόπιο των αρχών οι 13.000 πελάτες τους, πάνω από 25 εκατομμύρια τα κέρδη της οργάνωσης

Συνελήφθησαν 10 άτομα μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές

Πειρατές της συνδρομητικής: Εως 160 εκατ. ο τζίρος, πάνω από 800.000 οι παράνομοι χρήστες. Η πειρατεία του streaming εκτιμάται ότι προκαλεί στο Δημόσιο ετήσιες απώλειες εσόδων της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Εως και 160 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αγγίζει το ύψος του ετήσιου τζίρου των πειρατών της συνδρομητικής τηλεόρασης, που παρέχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο είτε έναντι μηνιαίας συνδρομής είτε μέσω ιστοσελίδων παράνομης μετάδοσης αθλητικού περιεχομένου, στις οποίες η πρόσβαση είναι συνήθως δωρεάν.

Ο επικερδής χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας γίνεται αντιληπτός ύστερα και από την πρόσφατη εξάρθρωση από την Ελληνική Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών κυκλώματος που δρούσε για οκτώ χρόνια, διέθετε 13.000 πελάτες και είχε αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Ενα ακόμη μικρότερο κύκλωμα, που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιούνιο, είχε έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ορισμένες πηγές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς τοποθετούν σε μισό εκατομμύριο τους παράνομους συνδρομητές, που καταβάλλουν, δηλαδή μηνιαία συνδρομή κατά μέσον όρο 15 ευρώ, ενώ άλλες πηγές υπολογίζουν τον αριθμό αυτό σε 800.000-900.000.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα για τη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών λευκού κολάρου κυμαίνονται από 90 εκατ. έως περίπου 160 εκατ. ευρώ, με τον αριθμό των νόμιμων συνδρομητών με ενεργή συνδρομή σε Cosmote, Nova και Vodafone TV να διαμορφώνεται σε 1,2 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το πλήγμα, όμως, για τους παρόχους είναι πολλαπλάσιας ισχύος, εάν ληφθεί υπόψη ότι το κύκλωμα που εξάρθρωσε η αστυνομία προχθές Πέμπτη, κατά την οκταετή του δράση είχε προκαλέσει ζημία στους παρόχους 100 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα διαφυγόντα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από συνδρομές.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε εισέπρατταν τα κέρδη «στο χέρι», μέσω ψηφιακών τραπεζών με έδρα εκτός Ελλάδας και μέσω καταβολών σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μελών των οικογενειών τους.

Είχαν δημιουργήσει παράνομη ιστοσελίδα στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή μεταπωλητές (dealers) των παρεχομένων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.

Και διαχειρίζονταν το πελατολόγιό τους μέσω ειδικού λογισμικού διαχείρισης συνδρομητών ανά διαδικτυακή πύλη (σημ.: το παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο μεταδιδόταν μέσω πολλαπλών ιστοσελίδων).

Τα συνδρομητικά πακέτα προσέφεραν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Για να νομιμοποιήσουν τα «μαύρα» έσοδα, οι πειρατές του streaming, αγόραζαν ακίνητα, ίδρυαν ατομικές εταιρείες ή εμφάνιζαν εικονικά κέρδη από στοιχηματικά παίγνια.

Το κόστος για το Δημόσιο

Η πειρατεία του streaming εκτιμάται ότι προκαλεί στο Δημόσιο ετήσιες απώλειες εσόδων της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Και απειλεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τη βιωσιμότητα των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (οver-the-top) που υπόκεινται και σε τέλος 10% υπέρ του Δημοσίου – επιβάλλεται στο συνολικό ποσό του λογαριασμού προ ΦΠΑ.

Πανευρωπαϊκά, εκτιμάται ότι το παράνομο streaming προκαλεί απώλεια 18.000 θέσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ η πειρατική μετάδοση αθλητικών γεγονότων κοστίζει στην παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία περίπου 26,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράνομες συνδρομές έχουν επιπτώσεις και για τους χρήστες. Οι τελευταίοι, δεν κινδυνεύουν μόνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο, αλλά ανοίγουν την πόρτα στους χάκερ, αφήνοντας όλα τα προσωπικά τους δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία τους εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα.

—————

Κύκλωμα πειρατείας για συνδρομητικά κανάλια. Στο μικροσκόπιο των αρχών οι 13.000 πελάτες τους, πάνω από 25 εκατομμύρια τα κέρδη της οργάνωσης

Στοιχεία για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που προμήθευε συσκευές για «πειρατική» θέαση συνδρομητικών καναλιών, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής δέκα άνδρες (εννέα ημεδαπούς – έναν αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.

Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν είσπραξη δια χειρός, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους και των μελών των οικογενειών τους.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel), το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Στα συνδρομητικά πακέτα τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (videoondemand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

  • 500 ευρώ,
  • 400 λίρες Αγγλίας,
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • αποθηκευτικούς δίσκους,
  • ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
  • 6 πολυτελή αυτοκίνητα,
  • 6 μοτοσικλέτες και
  • πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: kathimerini.gr, iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged