Παρίσι: Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους της πόλης – Ο πρώτος ευρωπαϊκός δήμος που τα απαγορεύει καθολικά

Μηχανές Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Η απόφαση, οι «πράσινες» επιφυλάξεις και οι εναλλακτικές – Τι κάνουν σε άλλες χώρες για τα escooters

Την τελευταία ημέρα τους ζουν σήμερα τα ηλεκτρικά πατίνια στο Παρίσι. Έπειτα από πέντε χρόνια αμφιλεγόμενης παρουσίας και μετά από σχετική ψηφοφορία, από 1η Σεπτεμβρίου η κυκλοφορία τους απαγορεύεται.

Το Παρίσι γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει πλήρως αυτά τα δίτροχα. Πολλοί Παριζιάνοι οργίζονταν βλέποντάς τα να ελίσσονται ανάμεσα στους πεζούς, ακόμη και με το όριο των 10 χιλιομέτρων την ώρα που είχε επιβληθεί σε ορισμένες ζώνες, ή να σταθμεύουν καταμεσής των πεζοδρομίων. Πολλά ατυχήματα έχουν αποδοθεί σε αυτά.

Οι τρεις εταιρίες ενοικίασης, Lime, Tier και Dott, έχασαν την άδειά τους για κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών σε δημόσιο χώρο, έπειτα από μια ψηφοφορία στις αρχές Απριλίου. Το «όχι» κέρδισε με σχεδόν 90%, όμως μόνο το 7,46% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πήγαν να ψηφίσουν, υπενθυμίζει σε ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο αναδημοσιεύεται από τον Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είχε κάνει και η ίδια εκστρατεία για την ψήφο «κατά» ώστε να μειωθούν «οι ενοχλήσεις». Από τον Αύγουστο τα 15.000 πατίνια αποσύρθηκαν σταδιακά από τους δρόμους. Σήμερα δεν μένουν παρά ελάχιστα σήμερα στους δρόμους, κυρίως στο κέντρο του Παρισιού, για να σταλούν, έπειτα από ενδεχόμενες επιδιορθώσεις, σε άλλες πόλεις.

Πολλές από τις θέσεις που προορίζονταν για αυτά είναι κενές ή υποδέχονται ποδήλατα των τριών εταιριών. Καμία μίσθωση δεν είναι πλέον διαθέσιμη στις εφαρμογές της Lime και της Dott, ενώ εκείνη της Tier έδειχνε μόλις καμιά πενηνταριά οχήματα από τα 5.000 που καταμετρούσε η γερμανική εταρία.

Ένα τρίτο του στόλου της θα παραμείνει στο Ιλ-ντε-Φρανς, σε 80 κοινότητες γύρω από το Μαρν-λα-Βαλέ ή το Σεν-Ζερμέν-εν-Λεγέ. Τα υπόλοιπα αναχωρούν κυρίως για τη Γερμανία. Η Dott θα στείλει τα δικά της στο Βέλγιο ή στο Τελ Αβίβ. Τα πράσινα πατίνια της Lime, θα αναχωρήσουν για τη Λιλ, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη ή για γερμανικές πόλεις. «Έχουμε γυρίσει τη σελίδα ‘πατίνια’” για όλο το Ιλ-ντε-Φρανς», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ξαβιέ Μιράιγ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Lime, μιας καλιφορνέζικης εταιρίας.

«Αυτό με λυπεί επειδή το βρίσκω τόσο ευχάριστο να μπορείς να τριγυρίζεις με αυτό τον τρόπο, να πηγαίνεις από δεξιά στα αριστερά χωρίς το στρες του να βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο, αποκλεισμένη», δήλωνε μερικές ημέρες πριν από την απαγόρευση, η Βαλερί Ρινκέλ, που χρησιμοποιούσε την υπηρεσία.

Αντίθετα, «πιστεύω πως είναι πιο ασφαλές να σταματήσουμε εδώ και εντέλει να ξαναγυρίσουμε στο ποδήλατο ή ο κόσμος να παίρνει το λεωφορείο και τα δημόσια μέσα μεταφοράς», εκτιμούσε ο Ανάς Ελουλά, ένας άλλος πελάτης.

Υπέρ ή κατα των πατινιών; Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες;

Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά των ηλεκτρονικών πατινιών, είναι αναμφισβήτητο πως για πολλούς ευρωπαίους σε μεγάλες πόλεις έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Ωστόσο και σε άλλες χωρες – εκτός της Γαλλίας – εκφράζεται προβληματισμός για τη χρήση τους και οι αρχές επιχειρούν να εφαρμόσουν κανόνες για τη ρύθμιση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς των οδηγών.

Για παράδειγμα στη Ρώμη, οι αρχές εστιάζουν στη μείωση του ορίου ταχύτητας από τα 25 χλμ/ώρα σε 20 χλμ/ώρα αλλά και στον περιορισμό των χώρων στάθμευσης. Νωρίτερα, πριν την ολική απαγόρευση, το Παρίσι είχε περιορίσει το όριο ταχύτητα στα 10 χλμ/ώρα σε περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας με υψηλή κίνηση. Στο Όσλο, στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη, έχουν επίσης στραφεί στην απαγόρευση ενοικίασης ηλεκτρονικών πατινιών σε συγκεκριμένες ώρες, και συγκεκριμένα τις βραδινές. Αρκετές ακόμη χώρες, όπως η Ισπανία, η Δανία και η Νορβηγία έχουν καταστήσει δια νόμου υποχρεωτικό τη χρήση κράνους, αλλά και τον έλεγχο των τεχνικών προτύπων.

Η χώρα και η πόλη που φαίνεται να κινείται ριζικά προς αντίθετη κατεύθυνση είναι η Αγγλία και το Λονδίνο. Οι αρχές της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνηση της χώρας εμφανίζονται διατεθειμένες να επεκτείνουν τη νόμιμη χρήση των ηλεκτρονικών σκούτερ, καθώς μέχρι σήμερα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των ενοικιαζόμενων και όχι των ιδιωτικών. Δοκιμαστικά προγράμματα έχουν δημιουργηθεί σε δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Για τους υποστηρικτές, τα ηλεκτρονικά πατίνια αποτελούν μια χρήσιμη λύση στην κυκλοφοριακή «κόλαση» των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Βοηθούν επίσης στη «διαφυγή» από τα κατάμεστα μετρό και λεωφορεία, ενώ όσοι τα χρησιμοποιούν υπογραμμίζουν πως σπάνια αργούν στα ραντεβού τους. Όμως για τους πολλούς πολέμιους τους, τα e – scooter δεν είναι παρά μια μάστιγα που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θανατηφόρα ατυχήματα.

Και «πράσινες» επιφυλάξεις

Όπως είχε αναδείξει παλαιότερο δημοσίευμα, ακόμη και οι οικολόγοι έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τον πραγματικό θετικό αντίκτυπό τους. Μελέτη που διεξήχθη στο Παρίσι έδειξε πως τα ηλεκτρονικά σκούτερ εκπέμπουν έξι φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά δέκα χιλιόμετρα σε σχέση με το μέτρο.

Έρευνα δείχνει πως μόνο το 13% των ταξιδιών με σκούτερ θα είχε γίνει διαφορετικά με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. Έτσι τα ηλεκτρονικά σκούτερ αντικαθιστούν στην πράξη, κυρίως τα λιγότερο ρυπογόνα μέσα μεταφοράς, σημειώνει η συγγραφέας της έκθεσης Άν ντε Μπορτόλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως καταγράφεται στον τρόπο παραγωγής του. «Το αποτύπωμα άνθρακα της μπαταρίας τους δεν είναι αμελητέο, αλλά το κύριο ζήτημα είναι ο σκελετός αλουμινίου που έχει πολύ υψηλό αποτύπωμα», υπογραμμίζει η Αν Ντε Μπορτόλι, που υπογράφει τη σχετική έρευνα. Είναι ενδεικτικό πως στο Παρίσι καταγράφεται μεγάλη ρύπανση των ποταμών, καθώς πολλά από τα ηλεκτρονικά σκούτερ καταλήγουν στο βυθό των ποταμών της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Πιθανώς τα πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον είναι μέταλλα όπως το νικέλιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, τα οποία δεν υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες, αλλά υπάρχουν σε αυτές τις μπαταρίες. Αλλά δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη δημιουργία αυτού που ονομάζουμε νανοσωματίδια, μικρά σωματίδια που μεταφέρουν μέταλλα μέσα τους και τα οποία μπορούν να βρουν το δρόμο τους σε σχεδόν κάθε ζωντανό ιστό και να μολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα», σημειώνει.

Εναλλακτικές

Οι εταιρίες στο Παρίσι ποντάρουν στο ότι οι πελάτες τους θα στραφούν στα ποδήλατα αυτόματης μίσθωσης, που προτείνονται ήδη για τον καθένα, κάτι που θα επέτρεπε να αποφευχθούν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, απολύσεις. «Μια μεγάλη σελίδα γυρίζει για την Tier, όμως το προτιμούμε παρά να υποχωρήσουμε στη νοσταλγία, κοιτάμε μπροστά», λέει ο Κλεμάν Πετ, υπεύθυνος για τη λειτουργία της επιχείρησης στη Γαλλία, παραπέμποντας στα 5.000 ποδήλατα που είναι ακόμη διαθέσιμα.

«Η ανάπτυξη του ποδηλάτου είναι σε πλήρη άνθηση» με «προοπτικές (…) πολύ ενδιαφέρουσες», επιβεβαιώνει ο Μιράιγ από τη Lime, που προτείνει 10.000 ποδήλατα.

Δεν είναι όμως όλοι έτοιμοι να περάσουν στο ποδήλατο. Για τους τουρίστες, «δεν είναι το ίδιο πράγμα, είναι πιο μεγάλα και πιο βαριά, δεν είναι τόσο ευκίνητα», λέει η Αμάντα Ρόλινς, μια Αμερικανίδα ινφλουένσερ με 740.000 συνδρομητές στο TikTok, και λάτρις των πατινιών.

Ορισμένοι τακτικοί χρήστες θα μπορούσαν να επιλέξουν την αγορά ή μια εναλλακτική προσφορά μίσθωσης με την ημέρα, τη μισή ημέρα ή με την εβδομάδα, όπως εκείνη που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, από την επιχείρηση λιανικού εμπορίου μοτοσικλετών, σκούτερ και πατινιών Volt.

Η εταιρία, που έριξε την ιδέα πριν από την ψηφοφορία στο Παρίσι, θέλει να προτείνει «σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν καθημερινά» τα ηλεκτρικά πατίνια, «ακόμη και στους τουρίστες», να νοικιάσουν ένα, «επίσης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων», λέει ο Γκρεγκορί Κοϊγιό, ιδρυτής της επιχείρησης, στο Γαλλικό Πρακτορείο.  «Η διακοπή του ‘free floating’ θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση μίσθωσης», εκτιμά, φιλοδοξώντας να τοποθετήσει 1.000 έως 2.000 πατίνια συνολικά κυρίως «σε όλα τα κρίσιμα σημεία που υπάρχει αυτή η πολύ σημαντική ζήτηση».

Πηγή: newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged