Π. Σκουρλέτης: «Ο κόσμος εκτιμάει τελικά την ειλικρίνεια» – δεν μπορούμε να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί όπως το 2019

Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Π. Σκουρλέτης: Το 2019 καλύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί – Δρομολογείται η εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ και η παραχώρησή του σε άλλους χώρους

Καλεσμένος στην εκπομπή NEWSROOM της ΕΡΤ βρέθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα εσωκομματικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για λάθη του παρελθόντος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2019 καλύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» ενώ χαρακτήρισε «ελεεινή προπαγάνδα» από όσους «λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε όλα καλά, αλλά λόγω εσωτερικής υπονόμευσης είχαμε αυτό το αποτέλεσμα». Αξίζει να σημειωθεί πως τα πυρά του πρώην υπουργού δέχτηκε και ο Χρ. Σπίρτζης για τον όποιο ανέφερε: «ήταν υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά και παρέδωσε λευκή κόλλα».

Επιπλέον – μεταξύ άλλων – ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως από κάποιους «δρομολογείται η εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ και η παραχώρησή του σε άλλους χώρους

Για τις δηλώσεις Αποστολάκη

«Απ΄ ό,τι άκουσα, αυτά που είπε ο κ. Αποστολάκης μάλλον χρεώνονται στον ίδιο προσωπικές του απόψεις» αναφερόμενος στην δήλωση του βουλευτή Επικρατείας περί στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ σε «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας ενόψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα – θα έλεγα ότι το μείζον – δεν είναι η στρατηγική μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, αλλά η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται στον αυτοδιοικητικό χάρτη και ιδιαίτερα για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Που είναι μία εικόνα αιμορραγίας που συνεχίζεται μετά τις τελευταίες εκλογές». «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η ασθένεια και νομίζω ότι το ζητούμενο είναι αυτό. Κανείς να εμβαθύνει στις βαθύτερες αιτίες της εκλογικής συντριβής του Μαΐου και του Ιουνίου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε: «νομίζω ότι το αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου δεν κρίθηκε τον τελευταίο μήνα. Σχετίζεται με τις επιλογές που γίνανε από την επομένη του 2019 και με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αυτό έκρινε ο κόσμος. Και εδώ θα ήθελα να ασκήσω και μια κριτική σε ένα μέρος ανθρώπων, στελεχών και συντρόφων μου, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή την αποτυχία, την εκλογική, με μία λογική αναζήτηση εσωτερικών εχθρών. Θεωρώ ότι είναι εντελώς λάθος αυτοί που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε όλα καλά, αλλά λόγω εσωτερικής υπονόμευσης είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Πρόκειται περί ελεεινής προπαγάνδας.

Για τις αντιδράσεις από την εκλογή Κασσελάκη

«Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι δυνάμεις που στήριξαν τον κύριο Κασσελάκη βασίστηκαν σε μια προσέγγιση που σας είπα πριν. Μας είπαν κάποιοι δεν θέλετε να κυβερνήσετε, θέλετε να χάσετε. Αν είναι δυνατόν να το λέει αυτό Στην πλειοψηφία του υπουργικού Συμβουλίου της περιόδου 2015 -2019 και σε εκείνα τα πολιτικά στελέχη τα οποία κατόρθωσαν μέσα από μια αντιφατική πορεία, αλλά θα έλεγα μεγαλειώδη, να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αυτά τα πράγματα δεν στέκουν. Νομίζω ότι πρέπει κανείς να κοιτάξει ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες και να αναλάβει τις ευθύνες του» απάντησε αναφερόμενος στα εσωκομματικά προβλήματα και πρόσθεσε πως «δεν το διαχωρίζω σε παλιούς και νέους».

«Μετά το 2019 έγιναν επιλογές πολύ συγκεκριμένες. Αντί να μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε μια πρόταση προγραμματική που θα μπορούσε στα νέα δεδομένα της νέας περιόδου – ότι είχαμε βγει από το 2018 από τα μνημόνια, κάτι το οποίο με θετικό τρόπο πιστώνεται στη δικιά μας προσπάθεια και αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε εμείς είναι πέρα από το να τιμήσουμε εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που μας δώσανε το 32%, που δεν είναι ένα υψηλό ποσοστό για ένα κόμμα το οποίο είχε εφαρμόσει μια πολιτική η οποία στον πυρήνα της είναι μνημονιακή πολιτική – αντί να το κάνουμε αυτό, αρχίσαμε να μιλάμε γενικά και αόριστα με ένα θολό προγραμματικό στίγμα, χωρίς να μπορούμε να πιάνουμε τον σφυγμό της κοινωνίας και των κοινωνικών δυνάμεων».

Επιπλέον αναφερόμενος σε σχόλια του Στ. Κασσελάκη για τον νόμο Κατρούγκαλου ο κ. Σκουλέτης σημείωσε «όταν εγώ υποστηρίζω ότι δεν αναζητήσαμε αμέσως μετά το 2019 τις αιτίες της τότε εκλογικής ήττας και καλύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί αναφέρομαι και στα ζητήματα του ασφαλιστικού». και πρόσθεσε: «προσωπικά και δημόσια έχω αναφερθεί σε αυτά και πολύ περισσότερο στις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων του κόμματος είχα θέσει τα ζητήματα αυτά. Ποτέ δεν καθίσαμε να αξιολογήσουμε, για παράδειγμα, αν ήταν σε συλλογικό επίπεδο, σε ατομικό καθένας είχε την άποψή του και μπορεί να την έλεγε, αλλά σημασία έχει κοινά συμπεράσματα οδηγούμαστε. Αν για παράδειγμα, ο νόμος ο οποίος συνέδεε τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών με τα εισοδήματά τους ήταν λάθος ή όχι, αυτό δεν το είπαμε, με αποτέλεσμα να μας βγαίνουν διάφορες τέτοιες δηλώσεις οι οποίες στοιχίζουν, όπως αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά που σε τελική ανάλυση δεν του είχε πει ποτέ κανείς. Ξέρεις Γιώργο, αυτό ήταν λάθος, το οποίο αναγκαστήκαμε και το κάναμε κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών περιορισμών για να σώσουμε τα ταμεία».

«Ο κόσμος εκτιμάει τελικά την ειλικρίνεια» πρόσθεσε ακόμη.

Για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Η νέα ηγεσία του κόμματος έπρεπε ήδη – και της το χρεώνω – να είχε συγκαλέσει το ανώτερο πολιτικό όργανο με βάση το καταστατικό του κόμματος που λέγεται Πολιτική Γραμματεία. Είναι αδιανόητο να έχουμε αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα και στο Ισραήλ, να έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, να έχουμε μια σειρά ζητήματα και το ανώτερο καθοδηγητικό πολιτικό όργανο, βάσει του καταστατικού να μην έχει συγκληθεί.

Αναφερόμενος για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών πρόσθεσε «εκεί θεωρώ ότι ήταν και το λάθος και θεωρώ ότι ήταν και το λάθος του κυρίου Αποστολάκη ότι μπήκε. Δεν ξέρω για ποιους λόγους σας διευκρίνισε εκείνος, σε μια διαδικασία επιλογής προσώπων που είναι εντελώς προγραμματικά απέναντί μας. Εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Το προσπερνάμε. Δεν μας αφορά η επιλογή ανάμεσα στον κ. Στεφανή και τον κύριο Μουτζούρη. Είναι εξίσου μακριά».

Για τη χθεσινή ομιλία Κασσελάκη

Άκουσα αποσπασματικά, την ομιλία του κ. Κασσελάκη, διατύπωσε σε ένα μεγάλο μέρος κάποιες πάγιες θέσεις του χώρου μας, προγραμματικές θέσεις, ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τους εργαζόμενους και διατύπωσε και πολλές προσωπικές απόψεις, για τις οποίες νομίζω θα κριθεί και ο ίδιος και θα συζητηθούν και στο κόμμα.

Για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Ο κύριος Σπίρτζης (που έκανε αυτή την πρόταση) ήταν υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά και παρέδωσε λευκή κόλλα και παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τελείως θα έλεγε κανείς ειλικρινά αλλά και κυνικά ομολογείται ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και την συσσωμάτωση του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις δείχνει τελικά πόσο πίστευαν στην προηγούμενη πορεία και ποιοι υπονόμευσαν αντικειμενικά την προηγούμενη περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαμε πριν από έναν χρόνο σχεδόν συνέδριο. Συζητήσαμε πάνω στα θέματα της στρατηγικής και όλοι είπαμε ότι πρέπει να επιδιώκουμε συμμαχίες στη βάση προγραμματικών θέσεων και αρχών με τους όμορους πολιτικούς χώρους. Και το είπαμε και προεκλογικά, άρα και με το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ. Αλλά το να πεις ότι θα πρέπει να πάμε και να ενσωματωθούν σε έναν ενιαίο φορέα σημαίνει ότι δεν πιστεύεις πια σε μια αυτόνομη παρουσία της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ

«Πρόκειται για μια τραγωδία, για ένα δράμα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης στην αρχή της συνομιλίας αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ. «αυτό που κανείς πρέπει να επισημάνει, οφείλει να επισημάνει, είναι ότι τελικά οι ακραίες στάσεις, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όλα αυτά τα οποία ζούμε, είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής αδικίας εις βάρος των Παλαιστινίων. Εδώ έχουμε δηλαδή μια ήττα της παγκόσμιας κοινότητας στο να υπερασπιστεί τη διεθνή νομιμότητα. Αυτό τροφοδοτεί την Χαμάς, τις ακραίες φωνές, την τυφλή τρομοκρατία. Μια τρομοκρατία η οποία πολλές φορές την είδαμε να ασκείται και κάτω από το πέπλο του κράτους του Ισραήλ. Διαχρονικά μιλάω» και πρόσθεσε πως «εάν λοιπόν άλλα 20 χρόνια παραταθεί αυτή η κατάσταση, δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ουσιαστικά στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο σε έκταση είναι περίπου όσο η Άνδρος, με 68% ανεργία, αν δεν κάνω λάθος, τι θα γεννήσει πιστεύετε εσείς;».

Επιπλέον σημείωσε πως «η Χαμάς αυτό που ζητάει, δηλαδή την άρνηση στο να υπάρχει το κράτος του Ισραήλ είναι τελείως παράλογο. Άρα αυτό το οποίο σήμερα δεν αναγνωρίζεται είναι το κράτος της Παλαιστίνης, ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης. Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ, αυτές τις αποφάσεις του ΟΗΕ εμείς θέλουμε να τις υπερασπιζόμαστε και στην περίπτωση της Κύπρου».

Πηγή: ertnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged