Νέο Τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο: Οι επιλογές Ερντογάν – Ποια η τύχη παλιών και νέων…

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Σαρωτικές αλλαγές Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο

Οι αλλαγές Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο θεωρούνται δείγμα της πρόθεσής του να αλλάξει τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών. Νέος υπΟικ ο Μεχμέτ Σιμσέκ.

Με συμβολικές αλλά και ουσιαστικές κινήσεις ξεκίνησε τη νέα θητεία του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Κήρυξε το νέο αιώνα της Τουρκίας, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, με μία μεγάλη τελετή στο προεδρικό μέγαρο μετά την ορκωμοσία του. Σχολιάστηκε από τα τουρκικά μέσα η επιλογή του να καθίσουν δίπλα του από τη μια πλευρά o Οικουμενικός Πατριάρχης και από την άλλη ο Αρχιμουφτής της Τουρκίας. Στην πρώτη σειρά δίπλα του ήταν κι όλοι οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες των δογμάτων στην Τουρκία. Συμβολισμοί που αρέσουν στον Ταγίπ Ερντογάν. Και φυσικά στο πλευρό του η σύζυγος του Εμινέ.

Οι σαρωτικές αλλαγές που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο θεωρούνται δείγμα της πρόθεσης του να αλλάξει τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών. Πιο σημαντικό πάντως σήμερα θεωρείται ότι ανέλαβε καθήκοντα ο Μεχμέτ Σιμσέκ. Οι όροι του προφανώς έγιναν δεκτοί. Στο τιμόνι της οικονομίας θα προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία της κατρακύλας που έχει πάρει η τουρκική λίρα, όπως και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας.

Θα οδηγήσει το μορατόριουμ σε διάλογο με την Ελλάδα;

Στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως ο ίδιος ο Σιμσέκ θα τοποθετήσει την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Το τρομερό κορίτσι από την Τουρκία όπως την αποκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs σε καίριες θέσεις, όπως και σε άλλους πολλούς οικονομικούς κολοσσούς.

Και οι αλλαγές που έκανε όμως στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν πως σκοπεύει να αλλάξει πλεύση. Ο Χακάν Φιντάν, ο μέχρι τώρα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, όπως φημολογούνταν. Την θέση του θα αναλάβει, όπως λέγεται, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Κινήσεις που δείχνουν πώς σκοπεύει να προχωρήσει τις σχέσεις ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και τη Λιβύη. Ενώ ο Γιασάρ Γκιουλέρ που από αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μεταφέρθηκε στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται πιο ήπιων τόνων από τον προκάτοχό του Χουλουσί Ακάρ.

Όσο για τις σχέσεις με την Ελλάδα στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα κάνει πράξη το δόγμα του Κεμάλ, «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Μένει να δούμε αν το μορατόριουμ, που φαίνεται πως θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, θα οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές πιθανές εντάσεις, όπως τονίζει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου τουρκικού υπουργικού συμβουλίου – Ειδικοί αναλύουν τις επιλογές Ερντογάν

Για την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επιλογή νέων ατόμων που στελεχώνουν το υπουργικό του συμβούλιο μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Χρήστος Τεάζης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιάννης Μανδαλίδης και Πιέρρος Τζανετάκος.

 «Έχουμε εποχή Χακάν Φιντάν στο Υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη μιλώντας για τον νέο εκπρόσωπο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος όπως είπε ήταν «επί 13 χρόνια αρχηγός στις υπηρεσίες πληροφοριών και διαχειριζόταν θέματα εξωτερικής πολιτικής»».

Μιλώντας ο Γιάννης Μανδαλίδης για τον Χακάν Φιντάν και τη γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά θέματα αποκάλυψε ότι είχε διαχειριστεί την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία στην Ελλάδα.

Για την επιλογή της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκαν που προαλείφεται για τη θέση της νέας επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε στην εκπομπή ο Χρήστος Τεάζης διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι υπουργοί που διορίστηκαν από τον Ερντογάν ήταν αναπληρωτές υπουργοί με τους προηγούμενους υπουργούς, οπότε δεν θεωρώ ότι θα ακολουθηθεί μία καινούργια πολιτική και εφόσον φυσικά ο Ερντογάν ηγείτο αυτού του υπουργικού συμβουλίου»

Αναφερόμενος στο Χακάν Φιντάν ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας, σχολίασε ότι όταν ο Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός τον είχε προτείνει να είναι υποψήφιος βουλευτής και τότε ο Ερντογάν είχε πει όχι στην υποψηφιότητά του νέου υπουργού εξωτερικών.

«Ο κάθε υπουργός είναι πολύ “υπάκουος” στον Ερντογάν. Δεν θα θεωρήσω ότι θα κάνει μια πολιτική ανεξάρτητη από το από το Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί που θεωρώ ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή θα είναι στο θέμα της οικονομίας γιατί ο νυν υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι”θα βάλουμε την οικονομία σε ένα ορθολογικό πλαίσιο”» είπε ο κ. Τεάζης εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, αλλιώς θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Σχολιάζοντας ότι από το νέο υπουργικό συμβούλιο απουσιάζουν ονόματα όπως οι Τσαβούσογλου, Ακάρ ενώ ο Καλίν έχει πλέον αναλάβει τη θέση διοικητή της ΜΙΤ ο κ. Τεάζης αναφέρθηκε στην τακτική Ερντογάν να απομακρύνει από κοντά του στελέχη αναβαθμίζοντάς τα.

«Συνήθως ο Ερντογάν, τα τελευταία είκοσι χρόνια, όταν θέλει να διώξει κάποιον από το Προεδρικό Μέγαρο του δίνει μια… κλωτσιά προς τα πάνω» είπε και πρόσθεσε ότι συνήθως τους κάνει υπουργούς και μετά τους «στέλνει» σπίτι τους.

«Δεν ξέρω εάν αυτό θα ισχύσει με τον Φιντάν και τον Καλίν γιατί η θέση του διοικητή της ΜΙΤ είναι θέση μεγάλη οπότε μάλλον έγινε αναβάθμισή του. Για τον Χακάν Φιντάν κρατάω μία επιφύλαξη. Ο καιρός θα δείξει» σημείωσε ο καθηγητής.

Ποιοτική αναβάθμιση

Από την πλευρά του ο Πιέρρος Τζανετάκος έκανε λόγο για μια ποιοτική αναβάθμιση με την επιλογή αυτών των δυο στελεχών, δηλαδή του Χακάν Φιντάν και του Ιμπραήμ Καλίν στις συγκεκριμένες θέσεις.

«Ενδεχομένως να είναι οι μόνοι δύο άνθρωποι αυτή τη στιγμή στο υπουργικό συμβούλιο που έχουν ένα αξιοσημείωτο μέγεθος επιρροής στον Ταγίπ Ερντογάν, που μπορούν να του προτείνουν πράγματα που μπορεί να τον φρενάρουν από άλλες επιλογές. Είναι δύο άνθρωποι πάρα πολύ καταρτισμένοι ο καθένας στο κομμάτι του, ειδικά ο Φιντάν όταν όλα αυτά τα χρόνια έχει αναλάβει και θα το δούμε να γίνεται και τις επόμενες μέρες την προσπάθεια γεφυροποίησης της Τουρκίας με τον μουσουλμανικό κόσμο» σημείωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ο οποίος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό στον Έβρο,

«Δεν είμαστε στο κλίμα της πορείας προς μια κλιμάκωση παρότι η Τουρκία δεν έχει κάνει και δεν φαίνεται να κάνει κανένα βήμα πίσω σε όλα αυτά που συζητάμε τα τελευταία χρόνια περί αναθεωρητικής ατζέντας» πρόσθεσε εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και αντίστοιχη πίεση.

Πηγή: Συνδέσεις / ertnews.gr / dw.com

Μοιραστείτε το:
Tagged