Η Νευροεπιστήμη μίλησε: Αυτός είναι ο νο 1 τρόπος να επιβραδυνθεί η γήρανση… και είναι ευχάριστος!

LifeStyle
Μοιραστείτε το:

Μεγαλώνουμε, είναι αναπόφευκτο. Ευτυχώς όμως, η Νευροεπιστήμη έχει ανακαλύψει έναν ευχάριστο τρόπο για να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να διατηρήσουμε καλή φυσική και νοητική υγεία, αλλά και μία καλή σχέση με τον… καθρέφτη μας.

Σίγουρα θέλετε να μάθετε ποιός είναι αυτός, οπότε ας μην καθυστερούμε:

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Frontiers in Human Neuroscience Journal, η φυσική δραστηριότητα όχι μόνο επιβραδύνει, αλλά προλαμβάνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, αποτρέποντας την κάμψη των φυσικών και νοητικών λειτουργιών. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, η πιο αποτελεσματική φυσική δραστηριότητα γι’ αυτό είναι… ο χορός!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Kathrin Rehfeld, απέδειξαν ότι δύο διαφορετικά είδη φυσικής δραστηριότητας –ο χορός και η προπόνηση αντοχής- ενισχύουν την περιοχή του εγκεφάλου που εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνουμε.

Όμως, μόνο ο χορός αποδείχθηκε αποτελεσματικός όσο αφορά στις αλλαγές στη συμπεριφορά, λόγω της αισθητής βελτίωσης που επιφέρει στην ισορροπία.

Οι ερευνητές επέλεξαν για την έρευνα 52 εθελοντές ηλικίας 63-80 ετών. Τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε τάξεις χορού και η δεύτερη έκανε γυμναστική.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα χορού μάθαιναν χορογραφίες με κινήσεις που έπρεπε να απομνημονεύσουν. Είχαν μουσική από διαφορετικά είδη, άλλαζαν χορογραφία κάθε δεύτερη εβδομάδα, με διαφορετικές κινήσεις, φόρμες, βήματα, ρυθμούς και ταχύτητες.

Το πρόγραμμα της ομάδας γυμναστικής αποτελείτο από ασκήσεις ενδυνάμωσης, αντοχής και ευκαμψίας.

Και στις δύο ομάδες παρατηρήθηκε αύξηση της περιοχής του Ιππόκαμπου του εγκεφάλου, η οποία είναι η πιο επιρρεπής σε εξασθένηση λόγω της διαδικασίας γήρανσης. Η περιοχή αυτή είναι επίσης υπεύθυνη για τη μνήμη, την ισορροπία και τη μάθηση.

Ωστόσο, μόνο οι συμμετέχοντες στην ομάδα χορού εμφάνισαν αύξηση και άλλων τμημάτων του αριστερού Ιππόκαμπου, αλλά και ενός τμήματος του δεξιού Ιππόκαμπου που ονομάζεται subiculum.

Η έρευνα απέδειξε ότι ο χορός, ειδικά όταν συνοδεύεται από μία χορογραφία διαφορετικών κινήσεων, υπερτερεί ξεκάθαρα της φυσικής δραστηριότητας με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή οι ασκήσεις γυμναστικής.

—————

Ωραία! Βρέθηκε ο τρόπος να επιβραδύνουμε τη γήρανση. Τι γίνεται όμως αν έχω «δύο αριστερά πόδια» και καμία αίσθηση ρυθμού;

Κανένα πρόβλημα! Αφέσου στη μουσική και μη σε απασχολεί το πως μπορεί να φαίνεσαι. Δεν πας να γίνεις επαγγελματίας χορευτής, αλλά να κάνεις κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό σου, όπως και οι υπόλοιποι «συμμαθητές» σου στην τάξη χορού!

Πηγή: sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged