Γ. Σγουρός: «Βατερλώ» Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Καταψηφίστηκε ο απολογισμός του 2022

Αττική
Μοιραστείτε το:

Γ. Σγουρός: Κάλεσμα συμπόρευσης και ελπίδας στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας

Σε ηχηρή αποδοκιμασία για τη διοίκηση Πατούλη αναδείχτηκε η ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2022, αφού καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου (με ψήφους 50 έναντι 48).

Πρόκειται για τον 4ο κατά σειρά απολογισμό της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που έκλεισε -δυστυχώς- και αυτός με πρωτογενές έλλειμμα (42 εκ. €), ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του πρωτογενούς ελλείμματος κατά τη θητεία Πατούλη στα 170 εκ. € (περίοδος 2019-2022).

Αποτέλεσμα της πολιτικής των αλόγιστων σπαταλών και των ανεξέλεγκτων αναθέσεων είναι η Περιφέρεια Αττικής να οδηγείται, όπως κατήγγειλε ο Γ. Σγουρός, σε στάση πληρωμών.

Ο Γιάννης Σγουρός άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική στον κ. Πατούλη και για την πανάκριβη «προεκλογική κομματική φιέστα» που στήθηκε στο Ζάππειο, προφανώς με χρήματα των φορολογουμένων. 

Προέβη μάλιστα σε σοβαρές καταγγελίες ότι ο κ. Πατούλης έχει επιδοθεί σε μια πανάκριβη διαφήμιση μέσω προωθήσεων στο διαδίκτυο για να προπαγανδίσει τον απολογισμό του, η οποία υλοποιείται από εταιρεία που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει υπογράψει συμβάσεις (οι δύο απευθείας αναθέσεις) με την Περιφέρεια Αττικής  άνω των 7 εκ. €.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Ο κατήφορος της σημερινής διοίκησης, ιδίως τώρα που βαδίζουμε την προεκλογική περίοδο θα γίνεται ακόμη πιο ολισθηρός, ακόμη πιο επικίνδυνος για την Αττική και τον τόπο μας. Η μόνη ΕΛΠΙΔΑ, η μόνη ΛΥΣΗ, είναι όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, μακριά από κομματικές ταμπέλες, να συστρατευθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι η ευκαιρία μέσα από τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από το μετερίζι της αυτοδιοίκησης να στείλουμε ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα συμπόρευσης και αντίδρασης σε ό,τι μας πληγώνει, σε ό,τι δεν μας αντιπροσωπεύει, ως ανθρώπους, ως λαό, ως κοινωνία. Να γυρίσουμε την πλάτη στο φαίνεσθαι, στο δήθεν, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στη διαφάνεια, στην εντιμότητα και στη διαφάνεια που τόσο πολύ έλειψαν αυτά τα χρόνια».

——————

Όλη η ομιλία του Γ.Σγουρού κατά την συζήτηση του Απολογισμού της Περιφέρειας  Αττικής

Σήμερα συζητάμε τον τελευταίο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ που συντάσσει η περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη

Και πραγματικά όσο και να λένε κάποιοι ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, ο απολογισμός του 2022 μαζί με όλους τους προηγούμενους αποτελούν τον καθρέφτη της πολιτικής που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη σημερινή διοίκηση

Μιας πολιτικής:

 • που εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των λίγων και ημετέρων, με σκοτεινές και αδιαφανείς αναθέσεις
 • που πρόταξε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες,
 • που αποθέωσε το φαίνεσθαι και το θεαθήναι, μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και στον αναπτυξιακό ρόλο και χαρακτήρα που έχει απονείμει ο νομοθέτης στην Περιφέρεια Αττικής ως οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού.

Πρόκειται για την πολιτική της χρεοκοπίας, την ίδια πολιτική που μας οδήγησε πριν λίγα χρόνια στα Μνημόνια.

Που ανάγκασε τη νεολαία μας να ψάχνει για δουλειές στο εξωτερικό και οδήγησε τη μέση ελληνική οικογένεια σε απόγνωση.

Δυστυχώς για κάποιους το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Εάν δεν επρόκειτο για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα έλεγα ότι ενίοτε η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Όμως εδώ πρόκειται για κωμωδία.

Πρόκειται για τραγωδία.

Έτσι σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε τον 4ο κατά σειρά ελλειμματικό απολογισμό, (έσοδα έξοδα χωρίς τα ταμειακά διαθέσιμα).

Σας τα αναφέρω χρονιά χρονιά:

 • 42 εκ. € έλλειμμα το 2022
 • 39 εκ. € έλλειμμα το 2021
 • 47 εκ. € έλλειμμα το 2020
 • 42 εκ. € έλλειμμα το 2019

Σύνολο 170 εκ. € έλλειμμα μέσα σε τέσσερα χρόνια θητείας.

Πρέπει να είναι ρεκόρ κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Τέσσερα χρόνια ελλειμμάτων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Περιφέρεια Αττικής σε στάση πληρωμών.

Και δηλώνετε περήφανοι γι’ αυτό !!!

Σας άκουσα στον υπερχλιδάτο απολογισμό σας, που μετατρέψατε σε κομματική προεκλογική φιέστα, να λέτε ότι όταν ξεκινήσατε είχατε να αντιμετωπίσετε δύο τέρατα και το ένα εξ αυτών ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα !!!

Και δεν ντραπήκατε να πείτε κάτι τέτοιο.

Δεν ντραπήκατε να πείτε ότι ήταν πρόβλημα πως είχατε ταμείο και όχι χρέη, σε μια χώρα με δημόσιο χρέος 400 δις ευρώ !!!

Αλλά έτσι μάθατε.

Να θεωρείτε ντροπή το νοικοκύρεμα και φυσιολογικό να δημιουργούνται χρέη.

Αλλά σάμπως εσείς θα τα πληρώσετε;

Τα κορόιδα οι φορολογούμενοι να ναι καλά και οι ημέτερες κυβερνήσεις που κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις που οι φορολογούμενοι και οι δανειολήπτες δεν βλέπουν ούτε στα όνειρά τους.

Διότι σας τα χω ξαναπεί.

Εάν ένας φορολογούμενος χρωστά στην εφορία, οι Δ.Ο.Υ. κάνουν αμέσως κατάσχεση σε κινητή και ακίνητη περιουσία και δεν τον αφήνουν να πάρει ανάσα.

Εάν ένας δανειολήπτης χρωστά στην τράπεζα, η τράπεζα του παίρνει το σπίτι.

Εάν μία διοίκηση δημιουργεί χρέη, όπως εδώ, γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις.

Αυτή είναι η ιστορία της αποτυχίας του ελληνικού κράτους.

Και δεν σταματήσατε μόνον εκεί.

Έκτοτε έχετε επιδοθεί σε μια πανάκριβη, άνευ προηγουμένου διαφήμιση μέσω προωθήσεων στο διαδίκτυο του δήθεν Απολογισμού σας.

Αλήθεια πόσο κοστίζουν στους πολίτες αυτές οι προωθήσεις κε Πατούλη;

Πληρώνουν οι πολίτες ή η παράταξή σας ή μήπως εσείς ο ίδιος;

Ζητάμε να μας δώσετε πλήρη και αναλυτικά στοιχεία και να γίνει άμεσα έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Και ποια εταιρεία έχει αναλάβει αυτές τις προωθήσεις;

Είναι αλήθεια ότι οι προωθήσεις γίνονται από εταιρεία που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει υπογράψει 3 συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής (ως μέλος Ένωσης) άνω των 7 εκ. € για την προώθηση της Τουριστικής Προβολής και εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και για το Πάρκο Τρίτσης;;;

Πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις οποίες πρέπει να δώσετε απαντήσεις κε Πατούλη.

Γιατί οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο.

Και δυστυχώς με αυτή την ιστορία, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως … ταυτίζεται.

Ε εμείς κε Πατούλη, ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΥΤΙΖΟΜΑΣΤΕ.

 • Δεν ταυτιζόμαστε που δημιουργήσατε έλλειμμα 170 εκ. €
 • Δεν ταυτιζόμαστε που το 2021 έγιναν 230 απευθείας αναθέσεις και 150 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης και το 2022 έγιναν 510 απευθείας αναθέσεις και 255 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης.
 • Είχαμε δηλαδή αύξηση των απευθείας αναθέσεων κατά 110 % και των κατά παρέκκλιση των δημοσίων συμβάσεων κανόνων κατά 70 %.
 • Δεν ταυτιζόμαστε με τα δωράκια στους κολλητούς και ημέτερους.
 • Δεν ταυτιζόμαστε που οι δαπάνες Πολιτικής Προστασίας από 1,6 εκ. € το 2020 έφθασαν στα 10 εκ. € το 2022 για να εγκλωβίζονται πολίτες στη Μεσογείων.
 • Δεν ταυτιζόμαστε που οι δαπάνες για εκθέσεις, διοργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων από τα 1,5 εκ. € το 2020 ανήλθαν στα 5,7 εκ. € το 2022
 • Δεν ταυτιζόμαστε που διοικείτε την Περιφέρεια Αττικής τέσσερα χρόνια χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο.
 • Δεν ταυτιζόμαστε που για να διοικήσετε την Περιφέρεια Αττικής συνεργαστήκατε με συμβούλους προερχόμενους από την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
 • Δεν ταυτιζόμαστε που οδηγείτε σε διάλυση μεγάλες εργολαβίες και που δεν έχετε προχωρήσει κανένα δικό σας μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Σας ακούσαμε να λέτε ότι ΘΑ λάβετε χρήματα από το ΕΣΠΑ, ΘΑ χρηματοδοτήσετε το έργο του Φαληρικού Όρμου, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ …

Από το προεκλογικό ΘΑ στην πράξη η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Περιφέρεια Αττικής και οι φορείς που το σύστημα της Περιφέρειας εποπτεύει, αποδεδειγμένα πια, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά των λίγων και εκλεκτών.

Ο κατήφορός της σημερινής διοίκησης, ιδίως τώρα που βαδίζουμε την προεκλογική περίοδο θα γίνεται ακόμη πιο ολισθηρός, ακόμη πιο επικίνδυνος για την Αττική και τον τόπο μας.

Η μόνη ΕΛΠΙΔΑ, η μόνη ΛΥΣΗ, είναι όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, μακριά από κομματικές ταμπέλες, να συστρατευθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Είναι η ευκαιρία μέσα από τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από το μετερίζι της αυτοδιοίκησης να στείλουμε ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα συμπόρευσης και αντίδρασης σε ό,τι μας πληγώνει, σε ό,τι δεν μας αντιπροσωπεύει, ως ανθρώπους, ως λαό, ως κοινωνία.

Να γυρίσουμε την πλάτη στο φαίνεσθαι, στο δήθεν, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στη διαφάνεια, στην εντιμότητα που τόσο πολύ έλειψαν αυτά τα χρόνια.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον Απολογισμό του 2022.

Μοιραστείτε το:
Tagged