Ελλάδα-Κύπρος: Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών & Πρόγραμμα Συνεργασίας 2023-2027

Τριτοβάθμια Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων. Με τη Συμφωνία αυτή απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο χωρών.

————————-

Ο Υπουργός Παιδείας  Κυριάκος Πιερρακάκης για την εκπαιδευτική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου και την επίσκεψή του στην Κύπρο

«Επισκέφτηκα την Κύπρο και υπέγραψα με την ομόλογό μου Αθηνά Μιχαηλίδου το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Παιδείας για την περίοδο 2023–2027. Συμφωνήσαμε στη συστηματική συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία των δύο χωρών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη δια βίου μάθηση, την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη συζητήσαμε για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων και την καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη για ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μαθητή εξατομικευμένα. Τέλος, συζητήσαμε με Πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τις συνέργειες με ιδρύματα άλλων χωρών.

Νωρίτερα, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και της υποδοχής του από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχα στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις κοινές δράσεις των δύο χωρών στον τομέα της Παιδείας. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, συναντήθηκα με τον ομόλογό μου Yusuf Tekin με τον οποίο υπογράψαμε Συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η Συμφωνία προβλέπει την προώθηση της αμοιβαίας αναγνώρισης των διπλωμάτων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και σπουδαστών, και τη δρομολόγηση κοινών σχεδίων δράσης και ερευνητικών δραστηριοτήτων.»

———————

Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών

Ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων καθώς και της Τροποποίησης του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας».

Με την κύρωση της συμφωνίας:

Απλοποιούνται, διευκολύνονται και μειώνεται ο χρόνος των διαδικασιών που ακολουθούνται στις δύο χώρες σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, αφενός για την Ελλάδα σε εξήντα (60) ημέρες από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), και αφετέρου για την Κύπρο σε ενενήντα (90) ημέρες από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.). Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη οριστεί κατάλογος πανεπιστημίων αλλά και ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης τα οποία είναι εγκεκριμένα και για τα οποία θα υλοποιείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση. Ο κατάλογος δε αυτός μπορεί να επικαιροποιείται έπειτα από συνεννόηση των δύο πλευρών. Επίσης, η συμφωνία αφορά σε όλους τους τίτλους σπουδών που εκδίδουν τα ιδρύματα, δηλαδή πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους, ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους επιπέδου μεταπτυχιακού καθώς και διδακτορικά.

Αναδεικνύεται ο ιδιαίτερος ρόλος της Ελλάδας στην Κύπρο (και) σε θέματα Παιδείας μέσω συνεργειών για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ενώ ενδυναμώνονται ακόμα περισσότερο οι πάγια στενοί δεσμοί της Ελλάδας με την Κύπρο, καθώς η συμφωνία αυτή ανταποκρίνεται στους στόχους της εξωστρέφειας, της συμβατότητας και της συγκρισιμότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως υποστηρίζονται από τους φορείς του δικτύου ENIC/NARIC.

Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των ιδρυμάτων μας. Η φιλοσοφία και το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση τόσο με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο και τις Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τις βέλτιστες πρακτικές αναγνώρισης τίτλων σπουδών και προσόντων που έχουν ορίσει οι φορείς του δικτύου ENIC (European Network of Information Centres in the European Region) και NARIC (National Academic Recognition Information Centres in the European Union).

Μοιραστείτε το:
Tagged