Δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία ΝΔ – Καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ – Φθίνουν τα στερεότυπα για μη δημόσια ΑΕΙ

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:

«Κατρακύλας» συνέχεια για ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ – Τι λένε οι πολίτες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Την περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιούν δύο ακόμα δημοσκοπήσεις, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται πλέον σταθερά πίσω από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στο 25,6% η διαφορά στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με το γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, στο 22% σύμφωνα με αυτήν της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Τι λένε οι πολίτες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την ακρίβεια.

Metron Analysis: Προβάδισμα 25,6 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

Την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με διαφορά 25,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να φιγουράρει ως δεύτερο κόμμα, αλλά με απώλειες. Ακρίβεια και εγκληματικότητα τα δύο μείζονα ζητήματα για τους πολίτες.

Εκτίμηση ψήφου

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 38%, έναντι ποσοστού 12,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση. Δεύτερο κόμμα φιγουράρει το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 14%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10%, η Ελληνική Λύση με 7,2% και οι Σπαρτιάτες με 3%.

Χαμηλότερα ακολουθούν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα «Και αν είχαμε την επόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε;», οι πολίτες απάντησαν ως εξής:

Το 30,9% θα ψήφιζε ΝΔ, το 11,4 ΠΑΣΟΚ, το 10,1% ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,1%, Ελληνική Λύση 5,9%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2% και το ΜέΡΑ25 με 1,8%.

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ καταγράφουν πτώση στα ποσοστά τους (σ.σ. ήταν πιο ενισχυμένα το Νοέμβριο). Την ίδια στιγμή, άνοδο σημειώνουν  τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο – αλλά πολύ μικρότερη – εμφανίζει και η «Νίκη».

Εξάλλου, η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, μένοντας στο 2,4% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των πσοσοστών του – χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος. Παράλληλα, η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή – ξεπερνά μόνον εκείνη του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση – στο 51% – ενώ της ΝΔ είναι πολύ υψηλή, στο 83,8% και του ΠΑΣΟΚ στο 82,7%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός με 41% κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ 30,9% θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία ενώ σταθερά τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά πάνω από 1% από το ΠΑΣΟΚ που βγαίνει πάλι δεύτερο.

Πάντως, θετική είναι η αξιολόγηση των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά 44% ενώ αρνητική κατά 74% κρίνεται η στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, θετικές(σε ποσοστό 45% κρίνονται οι εντυπώσεις για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών από πλευράς κυβέρνησης.. «Καταλύτης» σε αυτό υπήρξε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα.

Ακρίβεια και εγκληματικότητα προβληματίζουν τους πολίτες

Εν τω μεταξύ,  η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, προκύπτει ότι οι δαπάνες των εορτών δεν αφήνουν τους πολίτες να χαλαρώσουν.

Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ως μάλλον αρνητικές κρίνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την εγκληματικότητα, καθώς το 70% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο ως προς το ζήτημα αυτό.

Δημοσκόπηση Pulse: Στην τρίτη θέση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ναι σε μη κρατικά πανεπιστήμια λέει το 47%

Στην τρίτη θέση, πίσω από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμα δημοσκόπηση. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 18,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά εκτινάσσεται στις 22 μονάδες.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει στο δημόσιο βήμα η κυβέρνηση, την ίδρυση, δηλαδή, μη κρατικών πανεπιστημίων και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, στο μεγάλο ζήτημα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα και αφορά την οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΚΚΕ 8,5%, η Ελληνική Λύση 5%, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου και στο σενάριο κατανομής αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, το ΠΑΣΟΚ 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΚΚΕ 10%, η Ελληνική Λύση 6%, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 2,5%.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Θετική φαίνεται ότι είναι η αντιμετώπιση των πολιτών για τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων, με το 47% να έχουν σίγουρα θετική ή μάλλον θετική άποψη, ενώ σίγουρα ή μάλλον αρνητική άποψη έχει το 40%.

 Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Πολιτικός γάμος ομοφύλων – Νομική αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

«Στα δύο» όμως, είναι μοιρασμένοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.

Στο θέμα της αναγνώρισης παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου, το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ το 24% πως δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους 10 δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Στο ερώτημα «πώς αντιμετωπίζετε, τη νομική αναγνώριση των παιδιών, που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, το 56% απαντά σίγουρα αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 36% σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά.

Οπαδική βία- μέτρα για την αντιμετώπισή της

Στο τρίτο μεγάλο θέμα που ετέθη στη δημοσκόπηση και αφορά στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατέυθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λαθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged