Δήμος Περιστερίου: Ιστορικός Αττικός Δήμος με δημάρχους που πιθανόν δεν …

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Ο Δήμος Περιστερίου, ένας σημαντικός δήμος στην περιφέρεια της Αττικής, έχει παίξει καίριο ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Με πλούσια ιστορία που απλώνεται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, ο Δήμος Περιστερίου αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της κοινωνίας και της πόλης.

Ιστορική Εξέλιξη

Η περιοχή του Περιστερίου έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, με αποκορύφωμα την αρχαία πόλη της Αχαρνών, που βρισκόταν σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, η σύγχρονη ιστορία του δήμου ξεκινά από τη δεκαετία του 1930, όταν η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Το Περιστέρι κατέγραψε σημαντική αύξηση του πληθυσμού του και την εμφάνιση νέων κατοικιών, καταστημάτων, και υποδομών.

Η πόλη συνολικής έκτασης 10.050 στρεμμάτων εκτείνεται 4,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας μέχρι τους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ποικίλου, επέκτασης του Όρους Αιγάλεω.

Η σύγχρονη ιστορία της, ανάγεται στο 1923, λίγο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ενώ εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αθήνας. Ο πληθυσμός της πόλης το 2021 ανέρχεται σε 133.000 κατοίκους

Δήμαρχος της πόλης είναι από το 2003 ο Ανδρέας Παχατουρίδης.

Οικισμοί και συνοικίες δημιουργούνται προπολεμικά στο Περιστέρι με τις ονομασίες τους, -όπως, -“Άνω” και “Κάτω Γερμανικά”, “Κτιστά”, “Άνω” και “Κάτω Δημοτικά”, καθώς “Χρυσαλλίδα” προέρχονται από το είδος των κατοικιών, την καταγωγή ή την προέλευση των κατοίκων, ενώ οι συνοικισμοί “Αρμενίων” και “Ποντίων” παίρνουν το όνομά τους από τη χώρα προέλευσης των κατοίκων τους, στεγασμένοι σε ξύλινα παραπήγματα του Υπουργείου Προνοίας.

———————-

Στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά τη σταδιακή άνθιση του νεοελληνικού έθνους και την εδραίωση μιας σχετικής σταθερότητας στο πολιτειακό σύστημα της χώρας, αρχίζει να αναπτύσσεται η Επαρχία των Αθηνών του Νομού Αττικοβοιωτίας.

Το 1930 το Περιστέρι εξακολουθεί να είναι ένας συνοικισμός που στερείται γενικού ρυμοτομικού σχεδιασμού και εξυπηρετείται μόνο από μια λεωφόρο (Παναγή Τσαλδάρη) που συνδέει την περιοχή μέσω της Λεωφόρου Κηφισού με την Αθήνα.

To 1933 το Περιστέρι αποσπάται από το Δήμο αθηναίων και στις 18/01/1934 αναγνωρίζεται ως Δήμος, στον οποίο προσαρτώνται και οι όμοροι συνοικισμοί “Χρυσαλλίς”, Άνω” και “Κάτω Γερμανικά”, “Κτιστά”, “Πόντιοι”, “Αρμένιοι” μαζί με το παραδοσιακό Περιστέρι.

Το 1949 οι συνοικισμοί “Ανθούπολις”, “Άγιος Ιερόθεος” και “Άγιος Γεώργιος” αποσπώνται από την Κοινότητα Λιοσίων (Ίλιον) και προσαρτώνται στο Περιστέρι. Έως τότε οι καταυλισμοί σύμφωνα με το Υπουργείο Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης ανέρχονται σε 120.

Το 1959 εγκαινιάζεται το Αστικό Κέντρο Περιστερίου της Βασιλικής Πρόνοιας για την απασχόληση των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους.

Το 1970 εντάσσονται η Κηπούπολη και η Ανθούπολη, ενώ οι περισσότερες γειτονιές είναι άναρχα κτισμένες.

Οι Δήμαρχοι του Δήμου Περιστερίου

Πρώτος Δήμαρχος στο Περιστέρι όταν έγινε ανεξάρτητος Δήμος εκλέχτηκε ο Σταμάτης Καστριώτης. Στην συνέχεια το 1938 μέχρι την Γερμανική κατοχή ο Δημήτρης Δημακίδης. Μετά τον πόλεμο ακολούθησαν ο Ευγένιος Χαραλαμπίδης, ο Σωτήρης Γολεμάτης και ο Αριστείδης Σελίμης.

Το 1964 ήταν η πρώτη χρονιά που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο ιστορικός Δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος που υπήρξε δήμαρχος για τις περιόδους 1964-1967, 1975-1982, 1987-1990 και έδωσε στο Περιστέρι το αριστερό αγωνιστικό του προφίλ. Ο γιατρός Θεόδωρος Δημητρακόπουλος  ήταν Δήμαρχος για δύο περιόδους, το 1983-1986 και το 1991-2002. Ενώ τα τελευταία χρόνια από το 2003 εκλέγεται συνεχώς ο Ανδρέας Παχατουρίδης  που έχει μεταμορφώσει το Περιστέρι σε μια σύγχρονη Πόλη..

Η Σύγχρονη Εικόνα του Δήμου Περιστερίου:

Σήμερα, το Περιστέρι αποτελεί έναν δυναμικό δήμο με ποικίλες πτυχές. Η οικονομική του εξέλιξη και η υποδομή του έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών, το Περιστέρι προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογών, ενώ η παρουσία πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων προσδίδει δυναμισμό στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Η ποιότητα ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που υπογραμμίζει την ελκυστικότητα του δήμου. Πάρκα, περιοχές αναψυχής, και πολιτιστικά κέντρα συνθέτουν ένα ισορροπημένο περιβάλλον. Η παρουσία πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αθλητικών εγκαταστάσεων, και υπηρεσιών υγείας συμβάλλει στην καλή εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Περιστερίου αντιμετωπίζει προκλήσεις που είναι κοινές για πολλές αστικές περιοχές, όπως η κίνηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών.

Συμπεράσματα

Ο Δήμος Περιστερίου αποτελεί έναν δυναμικό και εξελιγμένο τόπο, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Με την ιστορική του κληρονομιά και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ο δήμος συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον του, ενώ οι δήμαρχοι του παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Με βάση τη σημερινή του εικόνα, φαίνεται ότι ο Δήμος Περιστερίου συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, επιδιώκοντας να προσφέρει μια ποιοτική ζωή στους κατοίκους του.

Νίκος Παρίκος

Μοιραστείτε το:
Tagged