Δοξάστε τους!!! ΣτΕ: Αντισυνταγματικός για τους ίδιους ο Νόμος Κατρούγκαλου, συνταγματικός για όλους τους άλλους

Δικαιοσύνη Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και την θεσμική συλλογική λαϊκή μνήμη, οι δικαστές «φυλάττουν Θερμοπύλες» σε σχέση με τις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής αλλά και νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή της εκάστοτε Κυβέρνησης και της Βουλής σε ότι αφορά τους νόμους που η μεν πρώτη εισηγείται η δε δεύτερη ψηφίζει.

Αυτή η αρχή ίσχυσε όταν τέθηκε θέμα της αυθαίρετης περικοπής των συντάξεων από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ξανά όταν τα ίδια πρόβλεπε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Μην χαίρεσθε όμως. Το θέμα αφορούσε τους ίδιους τους δικαστές, που με μία σειρά «μνημειωδών» αποφάσεων, δικάζοντας οι ίδιοι για τον εαυτό τους και επικαλούμενοι τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας, αλλά και προσδοκίας για ευπρεπή ζωή, όρισαν, μόνο για την δική τους αποκλειστικά επαγγελματική τάξη, ότι οι νόμοι για τις περικοπές των συντάξεών τους αλλά και των μισθών τους, ήταν αντισυνταγματικοί, με αναδρομικότητα μάλιστα, μία αναδρομικότητα που είχε σαν αποτέλεσμα  να πάρουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αναδρομικά. Προσοχή μόνο αυτοί σαν κλάδος…

Σήμερα, όπως ήδη έγινε γνωστό με την νέα απόφασή τους, που όμως κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την θεσμική μνήμη τους, ορίζουν ότι ο νόμος του «σφαγέα» των συνταξιούχων κ. Κατρούγκαλου, είναι συνταγματικός  και οι επιμέρους διατάξεις του που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, θα πρέπει απλώς να επαναξετασθούν από την Κυβέρνηση, χωρίς καμία αναδρομική επίπτωση σε όσα σε βάρος των δικαιούχων παρήγαγαν.

Απλά και ξάστερα, αυτά με λένε οι κ.κ. δικαστές με την τελευταία, -σημερινή-, απόφασή τους. Άλλο εμείς, ως ευγενής συντεχνιακή ράτσα, που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και αντιμετώπισης και άλλο η «πλέμπα» για την οποία ισχύει το «σκάσε και κολύμπα». Τόσο καλά και ξεκάθαρα, και όποιος έχει άλλη γνώμη εδώ είμαστε για να την προβάλουμε.

Με απλά και απόλυτα λαϊκά λόγια, η τελευταία απόφασή τους ξεκαθαρίζει ότι ο μεν λαός πρέπει να συνεισφέρει με το «αίμα» του για την σωτηρία του κράτους, οι ίδιοι όμως θα μείνουν στο απυρόβλητο γιατί είναι «ευγενής» ράτσα.

Το ερωτήματα που παραμένουν είναι τα εξής:

α) «Οι αρχές της ισότητας και αναλογικότητας», όπως επίσης και η προσδοκία για ευπρεπή ζωή, που επικαλέσθηκαν για την δική τους υπόθεση, αλήθεια με ποια έννοια τις επικαλούνται στην σημερινή απόφασή τους που αφορά όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες».

β) «Γιατί δεν υπάρχει αναδρομικότητα της απόφασής τους, για τις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, κρίθηκε αντισυνταγματικό, σε αντίθεση με την αντίστοιχη δική της υπόθεση, η απόφαση  της οποίας όριζε ρητά αναδρομικότητα, με αποτέλεσμα να εισπράξουν τεράστια ποσά μόνο οι δικαστές;»

Μικρή λεπτομέρεια: Η αναφορά της απόφασης του ΣτΕ, περί αντισυνταγματικότητας περιορισμού του ποσοστού αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με 42 έτη ασφάλισης και υψηλές εισφορές, αφορά κυρίως δικαστές και συμβολαιογράφους.

Οι θυμόσοφοι αρχαίοι ημών πρόγονοι εν την απλή σοφία τους είπαν: «Να φοβάσαι το θυμό του λαού  του οποίου οι «Κριτές» άλλως κρίνουν τα «εμά» και άλλως τα «εσά», πόσο μάλλον όταν τα κριτήριά τους είναι  ιδιοτελή». Σε αναμονή λοιπόν των μελλούμενων… με ότι κι αν συμβεί…

Εξάλλου, ας είναι καλά οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλίζοντες που το μόνο που διεκδικούν είανι τα δικά τους οφίτσια… Όσο για τους εργατολόγους, σκεφθείτε πόσο μακριά πρέπει να βρεθείτε απ’ αυτούς…  Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος, εργατολόγοι ήταν και εργατολόγοι συνεχίζουν να είναι… Σήμερα βέβαια υπερασπίζονται την πλέμπα, από τα δεινά που οι ίδιοι επέφεραν…

Σε κάθε περίπτωση λαός με κοντή μνήμη είναι ιστορικά πιστοποιημένο ότι δεν έχει μέλλον…

Διαβάστε στην συνέχεια τι ανακοίνωσε το ίδιο το ΣτΕ (Συμβούλιο Επικρατείας) για τις αποφάσεις που έλβε σε ότι αφορά την ζωή των συνταξιούχων…

ΣτΕ: Ναι μεν αλλά για τον Νόμο Κατρούγκαλου

Σειρά αποφάσεων με τις οποίες ουσιαστικά κρίνονται αντισυνταγματικοί βασικοί πυλώνες του αποκαλούμενο νόμου Κατρούγκαλου, δημοσίευσε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, οι πέντε αποφάσεις της Ολομέλειας έχουν ισχύ από την ημέρα δημοσίευσής τους, δηλαδή σήμερα, και δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε:

Για την ίδρυση του ΕΦΚΑ

Είναι συνταγματική η ίδρυση του ΕΦΚΑ, των εργαζομένων , των συνταξιούχων. Είναι σύμφωνος με το σύνταγμα και την αρχή της ισότητας και αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους ανεξαρτήτως ιδιότητας καθώς αντιμετωπίζουν όλοι τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων λόγω της ιδιαίτερης στους με το Κράτος.

Η μειοψηφία αναφέρθηκε κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους που αποδέχονταν τους ισχυρισμούς τους να έχουν ξεχωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες- εισφορές

Αντισυνταγματικό έκρινε το δικαστήριο τον τρόπο υπολογισμό των εισφορών για τους μη έχοντες εργοδότη (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες) σε σύγκριση με τους μισθωτούς καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Εκτός συντάγματος θεωρεί το δικαστήριο το όριο του 20% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου ενώ αντίστοιχα το ανάλογο ποσοστό για μισθωτούς είναι 6% διότι το υπόλοιπο από τον εργοδότη. Σημειώνεται πως το ποσοστό του 20% με νεότερη νομοθετική ρύθμιση εχει μειωθεί.

Βάση επανυπολογισμού Κύριων και Επικουρικών Συντάξεων

Η Ολομέλεια με οριακή πλειοψηφία 13-12 έκρινε συνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που ορίζει βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31/12/2014. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι στον νόμο Κατρούγκαλου, υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι νέοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από πότε ξεκίνησε η ασφαλιστικός τους βίος. Δηλαδή δεν διακρίνονται πλέον οι εργαζόμενοι σε προ του π.χ του 1993 ή μετά καθώς θεωρεί το δικαστήριο ότι όλοι πρέπει να επωμισθούν το βάρος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

Η μειοψηφία υποστήριξε πως αποσκοπεί σε ικανοποίηση δημοσιονομικού σκοπού, ενώ βασικό κομμάτι αντίρρησης ήταν το γεγονός ότι το 2014 ήδη είχαν περικοπεί από το 2012 οι συντάξεις με νόμους που είχαν κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Η πλειοψηφία  θεώρησε ότι επί της ουσίας δεν παράγεται νομολογιακό αποτέλεσμα από αυτές τις αποφάσεις.

Κύριες – Επικουρικές Συντάξεις

Συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τις κύριες συντάξεις, διότι είχαν αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ από την αρχή Αναλογιστική Αρχή καθώς και έγγραφο από το Διεθνές γραφείο Εργασίας που πιστοποιούσε την επάρκεια της.

Όμως για τις επικουρικές δεν υπήρχε καμία αναλογιστική μελέτη και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των νυν και των μελλοντικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει πως η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου στη βάση αναλογιστικής μελέτης καθώς και ανταπόδοσης παροχών.

Επανυπολογισμός επιουρικών συντάξεων

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν των 1300 ευρώ που τίθεται ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Έκρινε δηλαδή πως:

  • Αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών να το άθροισμα είναι άνω των 1300 ευρώ (μικτά) γιατί αντίκειται στην αρχή ισότητας, αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας.
  • Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της αναπλήρωσης κύριων των συντάξεων καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό (έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης) κυρίως για όσους εργαζόμενους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές.

Χρηματοδότηση

Το δικαστήριο έκρινε πως το Κράτος εφόσον υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των συντάξεων, το Κράτος οφείλει να εγγυάται την καταβολή τους.

Μοιραστείτε το:
Tagged