Το «ξανθό» γένος και τα παίγνιά του: Υπό την προστασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο Γιαν Μάρσαλεκ της Wirecard

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Γιαν Μάρσαλεκ: Υπό την προστασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών το υψηλόβαθμο στέλεχος της Wirecard

Ένας από τους πλέον καταζητούμενος ανθρώπους στον κόσμο, ο Γιαν Μάρσαλεκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Wirecard  πιστεύεται ότι κρύβεται κοντά στη Μόσχα υπό την προστασία της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU της Ρωσίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt.

Το περιοδικό Der Spiegel της Γερμανίας, ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat και ο ιστότοπος ειδήσεων The Insider της Ρωσίας είχαν αναφέρει ότι ο Μάρσαλεκ κατέφυγε στη Λευκορωσία μέσω Εσθονίας λίγες ώρες μετά την απόλυση του στις 18 Ιουνίου. Η Λευκορωσία και η Ρωσία δεν είχαν ουσιαστικά κανένα συνοριακό έλεγχο από το 1995.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο Μάρσαλεκ βρισκόταν στο μικροσκόπιο αρκετών κρατικών υπηρεσιών πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Wirecard αφού φερόταν να έχει σχέσεις με ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και τον ρωσικό στρατό.

Η είδηση της χρεοκοπίας της Wirecard έπεσε σαν κεραυνός στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όταν μετά από οικονομικό έλεγχο, οι ιθύνοντες του οικονομικού κολοσσού, με 6000 εργαζόμενους σε 26 κράτη, αδυνατούσαν να εντοπίσουν ρευστό 1,9 δις. ευρώ, που είχαν συμπεριλάβει στον ισολογισμό της. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχούσε στο 25% του ισολογισμού της εταιρείας.

Ο αρχικός ισχυρισμός ήταν ότι το συγκεκριμένο ποσό βρισκόταν κατατεθειμένο σε λογαριασμούς δύο τραπεζών στις Φιλιππίνες ως σωσίβιο σε περίπτωση οικονομικής κρίσης. Όπως όμως αποδείχθηκε, το ποσό του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ όχι μόνο δεν κατατέθηκε ποτέ αλλά ούτε καν είχε υπάρξει στα ταμεία της εταιρείας.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged