Κορονοϊός: 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 6 οι νεκροί

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Ακόμα 46  νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με το συνολικό αριθμό που νοσούν να ανέρχεται πλέον στους 464, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ένας ασθενής με υποκείμενα νοσήματα έχασε σήμερα τη ζωή του από τον κορονοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τον ιό στη χώρα στους 6.

Την ίδια στιγμή, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 78 ασθενείς, οι 16 εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ 19 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, οι 5 το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα απροσδιόριστης πηγής μόλυνσης ανήλθαν στα 72 από τα 64 που ήταν χτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, παραμένουν υψηλότερα τα ποσοστά νόσησης και θνητότητας για τους άνδρες, με τη θνητότητα στον γενικό πληθυσμό να είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ.Τσιόδρας, σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται περίπου των 15% των πραγματικών κρουσμάτων.

Στόχος μας, είπε ο κ.Τσιόδρας, «είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα»

Αναφέρθηκε επίσης σε νέα κλινική μελέτη που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται περίπου σε τρεις μήνες.

Ν. Χαρδαλιάς: Κλείνουν τα ξενοδοχεία – Αυστηροποίηση ελέγχων

Απόλυτη προτεραιότητα ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα πέρα από όσα έχουν ήδη ληφθεί και σ’ αυτό το πλαίσιο από την Κυριακή αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων έως το τέλος Απριλίου. Διατηρείται η υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμη, ο Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

«Δεν είναι ώρα εκπτώσεων, ούτε ώρα χαλάρωσης» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς αναφορικά με όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Επίσης υπενθύμισε ότι όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα οφείλουν να μπουν σε 14μερη καραντίνα στον τόπο προορισμού τους.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε σε εργαζόμενους που είναι δίπλα στους πολίτες, όπως οι φαρμακοποιοί, οι δημοσιογράφοι, οι οδηγοί ταξί, φορτηγών και μέσων μαζικής μεταφοράς, οι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.

Χθές Τετάρτη 18.3.2020

Ακόμη ένας νεκρός προστέθηκε στη λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο στους πέντε. Πρόκειται για άνδρα 67 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η διασπορά συνεχίζεται, και το τελευταίο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, αυξήθηκαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 418.

Από σήμερα ξεκινούν τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων,  σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Έτσι από σήμερα Πέμπτη απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Για όσους δεν ακολουθήσουν τα νέα μέτρα, αναμένεται πρόστιμο 1000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Σε 418 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος εκτίμησε ωστόσο ότι ο  πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας, πιθανόν ανέρχεται σε 2.000 με 3.000.

«Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία».

Στα 64 τα «ορφανά» κρούσματα

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, μετά την επιβεβαίωση 31 νέων κρουσμάτων, συνολικά έχουν μολυνθεί 418 άνθρωποι. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τα επικίνδυνα «ορφανά» κρούσματα πλέον ανέρχονται σε 64.

79 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Όλοι λαμβάνουν ειδική θεραπεία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των σοβαρών κρουσμάτων είναι τα 70 έτη. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αθήνα.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί περισσότεροι από 6000 άνθρωποι, ενώ 14 έχουν πάρει εξιτήριο.

Εξήντα από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια αλλά και πιο σοβαρή εικόνα πνευμονίας. 11 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 69 έτη.

Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11, από ηλικία 18-39 είναι τα 59 και από την ηλικία 40-64 είναι τα 132, και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες. Μέχρι σήμερα 14 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για τον ιό, έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. «Δεν απαγορεύεται ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να δηλώνεται ώστε να καταγράφονται τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, ειδικά όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους θα τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα» ανέφερε. Ζήτησε επίσης να διατηρούν αποστάσεις ακόμα και από τον υπόλοιπο οικογενειακό τους κύκλο έως ότου περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημέρα που επέστρεψαν.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Σε ερώτηση για τους υγειονομικούς που βρίσκονται θετικοί στον ιό, αλλά και για τις πτέρυγες νοσοκομείων που αναστέλλουν την εφημερία ή τη λειτουργία τους λόγω απολύμανσης, εξήγησε: Οι υγειονομικοί θα τίθενται σε επταήμερη και όχι σε 14ημερη καραντίνα προκειμένου να μην αδυνατίσει το σύστημα υγείας και θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψουν με μάσκα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές που κλείνουν για απολύμανση, ανέφερε πως ο ίδιος επικοινώνησε με τους επικεφαλής τους και ζήτησε να παραμένουν ανοικτές, αλλά να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. «Οι υγειονομικοί είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της υγείας όσων νοσηλεύονται στη χώρα μας, είπε ότι αρκετοί περνούν ελαφρά αυτή την ίωση, κάποιοι κάνουν πνευμονίες, αλλά και ορισμένοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπλοκές αυτού του ιού, ιδίως μετά την 5η και 7η ημέρα που έχει παρατηρηθεί ότι αναπτύσσουν ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, έχουμε δει και ανθρώπους να βελτιώνονται και να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, επισήμανε.

Απέφυγε να αναφερθεί σε συμπεράσματα για την αντιϊκή θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα.

Να μη δημιουργείται πανικός

Σε αυστηρό τόνο ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι όσοι ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν γίνουμε Ιταλία στηρίζονται σε ανακριβή στοιχεία, χαρακτηρίζοντας πολλά από τα δημοσιεύματα που κινδυνολογούν fake news.

Κάνοντας έκκληση να μην καλλιεργείται κλίμα πανικού, που δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που βιώνουμε, υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι φορείς αντιμετωπίζουν την κατάσταση είναι σωστός.

«Οι συμβουλές μας δεν αλλάζουν. Έλεγχος σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα δεν συστήνεται, ενώ ο αρνητικός έλεγχος δεν αποκλείει ο ιός να βρίσκεται σε επώαση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο κίνδυνος για τις μικρότερες ηλικίες είναι μηδενικός, ενώ είναι αυξημένος για ηλικίες άνω των 70 ετών και ακόμα περισσότερο σε ανθρώπους άνω τον 80 ετών.

Πρόσθεσε δε ότι το μέτρο της καραντίνας των 7 ημερών σε υγειονομικούς, επεκτείνεται σε υπαλλήλους που απασχολούνται σε Δημόσιες Υπηρεσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του Κράτους.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Διαβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα τεστ για όσους πληρούν τα κριτήρια, ενώ εξήγησε ότι οι ειδικοί δεν θέλουν οι έλεγχοι να γίνουν αφορμή για νέα κρούσματα.

Παράλληλα ανακοίνωσε και ενθαρρυντικά στοιχεία από σχήματα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα.

Ανέφερε δύο επιτυχημένες θεραπείες για τον ιό που ανακοινώθηκαν σε Κίνα και Γαλλία. «Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με σχετική αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά.

Αρνητικό στον κοροναϊό νεογέννητο του οποίου η μητέρα έχει μολυνθεί

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» γεννήθηκε το απόγευμα της Τέταρτης το πρώτο παιδί, ένα αγοράκι, από μητέρα  θετική στον κοροναϊό.

Τα αποτελέσματα από την εξέταση που έγινε στο βρέφος, σύμφωνα με τον ant1, είναι αρνητικά.

Καλή είναι και η κλινική εικόνα, της 24χρονης μητέρας που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Είναι το πρώτο μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα από ασθενή με κοροναϊό, γεγονός που έχει συγκεντρώσει την προσοχή των λοιμωξιολόγων, ενώ ενημέρωση περιμένει και η διεθνής επιστημονική κοινότητα, η οποία μελετά την εξέλιξη της επιδημίας και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του συγκεκριμένου κοροναϊού.

Νέα νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Την ίδια στιγμή, «θωρακίζεται» το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Ήδη το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ επιστρατεύεται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε ότι αφορά τα κρούσματα ενώ εκμισθώνεται, σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, τo Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Attica στην Ελευσίνα.

Δίνεται ακόμα η δυνατότητα επίταξης, με διάρκεια έως 6 μηνών, κινητών αναλώσιμων και μη που ανήκουν σε ιδιώτες και εμπίπτουν στην έννοια των μεσών ατομικής προστασίας, των φάρμακων και του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Σημειώνεται πως ήδη εδώ και δύο 24ωρα το νοσοκομείο Παμμακάριστος λειτουργεί ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό ενώ αναφέρεται προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νοσοκομείο Σωτηρία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε καραντίνα το «Γ. Γεννηματάς»

Σε καραντίνα βρίσκεται από το μεσημερι της Τετάρτης το κτίριο διοίκησης του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ο διοικητής του οποίου βρέθηκε με κοροναϊό.

Στο κτίριο της διοίκησης στεγάζονται περίπου 60-70 άτομα και οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της  εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», υποβάλλονται στο τεστ.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι έξι εξ’ αυτών είναι θετικοί στον ιό και αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους υπολοίπους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης των ασθενών του νοσοκομείου.

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα σε πολίτες εκτός ΕΕ

Τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο και αφορούν τις μετακινήσεις πολιτών, την λειτουργία καταστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται στα κέντρα προσφύγων, μεταναστών ανακοίνωσε απόψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Αν πειθαρχήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η νόσος δεν θα εξαπλωθεί. Αν δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα, η εξάπλωση του ιού, σημαίνει κίνδυνος σε όσους αγαπάμε. Είμαστε σε πόλεμο», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Απαγορεύεται η έλευση πολιτών εκτός Ε.Ε.  με εξαίρεση η επείγουσα εργασία ή η οικογένεια. Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορεί να προσέρχονται και να μπαίνουν στη συνέχεια σε οικειοθελή καραντίνα για 14 μέρες, ειδικά όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία», συνέχισε.

Ειδικότερα, από τις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα μέλος της ΕΕ, δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρα μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για διακοπές τους συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό και όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Έλληνες και κοινοτικοί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες και «όπως έχει τονιστεί η σύσταση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο». Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «πρόκειται για μια σύσταση που κατηγορηματικά τονίζω θα περιφρουρήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε την μη εφαρμογή της». Απαγορεύονται επίσης τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε στο εξής: Αν πειθαρχήσουμε ακλουθώντας όλες τις οδηγίες όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά η νόσος δεν θα εξαπλωθεί. Εάν ο καθένας μας δεν αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί η νόσος θα εξαπλωθεί και η εξαπλωσή της σημαίνει κίνδυνο για όλους όσους αγαπάμε. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και η απόφαση είναι δική μας, μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε».

Τι θα ισχύσει για Πρόσφυγες-Μετανάστες

Στο πλαίσιο αποφυγής ή περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, όπως είπε, θα ισχύσουν τα εξής:

  • Προχωρά ο περιορισμός της κυκλοφορίας τους με την ελεγχόμενη μεταβασή τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους. Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατοτότητα μετάβασης ανα μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το απόγευμα. Η ομάδα θα απαρτίζεται από ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας.
  • Ο συντονισμός και η μέριμνα της κυκλοφορίας τους θα πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης όμως κίνησης.
  • Επίσης προχωρούν τα απαραίτητα έργα περίφραξης, όπου έχει ζητηθεί από τους οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και προχωρά επίσης η δημιουργία ειδικής μονάδας σε κάθε κέντρο, η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Αύριο αναμένεται να εξεταστεί όπως είπε μετά την επίσημη ενημέρωση στους δημοσιογράφους ο κύριος Χαρδαλιάς, το ζήτημα των συναθροίσεων προσφύγων και μεταναστών σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Ποια καταστήματα κλείνουν από αύριο.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στα καταστήματα που κλείνουν από αύριο Τετάρτη. Ειδικότερα, αναστέλλουν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με τον κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα. Ανοιχτά μένουν τα καταστήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη οικιακών αναγκών.

Ποια καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν

α) Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, ιδίως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες

β) Τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων

γ) Τα καταστήματα οπτικών, καθώς και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες

δ) Οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου πρώτου της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18149/13.3.2020 (Β’ 855)

ε) οι λαϊκές δημοτικές αγορές, κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

στ) τα πρατήρια υγρών καυσίμων

ζ) τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales

η) τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων

θ) τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών

ι) τα καθαριστήρια

ια) τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών κούριερ

ιβ) τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων

ιγ) τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

ιδ) τα καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

ιε) τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών

ιστ) τα γραφεία τελετών (κηδειών)

ιζ) τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

Η απαγόρευση της παρούσας δεν καταλαμβάνει τα εμπορικά καταστήματα κατά το μέρος που εκτελούν ηλεκτρονικές παραγγελίες που παραδίδονται στη διεύθυνση του πελάτη.

Πιθανό το σενάριο για Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες – Ένας πιστός ανά 10 τ.μ.

Λίγη ώρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην κλείσει τις εκκλησίες, η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Την απόφαση της κυβέρνησης γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία ανέφερε:

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή.

Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες ενώ τα ξημερώματα αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τις εκκλησίες, με την οποία επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020, ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται ακόμη ότι για λόγους ασφαλείας ένας πιστός ανά 10τμ θα μπορεί να προσεύχεται πλέον στις εκκλησίες και σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους της ελληνικής επικράτειας.

Νέα μέτρα από σήμερα

Από σήμερα ξεκινούν τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων,  σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Έτσι από σήμερα Πέμπτη απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Για όσους δεν ακολουθήσουν τα νέα μέτρα, αναμένεται πρόστιμο 1000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσες σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

Ο ίδιος επανέλαβε την αυστηρή σύσταση για παραμονή στο σπίτι και τόνισε ότι η έξοδος από την οικία μας θα πρέπει να γίνεται μόνο για αναγκαίους λόγους και ζωτικής σημασίας ανάγκες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εκτός οικίας πρέπει να μετακινείται κανείς μόνο: για εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, προμήθειες τροφίμων, ταχυδρομείο, τράπεζες, καύσιμα, κίνηση για παροχής βοήθειας, σωματική άσκηση ατομικά ή μέχρι 2 άτομα και κίνηση με κατοικίδιο, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα..

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged