Η Καισαριανή αλλάζει: Η μεγάλη Ανάπλαση του εμβληματικού Σκοπευτηρίου – Το περιβάλλον και η ιστορική μνήμη

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Το Περιστέρι παράγει  πανηγυράκια και τσιμέντα και άλλοι δήμοι «Περιβάλλον» για τους δημότες τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που η στήλη και η ιστοσελίδα κάνουν αναφορά στο σαθρό και διαβρωμένο υπόβαθρο της διοίκησης του δήμου Περιστερίου και με απλά λόγια της 20ετούς διοίκησης  Παχατουρίδη, σε ότι έχει  σχέση με το αστικό περιβάλλον και την συνάφεια της ανάπτυξης και βελτίωσής του προς όφελος των κατοίκων του, μέσα από τις πλούσια χρηματοδοτούμενες αναπλάσεις… Κι αυτό γιατί η διοίκηση του κου Ανδρέα Παχατουρίδη, αυτό που «κυνηγά» και προτιμά  να υλοποιεί είναι οι «αναπλάσεις» τσιμεντένιων κατασκευών με ιδιαίτερη προτίμηση στις επαναλήψεις αναπλάσεων  ήδη αναπλασμένων  περιοχών και έργων ή την χρηματοδότηση  της κατασκευής φαραωνικών άχρηστων για την τοπική κοινωνία έργων, όπως το νέο «Μέγαρο πολιτισμού», όπως το αναφέρει  η ίδια, το θέατρο της Ξυλοτεχνίας, συνολικού προϋπολογισμού 13.800.000  ευρώ που αναμένεται στην ολοκλήρωσή του να ξεπεράσει  τα 20-22 εκατ. ευρώ… Να σημειώσουμε  επίσης ότι την τρέχουσα περίοδο, η διοίκηση Παχατουρίδη έχει  ξεκινήσει  3 η 4 έργα ανάπλασης αναπλασμένων για 2η και 3η φορά πεζόδρομων, καθώς και περιοχών που είτε έχουν ήδη αναπλασθεί, είτε  υπάρχουν συμφέροντα μελών της, όπως συνέβη με  την αυθαίρετη ανάπλαση της Κ.Βάρναλη, κλπ… ή αφήνει εκτός  σημεία που με την σημερινή κατάστασή τους εξυπηρετούν εμπορικά και ιδιωτικά συμφέροντα ανώτατων στελεχών της…

Από την άλλη υπάρχουν Δήμοι που διοικούνται από αγνούς και ανιδιοτελείς στην σκέψη δημάρχους που εκλέχθηκαν για να προσφέρουν στους δημότες τους, χωρίς περιορισμούς και ιδιοτελείς πράξεις  οικονομικής και όχι μόνο βελτίωσης και επαύξησης προσωπικών περιουσιακών συμφερόντων..

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Δήμος Καισαριανής που για άλλη μία φορά πρωτοτυπεί σε ότι αφορά την κατεύθυνση  των έργων ανάπλασης  των κοινόχρηστων χώρων του, προς βελτίωση  του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν οι δημότες του..

Όπως  ανακοίνωσε στις σελίδες του στα Social Media, προχωρά στην ανάπλαση του εμβληματικού Σκοπευτηρίου Καισαριανής και των διασυνδεδεμένων με αυτό χώρων, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό για το μέγεθος και την διάρθρωσή του αστικό Άλσος, καθώς και σημεία πολιτισμού για τους δημότες του, με σεβασμό πάντα στην τοπική ιστορία του και τις πολιτικές και όχι μόνο δράσεις και γραφές της τοπικής κοινωνίας..

Με απλά λόγια η διοίκηση του Δήμου Καισαριανής  δείχνει για άλλη μία φορά τους «δρόμους και τρόπους» βελτίωσης των χώρων ζωής των δημοτών της, με σεβασμό πάντα  στα όσα έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα από τις διαχρονικές ιστορικές  και πολιτιστικές δράσεις τους, χωρίς καμία έκπτωση για το περιβάλλον, αλλά αντίθετα… 

Και φυσικά δεν κάνουν Μέγαρα Πολιτισμού, αφού  όλο το σύμπλεγμα της  πρωτεύουσας έχει υπεραρκετά…

«Νίκος Παρίκος»

—————–

Δείτε στην συνέχεια  το πώς μεταμορφώνεται με σεβασμό υπέρ του περιβάλλοντος αλλά και της ιστορικής μνήμης το Σκοπευτήριο Καισαριανής και  όλοι οι εμβληματικού διασυνδεδεμένοι με αυτό κοινόχρηστοι χώροι…

Έτσι θα γίνει το πάρκο στο Σκοπευτήριο Καισαριανής μετά την ανάπλαση: Ανοικτό θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, Σκοπευτήριο Καισαριανής

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεγάλη ανάπλαση του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή, μετά και την ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, πως η σχετική μελέτη εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και είναι πλέον έτοιμη προς δημοπράτηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πλήρη σχεδιασμό, τον οποίο είχε παρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου θα ενοποιηθεί αρχιτεκτονικά με την ανάπλαση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης και στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις δύο αυτές αναπλάσεις θα γίνει αρχιτεκτονική ενοποίηση, ώστε να επιτευχθεί σύνδεση των δύο εμβληματικών σημείων της πόλης.

Στην ανάπλαση του ιστορικού πάρκου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου και ειδικού χώρου για αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και το ιστορικό κέντρο «Χάραμα», το οποίο σφράγισε με την παρουσία του ο Βασίλης Τσιτσάνης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων.

  • Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα».
  • Δημιουργία μικρού στίβου με ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω του.
  • Ανάπλαση των χώρων πρασίνου και τοποθέτηση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με υπερσύγχρονα όργανα εκγύμνασης (δέντρο γυμναστικής).
  • Ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρίας.

Αναλυτικά:

  • Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο, το οποίο θα λειτουργεί και ως στέκι νεολαίας, αλλά και καμαρίνια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου. Αυτό θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.
  • Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής ιστορικής σάλας (διατηρημένη αυτούσια), η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη, που μεγαλούργησε σε αυτό τον μουσικό χώρο για 15 χρόνια. Εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο θα υπάρχει ακόμη αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια, καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.
  • Ο ανοιχτός χώρος έξω από το θυσιαστήριο του Σκοπευτηρίου θα υποστεί ήπια παρέμβαση με τοποθέτηση υποδομής σκίασης.
  • Εκεί όπου βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής.
  • Στο χώρο κάτω από το στίβο που συνορεύει με τα σχολεία της πόλης, θα απομακρυνθούν οι περιττές τσιμεντένιες κατασκευές και θα ενισχυθεί το πράσινο.
  • Η πλατεία με τα σιντριβάνια, όπισθεν του αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ, θα αναπλαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανισόπεδες κατασκευές και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού.
  • Το δέντρο γυμναστικής θα τοποθετηθεί στο κάτω άκρο του πάρκου, κοντά στην είσοδο του Σκοπευτηρίου. Το δέντρο αποτελεί δείγμα πρωτοπόρου ιταλικού σχεδιασμού για εξωτερικούς χώρους γυμναστικής και θα είναι από τα ελάχιστα στη χώρα.

——————

Οι γραφές στη δημοτική σελίδα στο Facebook

Δήμος Καισαριανής

2 Αυγούστου στις 2:52 μ.μ.  ·

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Η Καισαριανή αλλάζει.

Μετά από τρία χρόνια αδιάκοπης εργασίας, ο Δήμος Καισαριανής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η μελέτη για τη μεγάλη ανάπλαση του Σκοπευτηρίου έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και είναι επιτέλους έτοιμη προς δημοπράτηση.

Η Διοίκηση Βοσκόπουλου παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή μια ανώριμη μελέτη, λιμνάζουσα και αδρανή, και μέσα σε 3 χρόνια, υπό συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, με τις δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν κατόρθωσε να:

  1. Εξασφαλίσει νομοθετική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Σκοπευτηρίου με ΦΕΚ παραχώρησης, σφραγίζοντας έτσι την πλήρη παραχώρηση στο Δήμο μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που είχε προηγηθεί
  2. Να εκδώσει αναλυτικό τοπογραφικό του πάρκου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτο
  3. Να εξασφαλίσει έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
  4. Να εξασφαλίσει έγκριση από την Εφορία Νεώτερων Μνημείων
  5. Να εξασφαλίσει έγκριση μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
  6. Και τέλος, να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία, χωρίς την οποία καμία παρέμβαση δεν είναι εφικτή

Η ανάπλαση του ιστορικού πάρκου περιλαμβάνει:

  • Ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής εταιρίας
  • Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων
  • Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα»
  • Δημιουργία μικρού στίβου με ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω του
  • Ανάπλαση των χώρων πρασίνου και τοποθέτηση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με υπερσύγχρονα όργανα εκγύμνασης (δέντρο γυμναστικής)

Τη μελέτη εκτέλεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο του κου Στέφανου Πάντου & Συνεργάτες “Studio75”. Κύριος μελετητής ήταν η κα Δώρα Παπαθανασίου, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, βάσει προμελέτης της κας Ελιάνας Χαρίτου, αρχιτέχτονος-μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καισαριανης.

Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο το οποίο θα λειτουργεί και ως στέκι νεολαίας και τέλος καμαρίνια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων που θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του κέντρου, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια.

Εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο του Χαράματος θα φιλοξενείται επίσης αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Ο ανοιχτός χώρος έξω από το θυσιαστήριο θα υποστεί ήπια παρέμβαση με τοποθέτηση υποδομής σκίασης (και όχι τα παγκάκια που απεικονίζονται στο σχέδιο).

Εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής.

Στο χώρο κάτω από το στίβο που συνορεύει με τα σχολεία της πόλης, θα απομακρυνθούν οι περιττές τσιμεντένιες κατασκευές και θα ενισχυθεί το πράσινο.

Η πλατεία με τα συντριβάνια, όπισθεν του Αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ θα αναπλαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανισόπεδες κατασκευές και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού.

Το δέντρο γυμναστικής θα τοποθετεί στο κάτω άκρο του πάρκου, κοντά στην είσοδο του Σκοπευτηρίου από την οδό Ηρώων Σκοπευτηρίου. Το δέντρο αποτελεί δείγμα πρωτοπόρου ιταλικού σχεδιασμού για εξωτερικούς χώρους γυμναστικής και θα είναι από τα ελάχιστα στη χώρα (υπάρχει ήδη ένα στο πάρκο του Ελληνικού).

Η νομική κατοχύρωση του πάρκου, το πολεοδομικό του σχέδιο και η ανάπλασή του, και μάλιστα ως εμβληματικό έργο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠ.ΕΣ. δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Καισαριανής να προστατεύσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών ένα χώρο ευρωπαϊκής ιστορικής σημασίας.

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής θα τοποθετηθεί στο χάρτη των ευρωπαϊκών τοποσήμων ιστορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως του αξίζει. 

Πηγή: ΑΜΠΕ, iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged