Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας – Παγκόσμιος συναγερμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία: 250 νεκροί σε μία ημέρα – Σε κατάσταση συναγερμού η Ισπανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία από τον κορωνοϊό ανέρχεται πλέον σε 1.266, σε μια αύξηση 250 θανάτων από τον τελευταίο απολογισμό χθες (1.016).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις) από τα 15.113 χθες.

Παράλληλα 1. 439 ασθενείς ιάθηκαν, ενώ χθες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.258 Στην Λομβαρδία έχουν καταγραφεί συνολικά 9.820 κρούσματα και 890 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι μολύνθηκαν 2.263 άνθρωποι και οι νεκροί, είναι 201.

Στο Βενέτο σημειώθηκαν 1595 μεταδόσεις και υπάρχουν 42 νεκροί.

Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

Σε κατάσταση συναγερμού η Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Θερίζει» και το Ιράν ο κορωνοϊός: 85 νεκροί σε μία ημέρα

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα 85 νέους θανάτους που οφείλονται στον νέο κορωνοϊό, στον πιο βαρύ απολογισμό που καταγράφει σε μια μέρα από τότε που ξέσπασε η εμφάνισή του στη χώρα, μια από τις χειρότερα πληγείσες στον κόσμο.

«Δυστυχώς 85 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες», ανεβάζοντας σε 514 τον απολογισμό των νεκρών από τη νόσο αυτή στο Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Τζαχανπούρ πρόσθεσε ότι «σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.289 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 11.364».

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας θα αδειάσουν τους δρόμους των πόλεων της χώρας τις επόμενες 24 ώρες σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι ιρανικές αρχές αγωνίζονται κατά της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στον κόσμο από την ιογενή αυτή πνευμονία μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Πολλοί βουλευτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ή πρώην αξιωματούχοι έχουν προσβληθεί και κάποιοι έχουν πεθάνει.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο βασικός σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τέθηκε σε καραντίνα, αφού εμφάνισε «ελαφριά συμπτώματα» του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές.

Βρετανία: Αύξηση κατά 35% των κρουσμάτων σε μία ημέρα

Τα κρούσματα της επιδημίας στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 35% σε 798 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, 32.771 άνθρωποι έχουν περάσει από ιατρική εξέταση για τον νέο ιό στην χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Απαγορεύονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία από 1.000 προηγουμένως, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού» και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο F1.

«Εκατό άνθρωποι, αυτό σημαίνει προφανώς σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους». παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.

Κλείνει τα σύνορα η Τσεχία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

117 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της ΕΕ, αλλά κανένας θάνατος. «Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», πρόσθεσε. Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών.

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε εξάλλου πως η διάδοση του νέου κορωνοϊού θα θεωρείται αδίκημα. Χθες, Πέμπτη, η Πράγα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συντίθεται από επίσημες πηγές η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική Κίνα.

75 νέοι θάνατοι στο Ιράν που προσφεύγει στο ΔΝΤ – Στους 84 οι νεκροί στην Ισπανία – Νέα έκκληση ΠΟΥ: Διπλασιάστε τις προσπάθειες

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε και στην Αυστρία

Το Ιράν, η περισσότερο πληγείσα από τον κορωνοϊό χώρα της Μέσης Ανατολής, ανέφερε σήμερα 75 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 429.

«Εντοπίσαμε 1.075 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.075. Ο αριθμός των νεκρών είναι 429», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει ανώτερους αξιωματούχους, πολιτικούς, κληρικούς και μέλη του επίλεκτου παραστρατιωτικού σώµατος των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, την τέταρτη περισσότερο πληγείσα χώρα μετά την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιταλία.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, όταν η χώρα ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού και δύο θανάτους, τουλάχιστον επτά αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν πεθάνει.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού παρά το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων και την αναστολή όλων των θρησκευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια και να παραμένουν στα σπίτια τους. «Μείνετε σπίτι. Μην πηγαίνετε για ψώνια. Κάνετε τη δουλειά μας δυσκολότερη αγνοώντας τις οδηγίες», είπε ο υπουργός Υγείας Σαϊντ Ναμακί ζωντανά στην τηλεόραση.

Παράλληλα, η χώρα προσέφυγε για πρώτη φορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει επείγουσα βοήθεια ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στην Ισπανία, αντίστοιχα, μέσα σε μία μόλις μέρα οι νεκροί από 47 ανήλθαν στους 84, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε και στην Αυστρία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών, σήμερα το απόγευμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία ανερχόταν σε 302, ενώ, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού απαγορεύονται από σήμερα οι επισκέψεις ασθενών στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης.

Επίσης, αναβάλλονται οι μη απολύτως αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία της Βιέννης, όπου αυτές περιορίζονται σε έναν απόλυτα χαμηλό αριθμό, για να προστατευτεί, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το προσωπικό και να διατηρηθούν οι δυνατότητες στον κεντρικό τομέα της υγειονομικής φροντίδας των νοσοκομείων, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Τα κρούσματα στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ένας 67χρονος άνδρας από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ο τέταρτος νεκρός από τον νέο κορωνοϊό στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία ανέρχονται σήμερα σε 2.100, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο – ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. 

Νέα έκκληση από τον ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μια μέρα μετά τον χαρακτηρισμό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού ως πανδημίας, σημείωσε επίσης: «Η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη».

Διατηρώντας μια στρατηγική αναχαίτισης, υπογράμμισε, όλες οι χώρες θα πρέπει «να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, την πρόληψη της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δηλώσεις του που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

«Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία» ανάμεσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν.

Παγκόσμιος συναγερμός για την πανδημία κορωνοϊού: Εφιαλτική η κατάσταση στην Ιταλία – «Μάχη» στην Ευρώπη για επιβράδυνση εξάπλωσης του ιού

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν χάσει τη ζωή τους

Πανδημία κήρυξε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, έπειτα από τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 4.600 ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα, η Ιταλία ανακοίνωσε την τεράστια αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων του Covid-19, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για έναν μήνα.

Μόνο στην Ευρώπη, έχουν μολυνθεί από τον ιό περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι και 930 έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ωστόσο η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία βρίσκονται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από 7 έως ως 14 ημέρες πριν τα συστήματα υγείας τους βρεθούν σε κατάσταση κατάρρευσης, όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι. Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στη Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και τρεις θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και τέσσερις νεκροί.

«Θερίζει» την Ιταλία ο κορωνοϊός – Απαγορεύονται οι νυχτερινές έξοδοι

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 12.462 και σε σχέση με προχθές έχουν αυξηθεί κατά 2.313.

Οι νεκροί έφτασαν τους 827 καθώς έχασαν την ζωή τους 196 άνθρωποι σε ένα εικοσιτετράωρο.

Επίσης, 1.045 ασθενείς έχουν ιαθεί και 5.838 βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ 1.028 νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που δεν συνδέονται αυστηρά με την εργασία ή για λόγους υγείας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επιδημία.

Οι πρώτες κυρώσεις στους παραβάτες επιβλήθηκαν την Τρίτη: ήταν όμως μόνο μια προφορική επίπληξη σε 48 ανθρώπους που παρέστησαν σε μια κηδεία, στη Σικελία, παραβιάζοντας τους νέους κανονισμούς που έθεσαν οι αρχές.

Ένας άνδρας εντοπίστηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιφέρεται στο Τορίνο. Εμφανώς ταραγμένος, ο 33χρονος παραδέχτηκε ότι «βγήκε για να βρει κάποια ιερόδουλη», σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Ένας άλλος, ένας 40χρονος άνεργος συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του στις 4 τα ξημερώματα. Στους καραμπινιέρους είπε ότι βγήκε για να αγοράσει τσιγάρα, όπως επειδή βρισκόταν μακριά από την κοινότητα όπου κατοικεί, η δικαιολογία δεν έπεισε. Και στους δύο έγινε προφορική επίπληξη.

Στους 48 οι θάνατοι στη Γαλλία

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κατέγραψαν 15 νέους θανάτους χθες, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία να ανέλθει σε 48, την ώρα που καταγράφεται μεγάλη άνοδος και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς σε δυο νέες περιοχές της χώρα, την Κορσική και την αστική ζώνη γύρω από την πόλη του Μονπελιέ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 2.281, συμπλήρωσε ο Βεράν. Πρόκειται για μια αύξηση 497 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε προχθές.

11 νέοι θάνατοι στην Κίνα

Δεκαπέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός μειωμένος από τα 24 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα.

Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στους 80.793.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε 11 νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων του κοροναϊού στα 3.169.

Οι δέκα από τους θανάτους καταγράφηκαν από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης. Οι επτά από τους ασθενείς υπέκυψαν στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας και εστία της επιδημίας.

Έξι νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα

Έξι νέοι θάνατοι και 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό  καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Πλέον το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 7.869 και οι ασθενείς οι οποίοι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ανέρχεται σε 66, κατά τις νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές, που ερευνούν και αποπειρώνται να περιορίσουν νέες εστίες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου ενός call centre στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της χώρας.

24 νέα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας γνωστοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη ότι εντόπισαν 24 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο βασίλειο σε 45, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στο Ριάντ, ένας από τους ασθενείς ανέρρωσε.

Στα 24 νέα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται δύο Σαουδάραβες οι οποίοι μόλις επέστρεψαν στην πατρίδα τους από το Ιράκ, ένα κορίτσι 12 ετών που ήρθε σε επαφή με τον παππού του που επέστρεψε από το Ιράν, καθώς και 21 Αιγύπτιοι που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο συμπατριώτη τους, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας.

11 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 11 κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στους 70.

Όλοι οι νέοι ασθενείς είχαν βγει και μοιραστεί ποτά, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές, προσθέτοντας πως τη μόλυνσή τους προκάλεσε πρόσωπο από το Χονγκ Κονγκ που έκανε τουρισμό στην Ταϊλάνδη.

Το πρόσωπο αυτό «επέστρεψε ήδη» στο Χονγκ Κονγκ· «οι 11 μολυσμένοι είναι όλοι Ταϊλανδοί», δήλωσε αξιωματούχος της διεύθυνσης μολυσματικών ασθενειών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από εβδομάδες στην Ταϊλάνδη, μια από τις πρώτες χώρες εκτός ηπειρωτικής Κίνας όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του κορονοϊού που πλέον χαρακτηρίζεται «πανδημία».

Τρία πρώτα κρούσματα στην Κούβα

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη τα πρώτα τρία κρούσματα του κορωνοϊού στη νήσο. Πρόκειται για τρεις Ιταλούς που αφίχθησαν στη χώρα τη Δευτέρα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Και επίσημα πανδημία ο κορωνοϊός

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του κορωνοϊού και είμαστε πολύ ανήσυχοι από τα αυξανόμενα κρούσματα διασποράς του κορωνοϊού», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΟΥ.

Είπε ακόμα ότι, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID19 εκτός Κίνας αυξήθηκε, 13πλασιάστηκαν και οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν. Πλέον υπάρχουν πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Είπε ακόμα ότι χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για την ζωή τους σε νοσοκομεία και πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, των νεκρών και των χωρών που προσβάλλονται.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορωνοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ δήλωσε ότι η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ο δρ Μάικ Ράιαν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν «πολύ μεγάλη έλλειψη» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ωστόσο άλλες χώρες «θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορωνοϊό».

Ο δρ Ράιαν είπε επίσης ότι υπάρχει «έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και «βελτίωση σε αυτά που κάνουμε».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

«Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία», δήλωσε.

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged