Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Καταγγελία φωτιά των φοιτητών για «περίεργες» αποφάσεις της ΔΕ που τους οδηγούν σε εγκατάλειψη σπουδών

Τριτοβάθμια
Μοιραστείτε το:

Απόλυτη σιωπή από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρότι γνωρίζει…

Με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κα Κεραμέως να τηρούν απόλυτη σιωπή, παρότι είναι γνώστες  της επιστολής – καταγγελίας, οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου  βάλουν ευθέως κατά της Διοικούσας Επιτροπής τους, καταλογίζοντάς της αποφάσεις που τους οδηγούν, σε οικονομική καταστροφή ή ακόμη και εγκατάλειψη των σπουδών τους….

—————-

Πρόεδρος της ΔΕ του ΕΑΠ Καθηγητής κο Καλαβρουζιώτης Ιωάννης

Για, αν όχι υστερόβουλες, περίεργες αποφάσεις σε βάρος τους, που τους επιβαρύνει με τριπλές δαπάνες και όχι μόνο, εγκαλούν και κατηγορούν με έγγραφό τους, οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), την διοίκησή του, τον Πρόεδρο της ΔΕ Καθηγητή κο Καλαβρουζιώτη Ιωάννη, τον κ. Δημητρά Αυγουστίνο, Καθηγητή και Κοσμήτορας της Αυτοδύναμης Σχολής ΣΚΕ, τον κ. Ιωάννη Ψυχάρη, Δ/ντή Προγράμματος Σπουδών ΔΗΔ και Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και τα υπόλοιπα 10 μαζί με τον Πρόεδρο της, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής   του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος…

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην από 20.11.2022, επιστολή του ο Σύλλογος  Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑ, η Διοίκηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, αιφνιδίασε το σύνολο των φοιτητών του Ιδρύματος,  ανακοινώνοντας τους με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) ότι δεν θα συνεχισθεί για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος η πρακτική των εξ-αποστάσεως εξετάσεων, αλλά θα εφαρμοσθεί από το τρέχον οικονομικό έτος το σύστημα  «της δια ζώσης εξέτασης, και αφού πρώτα, τους άφησε  να δηλώσουν χωρίς  ενημέρωση για τις αποφάσεις της,  το ανώτερο αριθμό των θεματικών ενοτήτων που δικαιούνται για κάθε εκπαιδευτικό έτος, προκαταβάλλοντας μάλιστα και τα προβλεπόμενα δίδακτρα υποχρεωτικά…

Καταλογίζουν μάλιστα  στην διοίκηση του ΕΑΠ, ότι αν και ανακοίνωσαν  το «σύστημα  των δια ζώσης εξετάσεων» το εκπαιδευτικό Ίδρυμα δείχνει ανέτοιμο να προχωρήσει σε αυτή την εξεταστική «δια ζώσης», καθώς από το e-mail που στάλθηκε στους φοιτητές, φαίνεται ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καν ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, κάτι που θα ζημιώσει οικονομικά και όχι μόνο τόσο το ΕΑΠ όσο και τους φοιτητές.

Δημητράς Αυγουστίνος Καθηγητής και Κοσμήτορας της Αυτοδύναμης Σχολής ΣΚΕ του ΕΑΠ

Τονίζουν δε ότι την παρούσα χρονική στιγμή με το δεδομένο ότι δεν υφίσταται η επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου οι φοιτητές έχουν βρεθεί σε μία πολύ δύσκολη θέση οικονομική και εκτός των άλλων, αίολοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Με βάση δε, -όπως αναφέρουν στην επιστολή τους-, την υπάρχουσα οικονομική κρίση, η οποία έχει εκτινάξει το κόστος των μεταφορικών και όχι μόνο, η οικονομική επιβάρυνση για τους φοιτητές που ζουν σε ακριτικές, νησιωτικές περιοχές αλλά και στο εξωτερικό δείχνει να είναι απαγορευτική, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να σκέφτεται ήδη τη διακοπή των σπουδών του. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιάζουσα περίπτωση του ΕΑΠ σε σχέση με τα συμβατικά πανεπιστήμια, στα οποία οι φοιτητές έχουν ήδη εξασφαλίσει τη διαμονή τους από την αρχή των σπουδών τους, άρα δεν υφίσταται κανένα έξτρα κόστος για αυτούς, αλλά απλά η μετάβαση στην κανονικότητα!

Τέλος ζητούν να μάθουν αν πρόκειται για μια απόφαση που αφορά σε όλα τα τμήματα του, ενώ διεκδικούν οι εξετάσεις να γίνονται εξ αποστάσεως καθώς για λόγους κυρίως οικονομίας αλλά και της πανδημίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δια ζώσης εξετάσεις και υπάρχει φόβος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Ιωάννης Ψυχάρης, Δ/ντής Προγράμματος Σπουδών ΔΗΔ

Σε ότι αφορά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως, παρότι ήδη έχουν στα χέρια τους  την επιστολή-καταγγελία των φοιτητών του ΕΑΠ, τηρούν  απόλυτη Σιωπή για  όσα περιλαμβάνονται σ’αυτή… και αυτό είναι μερικώς ανεξήγητο ή τουλάχιστον μη ερμηνεύσιμο αφού αφορά χιλιάδες φοιτητές… Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι αφορά φοιτητές που δεν έχουν την καθημερινή παρουσία και επαφή στα αμφιθέατρα εκπαίδευσης, και λόγω αυτού δεν μπορούν να συγκροτήσουν  κίνηση αντίδρασης και διεκδίκησης της κανονικότητας…

Τέλος σε ότι αφορά την Διοικούσα Επιτροπή, ορίσθηκε με απόφαση της υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως, στις 31 Οκτωβρίου 2022, αποτελείται κατά πλειοψηφία από μόνιμους Καθηγητές του ΕΑΠ  και όπως η ίδια ανάφερε στις δηλώσεις της είναι  βήμα προς την ολοκλήρωση του αυτοδιοίκητού του… (για να δείτε το ΦΕΚ ορισμού της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ κάντε κλικ εδώ).  

 

 

 

Ολόκληρη η επιστολή-καταγγελία των Φοιτητών του ΕΑΠ

Επιστολή διαμαρτυρία σχετικά με τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου 2022-2023

Αρ. Πρωτ.: 215/20-11-2022

Προς:

  • Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ
  • Κοσμήτορα ΣΚΕ, Καθηγητή ΕΑΠ, Αυγουστίνο Ι. Δημητρά
  • Τον Δ/ντή του Προγράμματος Σπουδών ΔΗΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Ψυχάρη
  • Το Τμήμα Μητρώου του ΕΑΠ
  • Συντονιστές Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
  • ΥΠΑΙΘ, Γραφείο Υπουργού, Γραφείο Υφυπουργού, Γραφείο Γεν. Γραμματέα Ανωτ. Εκπαίδευσης

Κοιν:  Την εκπρόσωπο των φοιτητών ΔΗΔ στην Δ.Ε. του ΕΑΠ, κα Φωτεινή Βήττου

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Μετά το e-mail της 17/11/2022 που λάβαμε από την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων εφεξής, βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για την απόφαση αυτή.

Ήδη η Κοσμητεία δείχνει ανέτοιμη να προχωρήσει σε αυτή την εξεταστική δια ζώσης, καθώς από το e-mail φαίνεται ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί καν ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, κάτι που θα ζημιώσει οικονομικά και όχι μόνο τόσο το ΕΑΠ όσο και τους φοιτητές.

Η απόφαση για δια ζώσης εξετάσεις πάρθηκε μετά την δήλωση των θεματικών ενοτήτων από τους συμφοιτητές μας και ενώ υπήρχε μία περιρρέουσα διαβεβαίωση τόσο από το ΕΑΠ όσο και από τους καθηγητές ότι για το εξάμηνο αυτό οι εξετάσεις θα ήταν εξ αποστάσεως. Με βάση αυτή την πληροφόρηση συμφοιτητές μας δήλωσαν το σύνολο του επιτρεπόμενου αριθμού των θεματικών. Αυτήν τη στιγμή και με το δεδομένο ότι δεν υφίσταται η επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου οι συμφοιτητές έχουν βρεθεί σε μία πολύ δύσκολη θέση οικονομική, εκτός των άλλων, αίολοι για το τι μέλλει γενέσθαι.

Με βάση την υπάρχουσα οικονομική κρίση, η οποία έχει εκτινάξει το κόστος των μεταφορικών και όχι μόνο, η οικονομική επιβάρυνση για τους φοιτητές που ζουν σε ακριτικές, νησιωτικές περιοχές αλλά και στο εξωτερικό δείχνει να είναι απαγορευτική με ένα πολύ μεγάλο μέρος να σκέφτεται ήδη τη διακοπή των σπουδών του. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιάζουσα περίπτωση του ΕΑΠ σε σχέση με τα συμβατικά πανεπιστήμια, στα οποία οι φοιτητές έχουν ήδη εξασφαλίσει τη διαμονή τους από την αρχή των σπουδών τους, άρα δεν υφίσταται κανένα έξτρα κόστος για αυτούς, αλλά απλά η μετάβαση στην κανονικότητα!

Με δεδομένο ότι βάσει της επίσημης πληροφόρησης ότι μόνο την εβδομάδα 7/11 με 13/11 τα νέα κρούσματα Covid ήταν 55.917 με 115 απώλειες συνανθρώπων μας, κάτι που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος της πανδημίας δεν μας έχει αφήσει.

Λαμβανομένου υπόψη όλων αυτών ζητούμε την επανεξέταση αυτής της απόφασης και την αναστολή της, για το τρέχον εξάμηνο, προκειμένου να γίνει μία ομαλή μετάβαση σε αυτήν, κάτι που θα ωφελήσει τόσο το σύνολο των φοιτητών όσο και το ίδιο το ΕΑΠ.

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να σας αναπτύξουμε εκτενέστερα τις απόψεις μας αλλά και πιθανόν να συμβάλουμε στην ομαλή επίλυση του όλου θέματος, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση ή έστω και διαδικτυακά μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας, επιφυλασσόμαστε για κάθε ενέργεια προκειμένου να διαφυλαχθεί κάθε νόμιμο δικαίωμα του συνόλου των συμφοιτητών μας.

Αναμένουμε την άμεση απόκρισή σας.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Μαρία (Μάνια) Γκόβελα Ουρανία Φιλντίση

——————-

Για να δείτε το Βιογραφικό του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Καθηγητή κο Καλαβρουζιώτη Ιωάννη κάντε κλικ εδώ  

Για να δείτε το Βιογραφικό του κ. Δημητρά Αυγουστίνου, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Αυτοδύναμης Σχολής ΣΚΕ κάντε κλικ εδώ  

Για να δείτε το Βιογραφικό του κ. Ιωάννη Ψυχάρη, Δ/ντή Προγράμματος Σπουδών ΔΗΔ κάντε κλικ εδώ  

Πηγές: eap.gr

Έφη Γιοβάνου

Μοιραστείτε το:
Tagged