Το πανεπιστημιακό άσυλο και η «τύχη» του

Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και μαζί του η διάταξη για την κατάργηση του ασύλου αλλά και η αποπομπή της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συνεδρίαση έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ενώ ολοκληρώθηκε εν μέσω πυρών για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογίες, που μεταξύ άλλων αφορούν το πλαφόν στις συντάξεις αλλά και εργασιακές διατάξεις.

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση αλλά και την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για το χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών όσο και για το περιεχόμενο τους. Το ίδιο έπραξε το ΜΕΡΑ25. Την ίδια στιγμή Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συζήτηση αλλά επέστρεψαν για την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευση. Όσον αφορά στο άσυλο η διάταξη υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και την Ελληνική Λύση. “Παρών” είπε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ (όπως αναφέρθηκε ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25 δεν ήταν στην ψηφοφορία).

Κεραμέως: Καμία αλλαγή στη διάταξη για το άσυλο

Όσον αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «δεν συμφωνούμε γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια»

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, ξεκαθάρισε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στην αρχική της πρόταση. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους χώρους των πανεπιστημίων ώστε να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες που ισχύουν για όλους τους δημόσιους χώρους.

«Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο. Με την πρότασή μας υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης των αρμόδιων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Δεν προβλέπεται παρέμβαση των πρυτανικών αρχών. Ισχύει στα ΑΕΙ ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο και άρα οι αρχές μπορούν να παρέμβουν για κάθε αξιόποινη πράξη. Ποιες αρχές; Η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, το ΣΔΟΕ ή η πολεοδομία», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όσον αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «δεν συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με το κοινό δημόσιο χώρο. Όσο ανοίγουμε παραθυράκια στην διάταξη κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Αν θέλουμε τομές και ουσιαστική αναβάθμιση χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους παραθυράκια και αναστολές. Να ισχύσει στο πανεπιστήμιο ότι ισχύει στους δημόσιους χώρους της χώρας για να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Η κ. Κεραμώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διασφάλιση της κανονικότητας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελεί εφαρμογή της κοινής λογικής. «Θέλουμε καθηγητές και φοιτητές να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στα πανεπιστήμια; Να μην διακινούνται ναρκωτικά, να μην γίνονται καταφύγια ασυλίας και πρυτάνεις να μην ξοδεύουν χρόνο για αντιμετώπιση βίας, για καταστροφές αλλά να επικεντρώνονται στην πραγματική τους αποστολή; Αν θέλουμε όλα τα παραπάνω τότε οφείλουμε να θωρακίσουμε τα πανεπιστήμια και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε δράση επιχειρεί να καταλύσει την ελευθερία έκφρασης».

Η συνάντηση Φ. Γεννηματά – Ν. Κεραμέως και η «κόκκινη γραμμή» για το άσυλο

Προ των ευθυνών τους για την εκρίζωση του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σήμερα τα κόμματα της Βουλής ενόψει της ψήφισης της νέας διάταξης για το άσυλο. Η κυβέρνηση αποδύεται τις τελευταίες ώρες σε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η πρότασή της να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και στο πλαίσιο αυτό χθες η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά όπου και συζητήθηκαν αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ.

«Η κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε από την υπουργό Παιδείας είναι πως ο χώρος των ΑΕΙ πρέπει να εξομοιωθεί με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Στην κυρία Γεννηματά εξηγήθηκαν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει να διατηρήσει η διάταξη για το άσυλο τη συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Νωρίτερα σήμερα κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, η υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο σε σχέση με τη μορφή με την οποία εισήχθη στις επιτροπές της Βουλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «εμμένει στην αρχική πρόταση» και ότι είναι αποφασισμένη να καταργήσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους χώρους των πανεπιστημίων ώστε να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες που ισχύει για όλους τους δημόσιους χώρους. Όπως είπε «εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο. Με την πρότασή μας υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης των αρμόδιων αρχών( αστυνομία, πυροσβεστική, εισαγγελία, ΣΔΟΕ, πολεοδομία) για κάθε αξιόποινη πράξη. Δεν προβλέπεται παρέμβαση των πρυτανικών αρχών. Ισχύει στα ΑΕΙ ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο και άρα οι αρχές μπορούν να παρέμβουν για κάθε αξιόποινη πράξη».

Στην πράξη απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ την οποία επανέφερε χθες η Φ. Γεννηματά για τροποποίηση της διάταξης με την επαναδιατύπωση της παραγράφου σχετικά με την επέμβαση των Αρχών, λέγοντας ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ «εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με το κοινό δημόσιο χώρο. Οσο ανοίγουμε παραθυράκια στην διάταξη κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Αν θέλουμε τομές και ουσιαστική αναβάθμιση χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους παραθυράκια και αναστολές».

Μένει πλέον να φανεί στην πράξη αν η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ θα επιμείνουν μέχρι τέλους και θα καταψηφίσουν την διάταξη με τα προσχήματα που επικαλούνται.

Πηγή: in.gr,liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged