Ρίγανη και Ριγανέλαιο: φυσικό αντιμικροβιακό και βασικό μπαχαρικό

Βιολογία Διατροφή

Ρίγανη και Ριγανέλαιο ένα φυσικό αντιμικροβιακό

Η ρίγανη είναι ένα βασικό μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην μεσογειακή κουζίνα. Δίνει πικάντικο άρωμα και γεύση στα πιάτα ενώ μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών είτε φρέσκια, είτε αποξηραμένη, είτε ακόμη κι ως λάδι.

Το φυτό καλλιεργείται όχι μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό αλλά και για την παραλαβή αιθέριου ελαίου (ριγανέλαιο) από τα φύλλα του. Το ριγανέλαιο είναι ένα υγρό με κιτρινωπό έως κοκκινωπό χρώμα και άρωμα θυμαριού. Λαμβάνεται με απόσταξη σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή και έχει σημαντικές βιολογικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι παρασκευάζουν αφέψημα ρίγανης και πίνουν το ρόφημα για διάφορα προβλήματα υγείας.

Χρησιμοποιείται ως φυσικό αποχρεμπτικό για τον βήχα, το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο, την ναυτία, τις ενοχλήσεις στο στομάχι, τα φλέματα, την δυσκοιλιότητα, τα αέρια του εντέρου, τον τυμπανισμό, την διάρροια και το ευερέθιστο έντερο.

Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Με τοπική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η πιτυρίδα. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Επίσης με λίγη ρίγανη στην τροφή των πτηνών σας κρατάτε τις αρρώστιες μακριά τους. Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.

«Εχουμε κάνει μερικές προκαταρκτικές δοκιμές και έχουμε διαπιστώσει ότι το αιθέριο έλαιο από την ρίγανη σκοτώνει το MRSA σε διάλυμα 1 προς 1.000. Οι δοκιμές δείχνουν ότι το έλαιο σκοτώνει το MRSA τόσο ως υγρό όσο και ως εισπνεόμενο φάρμακο και η αντιμικροβιακή του δράση δεν μειώνεται με την θέρμανση» λέει ο καθηγητής Vyv Salisbury από το πανεπιστήμιο West of England.

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία αναγνώρισαν ένα δραστικό συστατικό στην ρίγανη, γνωστό ως β-καρυοφυλλίνη (E-BCP), το οποίο βοηθά στην θεραπεία διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE το 2013 έδειξε, ότι η ρίγανη παρουσιάζει αντικαρκινική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το είδος Origanum majorana βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με επιβράδυνση ή παύση της εξέλιξής του.

Το όνομα του φυτού προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» (λαμπρότητα) που σημαίνει ότι λαμπραίνει το βουνό. Υπάρχουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 17 είδη βοτάνων τα οποία έχουν την χαρακτηριστική οσμή της ρίγανης και κατατάσσονται στο ίδιο γένος (Origanum). Το είδος που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το Origanum vulgare (Ορίγανον το κοινόν) γιατί αυτό συναντάται περισσότερο στην χώρα μας. Θεωρείται ότι αποτελεί την καλύτερη ποιότητα ρίγανης παγκοσμίως και αναφέρεται ως ελληνική ρίγανη ή με τον διεθνή εμπορικό όρο «Greek oregano».

Συστατικά και Διατροφική αξία.

Η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αρωματικές ουσίες την καρβακρόλη (carvacrol) και τη θυμόλη (thymol). Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στις φαινόλες. Η καρβακρόλη είναι ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία, ενώ η θυμόλη είναι ένα ισομερές της καρβακρόλης που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πάνω από 60 χημικές ενώσεις έχουν ανιχνευτεί στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης αλλά η καρβακρόλη και η θυμόλη αποτελούν μαζί το 78-82% του συνόλου αυτών των ουσιών.

Το ελληνικό ριγανέλαιο περιέχει σημαντικές ποσότητες καρβακρόλης που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 79%, ενώ η θυμόλη μπορεί να είναι στο 6%. Σε αιθέρια έλαια άλλων ποικιλιών έχει βρεθεί ότι τα ποσοστά καρβακρόλης και θυμόλης είναι περίπου ίσα. Αλλα συστατικά είναι το γ-τερπινένιο και το Ρ-κυμένιο που συνήθως αποτελούν το 5% και 7% αντίστοιχα.

Η διατροφική αξία της ρίγανης είναι σημαντική, αν και ως μπαχαρικό προστίθεται σε μικρές ποσότητες στην διατροφή γιατί πικρίζει. Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη δίνει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ. Σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη προσφέρει μια πλούσια δοσολογία αντιοξειδωτικών και βοηθάει να βελτιώσετε την υγεία σας. Η αποξηραμένη ρίγανη έχει περίπου 265 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους. Η ίδια ποσότητα περιέχει 1.701 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης Α, 2,3 mg βιταμίνης C, 18 mg βιταμίνης Ε, 622 mcg βιταμίνης Κ, 177 mcg θειαμίνης, 528 mcg ριβοφλαβίνης και 4,6 mg νιασίνης.

5 σημαντικές ιδιότητες της ρίγανης

Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε σημαντικές ιδιότητες της ρίγανης, εξαιρετικά χρήσιμες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι μελέτες έχουν γίνει σε δοκιμαστικό σωλήνα ή σε πειραματόζωα με χρήση σημαντικής ποσότητας του βοτάνου. Οι μελέτες που χρησιμοποιούν τυπικές δόσεις σε ανθρώπους είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του οφέλους.

 1. Ρίγανη και Μικρόβια

Το ριγανέλαιο είναι το αρχαιότερο φυσικό αντισηπτικό με έντονη αντιμικροβιακή δράση. Μπορεί να σκοτώσει ή να διακόψει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το ριγανέλαιο εμπόδισε την ανάπτυξη του Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο) και του Pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα η αεριογόνος), δύο μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων. Επίσης, μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα συνέκρινε την αντιμικροβιακή δραστικότητα των αιθέριων ελαίων ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού και βρήκε ότι το πιο αποτελεσματικό ήταν της ρίγανης με δεύτερο του θυμαριού. Το 2019, μια εργαστηριακή μελέτη βρήκε ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη απέτρεψαν την εμφάνιση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (S. aureus) στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Φαίνεται πως τόσο η καρβακρόλη, όσο και η θυμόλη καταπολεμούν τους μύκητες ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιούνται. Η αντιμυκητιακή δράση των υπόλοιπων συστατικών της ρίγανης, όπως είναι το γ-τερπινένιο και το Ρ-κυμένιο, είναι επίσης γνωστή, αλλά είναι άγνωστο αν υπάρχει συνέργεια όλων αυτών των συστατικών. Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι η αντιβακτηριακή δράση της ρίγανης οφείλεται στην ικανότητα των φαινολικών ουσιών να διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων και να διεισδύουν στο κύτταρό τους, όπου επιδρούν αρνητικά στους βιοχημικούς μηχανισμούς του μεταβολισμού τους.

 1. Ρίγανη: Πώς επιδρά στους ιούς.

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορούν επίσης να προστατεύσουν από ορισμένους ιούς. Η καρβακρόλη και η θυμόλη έχουν συσχετιστεί με αντιιικές ιδιότητες. Μια μελέτη έδειξε αδρανοποίηση μέσα σε μια ώρα του νοροϊού ο οποίος μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι. Αλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη απενεργοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία ώρα.

 1. Ρίγανη και Φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που συμβαίνει ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η καρβακρόλη έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μία μελέτη σε ζώα, μείωσε το πρήξιμο στα πόδια των ποντικών έως και 57%. Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων ρίγανης και θυμαριού μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή με φλεγμονή του παχέος εντέρου.

 • Μύκητες ποδιών ή νυχιών: Βάλτε μερικές σταγόνες στο νερό και μουλιάστε τα πόδια σε αυτό, ή εφαρμόστε αραιωμένο έλαιο τοπικά στην πληγείσα περιοχή.
 • Κρυολογήματα και ρινικές λοιμώξεις: Χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες σε ατμόλουτρο και εισπνεύσετε. Κάθε αιθέριο έλαιο πρέπει να αραιώνεται πριν από την χρήση, είτε με άλλο λάδι, όπως ελαιόλαδο, είτε με νερό, όπως για ένα ατμόλουτρο.
 1. Ρίγανη και Διαβήτης.

Η ρίγανη ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς μιας μελέτης σε τρωκτικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και να ρυθμίσει την έκφραση των γονιδίων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων αποκαθιστώντας βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά. Παρατήρησαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη φύλλα ρίγανης και λάδι για την διαχείριση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ρίγανης βελτίωσε τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του βοτάνου και στην επίδρασή του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρίγανη: Θρεπτικά συστατικά: Ενα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη περιέχει:

 • Ενέργεια: 5 θερμίδες / Ινες: 0,8 γραμμάρια (g) / ασβέστιο: 29 χιλιοστόγραμμα (mg) / σίδηρος: 0,66 mg /μαγνήσιο: 5 g/ μαγγάνιο: 0,09 mg /κάλιο: 23 mg /βιταμίνη Ε: 0,33 mg /βιταμίνη Κ: 11,2 μικρογραμμάρια (mcg).
 • Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα και την παραγωγή πρωτεϊνών πήξης αίματος. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό οστών και δοντιών.
 • Η ρίγανη είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών και την βελτίωση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, την αυτοθεραπεία.

Σε διεθνές συνέδριο φυτοθεραπείας και αρωματοθεραπείας στο Μονακό ο Γάλλος γιατρός Belaiche χρησιμοποίησε το ριγανέλαιο ως βάση αναφοράς για να συγκρίνει την βακτηριοκτόνο δράση άλλων ουσιών. Ο λόγος που επέλεξε το ριγανέλαιο είναι επειδή αποφάσισε έπειτα από αυστηρά εργαστηριακά πειράματα πως από όλα τα αιθέρια έλαια το ριγανέλαιο έχει την πιο αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή δράση. Χρησιμοποιώντας την τεχνική ανάλυσης των Schroeder και Messing μέτρησε την ικανότητα του ριγανέλαιου να αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων καθώς και να συμβάλλει στην εξόντωση τους.

Τα βακτήρια που χρησιμοποίησε ήταν καλλιέργειες που λαμβάνονται από άρρωστα άτομα αντί για καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε εργαστήρια. Η δοκιμή έγινε σε ομάδες βακτηρίων που κυμάνθηκαν από 20 έως 90 διαφορετικούς τύπους όπως E Coli, Candida, σταφυλόκοκκος κ.α. Μετά από εξαντλητικές μελέτες, κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα: «Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης βρίσκεται στη κορυφή και μου παρέχει πάντα καταπληκτικά αποτελέσματα στη θεραπεία λοιμωδών νόσων. Εκτός όμως από την βακτηριοκτόνο δράση του αποτρέπει συγχρόνως τους σπασμούς και τις νευρικές διαταραχές. Κατά την εκτίμηση μου οι αντισπασμωδικές του ιδιότητες συνεργάζονται αποτελεσματικά με τις εξαίσιες αντισηπτικές του ιδιότητες και με εκπλήσσουν κάθε φορά που το συνταγογραφώ στους ασθενείς μου. Το ριγανέλαιο ήταν γνωστό εδώ και καιρό αλλά μόλις τώρα αναγνωρίστηκαν οι θεραπευτικές του ιδιότητες».

Ο Dr Belaiche και οι συνάδελφοι του γιατροί επινόησαν ένα πρότυπο για να καθορίσουν ποιο ριγανέλαιο θα μπορούσε να έχει σταθερά θεραπευτικά αποτελέσματα. Πρώτα λοιπόν καθόρισαν ότι υπάρχουν δύο συστατικά στο ριγανέλαιο που ονομάζονται καρβακρόλη και θυμόλη (τεχνικά αναφέρονται ως φαινόλες) τα οποία απέδειξαν ότι έχουν αξιοσημείωτη αντιβακτηριδιακή δράση. Ανέλυσαν αιθέρια έλαια ρίγανης από την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία και την Αλβανία. Παρατήρησαν παραλλαγές του 22,4% συνολικά σε καρβακρόλη και θυμόλη στο Αλβανικό ριγανέλαιο έως 66,5% στο Ισπανικό. Μετά από προσεκτική μελέτη αποφάσισαν να ορίσουν ότι το ριγανέλαιο πρέπει να περιέχει ένα ποσοστό άνω του 50% σε φαινόλες με ελάχιστο το 40% σε καρβακρόλη και το υπόλοιπο σε θυμόλη.

Σημειώστε εδώ πως το Ελληνικό αιθέριο έλαιο ρίγανης που παράγει η εταιρεία μας με βάση τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, περιέχει 78,5% καρβακρόλη και 3,9% θυμόλη, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο στο κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η ρίγανη έχει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές περισσότερο από τις πατάτες, 12 φορές περισσότερο από τα πορτοκάλια και 4 φορές περισσότερο από τα μούρα. Αυτή είναι άλλη μια καταπληκτική ανακάλυψη, όταν ληφθούν υπόψη τα οφέλη που προκαλούνται στην υγεία μας από την κατανάλωση ριγανέλαιου καθώς και τα οφέλη που προκαλούνται στον οργανισμό με την καταπολέμηση και εξόντωση κάθε είδους βακτηρίου και μικροβίου.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Long Island (LIU) δείχνει ότι ένα συστατικό αυτού του βοτάνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, που αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στην Αμερική για τους άνδρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στον αδένα του προστάτη και συνήθως εμφανίζεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 36 άνδρες κινδυνεύει να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη στις ΗΠΑ.

Εκτιμώμενα νέα κρούσματα και θάνατοι από την νόσο στις ΗΠΑ για το 2012 και μόνο, υπολογίζονται σε 241.740 κρούσματα και 28.170 θάνατοι. Οι ισχύουσες επιλογές θεραπείας για τους ασθενείς περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ανοσολογική θεραπεία. Δυστυχώς όμως αυτές συνδέονται με σημαντικές επιπλοκές και ενδεχομένως με σοβαρές παρενέργειες.

Η Dr. Supriya Bavadekar, PhD, RPh, Επίκουρος καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Long Island University’s, Arnold & Marie Schwartz College of Pharmacy and Health Sciences εξετάζει την καρβακρόλη, κύριο συστατικό της ρίγανης, πάνω σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η ένωση προκαλεί απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα. Η Dr. Bavadekar εξηγεί ότι η απόπτωση είναι ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος η απλά η «αυτοκτονία των κυττάρων». Η Dr. Bavadekar και η ομάδα της επί του παρόντος προσπαθούν να καθορίσουν τα σηματοδοτούμενα μονοπάτια που χρησιμοποιεί η ένωση για να προκαλέσει την αυτοκτονία των καρκινικών κυττάρων.

«Γνωρίζουμε ότι η ρίγανη διαθέτει αντι-βακτηριακές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά τα αποτελέσματα σε καρκινικά κύτταρα ανυψώνουν κυριολεκτικά το βότανο στο επίπεδο των υπερ-βοτάνων» είπε η Dr. Bavadekar. Αν και η μελέτη είναι σε προκαταρκτικό στάδιο ακόμη, πιστεύει ότι τα αρχικά δεδομένα δείχνουν τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την χρήση της καρβακρόλης ως αντικαρκινικού παράγοντα. «Ενα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η ρίγανη χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα και ανήκει στα Γενικώς Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή στις ΗΠΑ. Αν η μελέτη συνεχίσει να αποδίδει τα ίδια θετικά αποτελέσματα, αυτό το υπερ-βότανο μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη» δήλωσε η Dr. Bavadekar.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Experimental Biology στις 24 Απριλίου 2012.

Ερευνα τμήματος Φυσιολογίας και Βιοφυσικής.

Υπεύθυνος: Dr. Harry G. Preuss Καθηγητής στα Τμήματα Ιατρικής και Παθολογίας, Βιοχημείας, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Georgetown University Medical Center.

Νέα, ασφαλή αντιμικροβιακά μέσα χρειάζονται για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών βακτηριακών, ιογενών και μυκητιακών λοιμώξεων. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας καθώς και άλλων ερευνητών, θεωρήσαμε ότι τα φυτικά αιθέρια έλαια όπως αυτό της ρίγανης μπορούν να προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες. Εξετάσαμε τις θανατηφόρες η μη επιδράσεις του αιθέριου ελαίου της ρίγανης στο Staphylococcus aureus, Bacillus anthracis, Sterne, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Helicobacter pylori, και Mycobacterium terrae. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης αποδείχτηκε φονικό για όλους τους ελεγχθέντες οργανισμούς πλην του Bacillus anthracis που ήταν στατικό.

Λόγω του μακρού ιστορικού ασφαλείας του αιθέριου ελαίου της ρίγανης καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην καταπολέμηση και θεραπεία σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων ιδιαιτέρως αυτών που είναι δύσκολο να θεραπευθούν λόγω της ανθεκτικότητας τους στα αντιβιοτικά.

 • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι μεταξύ των ελαίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση. Τα βασικά συστατικά του που προσφέρουν τις αντιβιοτικές του ιδιότητες είναι δύο φαινόλες η καρβακρόλη και η θυμόλη. Οι φαινόλες είναι αντισηπτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για στοματικές πλύσεις και σε παστίλιες για τον λαιμό.
 • Οι αντιμικροβιακές δυνατότητες των φυτικών αιθέριων ελαίων έχουν μεγάλη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πολλά αντιμικροβιακά μέσα που παράγονται από την φαρμακευτική βιομηχανία έχουν συσχετισθεί με σοβαρές παρενέργειες που δεν επιτρέπουν την μακροχρόνια χρήση τους. Και δεύτερο γιατί το ενδεχόμενο δημιουργίας μικροοργανισμών ανθεκτικών σε αντιμικροβιακά μέσα προκαλούν σημαντική ανησυχία. Ως εκ τούτου η ενδεδειγμένη πρακτική είναι να ενθαρρυνθεί η χρήση αντιμικροβιακών μόνο όταν είναι απαραίτητο για την θεραπεία λοιμώξεων και όχι προληπτικά.

Από την άλλη τα φυτικά προϊόντα πολλά από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλες περιόδους έχουν λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι χρήσιμο είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιβιοτικά για την θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Η αποδεδειγμένη ασφάλεια αυτών των φυσικών ουσιών βασίζεται στην μακρόχρονη χρήση τους και στην χρήση τους για προφύλαξη.

Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (F.D.A.)

Η Dr. F. Ann Draughon καθηγήτρια και συνδιευθύντρια στο University of Tennessee Food Safety Center of Excellence, μελέτησε την επίδραση των βοτάνων στην ασφάλεια των τροφών και διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης ήταν το πιο αποτελεσματικό στην εξόντωση όλων των παθογόνων κατά των οποίων δοκιμάστηκε.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν εννιά μικρόβια που αναπτύσσονται στα τρόφιμα όπως Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli (γνωστή ως E-coli), Yersinia enterocolitica, Pseudonomas aeruglinosa, Lactobacillus plantarum, Aspergillus niger, Geotrichum και Rhodotorula. Με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Τέννεση ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration FDA) και τον Αμερικάνικο Γεωργικό Σταθμό Πειραμάτων (UT Agricultural Experiment Station).

Η ρίγανη έχει ελεγχθεί και αξιολογηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S. Department of Agriculture). Ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έχουν καθορίσει ότι τα βότανα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα φρούτα, τα λαχανικά και ακόμη τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Ο Shiow Y. Wang βιοχημικός του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο Γεωργικό κέντρο του Beltsville στο Μέρυλαντ δήλωσε πως η ρίγανη έχει από 3 έως 20 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από άλλα βότανα που μελετήθηκαν.

 • Πιο συγκεκριμένα η ρίγανη έχει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές από τις πατάτες, 12 φορές από τα πορτοκάλια και 4 φορές από τα μούρα. Αυτή είναι μια καταπληκτική ανακάλυψη αν ληφθούν υπόψη τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από την κατανάλωση ρίγανης.
 • Τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει συνώνυμα της καλής υγείας του οργανισμού και αυτό γιατί είναι μια κατηγορία από συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που έχουν επιβλαβή χημική δράση στο ανθρώπινο σώμα.
 • Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα η ομάδες ατόμων που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε λοιμώξεις. Οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται επίσης με εκφυλιστικές νόσους όπως καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Το σώμα μας παράγει ελεύθερες ρίζες ως μέρος του καθημερινού μεταβολισμού που διασπά της τροφές που καταναλώνουμε.
 • Υπερβολική παραγωγή ελευθέρων ριζών δημιουργείται από την έκθεση σε ακτινοβολία, από τηγανιτά έλαια, από πρόσθετα τροφίμων (χρωστικές και σάκχαρα), από χημικές ουσίες (φυτοφάρμακα και νιτρικά πρόσθετα των αλλαντικών), βαρέα μέταλλα ρύπων που αναπνέουμε, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, καθώς και από το κάπνισμα. Σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η καταστροφή των ελευθέρων ριζών βοηθάει στη καταπολέμηση εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου καθώς και εγκεφαλικού.

Ενδεχόμενες παρενέργειες και αντενδείξεις.

 • Το ριγανέλαιο διατίθεται και σε μορφή κάψουλας. Χρησιμοποιείται για δερματικές παθήσεις όπως π.χ. την ακμή και τις πληγές, ύστερα από αραίωση, ενώ λαμβάνεται από το στόμα για τα εντερικά παράσιτα. Το αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες πριν από την κατάποση.
 • Μπορεί η ρίγανη να έχει παρενέργειες; Το βότανο έχει μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης σε τρόφιμα και προϊόντα διατροφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα βιώσουν παρενέργειες ωστόσο, αν πίνετε πολύ αφέψημα ρίγανης, περισσότερο από 3-4 κούπες την ημέρα, ίσως να νιώσετε κάποια στομαχική ανακατωσούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση στην ρίγανη. Εάν είστε αλλεργικοί στον δυόσμο, ενδέχεται να είστε αλλεργικοί και στην ρίγανη.
 • Αντενδείξεις υπάρχουν για τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές καθώς η ρίγανη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Τα άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν πρέπει να σταματούν την κατανάλωσή της δύο εβδομάδες πριν. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι κατά την εγκυμοσύνη η ρίγανη, σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή. Δεν είναι γνωστή η ασφάλειά της όταν χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές ποσότητες κατά το θηλασμό. H χρήση αιθέριου ελαίου ρίγανης πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 4 ετών, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα αιθέρια έλαια.
 • Η καρβακρόλη αποτελεί φυσικό εντομοαπωθητικό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχει παράξενη γεύση. Να αραιώνετε το έλαιο με κάποιο έλαιο βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή με νερό με αναλογία ένα μέρος ελαίου σε τρία μέρη ελαίου βάσης. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τους βλεννογόνους ή τα όργανα.
 • Η θεραπευτική χρήση του ελαίου ρίγανης πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη και να αποφεύγεται από παιδιά ή έγκυες γυναίκες και άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Πριν από την χρήση οποιασδήποτε θεραπείας, συνιστάται να μιλήσετε με τον ειδικό βοτανολόγο ή τον ολιστικό θεραπευτή ή κάποιον επαγγελματία υγείας.

Να μην λαμβάνεται παράλληλα με φάρμακα που περιέχουν λίθιο ή διουρητικά.

Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος καύσης εσωτερικού ιστού εάν πάρεις το λάδι σκέτο κι απευθείας από το στόμα. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης δεν πίνεται ποτέ μόνο του, αλλά ανακατεύεται με κάποιο άλλο έλαιο βάσης, πιο ήπιο για τον οισοφάγο.

@ Aliki Alisa

Πηγή: terrapapers.com

Μοιραστείτε το:
Tagged