ΝΟΚ: Με διορθωτική νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ θέτει πλαφόν στο ύψος των κτιρίων και την αύξησή του με το μπόνους δόμησης του ΝΟΚ

Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Πλαφόν για τα συνδυαστικά μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων  που δίνει ο ΝΟΚ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με διορθωτική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει, αλλάζοντας  έτσι όσα διακήρυττε μέχρι τώρα για την εφαρμογή του.

Η διόρθωση θα γίνει με μία οριζόντια διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι δεν μπορεί η επιπλέον δόμηση να περάσει παραπάνω από τα 2 έως 3 μέτρα στο ύψος του κτιρίου.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα του υπουργείου, στο ΥΠΕΝ έχει ετοιμαστεί διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναγνωρίζει καθυστερημένα «αστοχία» στην εφαρμογή των «μπόνους» του ΝΟΚ  και επιχειρεί να πετύχει τριπλό στόχο, ως εξής:

 • Να διατηρηθούν οι βασικές προβλέψεις του ΝΟΚ για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων, προκειμένου να ανεγείρονται ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και κτίρια που εξασφαλίζουν ελεύθερους χώρους πρασίνου και πράσινα φυτεμένα δώματα με πλαφόν στο ύψος του κτιρίου, ανάλογα με το συντελεστή δόμησης της κάθε περιοχής.
 • Να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των Δήμων, που προέρχονται κυρίως από Δήμους, στους οποίους η συνδυαστική εφαρμογή των μπόνους του ΝΟΚ πλήττει την οικιστική φυσιογνωμία τους, όπως είναι οι Δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αλίμου, Χολαργού Παπάγου, Κηφισιάς κ.α, καθώς με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ, με τα πλαφόν ύψους που θέτει θα περικόπτονται περισσότερο οι επιπλέον όροφοι στους Δήμους κηπουπόλεις,  που έχουν και τους χαμηλότερους συντελεστές δόμησης.
 • Να συνεχιστεί η έκδοση οικοδομικών αδειών του ΝΟΚ και να αποκατασταθεί η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει παγώσει λόγω της ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ.

Τροπολογία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Η νομοθετική ρύθμιση προγραμματίζεται να κατατεθεί ως τροπολογία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, επί του οποίου  συνεχίζεται η συζήτηση στην  αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,  σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, με την ακρόαση εκπροσώπων φορέων και μέχρι το τέλος του μην θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση και τι αλλάζει

Αρμόδιες πηγές, μιλώντας στο ecopress για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης, που έχει ετοιμαστεί στο ΥΠΕΝ για να κατατεθεί στη Βουλή ανέφεραν τα εξής:

 • Στους Οικοδομικούς Κανονισμούς, (όπως παλαιότερα στους ΓΟΚ και στο ΝΟΚ), η αφετηρία μέτρησης του τελικού ύψους συνδυάζεται με τον συντελεστή δόμησης της κάθε περιοχής και προβλέπεται σε σχετικό πίνακα των διατάξεων του νόμου. Για παράδειγμα σε περιοχή με συντελεστή δόμησης 1 προβλέπεται ύψος κτιρίου 17 μέτρων.
 • Ειδικά στις κατηγορίες περιοχών με πολύ μικρό συντελεστή δόμησης, παραδείγματος χάρη σ.δ. 0,8 όπως ο Άλιμος, εάν έπαιρνες το μπόνους του άρθρου 10 του ΝΟΚ ως προς τον συντελεστή,  αμέσως λόγω της αύξησης του συντελεστή σε πήγαινε στην επόμενη κατηγορία του ύψους. Αυτό δεν είχε ερμηνευτεί στο νόμο και όλοι οι  επόμενοι υπολογισμοί γίνονται με αυτή την καινούργια  αφετηρία.
 • Πιο συγκεκριμένα ενώ παραδείγματος χάρη για συντελεστή δόμησης 0,8 μπορούσε να έχει το κτίριο ύψος 13 μέτρα, με την προσαύξηση του άρθρου 10  του ΝΟΚ ως προς τον συντελεστή, ο υπολογισμός πηγαίνει  στην επόμενη κατηγορία για  0,88 συντελεστή δόμησης, που δίνει στο κτίριο ύψος στα 17,5 μέτρα.
 • Εν συνεχεία κάνοντας από αυτό το σημείο των 17,5 μέτρων όλους τους υπόλοιπους υπολογισμούς συνδυαστικής εφαρμογής των μπόνους του ΝΟΚ μπορούσε να φθάσει το ύψος του κτιρίου  πράγματι σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις από τα 13 στα 23 μέτρα.
 • Αυτή την «αστοχία» του ΝΟΚ, που λειτούργησε ως όχημα υπερδόμησης αλλοιώνοντας την οικιστική φυσιογνωμία μόνον σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή και με μικρές αρτιότητες είδε το ΥΠΕΝ και ετοιμάζονται τώρα στο υπουργείο να τη διορθώσουν με νομοθετική ρύθμιση.
 • Η διόρθωση θα γίνει με μία οριζόντια διάταξη, που θα λέει καταρχάς: ότι και να πάρεις ως αφετηρία υπολογισμού δεν μπορεί η επιπλέον δόμηση να περάσει παραπάνω από τα 2 έως 3 μέτρα στο ύψος του κτιρίου. Η απόδοση αυτών των 2 έως 3 επιπλέον μέτρων στο ύψος του κτιρίου θα είναι κλιμακωτή ως εξής:
 • στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 επιπλέον ύψος κτιρίου έως 2 μέτρα,
 • στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 επιπλέον ύψος κτιρίου έως 2,5 μέτρα και
 • στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 επιπλέον ύψος κτιρίου έως 3 μέτρα.

Η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα έως την ολοκλήρωση των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι ακόμη προς επεξεργασία, ώστε να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή στην τελική μορφή της.

Πηγή: kede.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged