Καταιγίδα το Σκάνδαλο Folli Follie: Email της εταιρείας εμπλέκει και τον Αλέξη Τσίπρα… Ποιος είναι ο μυστηριώδης κος Ν.Σ.

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Τελικά εκεί στον πάλαι ποτέ Κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ ή βλάκες ήτανε ή αφελείς ή μ@λ@κες, αφού όπως φαίνεται απ’ όσα άρχισαν να βγαίνουν στο φώς της δημοσιότητας για την υπόθεση του χρηματιστηριακού σκανδάλου της Folli Follie, δεν φρόντισαν για την υστεροφημία τους, κατά την ποιο κομψή διατύπωση… Ακόμη και ο φίλος του Νίκου Παππά, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Πετσίτης, μοιάζει σε  πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον ανώριμο παιδάκι που διεκδικεί απλώς το «γλυκό» που του υποσχέθηκαν… μπροστά σε όσα υπονοούνται ότι έπραξαν οι αναφερόμενοι ως εμπλεκόμενοι Υπουργοί, Βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του τότε κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ….

Διαβάστε στην συνέχεια για τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή, εξελίξεις που εμπλέκουν τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα, ενώ δίνουν και λεπτομερείς  αναφορές για τον μυστηριώδη αποστολέα των επίμαχων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπως επίσης επιβεβαιώνουν την ανάληψη  των 80.000 ευρώ από τους διαχειριστές της εταιρίας με άγνωστους παραλήπτες…

————————-

Folli Follie: Οι σκοτεινές διαδρομές των 80.000 ευρώ και οι αναφορές στο Μαξίμου

Το νέο e-mail και η πολιτική θύελλα για τα περί ενημέρωσης του πρωην πρωθυπουργού

Προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιγράφουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση της Folli Follie, “εμπλέκοντας” στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει η έκθεση διατηρώντας επιφυλάξεις για την ακρίβεια όσων αναφέρονται στα επίμαχα mail

Στα οφέλη που φέρεται να αποκόμισε η οικογένεια Κουτσολιούτσου της Folli Follie, μέσα από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών, όπως κατηγορούνται, είχαν «φουσκώσει» με λογιστικές αλχημείες τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αναφέρεται η έκθεση της PwC.

Στο κάδρο για τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες της σχετικά με τη διαχείριση των ταμείων μπαίνουν δια της πλαγίας πλέον  κυβερνητικά στελέχη επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην εσωτερική αλληλογραφία υπάρχει αναφορά και στον τότε πρωθυπουργό “πως ήταν ενημερωμένος” . Για μια τέτοια ανάληψη γίνεται λόγος στα mail μεταξύ του υπευθύνου ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με πρόσωπο «που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση» ο οποίος, σύμφωνα με το επίμαχο email, φέρεται να του λέει «πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του» και να καταλήγει πως «έχει κάποιες ανάγκες». Βάζει σε παρένθεση τον αριθμό 80 δίπλα στην λέξη «ανάγκες».

Διευκρίνηση

Οι αναφορές ειναι προφανώς σοβαρές για αυτό και θα ελεγχθεί δικαστικά η βασιμότητά τους. Αλλωστε οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν χαρακτηριστικά διατηρώντας επιφυλάξεις πως: “…Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν , αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα”.

Στην έκθεση της PwC τονίζεται πως οι ελεγκτές που ανέλαβαν την έρευνα παραθέτουν (στο παράρτημα της ενδιάμεσης έκθεσης) τις σχετικές αναφορές που ανακτήθηκαν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του υπεύθυνου ασφαλείας προς τον γιο του ιδρυτή της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και αναφέρουν πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν εάν έγιναν οι εν λόγω επαφές ή δοσοληψίες.

Σημειώνουν, όμως, πως μετά την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο έλεγχος τους εντόπισε ανάληψη 80.000 ευρώ από το ταμείο της Folli Follie, τα οποία παραμένει άγνωστο εάν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Η υπόθεση των ΚΑΕ

Κεφάλαιο της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC καλύπτει – κατά το newmoney.gr – το ζήτημα της συγχώνευσης των εταιρειών Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ (ΚΑΕ ΑΕ), της Folli Follie και της ELMEC SPORTS το 2010 και της τότε αποτίμησης βάσει της οποίας έγινε η σχέση ανταλλαγής, σχέση που ήταν σημαντικά ευνοϊκή για τους μετόχους της FF.

Επιπλέον, υφίσταται το ζήτημα των ΚΑΕ σε σχέση με τις αφορολόγητες πωλήσεις και στην τροπολογία που κατατέθηκε στις 29 Μαίου 2018 με την οποία παρατάθηκε το δικαίωμα των ΚΑΕ (παρότι πλέον ήταν ιδιωτική εταιρεία) για πώληση προϊόντων χωρίς Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα χερσαία σύνορα (Τουρκία, Αλβανία, Β. Μακεδονία). Η δυνατότητα αυτή των ΚΑΕ θα έπρεπε να είχε διακοπεί προ ετών, αλλά συνεχίστηκε παρά σχετική κοινοτική οδηγία που είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

Η, δε, τροπολογία του 2018 ψηφίστηκε παρότι ήταν ήδη γνωστό πως ξεκινήσει έρευνα της E.E. για εξέταση λήψης παράνομης κρατικής βοήθειας. Η υπόθεση σχετίζεται με την πώληση των ΚΑΕ στον ελβετικό κολοσσό Dufry καθώς το πλαίσιο της συμφωνίας προέβλεπε πως εάν τα ΚΑΕ πετύχαιναν προκαθορισμένους στόχους κερδοφορίας έως και το 2019, θα πέρναγαν στην κατοχή της Folli Follie περί τις 800.000 μετοχές της Dufry, ένα πακέτο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό

Σε νέο μήνυμα που βλέπει το φως της δημοσιότητας με αποστολέα τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναφέρεται πως το θέμα έχει φτάσει μέχρι τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον Διευθυντή Ασφάλειας της εταιρείας εγείρονται υποψίες για τις προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.

Μάλιστα σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνεται αναφορά και στον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με την επισήμανση πως «η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο» και «ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός».

Επιπλέον, αναφέρεται πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής από μέλος του διοικητικού συμβουλίου (σς Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς).

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που στάλθηκε στις 9 Μαίου 2018 από το στέλεχος της εταιρίας (διευθυντής ασφαλείας) στον γιο του ιδρυτή της αναφέρεται:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κο Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κο Λαζαρίδη. Είπε και ο κος Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 1615 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ότι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Πολιτική θύελλα από τις εξελίξεις

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η υπόθεση. Με νέα ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει:

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Η υπόθεση ερευνάται από την Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματα της. Όμως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για “White Porscha”, “μαγαζί”, “outsourcing” κλπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις».

Στην προηγούμενη ανακοίνωση η Ν.Δ. ανέφερε πως «ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως «υποστηρικτές» προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι «υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο», για «τα κονδύλια» που θα κάλυπταν τις «ανάγκες» τους, για τις «παρεμβάσεις» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την «ευνοική μεταχείριση» και την «κατάθεση» τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά «δένουν» με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, «έπαιζαν καθυστέρηση» όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες.

Όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie, είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του «μαγαζιού» ή ένα ακόμα «outsourcing»…

Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ν.Δ. πως «μπροστά στα αδιέξοδά της σε πανδημία και οικονομία συνεχίζει να επενδύει στη συκοφαντία».

Όπως αναφέρει «διαρρέει στον Τύπο επιλεκτικά αποσπάσματα της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου της Folli Follie, υιοθετώντας παντελώς ψευδείς, ασυνάρτητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων, χωρίς κανένα στοιχείο που να τους τεκμηριώνει.

Την ίδια στιγμή, όμως, αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε «την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά».

Για τους συκοφαντικούς και ασυνάρτητους ισχυρισμούς του, ο συνεργάτης των υπόδικων σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποκαλυφθούν οι λόγοι αλλά και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί με τις ψευδείς του αναφορές.

Η Ν.Δ. όμως αποκρύπτει επίσης επιμελώς και άλλες δυο βασικές πτυχές της υπόθεσης που κατεδαφίζουν τα περί μεθόδευσης καθυστερήσεων της διερεύνησης του σκανδάλου Folli Follie:

Ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, μόλις πριν λίγες μέρες, αρχειοθέτησε οριστικά τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες και καθυστερήσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Και ότι η ίδια η Ν.Δ. υπερψήφισε ως αντιπολίτευση και επανέφερε το 2020 ως κυβέρνηση την δήθεν «σκανδαλώδη» τροπολογία, η οποία ουδεμία σχέση έχει με καθυστερήσεις στην υπόθεση.

Στο δρόμο της λάσπης, λοιπόν, που διάλεξε ο κος Μητσοτάκης για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για τη πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αληθινά σκάνδαλα της διαχείρισής της με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, θα τον αφήσουμε μόνο του. Τα υπόλοιπα ενώπιον της δικαιοσύνης»

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιόταν  γιατί η ΝΔ ψήφισε τη δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία και το 2018 και το 2020 και εάν ήταν και ο κ. Μητσοτάκης στο «νταραβέρι»

«Η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. Σε αντίθεση όμως με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ.

Αφού λοιπόν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία; Ήταν και ο κος Μητσοτάκης στο «νταραβερι»;

Και ακόμη χειρότερα για ποιο λόγο το Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;

Η ΝΔ για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη. Ας έχει όμως κατά νου ο κος Μητσοτάκης, ότι όσους αντιπερισπασμούς και να μεθοδεύσει, δε μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η παταγώδης αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα» λέει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

…email εμπλέκει τον Αλέξη Τσίπρα στη χειραγώγηση του σκανδάλου Folli Follie

Νέα στοιχεία που δείχνουν εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  στην προσπάθεια να καθυστερήσουν οι έλεγχοι στη Folli Follie τον Μάιο του 2018 έρχονται στο φως από την εσωτερική αλληλογραφία στελεχών της εταιρείας. Σε email που αντάλλαξε υψηλόβαθμο στέλεχος με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναφέρεται ότι οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να υπάρξει συνδρομή στον όμιλο.

Μάλιστα στο ίδιο μήνυμα τονίζεται πως το θέμα έχει φτάσει μέχρι τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, αναφέρεται πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής από μέλος του διοικητικού συμβουλίου (σ.σ.: Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς). Συγκεκριμένα, στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που στάλθηκε στις 9 Μαΐου 2018 από το στέλεχος της εταιρείας (διευθυντής ασφαλείας) στον γιο του ιδρυτή της αναφέρεται:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κο Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κο Λαζαρίδη. Είπε και ο κος Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 1615 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ότι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο “μυστηριώδης” άνθρωπός του Ν.Σ.

Ο Ν.Σ., ένας άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ανάβει μεγάλες φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό δεν φταίει ούτε η ΝΔ, ούτε η διαπλοκή: η PWC, μια από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες, έχει κάνει τον έλεγχο που έπρεπε και έχει εντοπίσει τα επίμαχα e-mail, με τα οποία, με περισσή αφέλεια, ο Ν.Σ. απευθύνεται ανοιχτά στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, του μιλά για φίλους στην τότε κυβέρνηση, παρεμβάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ευμενείς τροπολογίες, αλλά και…αντίτιμο για τη φιλία.

Αυτός ο περίφημος αριθμός 80 είναι που πυροδοτεί πλείστα όσα σενάρια. Μάλιστα, όπως μαθαίνει η στήλη, ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών έχει βγάλει…λαβράκια, καθώς, αμέσως μετά την ημερομηνία αποστολής του e-mail, με τα οποία ο Ν.Σ. ζητά την έγκριση του κ. Κουτσολιούτσου για τα περίφημα «80» καταγράφεται ανάληψη από τους εταιρικούς λογαριασμούς ύψους 80.000 ευρώ. Το πού πάνε αυτά τα λεφτά, αν πήγαν κάπου, ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Σε κάθε περίπτωση, αν παρακολουθήσει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων, ίσως να λύνονται ορισμένες απορίες για τα «80».

Βεβαίως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να ετοιμάζονται για νέο γύρο αποκαλύψεων, καθώς τα οικονομικά της Folli Follie είναι δαιδαλώδη. Και, άντε, ένα τηλεφώνημα στον…αδερφό Χαράλαμπο Γκότση της Κεφαλαιαγοράς δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί. Κανείς, όμως, δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει τις επόμενες μέρες, όσο θα έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία της έρευνας της PWC.

Εξ ου και δίνουμε την παραπάνω συμβουλή, καθώς μπορεί να χρειαστεί να απαντηθούν ορισμένες… απορίες το επόμενο διάστημα.

Πολιτική θύελλα με τη Folli Follie -Σοβαρές καταγγελίες κατά 4 πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Μείζον πολιτικό θέμα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σφοδρή αντιπαράθεσή με την κυβέρνησή προκαλεί η αποκάλυψη της φερόμενης εμπλοκής δυο πρώην υπουργών καθώς και δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πολύκροτη υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.

Τα στοιχεία που εμπλέκουν τους πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση καθώς και τους βουλευτές Σταύρο Αραχοβίτη και Μάκη Μπαλαούρα και τα οποία βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελίας, προέρχονται από έκθεση ελέγχου της εταιρίας Price Warehouse Coopers.

Πρόκειται για μια έκθεση 200 σελίδων στην οποία διερευνώνται μεταξύ άλλων και τα πεπραγμένα των προφυλακισμένων σήμερα ιδιοκτητών της Folli Follie, την εποχή που η εταιρεία αντιμετώπιζε σωρεία κατηγοριών για κατασκευασμένα οικονομικά στοιχεία, γεγονός το οποίο είχε οδηγήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει τον ανεξάρτητο έλεγχο για τα στοιχεία της.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των επίμαχων ηλεκτρονικών εγγράφων που βρέθηκαν σε υπολογιστές πρώην στελεχών της εταιρίας Folli Follie, τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα του τότε κυβερνώντος κόμματος, προσπάθησαν το Μάιο του 2018 να μπλοκάρουν τους ελέγχους που είχαν διαταχθεί.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι υπάλληλος της FolliFollie o οποίος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθύνεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα τέσσερα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν ανοικτά να επηρεάσουν και να καθυστερήσουν την έρευνα που γινόταν σε βάρος της εταιρείας.

Σε άλλη επιστολή το ίδιο πρόσωπο κάνει λόγο για την ανάγκη να διατεθεί «κάποιο οικονομικό κονδύλι για αυτές τις επαφές» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν αυτό προορίζεται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή για κάποιον άλλο ενδιάμεσο.

Στα τέλη Μαΐου 2018 ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει με νέο e-mail τον Τζ. Κουτσολιούτσο ότι ο κ. Μπαλαούρας του έστειλε τροπολογία (που τελικά ψηφίστηκε) την οποία επρόκειτο να καταθέσει στη Βουλή με σκοπό ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, τα οποία ήταν επίσης ιδιοκτησίας Κουτσολιούτσου.

«Νταραβερητζήδες» και «συκοφάντες»

Η αποκάλυψη της έκθεσης προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οδήγησε σε πόλεμο ανακοινώσεων.

Στην Πειραιώς έκαναν λόγο για «νταραβερητζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους προείχαν οι ανάγκες του μαγαζιού και των φίλων τους» καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του «να δώσουν εξηγήσεις»

Για «χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού» μίλησαν στην Κουμουνδούρου και κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ότι υιοθετεί τους «έωλους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς ενός συνεργάτη των υπόδικων Κουτολιούτσων» για να διαφύγει «από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα».

Με αγωγές και μηνύσεις προειδοποίησαν και οι τέσσερις πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τους κ.κ. Φλαμπουράρη και Χαρίτση να κάνουν λόγο στις ανακοινώνεις τους για «λάσπη» και «συκοφαντίες» που επιχειρούν να πλήξουν προσωπικά τους ίδιους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποκάλυψη της έκθεσης προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου καθώς στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι καταγγελίες, ανεξάρτητα από την βασιμότητα τους, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να αυξήσει την πίεση του στη Νέα Δημοκρατία εκμεταλλευόμενος την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία.

Ορισμένοι πάντως στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν «κυβερνητικό δάκτυλο» πίσω από τις αποκαλύψεις, καθώς θεωρούν ότι αυτές βγήκαν στην επιφάνεια σε μια περίοδο όπου η συγκυρία για την κυβέρνηση δεν είναι όσο ευνοϊκή ήταν μέχρι πρόσφατα.

Τι θα πράξει η δικαιοσύνη

Σε ό,τι άφορά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης ο φάκελος της έρευνας της PWC παραδόθηκε στην αρμόδια ανακρίτρια ή οποία στη συνέχεια απέστειλε τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία θα κρίνει εάν από τα επίμαχα στοιχεία προκύπτουν ευθύνες πολιτικών ή άλλων προσώπων. Σε περίπτωση που κριθεί ότι τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά, η υπόθεση για τα πολιτικά πρόσωπα θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Νομικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, η «ανωμοτί» αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένας βουλευτής και υπουργός μας δεν δημιούργησε προσκόμματα στην διερεύνηση της εταιρείας

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «έωλους και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι κανένας βουλευτής και κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης». «Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η ΝΔ για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαψεύδουν Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Αραχωβίτης και απειλούν με μηνύσεις

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης, απορρίπτουν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους καθώς και ότι είχαν επαφή με οποιοδήποτε στέλεχος της Folli Follie, δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης . «Κάθε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική και δεν θα μείνει αναπάντητη», τονίζει και προσθέτει: «Με αφορμή τα περίεργα δημοσιεύματα που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες “ανώνυμες πηγές”, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω. Ουδέποτε είχα επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και φυσικά ουδέποτε παρενέβην με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση».

Φλαμπουράρης: «Δεν είχα καμία σχέση με την υπόθεση της Folli Follie» -Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Για «νέα τρομακτικά ψεύδη» σχετικά με την υπόθεση Folli Follie κάνει λόγο ο βουλευτής Επικρατείας, συντονιστής ΕΠΕΚΕ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

 «Με νέα τρομακτικά ψεύδη προσπαθούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εμένα προσωπικά. Αυτό που υπεύθυνα δηλώνω είναι ότι καμία σχέση δεν είχα, ούτε έχω με την υπόθεση της Folli Follie», σημειώνει σε δήλωσή του.

 «Δεν γνωρίζω κανένα από τα πρόσωπα της επιχείρησης και καμία επικοινωνία δεν είχα με κανέναν εξ αυτών, ούτε καν εκ του θεσμικού μου ρόλου ως υπουργού Επικρατείας», συνεχίζει, και τονίζει:

«Η λάσπη που προσπαθούν να μου ρίξουν θα γυρίσει πίσω σε όλους όσοι το επιδιώκουν. Οι αγωγές και μηνύσεις που ακολουθούν είμαι σίγουρος ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά τους συκοφάντες και θα λάμψει η αλήθεια».

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Folli Follie: Οσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του «μαγαζιού»

«Ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως “υποστηρικτές” προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι “υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο”, για “τα κονδύλια” που θα κάλυπταν τις “ανάγκες” τους, για τις “παρεμβάσεις” στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την “ευνοική μεταχείριση” και την “κατάθεση” τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΝΔ τονίζοντας ότι «όλα αυτά φυσικά “δένουν” με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες».

«Όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie, είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του “μαγαζιού” ή ένα ακόμα

“outsourcing”…», καταλήγει η ΝΔ.

Πηγή: iefimerida.gr /marketnews.gr /dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged