Εκπαιδευτική Διδακτική Ιστορία: Όλα τα Παιδιά είναι ίσα «Τα Δικά μας όμως είναι ποιο Ίσα»

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Η Ιστορία είναι πολύ διδακτική και εξηγεί πως η γραφειοκρατική νομεκλατούρα εκμεταλλεύεται τα ακροπαράθυρα και τις χαραμάδες  της νομοθεσίας για ίδιο όφελος. Είναι παλιά, συνέβη το 2012, αλλά ουδέποτε η Ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, «πλέρια δημοκρατικές» ή συντηριτικές, κλπ, φρόντισαν να βάλουν φραγμούς στην «μηχανή» που είχε στηθεί για την εξηπηρέτηση της οικονομικής και κοινωνικής νομεκλατούρας.

Την αναδημοσιεύουμε μέρες που είναι, μπάς… λέμε εμείς οι αιθεροβάμονες… μπάς και κατά την συζήτηση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, η ηγεσία του Υπουργείου αποφασίσει να βάλει έστω ένα μικρό εμπόδιο στους «αλυτρωτές» της γνώσης τον γόνων τους, που αν μη τι άλλο φαίνεται να θεωρούν ότι «είναι παιδιά ενός ανώτερου θεού»…

———————

Για τους παροικούντες στην «Ιερουσαλήμ» (εκπαιδευτικούς & Υπουργείο Παιδείας)  είναι γνωστή ως η «μεγαλύτερη μηχανή» εύκολης εισαγωγής στα ΑΕΙ & ΤΕΙ είναι τα Νυκτερινά (Εσπερινά) Λύκεια.

Τα «κυκλώματα» (Τοπικοί άρχοντες, εκπαιδευτικοί, κλπ.) χρησιμοποιούσαν και μάλλον χρησιμοποιούν ακόμη ειδικές διατάξεις προστασίας των εργαζόμενων μαθητών που φοιτούν στα νυκτερινά Λύκεια προς όφελος των Τέκνων τους  και σε βάρος  κάθε παιδιού που ατυχώς δεν είχε  πρόσβαση σ’ αυτά.

Ο μη γνώστης για να κατανοήσει το γεγονός πρέπει πρώτα να γνωρίσει τα εξής:

α).  η διάρκεια σπουδών στα εσπερινά (νυκτερινά) Λύκεια είναι τέσσερα (4) χρόνια αντί των τριών (3) που είναι στα ημερήσια. (τώρα πλέον με απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας και «αναμορφωτή»  της λαϊκιάς εκπαίδευσης κου Γαβρόγλου, και στα Νυκτεερινά ΕΠΑΛ η διάρκεια σπουδών είναι τρία (3) έτη και όχι τέσσερα (4).

β). Οι απόφοιτοι των σχολείων αυτών δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ διαγωνιζόμενοι ουσιαστικά μεταξύ τους και όχι με το σύνολο των μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις (υπάρχει ειδική ποσόστωση 2% των θέσεων, στο σύνολο των εισαγόμενων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ για τους μαθητές που προέρχονται από τα εσπερινά σχολεία). Ένας καλός μαθητής  εσπερινού σχολείου, εύκολα μπορεί να πετύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις μία μέση βαθμολογία 12 έως 14 βαθμών. Αυτό του εξασφαλίζει την εισαγωγή στο ΑΕΙ της προτίμησης του  αφού ο ανταγωνισμός στην ειδική κατηγορία που ανήκει είναι σχετικά μικρός. Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος και σκοπός του νομοθέτη και της πολιτείας. Να βοηθήσει και επιβραβεύσει  την προσπάθεια των εργαζόμενων μαθητών.

γ). Ένας μαθητής της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Λυκείου, μπορεί να μεταγραφεί στην Δ΄ τάξη (τελευταία) του Εσπερινού Λυκείου. Απαραίτητα θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση εργοδότη, ΙΚΑ & ΟΑΕΔ ότι είναι εργαζόμενος για να γίνει δεκτός στο νυκτερινό σχολείο.

δ). Η μεταγραφή μαθητή από ένα σχολείο σε άλλο, επιτρέπεται έως  τις 30 Μαρτίου κάθε έτους. Σε κάθε περίπτωση  απαιτείται η αποδοχή της μετεγγραφής του μαθητή από το Διευθυντή του σχολείου στο οποίο θέλει να πάει και απαραίτητα η έγκριση της από την προϊστάμενη εκπαιδευτική αρχή (Προϊστάμενο Γραφείου Εκπαίδευσης έως το περασμένο σχολικό έτος και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα).

Η «μηχανή»

Η διαδικασία ήταν απλή. Οι ενδιαφερόμενοι που είχαν γνώση και πρόσβαση στα συγκεκριμένα «κυκλώματα» (δυστυχώς δεν ήταν μόνο ένα)  έστελναν  τα αξιαγάπητα τέκνα τους σε ημερήσιο Λύκειο, στο οποίο οι η διάρκεια σπουδών είναι τρία (3) χρόνια) και η ποιότητα και ένταση της εκπαίδευσης ικανοποιητική.

Ταυτόχρονα ενίσχυαν την μαθησιακή διαδικασία  τους με «ενισχυτική διδασκαλία κατ’ οίκον» (φροντιστήρια). Με αυτό τον τρόπο οι βλαστοί τους γινόντουσαν ανταγωνιστικοί στις πανελλαδικές εξετάσεις, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται ότι θα εισαχθούν στη σχολή προτίμησης τους που κατά κανόνα ήταν πολύ υψηλής μοριοδότησης (π.χ. Ιατρική).

Εάν όμως οι μαθητές αυτοί μπορούσαν να ανταγωνισθούν πριμοδοτούμενες κατηγορίες, όπως οι μαθητές των Εσπερινών Σχολείων, οι συνθήκες αλλάζουν και  μπαίνουν πρώτοι στην ανταγωνιστική πυραμίδα.

Στην «αρχή» αυτή βασίστηκε και η «μηχανή» τακτοποίησης των «δικών μας» παιδιών.

Η αρχή έγινε από εσπερινό σχολείο της δυτικής Αθήνας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τοπικός δημοτικός παράγοντας, που είχε και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, ζήτησε και «πέτυχε» την μεταγραφή του γιού του από την Γ΄ τάξη του ημερησίου Λυκείου στη Δ΄ τάξη  εσπερινού Λυκείου της περιοχής του. Τίποτα μεμπτό μέχρι εδώ.

Ο διάβολος όμως βρίσκετε στις λεπτομέρειες.

α)  Η μεταγραφή έγινε στις 30 Μαρτίου, τελευταία ημέρα που επιτρέπονται οι μετεγγραφές από σχολείο σε σχολείο. Νόμιμο μεν, ηθικό όμως..!!!

β)  Η βεβαίωση εργασίας που προσκομίσθηκε ήταν ένα απλό έγγραφο εργοδότη, χωρίς επικύρωση από τον ΟΑΕΔ και βεβαίωση του ΙΚΑ ότι τυγχάνει ασφαλισμένος.

γ)  Ο αρμόδιος κατά νόμο προϊστάμενος ενέκρινε την μεταγραφή του μαθητή μετά τη λήξη του σχολικού έτους, χωρίς βέβαια να προχωρήσει στον επιβεβλημένο από την ισχύουσα νομοθεσία έλεγχο νομιμότητας.

Για την ιστορία ο μαθητής έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των μαθητών νυκτερινών σχολείων και «πέτυχε» στη σχολή προτίμησης του.

Το colpo grosso είχε στηθεί, ο δρόμος ανοικτός και μόνο οι  χαζοί δεν θα τον ακολουθούσαν. Δεν έπρεπε όμως να  το πάρουν είδηση όλοι, γιατί θα χάλαγε «η μανέστρα» που λέει κι’ ο λαός.

Η λύση βρέθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου και ήταν απλή. Δεν θα  επιτρέπονταν η εγγραφή πολλών μαθητών ανά τάξη. Έτσι κι’ έγινε.

Στα τμήματα  φοιτούσαν 13 – 15 μαθητές και συνολικά στο σχολείο 60 έως 80.

Ο κος Διευθυντής του εσπερινού Λυκείου, όμως, είχε  ένα γιό και μία κόρη που οσονούπω έπρεπε να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.

Πρώτος τη τάξη ο γιός. Ήταν σχετικά καλός μαθητής, ο μπαμπάς του τον είχε «φλομώσει» στα ιδιαίτερα, αλλά δεν θα μπορούσε να περάσει στη σχολή των ονείρων του και του μπαμπά του, την Ιατρική και μάλιστα της Αθήνας.

Βλέπετε η μαμά δεν μπορούσε να τον αποχωρισθεί και ο μπαμπάς παρότι Διευθυντής έκανε μόνο δέκα ώρες ιδιαίτερα την ημέρα. Πως θα μπορούσαν να βγουν τα έξοδα σε μία άλλη πόλη;

Η λύση απλή, όπως το αυγό του Κολόμβου. Ο γιός του από τη Γ΄ τάξη του ημερησίου Λυκείου που φοιτούσε μετεγράφηκε στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού στο οποίο ο μπαμπάς του ήταν Διευθυντής, στις 30 Μαρτίου. Προσκόμισε μάλιστα και βεβαίωση εργοδότη, αφού το παιδί ξαφνικά θέλησε να δουλέψει, αναγγελία  πρόσληψης του ΟΑΕΔ, όχι όμως και ασφαλιστικό βιβλιάριο του ΙΚΑ, αφού με προφορική ενημέρωση των υπηρεσιών του προς τον μπαμπά – διευθυντή αυτή θ’ αργούσε.

Ο μαθητής μετά από 60 ημέρες περίπου έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις, σαν μαθητής του Εσπερινού Λυκείου, και η βαθμολογία που κατάφερε να πετύχει ήταν 16. Ως εκ θαύματος πέρασε στην Ιατρική των Αθηνών με βάση την ποσόστωση του 2% κι’ ενώ ο τελευταίος εισαχθείς από τα ημερήσια σχολεία είχε βαθμό 19,8.

Η ίδια «μηχανή» λειτούργησε και σε άλλα επτά (7) εσπερινά Λύκεια. Ένα μυστικό, όμως, όταν το γνωρίζουν περισσότεροι από δύο παύει να είναι μυστικό.

Καταγγελίες έπεσαν βροχή και ώ του θαύματος οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης μετά από έλεγχο αποφάσισαν  ότι οι διευθυντές τους (οκτώ συνολικά) έπρεπε να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερωτηματικό της απόλυσης.

Ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε.

Ο κύριος Διευθυντής, από την στεναχώρια του, κόντεψε να τυφλωθεί.

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την παραδειγματική τιμωρία των διευθυντών, συγνώμη των ενόχων.

Τα τηλέφωνα όμως άναψαν, οι 6 από αυτούς ήταν ενταγμένοι πολιτικά σ’ ένα πολύ σημαντικό και άκαμπτο στην «αγωνιστική» συμπεριφορά του κόμμα. Έπρεπε να βρεθεί οπωσδήποτε λύση γιατί…..

Κοφτερό μυαλό η νομική σύμβουλος του Προέδρου του πειθαρχικού βρήκε τη λύση.

Απαλλαγή λόγω συγκεχυμένης αντίληψης της ισχύουσας νομοθεσίας από την πλευρά των Διευθυντών, όπερ και εγένετο.

Οι κ.κ. Διευθυντές παραδόθηκαν στη κοινωνία λευκοί και άσπιλοι όπως τα λευκά είδη που πλένονται με ενισχυμένη χλωρίνη.

Επιμύθιο α΄

1). Ο Διευθυντής επανέλαβε το colpo grosso, τον ίδιο χρόνο για την κόρη του που κι’ αυτή  πέτυχε, ως μαθήτρια εσπερινού Λυκείου, στη σχολή της προτίμησης της.

2). Το σχολείο του κ. Διευθυντή έκλισε, λόγω συγχώνευσης, αλλά ο κος Διευθυντής επιλέχθηκε – επιβραβεύτηκε αφού έγινε πάλι διευθυντής, αυτή τη φορά σε ημερήσιο Λύκειο.

4). Και οι υπόλοιποι Διευθυντές τοποθετήθηκαν πάλι ως διευθυντές σε άλλα σχολεία διευθυντές.

Η κυρία υπουργός, άτεγκτη σε θέματα διαφθοράς, αμέλησε να ζητήσει την αναπομπή της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ίσως γιατί η υπόθεση ήταν ήσσονος σημασίας, ίσως γιατί ανάμεσα στους διευθυντές υπήρχε και κάποιος που θα μπορούσε να αναφέρει επωνύμως τους ευνοημένους. Ίσως….

Ίσως όμως γιατί το «σύστημα» δεν είναι ακόμη έτοιμο να αποδεχθεί την ανταγωνιστικότητα των «δικών» μας παιδιών. Ποιος ξέρει;…..

Έτσι κι’ αλλιώς η κ. πρώην Υπουργός Παιδείας λίγο πριν αποχωρήσει για το Ανάπτυξης, ανέστειλε δική της Απόφαση για την κατάργηση των μετεγγραφών στα νυκτερινά Λύκεια μετά τον Οκτώβριο κάθε έτους.

Ο λόγος;…… Μόνο αυτή το γνωρίζει….ίσως όμως και να….

Επιμύθιο β΄

Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» υιός πολύ σημαντικού στελέχους της εγχώριας νομενκλατούρας, ονόματι Καψοπισινός ή τέλος πάντων κάπως έτσι, μετεγγράφηκε πριν λίγες ημέρες από το ημερήσιο Λύκειο που φοιτούσε στη Δ΄ τάξη Εσπερινού, προκειμένου  να δώσει εξετάσεις για συγκεκριμένη σχολή ΑΕΙ τον Ιούνιο που μας έρχεται.

Βέβαια το «παιδί» εργάζεται πλέον και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το πρωινό σχολείο. Ο μπαμπάς του είχε ανάγκη από κάποιον να υποδέχεται τους ασθενείς του. Ιατρική είναι αυτή, να χαθεί από μία αβλεψία;…δεν γίνεται βέβαια.

Αυξάνεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας…γενόσημα δεν μπορούμε να έχουμε μόνο στα φάρμακα, οι εγκέφαλοι τι διαφορετικό έχουν…

Για την ιστορία το σχολείο που εγγράφηκε ο μαθητής βρίσκεται κάπου «δυτικά στο ποτάμι», διευθυντής του θα ήταν σε άλλες εποχές ο βοηθός του Ροβινσώνα Κρούσου και ο Διευθυντής που έπρεπε να ελέγξει την νομιμότητα δεν είναι διαμάντι αλλά Ζαφείρι. Τέλος ο «κύριος» προϊστάμενος που κάνει Κουμάντο ψάχνει τους εκπαιδευτικούς που έχει αφήσει μοναχούς τους να ξεκουράζονται.

Ωρέ ξύλο που χρειάζονται…. που θα έλεγε και ο Καραϊσκάκης…

γα την απόδοση  “Κέρβερος”

Μοιραστείτε το:
Tagged