ΔΝΤ: Έρχεται «Κόλαση» στην παγκόσμια οικονομία, 10% ύφεση στην Ελλάδα (πίνακες)

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% φέτος και ανάκαμψη κατά 5,8% το 2021 προβλέπει το Ταμείο. Μεγάλη «βουτιά» του ΑΕΠ φέτος και ασθενής ανάκαμψη το 2021 προβλέπονται για την Ελλάδα.

Σε βαθιά ύφεση βυθίζει την παγκόσμια οικονομία η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για την Ελλάδα προβλέπει ότι θα έχει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ στην Ευρώπη, με το ποσοστό να φθάνει το -10%.

Από τη «Μεγάλη Ύφεση» της δεκαετίας του 1930 η υφήλιος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη «Μεγάλη Καραντίνα» του 2020, προχωρώντας στη λήψη πρωτόγνωρων μέτρων και όντας προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία από τις σοβαρότερες και πιο επιθετικές κρίσεις στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αποτέλεσμα αυτών των «αχαρτογράφητων υδάτων» στα οποία έχουμε όλοι εισέλθει είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προχωρά στην τρίτη, μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, υποβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια οικονομία και να ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και η τρέχουσα πρόβλεψη, η οποία αποτυπώνεται στην έκθεση World Economic Outlook, μπορεί να υποβαθμιστεί τους επόμενους μήνες.

«Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με καμία άλλη.Πρώτον, το σοκ είναι μεγάλο.Η απώλεια παραγωγής που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και τα συναφή μέτρα συγκράτησης πιθανόν να είναι οι αιτίες που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεύτερον, όπως σε έναν πόλεμο ή σε μια πολιτική κρίση, διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του σοκ. Τρίτον, υπό τις παρούσες συνθήκες η οικονομική πολιτική έχει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο», ξεκαθαρίζει το Ταμείο στην έναρξη της έκθεσή τους, προϊδεάζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κρίση στο παρελθόν και κατ’ επέκταση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αυτή τη στιγμή, τις ακριβείς επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της υφηλίου.

«Βουτιά» για την παγκόσμια οικονομία

Με δεδομένο το παραπάνω πλαίσιο το ΔΝΤ εκτιμά, πλέον, ότι ηπαγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3%, κατορθώνοντας να ανακάμψει, πάντως, αρκετά δυναμικά κατά 5,8% το 2021, με τη δεύτερη, πάντως, εκτίμηση να στηρίζεται στην παραδοχή (σ.σ.: το βασικό σενάριο του ΔΝΤ) ότι η πανδημία θα εξασθενίσει στο β’ εξάμηνο του 2020 και ως εκ τούτου θα υπάρξει σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

«Υπάρχει ακραία αβεβαιότητα γύρω από την πρόβλεψη. Η οικονομική επιβάρυνση εξαρτάται από παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, συμπεριλαμβανομένης της πορείας της πανδημίας, της έντασηςκαι της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών συγκράτησης, της έκτασης των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις επιπτώσεις της δραματικής στενότητας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και τις μεταβολές που μπορεί να επιφέρει η πανδημία στη συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα οι πολίτες να αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα ή ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά την ολοκλήρωση των περιοριστικών μέτρων», τονίζει το Ταμείο.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ

Σχεδόν καμία οικονομία της υφηλίου, με φωτεινή εξαίρεση την Κίνα, δεν θα κατορθώσει να ξεφύγει της ύφεσης (βλέπε πίνακα), με τους οικονομολόγους του Ταμείου να εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί 7,5%, οι ΗΠΑ κατά 5,9%, η Γερμανία κατά 7%, η Γαλλία κατά 7,2%, η Ιταλία κατά το εντυπωσιακό 9,1%, ενώ η Ισπανία κατά 8%. Στο -6,8% η συρρίκνωση για την Ιρλανδία, στο -8% για την Πορτογαλία, στο -6,5% για την Κύπρο, στο -6,5% για τη Βρετανία και στο -5,2% για την Ιαπωνία. Μόνο η Κίνα θα εμφανίσει θετικό ρυθμό, της τάξης του 1,2%, ο οποίος, βέβαια, για τα δεδομένα της μπορεί να χαρακτηρισθεί ακόμη και αμελητέος.

Όσο για την Ελλάδα, η πρόβλεψη του ΔΝΤ, την οποία πάντως σχεδόν προανήγγειλε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένει συρρίκνωση 10%, δηλαδή πολύ πιο επιθετική σε σύγκριση με την κρίση που προηγήθηκε και όντας η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.

Το ακόμη πιο δυσάρεστο για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021 έγκειται στο γεγονός ότι η πανδημία αντέστρεψε τη θετική της πορεία, την οποία είχε κατορθώσει να κατακτήσει μετά από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανεργία

Τα μέτρα στήριξης και η επόμενη ημέρα

Σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες εκθέσεις του, στις οποίες φρόντιζε να συμβουλεύσει σχεδόν όλες τις χώρες της υφηλίου να διατηρήσουν μία μετρημένη δημοσιονομική πολιτική και να προσέξουν την εκτροπή των μεγεθών τους, το ΔΝΤ αλλάζει άρδην ρότα, τασσόμενο υπέρ της αύξησης των δαπανών κυρίως για τη στήριξη των συστημάτων υγείας αλλά και της καθημερινότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων, δηλώνοντας εξ αρχής ότι βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Η κρίση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις: μια φάση συγκράτησης και σταθεροποίησης ακολουθούμενη από τη φάση ανάκτησης. Και στις δύο φάσεις η πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας και της οικονομίας είναι ζωτικές. Καραντίνα, «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και κοινωνική αποστασιοποίηση είναι όλα κρίσιμα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης, δίνοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χρόνο για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες του και αγοράζοντας χρόνο ώστε οι ερευνητές να προσπαθήσουν να αναπτύξουν θεραπείες ή ένα εμβόλιο», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ  για το Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (% ΑΕΠ)

Τονίζεται ακόμη ότι ενώ η οικονομία κλείνει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες και ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανακάμψουν μετά το πέρας της επίθεσης της πανδημίας. Αυτό απαιτεί σημαντική φορολογικά, νομισματικά και οικονομικά μέτρα, να διατηρηθούν οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αυτοί μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών και έτσι να διατηρηθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή της κοινωνίας.

Επιγραμματικά για την επόμενη ημέρα το Ταμείο προτείνει:

  • Λήψη στοχευμένων δημοσιονομικών μέτρων.
  • Στήριξη ρευστότητας και εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας.
  • Αναδιάρθρωση χρεών (αφορά τις επιχειρήσεις).
  • Ευρύτερα πακέτα στήριξης ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες οικονομίες αλλά και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
  • Διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό, με τις κεντρικές τράπεζες να αναλαμβάνουν βασικό ρόλο.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τον Πληθωρισμό

Πηγή: sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged