Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης – Σε ποιους δίνετε το δώρο Πάσχα

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Επίδομα 800 εκατ. ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες αξίας 2 δισ. ευρώ αλλά και αναστολή οφειλών (και τραπεζικών) για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, αλλά και τους επαγγελματίες που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Περιέχει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αύξηση αποθεματικού κατά 4 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί ταμειακά καμία παρέμβαση στο μαξιλάρι ασφαλείας. Αυξάνει στα 10 δισ. το σύνολο των μέτρων.

Περιλαμβάνει και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας λόγω της απόφασης της ΕΚΤ. Προβλέπει επίσης δικαίωμα αναβολής του Δώρου Πάσχα έως το δώρο θέρους χωρίς κυρώσεις, αλλά συστήνεται η πληρωμή του χωρίς αναβολή από τις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα.

Οι ανακοινώσεις έγιναν  από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, με το πακέτο να εξειδικεύει τις χθεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

Τίθεται σε εφαρμογή σήμερα και με την υπουργική απόφαση για τους κλάδους (ΚΑΔ) που θα τύχουν των πιο πολλών παρεμβάσεων ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταικούρα οι 5 άξονες των νέων παρεμβάσεων είναι οι εξής:

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα  αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2ον. Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ  σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Είναι ακατάσχετη. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης  ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. ” Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης” αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο “λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους” είπε ο ΥΠΟΙΚ. Μπορεί να καταβληθεί με το δώρο θερινής αδείας, αλλά προτρέπονται από τον κ. Βρούτση οι εργοδότες που  μπορούν να το καταβάλουν.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν εκτάκτως (γιατί είχε καταργηθεί) Δώρο Πάσχα μέσα στον Απρίλιο. Το μέτρο έχει αξία  80 εκατ. ευρώ.

5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο “μαξιλάρι ασφαλείας”.

Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως “στο πεδίο της οικονομίας, προσπαθούμε, μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, αφενός να διευρύνουμε το πεδίο οικονομικής δράσης αίροντας περιορισμούς της τελευταίας 10ετίας, και αφετέρου να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου”. Είπε πως  η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την υιοθέτηση ενός νέους προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι ιδιαίτερα σημαντική  και δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. “Έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας” ανέφερε.

“Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. “Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές του για ανάκαμψη της οικονομίας” πρόσθεσε.

“Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε” είπε.

Δώρο Πάσχα

Αναφερόμενος στο δώρο του Πάσχα από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε πως δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί στο σύνολο το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να το καταβάλουν (σ.σ. εντός του επόμενου μηνός, όπως κανονικά προβλέπεται) και τους προτρέπω” δήλωσε ο Υπ. Εργασίας.

Μοιραστείτε το:
Tagged