Δείξε μου το χρίσμα σου: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν τη διάταξη που διευκολύνει τις προσλήψεις στους ΟΤΑ

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

του Κώστα Κάβουρα* 

Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προέβλεπε, μεταξύ πολλών άλλων, σημαντικές βελτιώσεις και διευκολύνσεις για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. που έφερε τον τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητες ΥΠΕΣ» συμπεριλαμβάνεται και το Άρθρο 82, που στην πραγματικότητα επιλύει μια σημαντική στρέβλωση για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων που ερχόταν από το πρόσφατο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 78 του νόμου 4257 που ψηφίστηκε το 2014, εξισώθηκε η περίοδος αναστολής προσλήψεων ή λοιπόν υπηρεσιακών μεταβολών στους ΟΤΑ, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την αντίστοιχη περίοδο αναστολής λόγω εθνικών εκλογών. Φυσικά η συγκεκριμένη «ρύθμιση», δεν έλαβε καθόλου υπόψη το γεγονός πως εν αντιθέσει με τα όσα ισχύουν στις εθνικές εκλογές, στις αυτοδιοικητικές μεσολαβεί ένα διάστημα αρκετών μηνών, από την προκήρυξη των εκλογών και μέχρι να αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, διάστημα δηλαδή κατά το οποίο «πάγωναν» όλες οι προσλήψεις στους Δήμους, πλην ελαχίστων έκτακτων.

Αυτήν ακριβώς την στρέβλωση, που δημιουργούσε σημαντικές επιπλέον δυσκολίες στους Δήμους,  ήρθε να επιλύσει το Άρθρο 82 του πρόσφατου νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΣ., το οποίο προβλέπει πως:

  • Δεν ισχύει η αναστολή των προσλήψεων στους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών κατά το διάστημα από την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών ή περιφερειακών αρχών, με την προϋπόθεση ότι οι προκηρύξεις των αντίστοιχων θέσεων θα έχουν δημοσιευθεί από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
  • Δεν ισχύει η αναστολή προσλήψεων, για το εν λόγω «μεσοδιάστημα» και για όλα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας/χαρακτήρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη στους Δήμους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό αρκετές υπηρεσίες των Δήμων που προσφέρουν αυτήν την στιγμή σημαντικό έργο στις τοπικές κοινωνίες (πάνω από 9.000 μακροχρόνια άνεργοι απασχολούνται αυτήν την στιγμή σε αυτά τα προγράμματα σε όλη την χώρα και λαμβάνουν ένα σταθερό, μηνιαίο εισόδημα).
  • Εξαιρούνται της αναστολής προσλήψεων ή υπηρεσιακών μεταβολών και όσοι δημοτικοί αστυνόμοι είχαν «μεταφερθεί» – με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας από τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην τα ξεχνάμε αυτά – σε σωφρονιστικά καταστήματα και τώρα θέλουν να επανέλθουν στις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας,
  • Εξαιρούνται επίσης της αναστολής προσλήψεων και οι πάνω από 8.500 μόνιμες προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας (ανταποδοτικές υπηρεσίες) των Δήμων που προβλέπονται μέσα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 3Κ/2018 του Υπουργείου Εσωτερικών, διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018 και καθυστερεί μέχρι σήμερα λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί.
  • Τέλος, εξαιρούνται της αναστολής των προσλήψεων όλες εκείνες οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου (υδρονομείς άρδευσης, για την πυρασφάλεια, εργαζόμενοι σε παιδικές κατασκηνώσεις, ναυαγοσώστες κτλ) που έχουν ένα σαφή «εποχικό» χαρακτήρα και άρα δεν υπάρχει νόημα αν δεν προχωρήσουν την στιγμή που πρέπει.

Αυτά τα «εγκληματικά» προβλέπει το Άρθρο 82 του Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών, μια σειρά δηλαδή από ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την εύρυθμη και ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κεντρικό Πολιτικό Πεδίο.

Το εν λόγω άρθρο κανονικά θα έπρεπε να το υπερψηφίσουν «με τα δύο χέρια» όλα τα κόμματα. Για ακόμη μία φορά όμως είδαμε την υποκρισία στον πολιτικό λόγο να περισσεύει και αφενός το κόμμα της ΝΔ να ψηφίζει ΟΧΙ στο να προχωρήσουν κανονικά όλες αυτές οι προσλήψεις, αφετέρου το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει ΠΑΡΩΝ.

Οι μάσκες έπεσαν, αποκαλύφθηκε το πως ακριβώς «εννοούν» κάποιοι την στήριξη, την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και την ενίσχυση των Δήμων.

Υ.Γ. Οι κ.κ. Ζενέτος και Κακούρης που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές με την στήριξη των ανωτέρω κομμάτων εδώ στο Ίλιον, τι λένε άραγε για όλα αυτά; Οι δημότες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

*Ο Κώστας Κάβουρας είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον».

Μοιραστείτε το:
Tagged