Το Κάιρο, η Γάζα, η εκεχειρία και η «ήτα» της εξτρεμιστικής Τουρκίας

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Η μεσολάβηση του Καΐρου κλείνει τον δρόμο στην κλιμάκωση και στον εξτρεμισμό της Άγκυρας

Η επίτευξη της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε στη Γάζα μετά από 11 ημέρες ανταλλαγής πυρών με θύματα αμάχους, σοβαρές καταστροφές στις υποδομές και με έντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα, πιστώνεται στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κάιρο, το οποίο αναλαμβάνει και την επιτήρηση εφαρμογής της.

του Νίκου Μελέτη

Η πίεση η οποία ασκήθηκε στο Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον στόχων της Χαμάς στη Γάζα είχε φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το δεκαήμερο αυτό προκειμένου να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους θέλοντας έτσι να περιορίσει (χωρίς όμως να εξαλείψει εντελώς) τη στρατιωτική δυνατότητα της Χαμάς να βάλει με το αναβαθμισμένο οπλοστάσιο της εναντίον στόχων σε όλο σχεδόν το έδαφος του Ισραήλ.

Όμως και για τον Νετανιάχου η επιχείρηση αυτή είχε φθάσει στα όρια της, καθώς ενώ τόσο η ΕΕ όσο και η Ουάσιγκτον είχαν δημοσίως εκφράσει την υποστήριξη τους στο δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, οι απώλειες μεταξύ αμάχων είχαν δημιουργήσει ένα μαζικό κύμα αντιδράσεων στη διεθνή κοινή γνώμη, με κίνδυνο πλέον αυτή η επιχείρηση να γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον του Ισραήλ.

Έτσι τα όποια πολιτικά «κέρδη» θα αποκόμιζε στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπήρχε πλέον ο κίνδυνος να εξανεμιστούν και να μετατραπούν σε κριτική και αμφισβήτηση, για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, αλλά και για το ότι ετίθεντο σε κίνδυνο πλέον στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ, τόσο με την αμφισβήτηση και υπονόμευση των σχέσεων του με τον Αραβικό κόσμο, που με μεγάλο κόστος και προσπάθειες είχαν μπει σε τροχιά ομαλοποίησης με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, αλλά και με μεγαλύτερη ψυχρότητα στις σχέσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Και είναι ίσως η πρώτη φορά που το Ισραήλ ομιλεί για εκεχειρία και όχι για απόφαση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός και ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων του…

Εξάλλου ήταν ξεκάθαρο ότι η συνέχιση αυτών των επιχειρήσεων δεν θα είχε κανένα περαιτέρω αποτέλεσμα, καθώς η πλήρης εξουδετέρωση της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ ,δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με χερσαίες επιχειρήσεις και εισβολή στη Γάζα, κάτι που αποκλείεται όμως καθώς θα σήμαινε εκατόμβες θυμάτων και από τις δύο πλευρές.

Για τη Χαμάς είναι προφανές ότι παρά τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχθεί η πολεμική μηχανή της, έχει πολιτικά ενισχύσει τη θέση της στην ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση και επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στη Γάζα ενώ ενισχύει τα ερείσματά της στη Δυτική Όχθη, εις βάρος της Φατάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η πρωτοβουλία της Αιγύπτου και η επιτυχία της επίτευξης εκεχειρίας δίνει «πόντους» στο Κάϊρο, που επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως η ήρεμη δύναμη που μπορεί να έχει ρόλο στο Μεσανατολικό, χωρίς ακρότητες και χωρίς να πυροδοτεί εντάσεις.

Η Αίγυπτος με τη μετριοπαθή στάση που έδειξε από την πρώτη στιγμή της κρίσης πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των ακραίων της Χαμάς στη Γάζα όσο και του Ισραήλ, κλείνοντας έτσι τον δρόμο των δυνάμεων εκείνων που επιχείρησαν να πυροδοτήσουν μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή. Των δυνάμεων αυτών ηγήθηκε η Τουρκία η οποία δεν δίστασε με πρωτοβουλία του ίδιου του Τ. Ερντογάν να πάρει τα σκήπτρα στον «ιερό πόλεμο» εναντίον του Ισραήλ και από αυτό ακόμη το Ιράν.

Έτσι οι κραυγές της Άγκυρας έπεσαν στο κενό, μια και ο Τ . Ερντογάν φάνηκε ότι δεν ενδιαφέρονταν τόσο για την ασφάλεια των Παλαιστίνιων, αλλά για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για μια νίκη των εξτρεμιστών της Χαμάς τους οποίους έχει «υιοθετήσει» ιδεολογικά και χρηματοδοτεί (όπως επίσης κάνει το Ιράν και το Κατάρ), με στόχο την αποδυνάμωση του Ισραήλ. Μια τακτική που εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του Τούρκου προέδρου για να ηγεμονεύσει στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο.

Η χθεσινή απόφαση για εκεχειρία, προσφέρει και μια διέξοδο στις αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων τους με το Ισραήλ, καθώς μια περαιτέρω κλιμάκωσή της σύγκρουσης θα καθιστούσε μονόδρομο στην επιστροφή στο status quo ante, της μετωπικής αντιπαράθεσης του Αραβικού Κόσμου με το Ισραήλ.

Η επιτυχία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας, επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου, αλλά και τη δυνατότητα της μεγαλύτερης Αραβικής χώρας να μεσολαβεί σε δύσκολες κρίσεις, κλείνοντας τον δρόμο στην «εισπήδηση» τρίτων, όπως η Τουρκία που θέλει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Αραβικές υποθέσεις. Κάτι που πράττει τόσο στο Παλαιστινιακό, άσο και στη Συρία αλλά και στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αιγυπτίων δυο αντιπροσωπείες θα φθάσουν από το Κάιρο, στο Τελ Αβιβ και στα Παλαιστινιακά εδάφη για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και για να προωθηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας.

Και είναι σημαντικό ότι όλες αυτές τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, υπήρχε ανοικτή γραμμή Δένδια – Σούκρυ, που συναντήθηκαν μάλιστα στο Κάϊρο λίγο πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας, καθώς και η Αθήνα στο μερίδιο που της αναλογεί, με τις παρεμβάσεις της ενίσχυσε τις προσπάθειες για κήρυξη εκεχειρίας και διακοπής των συγκρούσεων.

Η κήρυξη εκεχειρίας βεβαίως δεν είναι παρά ένα πρώτο εύθραυστο βήμα. Θα χρειασθούν πολλά ακόμη και πολύ μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να πάρει μόνιμη μορφή, διασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους κατοίκους της Γάζας. Και πολύ περισσότερο για να διαμορφωθούν συνθήκες επαναφοράς στο τραπέζι του διαλόγου για την αναζήτηση μόνιμης λύσης στο Παλαιστινιακό. Αλλά σε αυτό θα πρέπει να περιμένουμε το στίγμα του νέου Αμερικάνου προέδρου. Που δεν ήθελε να ξεκινήσει τη θητεία του με μια κρίση στο Μεσανατολικό, αλλά σπανίως τα γεγονότα ακολουθούνε τις επιθυμίες. Τώρα πλέον η πρωτοβουλία για τα επόμενα βήματά στο παλαιστινιακό ανήκει στην Ουάσιγκτον.

Η Αθήνα καλωσορίζει την εκεχειρία σε Ισραήλ και Γάζα: Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αίγυπτο

 «Καλωσορίζουμε την επίτευξη εκεχειρίας στο Ισραήλ και την Γάζα η οποία ευελπιστούμε ότι θα επιτρέψει την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή και παράλληλα χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς με τα κράτη της περιοχής συνεισφέρει ενεργά στην προώθηση των σχέσεων φιλίας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μέσω των συνεχών διμερών επαφών με όλες τις πλευρές, καθώς και των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

 «Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αίγυπτο, με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην επίτευξη της εκεχειρίας».

Τέλος, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον ενημέρωσε ότι, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα συνδράμει την Αίγυπτο με βοήθεια για την περίθαλψη τραυματιών από τη Γάζα.

Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για το Παλαιστινιακό, διότι η Τουρκία δεν θέλει την αποκλιμάκωση…

Την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για την κρίση στην Μέση Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε έκτακτή σύσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ανέφερε της προηγούμενες ημέρες, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την υποστήριξη της Παλαιστίνης.

Ο κ. Γκουτέρες, σε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσουν αμέσως, γιατί μια κλιμάκωση μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να κλιμακώσει την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να είναι και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως η Τουρκία δεν φαίνεται πως τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας άποψης, δηλαδή μιας αποκλιμάκωσης της έντασης, την ώρα που το Ισραήλ τοποθετεί άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων με την Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στην έκτακτη σύσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), είπε αρχικά πως η Διεθνείς κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη. Στην συνέχεια τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη για την δημιουργία μιας διεθνούς συνεργασίας υποστήριξης των Παλαιστινίων.

Πρόσθεσε ότι αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσω εθελοντικής προσφοράς από κράτη, υπό την μορφή οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης. Τέλος ανέφερε πως η μουσουλμανική κοινότητα, περιμένει πράγματα από τον OIC και πως τελικά πρέπει να δράσουν.

Είναι γεγονός λοιπόν η επιθυμία της Τουρκίας να μετέχει στην σύγκρουση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, την ώρα που από την μεριά της Παλαιστίνης έχουν εκτοξευτεί 3 χιλιάδες ρουκέτες προς το παρών, ενώ από μεριάς Ισραήλ οι βομβαρδισμοί σε στόχους της Χαμάς συνεχίζουν.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα κυκλοφορούν βίντεο στα ΜΜΕ που δείχνουν την ώρα που η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στοχεύει με ρουκέτες της παραλία του Ισραήλ!

Όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε κλειστές τις πόρτες του Κρεμλίνου για να στείλουν από κοινού δυνάμεις στην Λωρίδα της Γάζας. Έτσι μέσω του κ. Τσαβούσογλου, θέτει <προ των ευθυνών τους>, τις άλλες μουσουλμανικές χώρες και τις καλεί να δημιουργήσουν ένα από κοινού <πακέτο> οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς την Παλαιστίνη. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει και τόσο απίθανο, την ώρα που πολλές χώρες κυρίως του Αραβικού κόσμου θα τις συνέφερε να πάνε κόντρα στο Ισραήλ μέσω μια τέτοιας κατεύθυνσης, ενώ άλλες επανεξετάζουν τις συμφωνίες τους με την Ιερουσαλήμ.

Αυτή η <διεθνής συνεργασία> στήριξης των Παλαιστινίων όμως που οραματίζεται ο κ. Τσαβούσογλου, θα κατέβαζε άραγε τους τόνους ή θα τους ανέβαζε και θα δημιουργούσε στο μέλλον νέες ισχυρότερες κρίσεις;

Η απάντηση είναι απλή. Η Χαμάς χωρίς καμία επίσημη τουλάχιστον βοήθεια, έχει εκτοξεύσει προς το Ισραήλ 3 χιλιάδες ρουκέτες! Αν γνώριζε πως στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, βρίσκεται στρατός που θα λειτουργεί ως <ειρηνευτική δύναμη>, τότε τι θα έκανε; Και το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι πως θα αντιδρούσε το Ισραήλ μετά; Πιστεύω πως όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις.

Αυτό που προτείνει με θέρμη η Τουρκία, όχι μόνο δεν θα κατευνάσει την ένταση, αλλά θα την κλιμακώσει ακόμα περισσότερο.

Αν το σκεφτούμε βαθύτερα ας φανταστούμε την Χαμάς στην Παλαιστίνη, την <διεθνή συνεργασία> του κ. Τσαβούσογλου στην Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ από την άλλη. Με μια τέτοια <συνταγή>, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε ένα επικίνδυνο πυροτέχνημα στις αποθήκες του.

Οι εξελίξεις άλλωστε ανά τον κόσμο αποτυπώνουν το αίσθημα οργής που υπάρχει προς τις πρακτικές του Ισραήλ. Σε πολλές μεγάλες πόλεις εξακολουθούν και γίνονται έντονες διαμαρτυρίες που βάφονται πολλές φορές και με βίαια επεισόδια.

Η αλήθεια είναι πως ο ΟΗΕ και η Διεθνείς κοινότητα, θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να φέρουν σε διπλωματική επικοινωνία Παλαιστίνη και Ισραήλ. Για να γίνει αυτό όμως η Χαμάς θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί εις βάρος ουσιαστικά των ίδιων των Παλαιστινίων!

Για να είναι ηθικά σωστά τα δυο κράτη οφείλουν να τα κάτσουν και να τα βρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς τρίτους. Το χρωστάνε άλλωστε στους λαούς τους, που τόσα χρόνια ζουν με τον φόβο των εκρήξεων και των επιδρομών και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: liberal.gr, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged