Δευτέρα 24.5.2021: 1.381 κρούσματα – 50 θάνατοι, 563 οι διασωληνωμένοι

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

24 Μαΐου 2021: ΟΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (24/5) 1.381 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 50. Στους 563 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 391.181 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 31 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.077 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.822 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 563 (61,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.353 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -8,3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 271 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Παρενέργειες εμβολίων: Ποιες είναι οι πιο συχνές και γιατί πρέπει να δηλώνονται στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ

Στη σημασία της δήλωσης των όποιων ανεπιθύμητων ενεργειών στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ ώστε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των Αρχών εστίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης.

«Ήπιες και παροδικές είναι οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid-19 ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση σπάνιων σοβαρών ανεπιθύμητων και μακροχρόνιων ενεργειών. Ωστόσο τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν ξεκάθαρα έναντι του όποιου θεωρητικού κινδύνου» επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Κίτρινη Κάρτα είναι το έντυπο με το οποίο η πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια θα σταλεί στον ΕΟΦ. Εάν δεν καταγραφεί το περιστατικό στην Κίτρινη Κάρτα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των αρχών για το περιστατικό αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους δημοσιογράφους να ανακαλύψουν μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή ασθενείς να δηλώνουν την παρενέργεια στον Τύπο ή στους δικηγόρους και να μην τη δηλώνουν στην Κίτρινη Κάρτα. Η Κίτρινη Κάρτα είναι το βασικό εργαλείο και πρέπει να καταγραφούν εκεί όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλιώς δεν έχουμε στατιστικό δείγμα. Οι Κίτρινες Κάρτες αφού γίνει αξιολόγηση διαβιβάζονται στη βάση του EMA στην Ευρώπη και του FDA στην Αμερική και από εκεί διαβιβάζονται στην παγκόσμια βάση Vigibase του ΠΟΥ στην Ουπσάλα της Σουηδίας όπου υπάρχει η κεντρική καταχώρηση και αξιολόγηση των ανεπιθύμητων ενεργειών» ανέφερε ο κ . Παπαζήσης.

Όπως διευκρίνισε την Κίτρινη Κάρτα μπορούν να τη συμπληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας , οι φαρμακευτικές εταιρείας και ο κάθε ενδιαφερόμενος που μπορεί να την βρει στο kitrinikarta.eof.gr.

Κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της Covid-19.

Γιατί εγκρίθηκαν τα εμβόλια;

 Ο κ. Παπαζήσης σημείωσε ότι τα εμβόλια εγκρίθηκαν λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών αποτελεσματικότητας που έδωσαν στις κλινικές μελέτες οι οποίες έγιναν σε μεγάλο αριθμό εθελοντών (Pfizer σε 36621 εθελοντές, Moderna σε 28202, AstraZeneca σε 14379 και Janssen σε 38484).  

 «Κατά το παρελθόν τα φάρμακα έπαιρναν έγκριση με δοκιμές σε 2.000-3.000 εθελοντές. Ο αριθμός στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ήταν τεράστιος και αυτό ήταν ένας από τους παράγοντες στους οποίους βασίστηκαν οι ρυθμιστικές αρχές μαζί με τα υψηλά νούμερα αποτελεσματικότητας για να δώσουν έγκριση στα εμβόλια» είπε.

Ποιες ήταν οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στις μελέτες έγκρισης;

Με βάση τις κλινικές μελέτες σε περίπου 30.000-40.000 άτομα που δοκίμασαν εμβόλιο mRNA οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν ήπιες και παροδικές, με εμφάνιση τις πρώτες 3 μέρες μετά τον εμβολιασμό και υποχώρηση σε 1 -3 μέρες. Ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση και λιγότερο συχνές στις ηλικίες ≥55 ετών. Στις τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται πόνος, ερυθρότητα, οίδημα στο σημείο ένεσης, ομόπλευρη διόγκωση λεμφαδένων τοπικά, ενώ στις συστηματικές παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες: κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ρίγος, ναυτία/έμετος, πυρετός.

Οι παρενέργειες αυτές επιβεβαιώθηκαν και στην κλινική πράξη. Στις ΗΠΑ, οι εμβολιασθέντες με εμβόλια mRNA μπορούσαν μέσω της εφαρμογής Vsafe να καταγράφουν από το κινητό τους τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Από τις καταγραφές αυτές φάνηκε ότι η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης και στη συνέχεια κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγίες, ρίγος, πυρετός.

«Υπάρχουν μικροδιαφοροποιήσεις από εμβόλιο σε εμβόλιο πχ το AstraZeneca στην κλινική πράξη κάνει πιο συχνά πυρετό σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 38 να φτάνει το 39 αλλά υποχωρεί. Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (≥ 10%) είναι: πονοκέφαλος, ναυτία, µυαλγία, αρθραλγία, τοπικός πόνος, κόπωση, ρίγος, πυρετός (συχνά ≥ 38°). Συχνές (≥ 1% to < 10%) είναι: έµετος, γριππώδη συµπτώµατα και λιγότερο συχνές (≥ 0.1% to < 1%): λεµφαδενοπάθεια, µείωση όρεξης, ζάλη, κοιλιακός πόνος, υπεριδρωσία, κνησµός, εξάνθηµα. Στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος αυτού έχουν καταγραφεί και οι αντιδράσεις που σχετίζονται με άγχος στις οποίες περιλαμβάνονται συγκοπικές κρίσεις, κρίσεις πνευμονογαστρικού, υπεραερισμός ή κάποιο αίσθημα παλμών» σημείωσε ο κ. Παπαζήσης.  

Ποιες είναι οι σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες;  

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαζήσης οι σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που προβλημάτισαν τον γενικό πληθυσμό ήταν αρχικά οι αναφυλακτικές αντιδράσεις και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Αναφυλαξία μετά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σημειώθηκε στο εμβόλιο της Pfizer 1/200.000, της Moderna 1/350.000 και ακόμη σπανιότερες με τα εμβόλια των αδενοϊόων.

 «Όλες αντιµετωπίστηκαν επιτυχώς και δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Στο υψηλότερο ποσοστό εµφανίστηκε εντός 15 λεπτών από τον εμβολιασμό με συντριπτική υπεροχή γυναίκες Δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας» πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης.

Σε ότι αφορά τα θροµβοεµβολικά επεισόδια ανέφερε ότι ΕΜΑ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια πιθανή σύνδεση των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και γενικά με τα εμβόλια που περιέχουν αδενοϊό. Tο σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας με θρόμβωση (VITT ή TTS) εμφανίζεται σε σπάνιες εντοπίσεις (πιο συχνή είναι η θρόμβωση στο φλεβικό δίκτυο του εγκεφάλου και συχνότερα στον σηραγγώδη κόλπο εγκεφάλου), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε σπλαχνικές εντοπίσεις ή σπανιότατα να είναι αρτηριακές θρομβώσεις. Διαγιγνώσκεται όταν υπάρχει θρομβοπενία κι όταν υπάρχει εντόπιση είτε ασυνήθιστη στον εγκέφαλο είτε σε πιο συνηθισμένες περιοχές όπως πνευμονική εμβολή ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μαζί με ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4. «Σύμφωνα με δεδομένα της 12/5 από τις ΗΠΑ σε 135 εκατομμύρια δόσεις Pfizer και 110 εκατομμύρια Moderna δεν υπάρχει περιστατικό με αυτό το σύνδρομο. Υπάρχουν στις ΗΠΑ 28 περιστατικά επιβεβαιωμένα μετά από εμβόλιο της Janssen» δήλωσε.

Τα εμβόλια Janssen, AstraZeneca, Sputnik χρησιμοποιούν αδενοϊό, άρα μάλλον είναι ίδια η πιθανότητα να εμφανιστεί η ίδια ανεπιθύμητη ενέργεια. Εµφανίζεται εντός 3 εβδοµάδων µετά την 1η δόση (4η- 20η ηµέρα) η διάμεση ηλικία είναι 40 έτη (18-59), τετραπλάσια είναι η πιθανότητα να την εμφανίσουν οι γυναίκες. Στις ηλικίες 30-49 η συχνότητα εμφάνισης είναι 1/ 100.000. Το ίδιο ισχύει και για την AstraZeneca, τα δεδομένα από τον ΕΜΑ στις 7/4 έδειξαν 169 περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης, 53 σπλαχνικής και 18 θανάτους σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμένων στην ΕΕ.

«Η πιθανότητα θρόµβωσης υπολογίζεται από 1-2/100.000 ενώ η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1-2 προς 1.000.000 δόσεις. Στην Ελλάδα εάν σκεφτούμε ότι πλησιάζουμε τις 1.000.000 δόσεις με AstraZeneca, δεν αποκλείεται δυστυχώς να συμβεί και ένα βαρύ περιστατικό που μπορεί να είναι θανατηφόρο» ανέφερε ο κ. Παπαζήσης. 

Άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο αδενοϊού θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εµφανίσουν συµπτώµατα θροµβοεµβολής ή/και θροµβοπενίας μεταξύ 4 -20 ημερών μετά τον εμβολιασμό (εμμένουσα δύσπνοια, πόνο στο στήθος, επίµονο κοιλιακό άλγος, οιδηµατώδη -ψυχρά άκρα, νεοεµφανισθείσες πετέχειες-εκχυµώσεις, νευρολογικά συμπτώματα, όπως ξαφνική έναρξη σοβαρών πονοκεφάλων, θόλωση όρασης, σύγχυσης και επιληπτικών σπασμών). 

Γιατί δεν εντοπίζονται οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες στις μελέτες;

Για να ανιχνευτεί μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται με συχνότητα 1/10.000 πρέπει στη μελέτη να έχουν συμμετάσχει 30.000 άτομα. Άρα για μια τόσο σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια 1/ 100.000 το δείγμα θα έπρεπε να είναι 300.000 πράγμα που είναι αδύνατο να γίνει στις κλινικές δοκιμές, κατέληξε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας του ΑΠΘ.

—————-

23 Μαΐου 2021: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 23 Μαΐου 2021, 877 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid τις τελευταίες 24 ώρες εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στους 11.772 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 389.804 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.319 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.772 νεκροί.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους 569 οι διασωληνωμένοι

  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 569 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
  • To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.348 ασθενείς.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή- 14.23%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 287ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).

ΕΟΔΥ: 470 κρούσματα στην Αττική, 90 στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη παραμένει η Αττική στον αριθμό των κρουσμάτων Covid, καθώς από τα 877 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο στις 23/5, τα 470 καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο.

Ακολουθεί με 90 κρούσματα η Θεσσαλονίκη ενώ στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λάρισα καταγράφηκαν 25 και 32 αντίστοιχα.

Τα κρούσματα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 65 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 69 κρούσματα
  • Δυτική Αττική:10 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 76 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 144 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 43 κρούσματα
  • Πειραιάς: 60 κρούσματα
  • Νήσοι: 3 κρούσματα

Άρση lockdown στην Κάλυμνο

Αίρεται από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 το lockdown στην Κάλυμνο, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5/5, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων .

«Η Κάλυμνος πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία.

Από τη Δευτέρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοί της – τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την επιμονή τους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στην πιστή τήρηση των μέτρων» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

«Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους – από τη Δευτέρα ας παραμείνουμε δυο φορές πιο προσεκτικοί κι ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση που μπορεί να προκαλέσει και πάλι πρόβλημα στο νησί.

Ας προστατέψουμε την τουριστική περίοδο που ξεκινάει, την τοπική οικονομία, προπαντός όμως την υγεία μας και τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υποχρεωτικά από σήμερα 24/5 τα self test – Τι ισχύει – Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών

Με την επέκταση του μέτρου των self test σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κυβέρνηση και ειδικοί καταβάλλουν μια ακόμα προσπάθεια προκειμένου να ελέγξουν ταχύτερα και καλύτερα τη διασπορά του ιού.

Από σήμερα Δευτέρα 24/5 self test είναι υποχρεωμένο να κάνει σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν από σήμερα να προμηθεύονται από τα φαρμακεία δύο self test, τα οποία αφορούν την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσει εντός της εβδομάδας στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εργαζόμενοι υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Παράλληλα η διάθεση των self test επεκτείνεται και σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα είτε εργάζονται με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία.

Με την επέκταση του μέτρου των self test σε περισσότερους εργαζόμενους αλλά και με τη διεύρυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος της πορείας της επιδημίας, η οποίας πάντως φαίνεται πως είναι σε φάση αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα κάθε σχεδιασμό για περαιτέρω ανοίγματα αλλά και για την θετική πορεία που όλοι ευελπιστούν πως θα έχει φέτος ο τουρισμός.

Ανοίγουν σήμερα τα ΟΠΑΠ Play

Μετά το άνοιγμα των θερινών σινεμά την περασμένη Παρασκευή 21/5, σειρά παίρνουν από σήμερα 24/5 τα ΟΠΑΠ Play, τα οποία επαναλειτουργούν.

Βάσει του σχεδιασμού, στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 31 Μαΐου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, με το ακριβές πλαίσιο και τα μέτρα ασφαλείας να ξεκαθαρίζουν έως τέλος Μαΐου.

Επιπλέον, στην εστίαση αναμένουν τις αποφάσεις των ειδικών για το εάν θα επιτραπεί ή όχι η μουσική από τις αρχές Ιουνίου, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τα catering και οι δεξιώσεις, πάντα σε εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται πως επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αυξηθεί το όριο στους γάμους, το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να εξεταστεί και περαιτέρω παράταση στην υφιστάμενη ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 00:30 που είναι σήμερα.

Για τους επόμενους μήνες προβλέπεται, ότι εφόσον φτάσουμε σε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού, να ανοίξει η εστίαση και σε εσωτερικούς χώρους, τα λούνα παρκ, το υπαίθριο εμπόριο και οι παιδότοποι.

Από τα τελευταία που θα ανοίξουν αναμένεται να είναι οι εμπορικές εκθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μόσιαλος: Εάν έρθει τέταρτο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, δεν θα είναι άμεσα

Τη θέση πως εάν υπάρξει ένα τέταρτο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αυτό δεν θα έρθει άμεσα κι εάν έρθει δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστεί διατύπωσε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος.

«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν… κυρίως τα παιδιά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Μόσιαλος υπογραμμίζοντας ότι ένας μεγαλύτερος λόγος για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά είναι το να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

Όπως είπε, τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και την Βρετανία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, είναι ότι παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά.

«Έχουν κτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό» υποστήριξε ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους και αυτό, όπως υποστήριξε, «οφείλεται στον εμβολιασμό, ο οποίος παρόλα αυτά δεν φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο».

Συμφώνα με τον κ Μόσιαλο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το Φθινόπωρο, με την προτεραιότητα να δίνεται στις ευάλωτες ομάδες.

Ο κ.Μόσιαλος τόνισε ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια του εμβολίου θα διαρκεί ένα χρόνο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κορωνοϊού για πολλά ακόμη χρόνια.

«Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικά, στις μεταλλάξεις» τόνισε ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος επεσήμανε πως επειδή η ινδική μετάλλαξη τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη, «είναι και ένας επιπλέον λόγος να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο 70% που είναι ένα καλό ποσοστό για την ανοσία».

Παυλάκης: Υπαρκτό το ενδεχόμενο 4ου κύματος covid στην Ελλάδα από Σεπτέμβριο

Τη θέση πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος covid από τον Σεπτέμβριο και μετά διατύπωσε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε ότι το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι.

«Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί.

Στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα και ο ιός κυκλοφορεί παντού…

Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν», είπε ο κ.Παυλάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιού που υπάρχουν τώρα, ενώ συγκεκριμένα για την ινδική μετάλλαξη ανέφερε ότι έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης και ότι την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια.

Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο νέου lockdown ενώ επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να κάνουμε καλό χειμώνα θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν.

«Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός.

Η μόνη λύση είναι 0 κρούσματα» τόνισε ο κ.Παυλάκης, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν έχει επικρατήσει ούτε στην Β. Αμερική ούτε στην Ευρώπη αναφέροντας πως οι 5 χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά, τουλάχιστον για την ώρα, εξαλείφοντας τον ιό είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία,η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. «Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά.

Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα.

Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση» τόνισε ο κ.Παυλάκης, σημειώνοντας πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΠΑ 1 στους 100 των ήδη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορωνοιό, αν και ελαφρύτερα.

«Το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εμβόλιο.

Θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια.

Από κει και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να κανονίσει τη συμπεριφορά του που περιλαμβάνει και το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δουλεύουν.

Παράλληλα, συμβούλευσε να μην πετάξουμε τις μάσκες γιατί όπως είπε θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Τι ισχύει με τα self test

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται ότι «από την Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του τη Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Σημειώνεται τέλος ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους».

Πηγή: bankingnews.gr, newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged