Βενεζουέλα και Δημοκρατία της Γουϊάνας στα πρόθυρα πολέμου – Ο Μαδούρο καταγγέλλει επέμβαση των ΗΠΑ

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Φωτό: Η περιοχή με διαγράμμιση είναι η αμφισβητούμενη Essequibo. Στα ανοιχτά της φαίνεται με γκρί χρώμα τα πεδία με αποθέματα πετρελαίου

————-

Ο Μαδούρο καταγγέλλει: Οι ΗΠΑ χτίζουν βάσεις εντός της… χώρας μου!

Σε μια πολύ ιδιαίτερη τοπική διαμάχη στην Νότια Αμερική φαίνεται ότι εμπλέκονται οι ΗΠΑ, με κατασκευή και “μυστικών βάσεων”, ή τουλάχιστον αυτό καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο!

Η ιστορία αφορά την περιοχή Essequibο, η οποία ειναι πολύ μεγάλη -160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα- και βρίσκεται μεταξύ Βενεζουέλας και Γουϊάνας (η τελευταία την διαχειρίζεται και τη θεωρεί ως μέρος της επικράτειας της εδώ και ένα αιώνα). Παλιά ολλανδική αποικία, πέρασε στην κυριαρχία της Βρετανικής Γουϊάνας, η οποία τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε το 1966 ως Δημοκρατία της Γουϊάνας”. Την ίδια περιοχή όμως διεκδικεί η Βενεζουέλα, από τα μέσα του 19ου αιώνα, μη δεχόμενη τους διακανονισμούς των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής.

Έτσι η περιοχή του Essequibo είναι μια από τις παλαιότερες αμφισβητούμενες ζώνες στον πλανήτη, και αποτελεί -και εδώ είναι το παράδοξο- τα 2/3 της έκτασης της ίδιας της Γουϊάνας. Οπότε η διεκδίκηση της Βενεζουέλας, άν γίνει αποδεκτή, σημαίνει πως η Γουϊάνα θα “μικρύνει” δραματικά ως κράτος.

Πάντως για τη Βενεζουέλα το ζήτημα είναι το “μεγάλο εθνικό της θέμα”, και συνεχώς καταγγέλλει την Γουϊάνα όπως και γειτονικές χώρες που δεν αποδέχονται την απαίτηση της. Ή ένταση έχει ανέβει πολύ τους τελευταίους μήνες καθώς η Βενεζουέλα το Δεκέμβριο έκανε δημοψήφισμα αν “θα κυρηχθεί το Essequibo επαρχία της χώρας”, με το αποτέλεσμα να είναι καταφατικό με ποσοστό 98% (όπου βέβαια δεν ψήφισαν οι κάτοικοι του ίδιου του Essequibo…). Επίσης παρότι Βενεζουέλα και Γουϊάνα έχουν κάνει προσφυγή μαζί στο στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για επιλύσουν τη διαφορά, η Βενεζουέλα καταγγέλλει τη διαδικασία.

Η στάση της Βενεζουέλας και η υπερένταση εξηγείται και από το ότι το Essequibo έχει και πολύ μεγάλη οικονομιική αξία, μιας και στην ΑΟΖ του έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια πετρέλαιο, μετά από έρευνες της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil, ενώ και το υπέδαφος είναι πλούσιο.

Η τελευταία εξέλιξη όμως, ήταν η καταγγελία του Μαδούρο, πως εκεί στο “κλεμμένο έδαφος της Βενεζουέλας” οι ΗΠΑ κατασκευάζουν “μυστικές στρατιωτικές βάσεις”, πως ήδη δρουν στην περιοχή κλιμάκια της CIA, και πως όλα αυτά γίνονται για να προετοιμαστεί μια αμερικανική παρέμβαση εναντίον του. Η Γουϊάνα πάντως έχει φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ έχει και τη στήριξη των γύρω χωρών, κυρίως της Βραζιλίας, που αποδοκιμάζουν την ρητορική του Μαδούρο.

Η υπόθεση δεν είναι απλή καθώς συνοδεύεται από στρατιωτική κινητοποίηση, όπου βέβαια η Βενεζουέλα είναι πολύ ισχυρότερη από την μικρή Γουϊάνα. Η τελευταία έχει την βοήθεια ΗΠΑ και Βρετανίας, ενώ και η γειτονική Βραζιλία που παίζει μεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη, επίσης έκανε μια μερική κινητοποίηση στα δικά της σύνορα με το Essequibo.

Πετρέλαια, εθνικιστική ρητορεία, περιφερειακές εντάσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού, καταγγελλία μεγάλων δυνάμεων, στρατός και όπλα. Ένα “ιδανικό” δηλαδή μείγμα για να ξεσπάσει ένας ακόμη πόλεμος στην αμερικανική ήπειρο…

Πηγή: flight.com.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged