Παρθένο Ελαιόλαδο: Πως επιδρά στην υγεία των οστών του ανθρώπου – Τα ωφέλη

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Επιδράσεις του παρθένου ελαιολάδου στην υγεία των οστών

Η συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης και των σχετικών καταγμάτων έχει βρεθεί να είναι χαμηλότερη σε χώρες όπου η ΜΔ είναι κυρίαρχη διατροφή και η πιο διαδεδομένη άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με την επίδραση των δραστικών συστατικών του Παρθένου Ελαιολάδου

του Κωνσταντίνου Α. Δημόπουλου

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από Ισπανούς ερευνητές στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients(*), για την επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία των οστών σε πειραματόζωα (αρουραίους), έδειξε ότι βελτιώνει κάποιες παραμέτρους στην ποιότητα των οστών.

 Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα δημόσιας υγείας είναι η οστεοπόρωση, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης αυτής της νόσου. Η μορφή των οστών διέπεται μεταξύ άλλων από τη διατροφική και ορμονική κατάσταση του οργανισμού. Η διατροφή για παράδειγμα ασκεί διάφορες επιδράσεις στη μέγιστη οστική μάζα, στην απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και στη μυϊκή δύναμη. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μορφή των οστών είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Αλλά η σημασία και άλλων θρεπτικών συστατικών έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ σαν πολύ σημαντική (με ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελούν τροποποιήσιμους παράγοντες) και έχει προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτό. 

Όπως είναι γνωστό η Μεσογειακή Δίαιτα (ΜΔ), χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και Ελαιολάδου (ΕΛ) και σχετίζεται με καλύτερη υγεία των οστών. Το ΕΛ είναι το κύριο διατροφικό συστατικό του μεσογειακού πληθυσμού και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής πρόσληψης φυτικών λιπαρών.

Η συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης και των σχετικών καταγμάτων έχει βρεθεί να είναι χαμηλότερη σε χώρες όπου η ΜΔ είναι κυρίαρχη διατροφή και η πιο διαδεδομένη άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με την επίδραση των δραστικών συστατικών του Παρθένου Ελαιολάδου (ΠΕΛ). Η τήρηση της MΔ έχει συσχετισθεί θετικά με την οστική μάζα, υποδηλώνοντας την πιθανή διατήρηση αυτών των ιδιοτήτων οστών κατά την ενήλικη ζωή. Σε μελέτη υγιών γυναικών στη νότια Ισπανία έχει διαπιστωθεί ότι η MΔ είχε ευεργετική επίδραση στην οστική πυκνότητα στην πτέρνα. Επιπλέον, σε άλλη μελέτη 418 υγιών ατόμων (105 άντρες και 313 γυναίκες) ηλικίας 50 ± 14 ετών, έχει αποδειχθεί η θετική συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της υγείας των οστών και του πόσο κοντά στη ΜΔ ήταν η διατροφή αυτών των ατόμων. Οι παραπάνω όμως μελέτες έχουν σχεδιαστεί για την μελέτη της ευεργετικής δράσης που ασκεί στην υγεία των οστών η MΔ και δεν μελετούν αν το ΕΛ είναι το υπεύθυνο στοιχείο για αυτό.

Υπάρχουν όμως και μελέτες σε 523 γυναίκες ηλικίας από 23 έως 81 ετών, που ανάλογα με την πρόσληψη ΠΕΛ έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των οστών στην ομάδα με υψηλότερη πρόσληψη ΠΕΛ.

Υπάρχουν ακόμα και μελέτες σε πειραματόζωα που διερευνούν τις επιδράσεις του ΕΛ στα οστά. Μελέτες με χοίρους που τρέφονταν με ΠΕΛ (19% w/w) παρουσίασαν ημερήσια βελτίωση των οστών. Σε άλλη μελέτη θηλυκοί αρουραίοι ηλικίας 12 έως 14 μηνών λάμβαναν από το στόμα ΠΕΛ πριν υποβληθούν σε ωοθηκεκτομή και μετά τη ωοθηκεκτομή. Στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με ΠΕΛ, βελτιώθηκε σημαντικά η υγεία των οστών.

Επισημαίνεται ότι η ωοθηκεκτομή μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και να έχει επίδραση στην υγεία των οστών, καθώς οι ορμόνες όπως τα  οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής μάζας.

Επανερχόμενοι στην εργασία «Επιδράσεις του παρθένου ελαιολάδου στην υγεία των οστών σε αρουραίους με ωοθηκεκτομή» την οποία αναφέραμε, στόχος της ήταν η μελέτη της πρόσληψης ΠΕΛ σε αρουραίους που έχουν υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή, εξετάζοντας τις επιδράσεις του ΠΕΛ στην ποιότητα των οστών, η οποία μετρήθηκε με διάφορες παραμέτρους. Τα ζώα έλαβαν θεραπεία με ΠΕΛ 100 κ.εκ/ημέρα ή 200 κ.εκ/ημέρα, δόσεις που προσεγγίζουν την πραγματική πρόσληψη ΠΕΛ από ανθρώπους στην Ισπανική δίαιτα.

Στην εργασία αυτή, παρατηρήθηκε ότι άλλες παράμετροι δεν έδειξαν σημαντική βελτίωση για την υγεία των οστών στα ζώα που έλαβαν θεραπεία με ΠΕΛ, ενώ άλλες παράμετροι βελτιώθηκαν.

———————–

  • (*) Effects of Virgin Olive Oil on Bone Health in Ovariectomized Rats
  • Manuel Díaz-Curiel  1,†, Blanca Torrubia  2,†, Marta Martín-Fernández  2, Mercedes Rubert  3 and Concepción De la Piedra  2,*
  • 1Internal Medicine, Instituto de Investigación Sanitaria Fundación Jiménez Díaz, 28040 Madrid, Spain
  • 2Biochemistry Research, Instituto de Investigación Sanitaria Fundación Jiménez Díaz, 28040 Madrid, Spain
  • 3Hospital Support Team, Palliative Care, Hospital Universitario de Móstoles, 28935 Móstoles, Madrid, Spain
  • *Author to whom correspondence should be addressed.
  • †These authors equally contribute to this work.
  • Nutrients 2020, 12(5), 1270; https://doi.org/10.3390/nu12051270

—————-

Μετάφραση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαικομίας (4 Ε).

Πηγή: olivenews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged