Magic Bullet: Το νέο φάρμακο για τον καρκίνο που αφήνει υποσχέσεις ότι έρχεται να τον νικήσει…

Πολιτισμοί Υγεία
Μοιραστείτε το:

Πάνω από δύο χρόνια μελέτης θα χρειαστεί για να κυκλοφορήσει ως νέο φάρμακο

Ελπίδες σκόρπισε η είδηση ότι μια νέα θεραπεία κατά του καρκίνου κατάφερε να εξουδετερώσει συμπαγείς όγκους και άφησε ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος μίλησε στο iatropedia.gr για τη νέα επαναστατική πειραματική θεραπεία κατά όλων των τύπων καρκίνου και συμπαγών όγκων.

Το φάρμακο “magic bullet”, το υπερόπλο δηλαδή με το οποίο οι επιστήμονες μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη νεοπλασιών και συμπαγών όγκων, δεν προβλέπεται να αποδειχθεί εάν είναι τελικά αποτελεσματικό στους ανθρώπους ή όχι, εάν δεν περάσουν χρόνια. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

“Φάνηκε στις κυτταρικές καλλιέργειες να αποδίδει και επίσης σε πειραματόζωα. Τώρα δοκιμάζεται σε ανθρώπους σε πρώτη φάση, όπου ελέγχεται η δόση και ποιους καρκίνους μπορεί ακριβώς να αντιμετωπίσει. Είναι νωρίς γιατί οι μηχανισμοί στα ζώα δεν είναι ίδιοι με αυτούς του ανθρώπου. Κι ένα μεγάλο ποσοστό φαρμάκων ή παρεμβάσεων αποτυγχάνει. Ας ελπίσουμε λοιπόν και ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί το φάρμακο και θα είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο. Να μην περιμένει ο κόσμος αύριο ή μεθαύριο να κυκλοφορήσει”, τονίζει ο Oγκολόγος σε συνέντευξή του σε γνωστή ιατρικού προσανατολισμού ιστοσελίδα.

Πώς δρα το φάρμακο κατά όλων των τύπων καρκίνου

Το φάρμακο με την ονομασία AOH1996, αναπτύχθηκε σε εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου City of Hope στις ΗΠΑ. Σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο.

Στοχεύει μία πρωτεΐνη – το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζομένων κυττάρων (PCNA) – που υπάρχει στους περισσότερους τύπους καρκίνου.

“Η διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων που γίνεται συνεχώς σε δισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας κάθε ώρα είναι μια πιστή διαδικασία σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία που τα αποτελούν”, τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής και εξηγεί τον μηχανισμό της ογκογένεσης:

“Όταν σε κάποιο σημείο του οργανισμού το γενετικό υλικό διαταραχθεί, τότε προκύπτει ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός και προκύπτει έτσι ο καρκίνος στα συμπαγή όργανα, ή οι αιματολογικές κακοήθειες στο αίμα. Μέχρι τώρα σε πολλά είδη καρκίνων έχουμε βρει πολλές ουσίες που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό, καθώς επίσης και χημικά μονοπάτια που συμβάλλουν με την αλληλουχία, που το ένα επιδρά στο άλλο μόριο και συμβάλλουν στο να αυξάνεται το καρκινικό κύτταρο. Αυτά τα έχουμε βρει και τα μπλοκάρουμε με στοχευμένες θεραπείες. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αυτό που λέμε “εξατομικευμένη ιατρική”, σημειώνει ο ίδιος.

Το νέο φάρμακο, σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Chemical Biology, δοκιμάστηκε στο εργαστήριο και αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε 70 είδη καρκινικών κυττάρων.

Αποδείχθηκε μάλιστα ότι η πρωτεΐνη PCNA σταμάτησε τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό στους καρκίνους: μαστού, προστάτη, εγκεφάλου, ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας, δέρματος, πνεύμονα.

“Εάν τώρα η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται σε όλα τα είδη των καρκίνων των συμπαγών οργάνων και είναι αυτή η οποία δίνει την ώθηση να υπάρξει αυτή η ανωμαλία στο διπλασιασμό του γενετικού υλικού και επομένως να προωθήσει τον καρκίνο, τότε αυτό το φάρμακο θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Γιατί παραπέμπει σ’ αυτό που λέμε “magic bullet”, στην μαγική σφαίρα. Δηλαδή με ένα φάρμακο να μπορείς να αντιμετωπίσεις πολλούς καρκίνους”, τονίζει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Υπερβολικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα;

Το εάν το φάρμακο είναι ή δεν είναι τελικά αποτελεσματικό, μπορεί να φανεί μόνο εάν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και όχι πριν περάσουν δύο με τρία χρόνια.

“Δύο με τρία χρόνια θα χρειαστεί να φανεί εάν έχει αποτελέσματα. Παλιά θα ήταν πολύ περισσότερα χρόνια, αλλά πλέον οι Οργανισμοί Ελέγχου Φαρμάκων, όπως ο FDA αλλά και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ο EMA, αν δουν ότι ένα φάρμακο δουλεύει καλά δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η σειρά των ασθενών που δοκιμάζουν, διακόπτουν τη μελέτη και δίνουν πρόωρη έγκριση. Θέλει, όμως, τουλάχιστον δύο χρόνια από τώρα για να φανεί εάν όντως είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους και εάν δεν έχει παρενέργειες”, τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Για να μην τρέφουν οι ασθενείς μάταιες ελπίδες, ο κ. Φιλόπουλος υπογραμμίζει πως δεν είναι σπάνιο, ελπιδοφόρα φάρμακα που δοκιμάζονται σε πειραματικές μελέτες, να αποδειχθούν τελικά “άνθρακες”.

“Πολλά φάρμακα βλέπουμε αρχικά να είναι αποτελεσματικά, αλλά αν ταυτόχρονα συμβάλλουν και σε άλλες διαδικασίες και έχουν ισχυρές παρενέργειες στον άνθρωπο, μπορεί να μην κυκλοφορήσουν αυτές οι θεραπείες. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα στάδια των ερευνών για να είμαστε ασφαλείς. Εάν το φάρμακο αυτό δηλαδή αποδειχθεί μεν αποτελεσματικό, αλλά έχει ισχυρές παρενέργειες δεν θα πάρει τελικά έγκριση”, εξηγεί ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και καταλήγει:

“Συχνά βγαίνουν παρόμοιες ανακοινώσεις που είναι και θριαμβευτικές και δίνονται πρόωρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη δημοσιότητα κι αυτό πολλές φορές γίνεται για να επενδύσουν οι επενδυτές ώστε να υπάρχουν χρήματα να ολοκληρωθεί η έρευνα. Μακάρι, όμως, να μην ισχύει αυτό και να είναι πράγματι η θεραπεία που περιμένουμε. Ας είμαστε αισιόδοξοι”, καταλήγει.

Καθηγήτρια ογκολογίας για το νέο φάρμακο AOH1996: «Αναστέλλει τα καρκινικά κύτταρα ενώ αφήνει άθικτα τα φυσιολογικά»

«Είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να αποδειχθεί αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κλινική πράξη»

Ένα νέο φάρμακο, το οποίο δίνει ελπίδα σε όλους όσους φοβούνται τον καρκίνο ή πάσχουν από αυτόν έχει εφευρεθεί από τους επιστήμονες του City of Hope, ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια στοχευμένη χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Το φάρμακο, που περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται AOH1996, «φαίνεται να εκμηδενίζει όλους τους συμπαγείς όγκους» σε προκλινικές έρευνες – ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Το AOH1996 αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας για το City of Hope. Το νέο φάρμακο δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA, ή πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων.

Στη μεταλλαγμένη της μορφή, η PCNA βοηθά τους καρκινικούς όγκους να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν. «Η PCNA μεταβάλλεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή της PCNA στα καρκινικά κύτταρα», ενώ αφήνει ανέγγιχτα τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα, δήλωσε η Linda Malkas του City of Hope στην Καλιφόρνια.

Η καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια Β΄Παθολογικής Κλινικής το «Αττικό» νοσοκομείο, Αμάντα Ψυρρή, βρέθηκε σήμερα καλεσμένη της εκπομπής «Newsroom» της ΕΡΤ, όπου μίλησε για αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη από το City of Hope. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κ. Ψυρρή ανέφερε πως «είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα έρευνα. Προέρχεται από ένα μεγάλο αντικαρκινικό κέντρο της Αμερικής (City of Hope), στο οποίο οι ερευνητές του δημιούργησαν ένα φάρμακο, το οποίο αναστέλλει στοχευμένα τα καρκινικά κύτταρα ενώ αφήνει άθικτα, δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα».

Η ίδια εξήγησε με επιστημονικό τρόπο τη δράση του φαρμάκου, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο, καθώς και σε ζώα με καρκίνο. Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης Α΄. Είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να αποδειχθεί κατά πόσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κλινική πράξη».

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια ογκολογίας εξήγησε πως:

«Το φάρμακο αυτό είναι αναστολέας ενός αντιγόνου που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα, του PCNA. Eίναι μια ουσία η οποία δεσμεύει το DNA και ελέγχει απόλυτα την αντιγραφή του DNA αλλά και την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA.

Υπάρχει μια ισομορφή αυτής της ουσίας που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, που υπάρχει μόνο στα καρκινικά κύτταρα και λέγεται ca pcna. Επομένως, αυτή η ομάδα δημιούργησε έναν αναστολέα που πηγαίνει εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλει αυτό το αντιγόνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα γιατί δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή του DNA ούτε να επιδιορθώσουν τις βλάβες στο DNA.

Δημιουργούνται θραύσματα στο DNA και καταστρέφονται τα κύτταρα, ενώ επειδή αυτή η ουσία δεν υπάρχει στα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά».

Όπως, όμως, επισήμανε:

«Αυτό βέβαια το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο.

Φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους καρκίνου. Δοκιμάστηκε επίσης και σε ζωϊκά μοντέλα που έφεραν όγκους είτε καρκίνου μαστού είτε πνεύμονα, είτε νευροβλαστόματος και φάνηκε αποτελεσματικό.

Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης 1. Αξιολογείται η ασφάλεια του φαρμάκου, οι παρενέργειες δηλαδή η τοξικότητα σε ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου και στη συνέχεια, αν αυτό αποδειχθεί ασφαλές, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά του σε μελέτες φάσης 2 και 3 που συμπεριλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ασθενών και μπορούν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του.

Είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να αποδειχθεί κατά πόσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κλινική πράξη».

——————

Η μικρή Άννα με το φωτεινό χαμόγελο που έσβησε νωρίς πίσω από το ελπιδοφόρο φάρμακο AOH1996 για τον καρκίνο

Η ιστορία του παιδιού – «Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για αυτό το κοριτσάκι», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια

Ο καρκίνος έχει έναν νέο ισχυρό εχθρό και όλα φαίνεται πως οφείλονται σε ένα 9χρονο κορίτσι με ένα φωτεινό χαμόγελο. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο που περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται AOH1996, το οποίο «φαίνεται να εκμηδενίζει όλους τους συμπαγείς όγκους» σε προκλινικές έρευνες – ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Το φάρμακο AOH1996 πήρε το όνομά του από την Anna Olivia Healey, μια καρκινοπαθή από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, η οποία γεννήθηκε το 1996.

«Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για αυτό το κοριτσάκι», δήλωσε η Linda Malkas του City of Hope στην Καλιφόρνια, ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, σε δήλωση που έλαβε η New York Post. «Πέθανε όταν ήταν μόλις 9 ετών από νευροβλάστωμα, έναν παιδικό καρκίνο που προσβάλλει μόνο 600 παιδιά στην Αμερική κάθε χρόνο».

Η Malkas γνώρισε την οικογένεια της Άννας λίγο πριν το κοριτσάκι τους πεθάνει το 2005 μετά από μια μάχη με τον καρκίνο. «Γνώρισα τον πατέρα της Άννας όταν βρισκόταν στο τελικό της στάδιο… με ρώτησε αν μπορούσα να κάνω κάτι για το νευροβλάστωμα και έγραψε στο εργαστήριό μου μια επιταγή 25.000 δολαρίων», είπε. «Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τη ζωή μου – η διακλάδωση του δρόμου μου».

Το AOH1996 αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας για τη Malkas και το City of Hope.

Το νέο φάρμακο δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA, ή πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων. Στη μεταλλαγμένη της μορφή, η PCNA βοηθά τους καρκινικούς όγκους να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν. «Η PCNA μεταβάλλεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή της PCNA στα καρκινικά κύτταρα», ενώ αφήνει ανέγγιχτα τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα, δήλωσε η 68χρονη Malkas.

«Το καρκινοκτόνο χάπι μας είναι σαν μια χιονοθύελλα που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικής εταιρείας, διακόπτοντας όλες τις πτήσεις – αλλά “μόνο στα αεροπλάνα που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα».

Το φάρμακό τους AOH1996 βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή φάσης 1 στο City of Hope. Σε προηγούμενες δοκιμές, το AOH1996 σκότωσε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα διαταράσσοντας με επιτυχία τον αναπαραγωγικό κύκλο των κυττάρων.

Η μάχη της νεαρής Άννας με το νευροβλάστωμα αποτέλεσε επίσης την έμπνευση για το A.N.N.A. Fund (Anna Needs Neuroblastoma Answers), ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 400.000 δολάρια για την έρευνα πάνω στο νευροβλάστωμα από το 2002.

«Η σύζυγός μου και εγώ σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχε τρόπος να ευχαριστήσουμε πλήρως τους φίλους, την οικογένεια και τους αγνώστους για το ξεχείλισμα της αγάπης και της υποστήριξης που έδειξαν για την κόρη μας. Δεν υπήρχε τρόπος μέχρι την ίδρυση της A.N.N.A.», έγραψε ο μπαμπάς της Άννας, Στιβ, 57 ετών, στην ιστοσελίδα της οικογένειας, την οποία διαχειρίζεται μαζί με τη μητέρα της, Μπαρμπ Χίλεϊ, 56 ετών.

 «Μέσω της ευαισθητοποίησης και της χρηματικής υποστήριξης από ανθρώπους σαν εσάς, θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε την ίδια αγάπη και το ενδιαφέρον σε άλλες οικογένειες που βρίσκονται στη δική μας κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπάρχει η ελπίδα πλέον ότι το AOH1996 μπορεί κάποτε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και των πνευμόνων.

 «Αργήσαμε πολύ να βοηθήσουμε την Άννα, αλλά μπορούσαμε να βοηθήσουμε άλλους σαν αυτήν», δήλωσε η Malkas. «Πάντα λέω ότι όταν με βλέπετε, υπάρχει ένα μικρό 9χρονο κοριτσάκι που κάθεται στον δεξί μου ώμο».

Πηγή: iatropedia.gr, newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged