ΕΟΔΥ: ‘Εξαρση επιδημίας του στρεπτόκοκκου – Νόσησαν 89, πέθαναν 22, τα 10 παιδιά

Κοινωνία Υγεία
Μοιραστείτε το:

Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες.

Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Δεν καταγράφονταν στην Ελλάδα οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

ΕΟΔΥ: Οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

———————–

Τι είναι ο Στρεπτόκοκκος: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία – πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά

  • Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι η αιτία βακτηριακής λοίμωξης που προκαλεί φλεγμονή στον φάρυγγα, δηλαδή στο πίσω μέρος του λαιμού. Βακτήρια στρεπτόκοκκου υπάρχουν ήδη στο στόμα, τη μύτη και το δέρμα. Για διάφορους λόγους όμως, μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο λαιμό και να προκαλέσουν λοίμωξη με επώδυνα συμπτώματα.

  • Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο είναι ο οξύς πονόλαιμος, ο οποίος αναπτύσσεται συνήθως εντός πέντε ημερών από την έκθεση στα βακτήρια. Ο λαιμός είναι πρησμένος και πονάει, δυσκολεύεστε να καταπιείτε, ενώ μπορεί να έχετε και σιελόρροια.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα όμως είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός ( φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς), οι μυϊκοί πόνοι, ο κόκκινος ερεθισμένος λαιμός με άσπρες κηλίδες (πύον), πονοκέφαλοι, ρίγη, πρησμένοι λεμφαδένες και απώλεια όρεξης.

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus Group A. Εντούτοις, μια ιογενής λοίμωξη με φυσιολογικό πονόλαιμο μπορεί να παρουσιαστεί με ανάλογο τρόπο. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε strep test, προκειμένου ο γιατρός να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Οι βακτηριακές λοιμώξεις απαιτούν τη λήψη αντιβιοτικών, ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις χρόνο και ξεκούραση.

  • Πώς θα γίνει η διάγνωση;

Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει εξέταση από εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι (Strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος). Η διαφορική διάγνωση θα γίνει από το αιφνίδιο εξάνθημα, το σύνδρομο Kawasaki, φαρμακευτική αντίδραση και λοιμώξεις που οφείλονται σε εξωτοξίνη του Staphylococcus.

Σύμφωνα με την παιδίατρο Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου δεν θα πρέπει να κάνετε ότι ο πονόλαιμος θα περάσει από μόνος του. Εάν έχετε ιογενή λοίμωξη, αφήστε τη να κάνει τον κύκλο της. Αν όμως πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη (όπως η στρεπτοκοκκική), όσο νωρίτερα απευθυνθείτε στον γιατρό, τόσο γρηγορότερα θα λάβετε αντιβίωση και θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Πέντε λεπτά μετά την ενοχλητική διαδικασία του strep test, ο γιατρός σας θα ξέρει αν είναι θετικό και ποια φάρμακα πρέπει να λάβετε.

  • Κάντε το τεστ

Όταν κοιτάζετε τον φάρυγγα, συνήθως μπορείτε να δείτε αν είναι κόκκινος ή πρησμένος ή αν έχει λευκές κηλίδες πάνω του, οι οποίες υποδηλώνουν στρεπτόκοκκο. Κάτι αντίστοιχο όμως συμβαίνει και με τον ιό της φαρυγγίτιδας. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση προκειμένου να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.

  • Εάν έχετε στρεπτόκοκκο, απομονωθείτε

Οι ειδικοί προτείνουν να μην έρχεστε σε επαφή με κόσμο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την έναρξη της αντιβίωσης, προκειμένου να μην μεταδώσετε σε άλλους τη λοίμωξη. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα. Εκτός από την αντιβίωση, είναι καλό να πίνετε ζεστά υγρά για να μαλακώσετε τον λαιμό, να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο και να πιπιλάτε ειδικές καραμέλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mothersblog

Μοιραστείτε το:
Tagged