7 επεκτάσεις του Μετρό αλλάξουν τα πάντα στην Αθήνα και τα περίχωρά της – Οι πρώτοι 4 νέοι σταθμοί

Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Με το βλέμμα στο μέλλον της Αττικής:

Πήρε χρόνια αναμονής: Με το μετρό απ’ τη Νίκαια στο Σύνταγμα σε 14 λεπτά

Επτά μεγάλες επεκτάσεις θα μεγαλώσουν το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας τις επόμενες δεκαετίες. Το μέσο που έχει αγαπηθεί από τους Αθηναίους και θεωρείται ως ένα ισχυρό όπλο απέναντι στο κυκλοφοριακό σήμερα αποτελείται από τρεις γραμμές ενώ μια νέα τέταρτη γραμμή είναι υπό κατασκευή ενώ υπό δημοπράτηση έχουμε και την επέκταση της δεύτερης γραμμής στο βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών του Μετρό Αθήνας, στα μελλοντικά σχέδιο της Ελληνικό Μετρό υπάρχουν επτά επεκτάσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό η πρωτεύουσα να φτάσει με αυτές τις προσθήκες τους 110 σταθμούς και συνολικά πέντε γραμμές.

Η σημαντικότερη επέκταση θεωρείται και αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα η επέκταση της γραμμής 4 Γουδή-Μαρούσι-Λυκόβρυση. Αυτή η μεγάλη επέκταση θα καλύψει τον μεγάλο οδικό άξονα της Κηφισίας και θα δώσει μεγάλες ανάσες στην κορεσμένη κυκλοφοριακά περιοχή της Αθήνας.

Θα συνδέεται με τη γραμμή 3 στην Κατεχάκη και με την γραμμή 1 στο Μαρούσι. Η επέκταση αυτή διαθέτει 10 σταθμούς: ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΦΑΡΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Η επέκταση θα είναι στο σύνολό της υπόγεια και το κόστος της θεωρείται πως φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς. Θα καλύψει ίσως τον πιο επιβαρυμένο οδικό άξονα στο λεκανοπέδιο.

Μια ακόμα επέκταση που φαίνεται να προχωρά προς ωρίμανση είναι ο νέος υπόγειος κλάδο της γραμμής 1 Θησείο-ΚΠΙΣΝ. Είναι η περίφημη επέκταση προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα διαθέτει σταθμούς σε ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ, ΠΛ.ΔΑΒΑΚΗ, ΛΟΦΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ και θα καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ. Είναι μια σημαντική επέκταση για τα νότια προάστια.

Μια τρίτη επέκταση που θεωρείται σημαντική είναι η επέκταση της γραμμής 4 προς τα δυτικά. Πρόκειται για το τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ που θα διαθέτει έξι νέους σταθμούς. Αυτή η επέκταση καλύπτει βαριά δομημένες περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, τα Πευκάκια, η Νέα Φιλαδέλφεια (θα αποκτήσει και πρόσβαση στο μετρό το γήπεδο της ΑΕΚ), οι Άγιοι Ανάργυροι, το Ίλιον και η Πετρούπολη. Θα συνδέεται με τη γραμμή 1 στα Πευκάκια, με τον Προαστιακό στους Αγίους Αναργύρους και με τη γραμμή 2 στο Ίλιον.

Ο χάρτης του υπάρχοντος δικτύου και των μελλοντικών επεκτάσεων στο Μετρό της Αθήνας. Πηγή Ελληνικό Μετρό

Επόμενη επέκταση στον χάρτη της Ελληνικό Μετρό είναι η νότια επέκταση της γραμμής 2 ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΓΛΥΦΑΔΑ. Πρόκειται για επέκταση που θα καλύψει τον Δήμο Γλυφάδας με τρεις σταθμούς: ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, Γ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ και ΓΛΥΦΑΔΑ στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτή η επέκταση φέρνει το μετρό της Αθήνας για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα καθώς το τέρμα θα απέχει μόλις 100 μέτρα από την παραλία της Γλυφάδας και θα είναι πολύ κοντά στον νότιο πόλο της ανάπτυξης του Ελληνικού.

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα επέκταση είναι αυτή της γραμμής 1 ΚΗΦΙΣΙΑ-ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ. Αυτή η επέκταση είναι σημαντική γιατί προβλέπεται η υπογειοποίηση του σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ και η δημιουργία δύο νέων σταθμών σε ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και στον ΚΟΜΒΟ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ. Ο τελευταίος αναμένεται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους του δικτύου καθώς είναι ο μοναδικός σταθμός που χωροθετείται πάνω στην Λεωφόρο Κηφισού και θα εξυπηρετεί τις πολυάριθμες ανάγκες για εκείνους που χρησιμοποιούν την περιοχή.

Στα μελλοντικά σχέδια της Ελληνικό Μετρό είναι επίσης η τελική επέκταση της γραμμής 2 προς Μενίδι. Μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επέκτασης προς Ίλιον που θα φέρει το Μετρό μέχρι τα σύνορα με Καματερό (σταθμοί: Παλατιανή, Ίλιον, Άγιος Νικόλαος) υπάρχει η επέκταση μέχρι το κέντρο των Αχαρνών. Προβλέπονται 3 σταθμοί: ΚΑΜΑΤΕΡΟ, ΖΕΦΥΡΙ, ΑΧΑΡΝΕΣ. Στον σταθμό ΖΕΦΥΡΙ θα γίνεται σύνδεση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Τέλος υπάρχει και η νέα γραμμή 5 του Μετρό. Αυτή είναι ουσιαστικά ένας νέος κλάδος της γραμμής 4 από τον Ευαγγελισμό και θα καταλήγει μέχρι τα νότια προάστια στην Άνω Ηλιούπολη (ή την ΠΥΡΚΑΛ). Ουσιαστικά η νέα αυτή γραμμή θα μπορεί να έχει και κάποιους κοινούς σταθμούς με τη γραμμή 4 στο κέντρο, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι δυναμικό και θα αποφασιστεί μελλοντικά. Δηλαδή αν η γραμμή π.χ. θα ξεκινά από την Ακαδημίας και θα κατεβαίνει στα νότια ή από κάποιον άλλο κεντρικό σταθμό.

Το δίκτυο σήμερα και στο μέλλον

Προς το παρόν, το Αθηναϊκό δίκτυο Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου διαθέτει 67+4, δηλαδή 71 σταθμούς: η γραμμή 1 διαθέτει 24 σταθμούς, η γραμμή 2 άλλους 20 σταθμούς και η γραμμή 3 έχει 23 σταθμούς +4 σε κοινή χρήση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Με την ολοκλήρωση από την Ελληνικό Μετρό, της γραμμής 4 στο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, το δίκτυο θα φτάσει τους 85 σταθμούς και θα πιάσει τους 88 με την επέκταση της γραμμής 2 στο Ίλιον. Με τις επτά παραπάνω επεκτάσεις θα προστεθούν προοδευτικά άλλοι 32 σταθμοί και ο μελλοντικός αριθμός θα φτάσει τους 117 σταθμούς.

Βέβαια, η υλοποίηση όλων των παραπάνω επεκτάσεων θα απαιτήσει και πολλα χρόνια και μεγάλες επενδύσεις μιας και οι ανάγκες για όλες αυτές τις επεκτάσεις φτάνουν -με εκτιμήσεις- σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα όλα τα έργα καλύπτονται από τα επταετή ευρωπαϊκά προγράμματα θα χρειαστούν 2 με 3 δεκαετίες για να καλυφθούν όλες αυτές οι περιοχές.

—————–

Οι τέσσερις νέοι σταθμοί του Μετρό που θα αποκαλυφθούν σύντομα: Πως θα γίνουν οι πλατείες σε Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια και Κυψέλη

Ακόμη τέσσερις σταθμοί στο Μετρό της Αθήνας για τη νέα Γραμμή 4 θα αποκτήσουν πλατείες με αρχιτεκτονική πινελιά καθώς ολοκληρώθηκαν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια και Κυψέλη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη στο ypodomes.com oι διαγωνισμοί αυτοί έρχονται σε συνέχεια των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις πλατείες στους σταθμούς Ευαγγελισμός, Κολωνάκι και Εξάρχεια πριν από λίγες εβδομάδες.

Συνολικά οι επτά σταθμοί και οι πλατείες στις οποίες κατασκευάζονται είναι αντικείμενο σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικό Μετρό, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. που πραγματοποίησε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Οι τέσσερις πλατείες με την ολοκλήρωση των έργων Μετρό θα αναβαθμιστούν και στόχος είναι η καλύτερη ενσωμάτωση τους στο αστικό τοπίο της Αθήνας.

Βρίσκονται άλλωστε σε περίοπτες θέσεις στον κλεινόν άστυ καθώς για παράδειγμα ο σταθμός Ακαδημία βρίσκεται πίσω από την Τριλογία και σε μια θέση μεταξύ Εξαρχείων και Κολωνακίου.

Η πλατεία της Κυψέλης είναι από τις ιστορικότερες της Αθήνας ενώ οι πλατείες σε Αλεξάνδρας και Δικαστήρια αναμένεται να δημιουργήσουν νέους αστικούς πόλους λόγω της θέσης τους αλλά και της δυναμικής που θα έχουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της γραμμής 4 του Μετρό

Πως όμως θα μεταμορφωθούν στο Μετρό της Αθήνας, στην Γραμμή 4 οι νέες πλατείες;

Σταθμός Μετρό Ακαδημία

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Ακαδημία της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Apostolopoulos – Tasoulis

Πρόκειται για έναν σταθμό που θα εξελιχθεί σε συγκοινωνιακό κόμβο. Θα είναι σταθμός που θα συνδέεται με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2 μέσω μιας υπόγειας διάβασης μήκους περίπου 150 μέτρων αλλά και με πολλές λεωφορειακές γραμμές.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο Apostolopoulos – Tasoulis με αρχιτέκτονα την Στέλλα Μέρμηγκα.

Όπως σημειώνεται: ο σχεδιασμός διακρίνεται για τον σεβασμό και την πρόθεση ανάδειξης του αστικού χαρακτήρα του χώρου, όπως αυτός διαμορφώνεται από την ιστορικότητα των μνημείων και του πολεοδομικού ιστού.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η ενιαία και λιτή αντιμετώπιση ως προς τα υλικά και τις χαράξεις και η ανάδειξη των σημαντικών υπαρχόντων στοιχείων μέσω μιας αφαιρετικής συνθετικής στρατηγικής.

Η σχεδιαστική προσέγγιση επιμέρους αντικειμένων, όπως του στεγάστρου, στοιχείων αστικού εξοπλισμού, ταμιευτήρων συλλογής βρόχινου νερού και άλλων, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και τεχνική επάρκεια.

Σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Αλεξάνδρας της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή XZA Architects

Ο σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας βρίσκεται χαμηλά στον ομώνυμο οδικό άξονα και χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

Θα εξυπηρετεί τις περιοχές των Εξαρχείων, του Γκύζη αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως.

Σε αυτόν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο XZA Architects. Όπως αναφέρεται “προτείνει, από τη μια πλευρά, έναν μεγάλο δημόσιο χώρο με σκληρό δάπεδο και καμπύλο σχήμα, ένα “μητροπολιτικό πεζοδρόμιο”, που φιλοξενεί τις μαζικές κινήσεις των επιβατών του μετρό και την είσοδο – έξοδο σε αυτό και, από την άλλη, ένα πάρκο για τους κατοίκους της περιοχής, με επιμέρους ποιοτικούς και ευχάριστους χώρους.

Απαντά αναλυτικά, σχεδόν εξαντλητικά, στη διασύνδεση της περιοχής μελέτης με την ευρύτερη περιοχή μέχρι το Πεδίον Αρεως και ισχυροποιεί την πρόταση με την πεζοδρόμηση του πίσω δρόμου του οικοπέδου. Ακόμη, η χρήση ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών μορφών, πρωτότυπων “ομπρελών” – βιοκλιματικών στεγάστρων σημαίνει από μακριά την παρουσία του νέου σταθμού και της εισόδου του”.

Σταθμός Μετρό Δικαστήρια

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Δικαστήρια της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Tense Architecture Network

Αυτός ο σταθμός Μετρό θα λύσει το πρόβλημα προσβασιμότητας στα Δικαστήρια της Αθήνας αλλά και στο πυκνοκατοικημένο Γκύζη και θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό της γραμμής 4.

Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Στον διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο Tense Architecture Network. Όπως αναφέρεται: “η μελέτη προτείνει ένα ιδιαίτερο, σχεδιαστικά πολύ ποιοτικό, αναγνωρίσιμο αρχιτεκτονικό στοιχείο, ένα κυκλικό στέγαστρο της εισόδου – εξόδου του σταθμού μετρό που πατάει σε κυκλική πλατεία και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τον σταθμό και την περιοχή.

Ο ανελκυστήρας προς τον σταθμό του μετρό επανασχεδιάζεται επιτυχημένα ως γυάλινος κύλινδρος.

Η μελέτη προτείνει ακόμη την έντονη φύτευση του οικοπέδου περιμετρικά του κυκλικού στεγάστρου ενοποιώντας το με το πάρκο έμπροσθεν της εισόδου των δικαστηρίων.

Η πράσινη έκταση συνεχίζει και σβήνει σταδιακά φτάνοντας στην πλ. Πρωτομαγιάς και στον χώρο μπροστά από το παλιό κτίριο της Σχολής Ευελπίδων”.

Σταθμός Μετρό Κυψέλη

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Κυψέλη της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Fiore Architects.

Ο σταθμός Μετρό στην Κυψέλη εκτιμάται ότι θα είναι ο πλέον πολυσύχναστος σε όλη τη γραμμή. Η περιοχή της Κυψέλης είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στην Ευρώπη και η λειτουργία του σταθμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο Fiore Architects. Όπως αναφέρεται: “προτείνει την οργάνωση μιας εκτεταμένης κεντρικής περιοχής στάσης – συνεύρεσης δημόσιου χώρου, δηλαδή μια αστική πλατεία.

Τμήμα της περιοχής αυτής μετατρέπεται στις θερμές ημέρες του χρόνου σε κυκλική υδάτινη επιφάνεια και περιβάλλεται από κυκλικής χάραξης περιοχές υψηλής και χαμηλής φύτευσης.

Η εισαγωγή του κύκλου ως επαναλαμβανόμενου μοτίβου στις γενικές χαράξεις, αλλά και στα διαφορετικά στοιχεία της πρότασης, έχει ενδιαφέρον, διότι προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα στον δημόσιο χώρο”.

Πηγή: yporomes.gr / Νίκος Καραγιάννης

Μοιραστείτε το:
Tagged