Όμοιος.. Ομοίω ποιεί ή …; O Floyd, η Κίνα, ο Trump και το Χονγκ Κονγκ

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Διαδηλωτές τρέχουν. Αθώοι πολίτες υπό πολιορκία. Εξωτερικοί φορείς που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η αστυνομία αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο και είναι σε απελπιστική ανάγκη ενισχύσεων.

Έτσι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη δημοκρατία και έρευνα για την αστυνομική βαρβαρότητα εστιάζοντας σε μεμονωμένες πράξεις βίας και υλικές ζημιές.

Η εκτεταμένη αναταραχή, και η προοπτική περισσότερων επεισοδίων φέτος, χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει ένα νέο νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας που θα επιβληθεί στην πόλη από το Πεκίνο τους επόμενους μήνες.

Η Ουάσινγκτον επέκρινε έντονα αυτό το νομοσχέδιο απειλώντας κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων που εμπλέκονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι, οι ΗΠΑ υποστήριξαν σταθερά το δικαίωμα των ανθρώπων να βγουν στους δρόμους και να ακούσουν τη φωνή τους, και ότι η σποραδική βία ή παρανομία δεν υπονόμευε τις βασικές απαιτήσεις ή τη νομιμότητα του κινήματος.

Αντιμέτωποι με εκτεταμένη αναταραχή και δημόσιο θυμό μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου μαύρου, στα χέρια ενός αστυνομικού στη Μινεάπολη, η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πολύ διαφορετική.

Σε μια σειρά από tweets το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ κάλεσε τους διαδηλωτές “κακοποιούς”, κατηγορούμενους “οργανωμένες ομάδες” ότι ήταν πίσω από τη βία, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για την υποκίνηση της αναταραχής, ζήτησε την ανάπτυξη του στρατού, και ανανέωσαε τους ισχυρισμούς ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την αναταραχή ήταν «εγχώριοι τρομοκράτες».

Ήταν μια απάντηση που μπορεί να μην είχε εμφανιστεί στις σελίδες των εφημερίδων που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Κίνας και δεν απασχολούνται από ειδικούς κρατικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχους στο Πεκίνο, μερικοί από τους οποίους ευχαρίστησαν δημόσια βλέποντας τις ταραχές που εκτυλίσσονται . Οι ΗΠΑ, ζητούν σαρκαστικά την αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές και επισημαίνουν την υποτιθέμενη υποκρισία των Αμερικανών ομολόγων τους.

Το Σάββατο, η Hua Chunying, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, έγραψε στο Twitter «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – μεταξύ των τελευταίων λέξεων που είπε ο Floyd πριν πεθάνει – μαζί με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ. Η Χούα, μια από τις νέες φυλές των Κινέζων διπλωμάτων που έκαναν όλο και πιο έντονη την φωνή της Κινας, μοιράστηκε επίσης ένα άρθρο του RT, του ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υποκρισία για την αντίδρασή τους στις αντίστοιχες διαμαρτυρίες.

Η συνάδελφός της, Zhao Lijian, η οποία προηγουμένως κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει «δυνάμεις ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ και βίαιες ριζοσπαστικές», μοιράστηκε επίσης tweets στην ίδια κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και ενός από τον Hu Xijin, εκδότη του εθνικιστικού κινεζικού ταμπλόιντ των Global Times, που έγραφε «Το «όμορφο θέαμα» που ηταν αποδεκτό από τους πολιτικούς των ΗΠΑ επεκτάθηκε τελικά από το Χονγκ Κονγκ στις ΗΠΑ. “

«Τώρα μπορούν να το δουν από τα παράθυρα του σπιτιού τους», έγραψε ο Χου. “Θέλω να ρωτήσω τον Πρόεδρο Pelosi και τον Γραμματέα Pompeo: Θα έπρεπε το Πεκίνο να υποστηρίξει διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, όπως εσεις δοξάζατε τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ;”

Η Ουάσινγκτον δεν είναι ξένη στις κατηγορίες υποκρισίας, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη των δημοκρατικών κινημάτων στο εξωτερικό από τις ΗΠΑ, ενώ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των πολιτικών δικαιωμάτων στο εσωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση ήταν συχνά γρήγορη να επισημάνει τα πολλά κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν τις ΗΠΑ, ιδίως καταγγελίες για εκτεταμένες φυλετικές διακρίσεις και κακομεταχείριση αστυνομίας που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Μιλώντας στο CNN εν όψει των πιο πρόσφατων διαμαρτυριών, ο Patrick Mahoney, ακτιβιστής που εδρεύει στις ΗΠΑ και ιδρυτής του Christian Defence Coalition, δήλωσε ότι «έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο είναι πάντα μια κριτική που ακούω από πολλούς, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες ενώ έχουμε δικά της ζητήματα.“

“Σε γενικές γραμμές θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας είναι τόσο δεσμευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και μιλάει ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα στις ΗΠΑ όπως και στο Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο Mahoney, ο οποίος έχει συμμετάσχει τόσο στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ όσο και σε εκείνες για τον θάνατο του Φλόιντ στις ΗΠΑ. “Αλλά νομίζω ότι αν δεν είμαστε δεσμευμένοι στις ίδιες αρχές στην Αμερική δεν πρέπει να μιλάμε”.

Ενώ η υποστήριξη προς το Χονγκ Κονγκ είναι διμερής στην Ουάσινγκτον, μερικοί από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές των διαδηλώσεων του περασμένου έτους ήταν Ρεπουμπλικανικοί πολιτικοί, ιδιαίτερα οι γερουσιαστές Ted Cruz και Marco Rubio, καθώς και αξιωματούχοι της διοίκησης όπως ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.

Η υποστήριξή τους έγινε ευχαρίστως αποδεκτή στο Χονγκ Κονγκ, όπου ορισμένοι διαδηλωτές πέρυσι πήραν να φέρουν τη σημαία των ΗΠΑ και κάλεσαν τον ίδιο τον Τραμπ να παρέμβει καθώς άσκησαν πιέσεις για την έγκριση νομοσχεδίου υπέρ των πολιτικών ελευθεριών της πόλης.

“Μεταξύ των συντηρητικών, ένα αστείο είναι” ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ και των Δημοκρατών; Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ αγαπούν την Αμερική “, δήλωσε ο Mahoney. Αλλά ήταν επικριτικός για εκείνους που είδαν το κίνημα με τόσο απλοϊκούς όρους, λέγοντας ότι οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν ήταν καθολικές, όχι εμπνευσμένες από την Ουάσιγκτον.

“Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε στη Μέση Ανατολή για να δούμε τι έχουν κάνει οι” αμερικανικές αξίες “στην περιοχή εκεί”, είπε. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν να μοιραστούν  κάποια ιδεώδη με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, αλλά κυματίζουν τη σημαία για να είναι υπέρ της Αμερικής – μάλλον “επειδή ήθελαν την Αμερική να μείνει μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα.”

Αυτό δημιούργησε μια αδέξια κατάσταση για πολλούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται την αίσθηση αλληλεγγύης με εκείνους που βγαίνουν στους δρόμους στις ΗΠΑ, αλλά είναι διχασμένοι ενδεχομένως να αποξενώσουν τους συμμάχους τους στην Ουάσινγκτον.

Ο Κρουζ, ο οποίος πέρυσι ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ για να εκφράσει την υποστήριξή του στο κίνημα της αντιπολίτευσης, επανέλαβε εκκλήσεις να ορίσει την Αντίφα – έναν χαλαρό όρο που μπορεί να καλύψει διάφορους αριστερούς διαδηλωτές και αντικυβερνητικούς ακτιβιστές – μια «ομάδα μίσους».

Ο Rubio έχει επίσης καταγγείλει τους “τρομοκράτες της Antifa” ως πίσω από τις ταραχές στις αμερικανικές πόλεις, χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει την κάλυψη από τα Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Οι κριτικοί κατηγόρησαν εδώ και πολύ καιρό τον Πρόεδρο Τραμπ ότι είχε αυταρχικές τάσεις, και περισσότερο από μια δεκαετία πριν διεκδικήσει το αξίωμά του, φάνηκε να επαινεί την καταστολή του Πεκίνου για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Πράγματι, ο Hu Xijin, ο συντάκτης των Global Times, χρησιμοποίησε την αμερικανική αναταραχή ως τρόπο ενθάρρυνσης της αλληλεγγύης – όχι μεταξύ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ, αλλά μεταξύ των αντίστοιχων κυβερνήσεων που ασχολούνται με εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Σε βίντεο αγγλικής γλώσσας την Κυριακή, ο Χου σημείωσε ότι ορισμένοι στην Κίνα χαιρέτισαν τις διαδηλώσεις “επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξαν τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ.”

“Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία υποστήριξη για τις ταραχές στις ΗΠΑ, ελπίζω ότι οι Αμερικανοί θα παρατηρήσουν τον περιορισμό του Πεκίνου. Δεν έχουμε προσπαθήσει να κλωτσήσουμε τις ΗΠΑ ενώ είναι κάτω”, είπε. “Υπάρχουν φυσικά διαφορετικοί λόγοι για τις ταραχές, αλλά οι ομοιότητές τους είναι συντριπτικές: όλοι αψηφούν το νόμο, ανατρέπουν την τάξη και είναι καταστροφικοί. Κάψιμο αστυνομικών τμημάτων, μπλοκάρισμα δρόμων, συντριβή καταστημάτων και καταστροφή δημόσιων εγκαταστάσεων στη Μινεάπολη και σε άλλα μέρη είναι” ακριβώς την ίδια βία στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. “

Η ικανότητα της Ουάσινγκτον να επηρεάσει τη θέση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ – που εν μέρει στηρίζεται στον φόβο της εξωτερικής επιρροής στην πόλη – ήταν ήδη πολύ περιορισμένη. Η αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στις διαμαρτυρίες μπορεί να έχει βλάψει ακόμη περισσότερο τη θέση της.

Πηγή: sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged