Τρομοκρατία και Έγκλημα στον νέο κόσμο του metaverse – Τι έρχεται…

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Η παγκόσμια αστυνομική υπηρεσία Interpol ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για τα νέα είδη κυβερνοεγκλήματος που θα προκύψουν σε περιβάλλον metaverse, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο το φαινόμενο να εκδηλωθεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι χώρες μέλη της Ιντερπόλ έχουν εκφράσει ανησυχία για τη νέα κυβερνοεγκληματικότητα, δήλωσε στο Reuters ο Μαντάν Ομπερόι, εκτελεστικός διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας της Ιντερπόλ.

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα και οι απάτες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά όταν εμπλέκονται επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, ανέφερε ο ίδιος. Τα ζητήματα ασφάλειας των παιδιών είναι επίσης προς επενεξέταση, όπως είπε.

Η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε επίσης να καταστήσει ευκολότερο το έγκλημα στον φυσικό κόσμο, σύμφωνα με τον Ομπερόι.

Η «πρόβα» των τρομοκρατών

«Αν μια τρομοκρατική ομάδα θέλει να επιτεθεί σε φυσικό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το metaverse για να σχεδιάσει και να προσομοιώσει την επίθεση», είπε.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europol ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι τρομοκρατικές ομάδες ενδέχεται στο μέλλον να χρησιμοποιούν εικονικούς κόσμους για προπαγάνδα, στρατολόγηση και εκπαίδευση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εικονικούς κόσμους με «εξτρεμιστικούς κανόνες», αναφέρει η έκθεση.

Πάντως, αν τα περιβάλλοντα metaverse καταγράφουν και τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών, θα μπορούσαν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για εγκληματίες ή εκβιαστές», σύμφωνα με τη Europol.

Ο εικονικός κόσμος

Το metaverse αναδείχθηκε στον τεχνολογικό κόσμο το 2021, με εταιρείες και επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι τα περιβάλλοντα εικονικού κόσμου θα γίνουν πιο δημοφιλή, σηματοδοτώντας το νέο στάδιο στην ανάπτυξη του Διαδικτύου. Το Facebook ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομά του σε Meta τον Οκτώβριο του 2021, δείχνοντας τη στροφή του προς αυτή την ιδέα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ελάχιστα έχουν γίνει για την υλοποίηση του συγκεκριμένου οράματος. Η αξία της μετοχής της Meta υποχώρησε σήμερα Πέμπτη.

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν εικονική γη και άλλες ψηφιακές ιδιοκτησίες έχουν επίσης μειωθεί απότομα μετά από μια περίοδο φρενήρους ανάπτυξης πέρυσι.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged