Το Ισραήλ μετρά το μέγεθος της ισλαμικής απειλής που λέγεται «Ερντογάν»…

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Ο Ερντογάν γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για το Ισραήλ…

Οι αυξανόμενες αντι-ισραηλινές δηλώσεις από την Τουρκία, ιδίως από το κυβερνών κόμμα, όσον αφορά τον τοξικό συνδυασμό θρησκευτικής και ακραίας εθνικιστικής ρητορικής, την καθιστούν ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα. Τα παραπάνω υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post. Τίτλος: «Η Τουρκία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ» και υπότιτλος: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα «απελευθερώσει» το Αλ Άκτσα».

Ο Πρόεδρος Erdogan, αφού ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα «απελευθερώσει» το Αλ-Άκτσα. Τους τελευταίους μήνες, το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και άλλες φωνές στην κυβέρνηση, προωθούν επανειλημμένα μήνυμα, με στόχο να «ενώσουν την ισλαμική κοινότητα» ενάντια στο κράτος του Ισραήλ.

Η ρητορική της Άγκυρας θυμίζει, όλο και περισσότερο, πώς ξεκίνησε η αντι-ισραηλινή ρητορική του Ιράν τη δεκαετία του 1970 και αργότερα μετατράπηκε σε πυρηνική απειλή. Η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, όπως η ηγεσία του Κόμματος AKΡ στην Τουρκία, εμπνευσμένη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, βλέπει τον κόσμο μέσω μιας δυαδικής οπτικής. Υπάρχει η «ισλαμική ummah» και μετά όλοι οι άλλοι. Και για τους σημερινούς ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας, η άνοδος του θρησκευτικού εξτρεμισμού δείχνει την επιθυμία κινητοποίησης ενάντια στο Ισραήλ.

Για χρόνια, το κύριο αφήγημα ήταν ότι ενώ το Ιράν αποτελούσε απειλή για το Ισραήλ, η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ είχαν ιστορικές σχέσεις. Αλλά αυτές οι σχέσεις πήραν μια απότομη στροφή προς το χειρότερο, μετά τον πόλεμο του 2009 στη Γάζα. Από τότε, η ρευστή σχέση της δεκαετίας του 1990, γίνεται όλο και πιο εχθρική, σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει αντισημιτισμός στην Τουρκία και ενεργή εξάπλωση των θεωριών συνωμοσίας Εβραίων-Ισραήλ. Γίνεται, επίσης. μεγαλύτερη κινητοποίηση των ακροδεξιών θρησκευτικών δικτύων, όπως αυτών που βρίσκονταν πίσω από τον στολίσκο Mavi Marmara, που προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, η παρούσα τουρκική κυβέρνηση είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς. Το Ιράν και η Τουρκία υποστηρίζουν τη Χαμάς, καθώς αρχίζουν όλο και πιο έντονα να βλέπουν εχθρικά τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία. Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης κάνει και τα δύο την Ιερουσαλήμ – ή το “Al- Quds” όπως την αποκαλούν – επίκεντρο της εξωτερικής τους πολιτικής. Για παράδειγμα, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump μετέφερε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, η Τουρκία κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη να καταδικάσουν την κίνηση. Η Τουρκία ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της προσάρτησης και τη μεταφορά της πρεσβείας.

Αυτό σημαίνει ότι οι απειλές της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ δεν είναι μόνο λεκτικές, είναι επίσης ιδεολογικές και αποτελούν μέρος μιας ολοένα και μεγαλύτερης θρησκευτικής εκστρατείας, που συνδυάζει την υποστήριξη ομάδων όπως η Χαμάς και την προθυμία υλοποίησης ιδεών, όπως ο στολίσκος. Οι προσπάθειες συμφιλίωσης με την Τουρκία έχουν αποτύχει και η Άγκυρα έχει μεθύσει από τον μιλιταρισμό, ούσα πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία για να πάρει αυτό που θέλει.

Η Τουρκία προσπάθησε αθόρυβα να διεισδύσει μέσω της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και μέσω θρησκευτικών ομάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της. Ο δήμος της Ιερουσαλήμ αναγκάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει πινακίδα, την οποία τοποθέτησαν, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ο στόχος της πινακίδας ήταν μια αθόρυβη εκστρατεία για διεκδίκηση τουρκικών αξιώσεων, από την Οθωμανική εποχή, στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη απειλή γίνεται αισθητή στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία βομβαρδίζει χωρίς να τιμωρείται στη Συρία και το Ιράκ. Στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία και ενισχύει ναυτικά και αεροπορικά τη Λιβύη. Ενώ αυτές οι κινήσεις μοιάζουν απομακρυσμένες από την Ιερουσαλήμ, η Τουρκία προσπαθεί στην πραγματικότητα να ελέγξει μια λωρίδα της Μεσογείου για να εμποδίσει την υλοποίηση της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που υπογράφηκε στις αρχές του έτους. Στο εσωτερικό, η Άγκυρα έχει φιμώσει την αντιπολίτευση και η χώρα έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Η έλλειψη αντιδράσεων στο εσωτερικό, χρησιμοποιείται για να προωθήσει μια ανεξέλεγκτη ατζέντα στην περιοχή.

Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση εθελοτυφλεί σχετικά με την Τουρκία. Εντός του State Department, υποστηρικτές της Άγκυρας κατευνάζουν τις αντιδράσεις για τη μαξιμαλιστική ατζέντα της Τουρκίας, που κάνει τα χατίρια της Χαμάς και άλλων τρομοκρατών. Το Ισραήλ εμφανίζεται διστακτικό να πει κάτι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ανεξέλεγκτη εξτρεμιστική δύναμη στην περιοχή, θα έχει πάντα τα μάτια της στραμμένα στο Ισραήλ για να επιτεθεί. Ο Gamal Abdel Nasser έπαιξε αυτόν τον ρόλο στη δεκαετία του 1950, τον οποίο στη συνέχεια ανέλαβαν οι Ιρανοί αγιατολάχ. Μακροπρόθεσμα, αυτό τον ρόλο μπορεί να τον παίξει η Τουρκία – εάν οι αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον γειτόνων, η σύνθλιψη των διαφωνιών και η αντι-ισραηλινή ρητορική δεν ελέγχονται από τον δυτικό κόσμο.

Πηγή: HELLAS JOURNAL / defence-point.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged