Τελικά, ότι και να πει κανείς είναι “κυνικά κτήνη”

Άρθρα
Μοιραστείτε το:

Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά είναι “κυνικά κτήνη”

Στο ίδιο φύλλο της “Καθημερινής” που φιλοξενούσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη για την προσπάθεια της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επί ΣΥΡΙΖΑ να θάψει το πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι, με απειλές προς τον εμπειρογνώμονα “ότι θα τον ξεσκίσουν”, υπήρχε και ένα άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας Αλέξη Παπαχελά. Αν και ο συνάδελφος δεν φημίζεται για τις συναισθηματικές του εξάρσεις και ο τίτλος του άρθρου ήταν μάλλον τυπικός- “Η απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι”- η κατάληξη του κειμένου ήταν αποκαλυπτική:

του Μανόλη Καψή

“Η “υπόθεση Μάτι”, έγραφε ο Αλέξης Παπαχελάς, με συγκλόνισε προσωπικά. Κάποιοι θεώρησαν ότι η έρευνα στο ζήτημα αυτό είχε κομματική στόχευση. Δεν θα καταλάβουν ποτέ τι είναι η δημοσιογραφία. (σ.σ. Αναφερόταν στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ρεπορτάζ του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, λίγο πριν από τις εκλογές, όπου παρουσιαζόταν με ανάγλυφο τρόπο το χάος που επικρατούσε στην Πυροσβεστική την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ αποκάλυπτε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ήδη από νωρίς το απόγευμα -και πάντως πολλές ώρες πριν από την περίφημη σύσκεψη Τσίπρα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής- ήταν γνωστό σε όλους ότι υπήρχαν πολλοί νεκροί στο Μάτι.)  Με συγκλόνισε, συνέχιζε ο Αλέξης Παπαχελάς, γιατί από τη μία άκουγα απίστευτες προσωπικές ιστορίες από θύματα και ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, και τις οικογένειές τους.

Και από την άλλη συνειδητοποιούσα πως το ελληνικό κράτος λιώνει σε μία κρίση, ειδικά όταν αντί για επαγγελματίες έχει σε κρίσιμες θέσεις κυνικά κτήνη. Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψεις τον κυνισμό, το αδίστακτο της συμπεριφοράς, την παλιανθρωπιά”.

Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά ο χαρακτηρισμός “κυνικά κτήνη” είναι μάλλον επιεικής. Γιατί δεν είναι μόνο η προσπάθεια να θάψουν το πόρισμα με τις ευθύνες, δεν είναι μόνο οι απειλές και οι εκβιασμοί προς τον εμπειρογνώμονα Λιότσιο ότι θα τον “ξεσκίσουν” αν τους αποδώσει ευθύνες, είναι και οι αποκαλύψεις για το πώς γίνεται η δουλειά στην Πυροσβεστική.

Οι αποκαλύψεις, ότι για “να φάνε” οι ανώτεροι αξιωματικοί τον τότε επιχειρησιακό υπεύθυνο του Σώματος Βασιλειάδη, δεν έστειλαν εναέρια μέσα στις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη. Αφησαν τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν, για να μην πάρει προαγωγή ο Βασιλειάδης. Κατά διαβολική σύμπτωση, την θέση του Βασιλειάδη που αποστρατεύθηκε -αφού του χρέωσαν την αποτυχία στα Κύθηρα και τη Μάνη- κατέλαβε ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Ματθαιόπουλος, που στη συνέχεια επί Αλέξη Τσίπρα έγινε αρχηγός. Με τις γνωστές επιτυχίες…

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ανάμεσα στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι το κατά πόσον οι απειλές του Ματθαιόπουλου στον εμπειρογνώμονα Λιότσιο, προέρχονταν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από την Ολγα Γεροβασίλη.

Ο ίδιος ο καταγγέλλων και αποδέκτης των απειλών Λιότσιος σημειώνει:

“Μου είπε (σ.σ. ο Ματθαιόπουλος) ότι κλήθηκε σε ανώτατο επίπεδο (υπονοούσε πολιτικά πρόσωπα), και ότι τον ρώτησαν για τον Λιότσιο και ότι αυτός απάντησε ότι “ο Λιότσιος είναι εντάξει και θα βοηθήσει”. Ότι αυτοί του είπαν, τι θα βοηθήσει, εδώ καταφέρεται εναντίον μας και κάνει κρίσεις ανωτέρων του και με ποιο δικαίωμα το κάνει αυτό. Επίσης μου είπε ότι του είπαν ότι ο Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι, ώστε να μη φαίνεται ποιος φταίει, δηλαδή αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ή κάποιος άλλος και ότι του ζήτησαν του Ματθαιόπουλου να με καλέσει ώστε να μου τα πει και να με “ξυπνήσει”.

Και συνεχίζει: “Μετά μου είπε με απειλητικό ύφος ότι αν δεν ακολουθήσω τις προτροπές του, θα έρθει χαρτάκι από πάνω (εννοώντας εντολή) ότι θα με μεταφέρουν για παράδειγμα στη Σάμο, η οποία θεωρείται δυσμενής μετάθεση, και ότι στην πρώτη φωτιά που θα ξεσπάσει στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, θα του πούνε του Ματθαιόπουλου, να μη σηκώσει τίποτα, δηλαδή κανένα αεροπλάνο και μετά θα έρθει ένας άλλος πραγματογνώμονας και θα ζητήσει ευθύνες από εμένα. Με αυτόν τον τρόπο ο Ματθαιόπουλος με εκβιάζει λέγοντάς μου ότι θα έρθει ένα χαρτάκι από πάνω, (εννοώντας εντολή) και σε περίπτωση που με στείλουν Σάμο και έχω φωτιά να μη μου στείλουν εναέριες δυνάμεις και θα έρθει ο κύριος Γκουρμπάτσης να βρει ευθύνες “.

Με δύο λόγια ο συντάκτης του πορίσματος λέει ότι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος τον απειλούσε να μην γράψει για ευθύνες με εντολές άνωθεν. Δηλαδή της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη. Διαφορετικά θα τον καταστρέψουν, μαζί και τη Σάμο. Στην πρώτη φωτιά. Ενα το κρατούμενο.

Αλλά δεν μένει εκεί. Συνεχίζει για την άλλη εκλεκτή του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, την αλήστου μνήμης επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Είναι το πρόσωπο που με τη βοήθεια της επίσης εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, προσπάθησε να βάλει φρένο στη σύνταξη του πορίσματος, με τη δικαιολογία ότι πρέπει πρώτα η ίδια να συντάξει το δικό της πόρισμα. Οσοι θυμάστε το επεισόδιο, προκλήθηκε τέτοιος σάλος, που η κ. Δημητρίου και η κ. Παπασπύρου έκαναν τελικά πίσω.

Γράφει ο εμπειρογνώμονας κ. Λιότσιος:

“Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η δήλωση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας διοίκησης όπου ανέφερε στον τύπο ότι: ” Οι Εισαγγελείς εφόσον πήραν το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα, τον οποίο όπως βλέπω σήμερα στα δημοσιεύματα, τον αμφισβητούν, γιατί ήταν διάφοροι εμπειρογνώμονες άλλοι, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται”. Η εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζητήθηκε να περιληφθεί στη δικογραφία για το Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου. Ωστόσο από ό,τι διάβασα στον τύπο, μετά από αντιδράσεις προχώρησε κανονικά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από τον κύριο εισαγγελέα… Δηλαδή άρχισαν να αμφισβητούν την τυπική νομιμότητα της πραγματογνωμοσύνης μου με τον ισχυρισμό ότι ήμουν κατώτερος σε βαθμό από αυτούς που ήλεγχα για την πυρκαγιά στο Μάτι. Ωστόσο ο ανωτέρω ισχυρισμός δεν ισχύει όταν πρόκειται για μία πραγματογνωμοσύνη, πόσο μάλιστα όταν διορίζομαι από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών ως ανεξάρτητη αρχή από την υπηρεσία μου”.

Με δύο λόγια δεν ήταν μόνο οι απειλές που εκτοξεύονταν άνωθεν όπως λέει ο κ. Λιότσιος, ήταν και η προσπάθεια της άλλης εκλεκτής του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ να φιμώσει τον εμπειρογνώμονα. Δύο τα κρατούμενα.

Η κ. Γεροβασίλη δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση, ότι οι απειλές του Ματθαιόπουλου ήταν δική του πρωτοβουλία και κατέθεσε και μηνύσεις εναντίον της εφημερίδας. Ανοήτως. Απλώς ποτέ δεν αντιλήφθηκε πώς λειτουργεί ο τύπος σε μια δυτικού, ευρωπαϊκού τύπου δημοκρατία. Και παραδόξως κατέθεσε μεν μήνυση εναντίον της “Καθημερινής”, όχι όμως και εναντίον του ανθρώπου που την καταγγέλλει και την ξεμπροστιάζει, δηλαδή του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ματθαιόπουλου. Τρία τα κρατούμενα.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις ευθύνες της κ. Γεροβασίλη και για το αν οι απειλές Ματθαιόπουλου έγιναν με δική της προτροπή. Πάντως η προσπάθεια της κ. Παπασπύρου -κολλητής του κ. Τζανακόπουλου και του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ- να βάλει εμπόδια στην έρευνα είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Το θέμα θα ερευνήσει υποθέτω ο Εισαγγελέας και ο ανακριτής.

Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα δεδομένο που προκύπτει από την κατάθεση του κ. Λιότσιου που πέρασε ασχολίαστο μέχρι στιγμής. Ο εμπειρογνώμονας, που ευτυχώς δεν υπέκυψε στις απειλές και συνέταξε το πόρισμά του, αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που έπρεπε, σε κάποια στιγμή της κατάθεσής του περιγράφει και το τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει το πόρισμά του, σύμφωνα με τις οδηγίες του συριζαίου Ματθαιόπουλου:

Λέει ο κ. Λιότσιος για τις οδηγίες Ματθαιόπουλου για το πόρισμα:

“Φτιάχτο απλά και ας σε περάσουν για κουτό. Πέντε πραγματάκια. Ανεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετα. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μία ώρα να φύγει”.

Οι οδηγίες Ματθαιόπουλου για το πόρισμα είναι ακριβώς η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ και των ανθρώπων του για την τραγωδία. Για τη “στραβή στη βάρδια” φταίει η μείξη των πεύκων με τα σπίτια, η αναρχική δόμηση και τα αυθαίρετα. Οχι η ανικανότητα των αρμοδίων της Πυροσβεστικής. Οχι η προφανής ανεπάρκεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Αν και έχω αρχίσει να χάνω τον λογαριασμό, νομίζω 4 τα κρατούμενα.

Μήπως είναι πολλά για να μας πείσει η κ. Γεροβασίλη ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα και όλα έγιναν με πρωτοβουλία του κ. Ματθαιόπουλου;

Γι’ αυτό σας λέω ότι η έκφραση “κυνικά κτήνη” είναι μάλλον επιεικής. Και δεν νομίζω ότι αφορά τελικά μόνο τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged