Ο Χρήστος Σπίρτζης, το όνειρο του για την Αττική Οδό, οι «συμπράττοντες» δήμαρχοι και οι «μπίζνες»

Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

O Σπίρτζης και οι μουσαντένιες μπίζνες για την επέκταση της Αττικής Οδού.

O Σπίρτζης και οι μουσαντένιες μπίζνες για την επέκταση της Αττικής Οδού

Oταν συντονίζονται αυθορμήτως οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο τύπος είχε ένα πανομοιότυπο θέμα: την επιστολή δημάρχων της Ανατολικής Αττικής, που πίεζαν την πολιτική ηγεσία της χώρας για παράταση της εκμετάλλευσης της χρυσοτόκου όρνιθας, Αττικής Οδού, από τον ίδιο παραχωρησιούχο, χωρίς διαγωνισμό. Όλο το παρασκήνιο γύρω από αυτήν την ιστορία και τις άλλες παραχωρήσεις.

Την εβδομάδα 22-28 Οκτωβρίου 2018 και κυρίως το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου, ορισμένες εφημερίδες δημοσίευσαν ένα πανομοιότυπο θέμα: το περιεχόμενο της επιστολής εννέα δημάρχων της νοτιοανατoλικής Αττικής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, με κοινοποίηση σε άλλους υπουργούς, στην περιφέρεια Αττικής και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

του Χρήστου Ιωάννου (Inside Story)

Οι δήμαρχοι ζητούσαν από την κυβέρνηση να δοθεί στον υφιστάμενο παραχωρησιούχο χρονική παράταση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού με αντάλλαγμα την κατασκευαστική επέκταση του αυτοκινητοδρόμου και του προαστιακού σιδηροδρόμου προς τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Aυτό το κατασκευαστικό έργο, ο παραχωρησιούχος θα αναλάμβανε να το εκτελέσει δωρεάν, δίχως το κράτος να βάλει ούτε ένα ευρώ.

Ο παραχωρησιούχος

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. είναι η εταιρεία, η οποία ανέλαβε μετά απο διεθνή διαγωνισμό μέσω σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου. Μέτοχοι της εταιρείας παραχώρησης είναι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ Α.Ε.) που κατέχει ποσοστό 65,75%, ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., που κατέχει ποσοστό 34,21% και η γαλλική EGIS PROJECTS S.A. με 0,042%.

Τα παραπάνω ποσοστά συμμετοχής των μετόχων διαμορφώθηκαν προσφάτως μέσω αύξησης της συμμετοχής τους, αφού αγόρασαν από την Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 9,88% της Αττικής Οδού, το οποίο είχε περιέλθει στην τράπεζα από κατάπτωση εγγύησης άλλης κατασκευαστικής εταιρείας (ΑΤΤΙ-ΚΑΤ).

Το τίμημα για το ποσοστό 9,88% ανήλθε σε 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,5 εκατ. ευρώ έδωσε η Ελλάκτωρ και τα 19,5 εκατ. ευρώ η J&P Άβαξ (η τελευταία δεν πάει και τόσο καλά οικονομικά, ενώ και η Ελλάκτωρ σχεδιάζει την αναχρηματοδότηση των εργασιών της για να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού)».

Στην επιστολή, οι δήμαρχοι αναφέρουν ότι το μοντέλο της ανταλλαγής της χρονικής επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης με νέα έργα (σ.σ. κατασκευή επέκτασης αυτοκινητοδρόμου και προαστιακού σιδηροδρόμου προς Ραφήνα και Λαύριο) δίχως οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου, εφαρμόστηκε με επιτυχία σε άλλες χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Κροατία και Γαλλία), διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας.

Έτσι, παρουσιάστηκε μια κατάσταση με την οποίαν οι πάντες θα ήταν ικανοποιημένοι: ελληνικό δημόσιο, κατασκευαστές, ο παραχωρησιούχος, οι δήμαρχοι. Oι μόνοι που δεν ρωτήθηκαν ήταν αυτοί που πληρώνουν, δηλαδή οι οδηγοί της Αττικής Οδού, που αναγκάζονται να πληρώσουν τα ίδια διόδια είτε για μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου είτε για μια διαδρομή 69,7 χιλιομέτρων (το σύνολο του μήκους του αυτοκινητοδρόμου). Αυτούς δεν τους ρώτησε κανείς.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στις εφημερίδες που δημοσίευσαν την επιστολή, τα δημοσιεύματα διακινήθηκαν από ανθρώπους της κοινοπραξίας, αφού σύμφωνα με μία από τις παραπάνω πηγές η «επιστολή βοήθησε την ατζέντα της εταιρείας».

Υποστήριξη και από αριστερά

Ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ γιατί μας έκανε εντύπωση ότι τα σχετικά δημοσιεύματα υπέρ της χρονικής παράτασης της παραχώρησης της Αττικής Οδού στον ίδιο παραχωρησιούχο φιλοξενήθηκαν από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που κατά κανόνα αντιδρούσαν σε εργολαβικές συμβάσεις οι οποίες χρύσωναν τις κατασκευαστικές εταιρείες και επιβάρυναν με ακριβά διόδια τους πολίτες. Επίσης, μας έκανε εντύπωση πως τα δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν και από εφημερίδες που σχετικά πρόσφατα (αρχές Ιουνίου 2018) είχαν δημοσιεύσει άρθρα-κολάφους για την χρονική παράταση της σύμβασης της Αττικής Οδού, κάνοντας αναφορά σε δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων από την κυβέρνηση προς τον παραχωρησιούχο.

Ενδεικτικά δημοσιεύματα, τα οποία δεν είναι τα μόνα, τον Ιούνιο («Δωράκι…») και τον Οκτώβριο («Πανστρατιά…» του 2018.

Ας δούμε τι βρήκαμε:

Το περιεχόμενο της επιστολής των δημάρχων είχε αρκετά κοινά στοιχεία με μία συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο τον εθνικό σχεδιασμό έργων για τους αυτοκινητοδρόμους, όπως εξήγησε στο inside story πηγή, που ήταν παρούσα στη συνάντηση. Όπως εξηγεί, στις αρχές του 2018 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης προσκάλεσε όλους τους παραχωρησιούχους (εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιρειών, που έχουν συμβάσεις παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο) να κάνουν σχεδιασμό έργων, λόγω του γεγονότος ότι οι αυτοκινητόδρομοι ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους και υπήρχε (ακόμα υπάρχει) αγωνία για την τύχη χιλιάδων εργαζομένων. Στην εξίσωση για τον σχεδιασμό των έργων, ο υπουργός έβαλε ως παράμετρο και τη στενότητα δημόσιου χρήματος, λόγω μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Εκεί προτάθηκε από τον υπουργό το μοντέλο, που υιοθέτησαν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία στις χώρες αυτές πρότεινε να δώσει χρονική παράταση σε συμβάσεις παραχώρησης έργων, με αντάλλαγμα ο ιδιωτικός τομέας να κατασκευάσει συμπληρωματικά έργα δίχως το δημόσιο να επιβαρυνθεί οικονομικά. Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε, ξεπερνώντας τον σκόπελο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα κλειδιά που άνοιξαν την πόρτα της Επιτροπής – η έγκρισή της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή των συμβάσεων ώστε να μην θεωρηθεί κρατική επιδότηση – ήταν δύο: όλοι οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν με την εκάστοτε κυβερνητική πρόταση στην κάθε χώρα έγινε αντικειμενική κοστολόγηση των έργων και αντίστοιχη χρονική παράταση της κάθε παραχώρησης, και όλοι οι παίκτες ακολούθησαν τους ίδιους κανόνες έχοντας ανάλογα οφέλη με το κόστος.

Στην ελληνική περίπτωση, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης τα περιέγραψε όλα αυτά στους εκπροσώπους των εταιρειών που ήταν στη συνάντηση, προχωρώντας ένα ακόμα βήμα: Άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτεία είναι διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερο χρόνο παράτασης, αν οι εταιρείες προχωρήσουν και αυτές ένα βήμα και δεχθούν μείωση των τιμών των διοδίων. Έτσι, θα υλοποιούσε και μια πολιτική εξαγγελία, η οποία αποδείχτηκε ψεύτικη (και επιβαρυντική, αφού ο κόσμος που άκουσε τότε την αντιπολίτευση και περνούσε τις μπάρες των διοδίων χωρίς να πληρώνει, βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις).

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, κάποιοι άφησαν να διαρρεύσει ότι σε αυτή τη συμφωνία περιλαμβάνονται όλες οι συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων αλλά όχι της Αττικής Οδού, λόγω του ότι η σύμβαση παραχώρησης λήγει σχετικά σύντομα, το 2024. Και αυτό γιατί δεν είναι το ίδιο να παραταθεί μία σύμβαση που λήγει σε 20 χρόνια και μία σύμβαση που λήγει σε έξι χρόνια, αφού στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να έχει γίνει απόσβεση της επένδυσης και σε κάθε περίπτωση αυξάνονται εκθετικά τα λειτουργικά κέρδη του παραχωρησιούχου.

Κάτι τέτοιο όμως, δηλαδή η εξαίρεση της Αττικής Οδού, δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από το υπουργείο. Τελικώς, στη συνάντηση ο υπουργός ζήτησε από τους εργολάβους να καταθέσουν σχετικές προτάσεις τους επόμενους μήνες, όπως και έγινε.

Στο τέλος Μαρτίου 2018 έγινε το περιφερειακό συνέδριο Ανατολικής Αττικής στο Λαύριο. Εκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και την Ραφήνα…». Είπε επίσης, ότι «είναι κεντρική πολιτική επιλογή τα μέσα σταθερής τροχιάς για τη Ραφήνα, το Λαύριο και για όλη την Ανατολική Αττική». Όμως είπε και κάτι άλλο, ότι «έχει προγραμματιστεί να γίνει διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που περιλαμβάνουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας, και την επέκταση από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλιαγμένη». Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός μίλησε για επέκταση της Αττικής Οδού και για διαγωνισμό.

Σπίρτζης: Συμφωνία για παράταση

Ξαφνικά, στο τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2018, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης φάνηκε να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην Αττική Οδό, ενώ προηγουμένως, στις αρχές του έτους, είχε διατυπώσει πρόταση που συμπεριλάμβανε όλους τους παραχωρησιούχους. Στο περιθώριο εκδήλωσης της Ολυμπίας Οδού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει δυνατότητα διετούς παράτασης της παραχώρησης της Αττικής Οδού με αντάλλαγμα τις μελέτες για όλες τις επεκτάσεις (κατασκευαστικού χαρακτήρα) της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Λαύριο, την επέκταση της λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό, επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τις πρόδρομες εργασίες αυτών και την κατασκευή επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο.

Μάλιστα, ο υπουργός αποκάλυψε τα εξής:

  • έχει υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης με την Αττική Οδό από τις 12 Ιανουαρίου 2018 για μελέτες συμπληρωματικών έργων
  • υποστήριξε ότι μία τέτοια σύμβαση δεν χρειάζεται να εγκριθεί από την Βουλή, καθώς παράταση κατά ένα ή δύο έτη προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση και το μόνο που χρειάζεται είναι έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καμία σχέση με την πραγματικότητα

Ερωτηθείς εκπρόσωπος της κοινοπραξίας από το inside story σχετικά με την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης, δήλωσε πως αυτή είναι δημόσια, δηλαδή μπορεί να την διαβάσει κανείς, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προβλέπεται παράταση. Σε άλλη ερώτηση, εάν έχει προχωρήσει η σχετική πρόταση του υπουργού, δήλωσε με δυσκολία και μετά από επίμονες ερωτήσεις, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει.

Επίσης ρωτήσαμε για το μνημόνιο συναντίληψης που επικαλέστηκε ο υπουργός, για το περιεχόμενό του και για το εάν δεσμεύει κάποια πλευρά. Σχετικά με το περιεχόμενο δεν απάντησε, αλλά ανέφερε γενικά ότι τα μνημόνια συναντίληψης δεν είναι δεσμευτικά για καμία πλευρά. Αυτό που είναι δεσμευτικό, εξήγησε, είναι οι συμβάσεις.

Εμείς αναζητήσαμε το μνημόνιο συναντίληψης ή έστω κάποια ανακοίνωση, αλλά δεν βρήκαμε κάτι σχετικό, ούτε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών, ούτε στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας, ούτε στη Διαύγεια.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Νομικός με γνώση δημοσίων συμβάσεων, ρωτήθηκε αν το δημόσιο μπορεί να επεκτείνει χρονικά μία σύμβαση με αντάλλαγμα μελέτες έργων στον ίδιο παραχωρησιούχο. Απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, καθώς η κοινοπραξία αποκτά ειδικό προνόμιο έναντι των ανταγωνιστών της, όταν προκηρυχθεί οποιοσδήποτε διαγωνισμός για την κατασκευή κάποιου από τα έργα που αναφέρονται στις μελέτες. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι οι συμβάσεις παραχώρησης επικυρώνονται και έχουν ισχύ μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πολιτικές εξελίξεις που έχουν συμβεί στο μεσοδιάστημα οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφροών μπορεί και όχι. Ετσι, μία σημαντική εξέλιξη είναι το ενδεχόμενο ο κ. Σπίρτζης να υποβάλει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, που περιλαμβάνει 13 δήμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την Αττική Οδό, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και τις επεκτάσεις τους (κατασκευαστικά).

Πάγωμα

Μετά τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη για παράταση της σύμβασης παραχώρησης κατά δύο χρόνια της Αττικής Οδού στον ίδιο παραχωρησιούχο τον Μάιο, ακολούθησαν (τον Ιούνιο) δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά σε δωράκια στον παραχωρησιούχο. Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν 130 εκατ. ευρώ και άλλα 250 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια το θέμα της παράτασης πάγωσε. Συνέβη τo εξής: Διχασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να δώσει χρονική επέκταση χωρίς διαγωνισμό και δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις πρακτικές προηγούμενων εποχών ή άλλων κυβερνήσεων που είχαν κάνει τους πολιτικούς υπηρέτες των εργολάβων.

Επίσης, στην Ελλάκτωρ διεξαγόταν το καλοκαίρι μάχη μεταξύ των βασικών μετόχων για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του ομίλου. Τελικά η διοίκηση άλλαξε και ανέλαβαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, αντί των Κούτρα-Μπόμπολα. Το ίδιο περίπου διάστημα ξέσπασε και η πυρκαγιά στο Μάτι, που καθυστέρησε τα όποια σχέδια.

Πόσο πολύτιμη είναι η Αττική Οδός

Το πόσο πολύτιμη είναι η Αττική Οδός αποτυπώνεται στα νούμερα της ίδιας της εταιρείας. Αν και η πρώτη χρονιά που οι μέτοχοι της Αττικής Οδού Α.Ε. πήραν μέρισμα ήταν το 2013 για κεφάλαια που επένδυσαν στα έτη 2000 έως 2002, μόνο από τα μερίσματα οι απολαβές είναι ικανοποιητικότατες (τα οφέλη είναι μεγαλύτερα καθώς υπάρχουν εργασίες συντήρησης που εκτιμώνται σε πολλά εκατ. ευρώ ετησίως). Απολογιστικά, από τα 822,2 εκατ. ευρώ που επένδυσαν οι μέτοχοί της μέχρι σήμερα, κι αφού εξυπηρετούνται κανονικά τα δάνεια που ελήφθησαν, έχουν αποσβεστεί μέσω μερισμάτων τα 476,9 εκατ. ευρώ.

Εσοδα σε ευρώ των μετόχων μόνο από τα μερίσματα της Αττικής Οδού (Πηγή: Αττική Οδός Α.Ε.):

2013

2014

2015 2016 2017 2018
78,2 114,9 62,2 70,9 71,2 79,5

Πίεση μέσω δημάρχων

Μετά το πάγωμα, το θέμα της Αττικής Οδού επανέρχεται τον Οκτώβριο. Στις 17 Οκτωβρίου 2018 οι εννέα δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής στέλνουν επιστολή στην πολιτική ηγεσία ενώ ακολουθούν συντονισμένα δημοσιεύματα μετά από περίπου δέκα ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του τόπου συνέταξε ο δήμαρχος Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό των συναδέλφων του δημάρχων. Προηγουμένως, στέλεχος της Ελλάκτωρ, ο κ. Γιώργος Συριανός, έκανε συναντήσεις με τους δημάρχους για τον ίδιο σκοπό, όπως δήλωσε στο inside story ένας άλλος δήμαρχος εκ των εννέα που υπέγραψαν την επιστολή.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από πηγές του ομίλου Ελλάκτωρ, οι οποίες ανέφεραν ότι ο κ. Συριανός ενδιαφέρεται συνολικά για όλες τις παραχωρήσεις του ομίλου, αφού είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. (δηλαδή της εταιρείας στην οποία ανήκει το 65,75% της Αττικής Οδού).

Δήμαρχος Λαυρίου: «Αν πάμε σε διαγωνισμό δεν τελειώνουμε ούτε σε πέντε χρόνια»

Το inside story επικοινώνησε με τον δήμαρχο Λαυρίου Δημήτρη Λουκά και τον ρώτησε σχετικά με την επιστολή και το αίτημα να δοθεί παράταση της παραχώρησης στον υφιστάμενο παραχωρησιούχο χωρίς διαγωνισμό.

Ο δήμαρχος Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς.

Ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι τον ενδιαφέρει να «τρέξει» η διαδικασία. Μας είπε πως «αν πάμε με τη διαδικασία του διαγωνισμού, τότε ούτε σε πέντε χρόνια δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα. Ο μόνος γρήγορος τρόπος είναι η επέκταση της σύμβασης, αλλά φυσικά με διαπραγμάτευση, αλλά δεν θα πω εγώ στην κυβέρνηση πόσα χρόνια θα δώσει παράταση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το υποστηρίζω φανατικά από το 2002 αλλά έχει καθυστερήσει. Ακόμα και πρόσκληση ενδιαφέροντος να γίνει θα έχουμε πενταετή καθυστέρηση. Με αυτό κερδίζουμε μελέτη-κατασκευή».

Ο κ. Λουκάς εξήγησε ότι «παλαιότερα μελετούσαν μόνο την επέκταση του τρένου χωρίς την επέκταση του δρόμου. Τώρα, με εντολή πρωθυπουργού θα γίνουν παράλληλα οι μελέτες από έναν (σ.σ. εννοούσε την κοινοπραξία) και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντική εξοικονόμηση». Επίσης μας είπε «ότι μελετούσαν και ξεχωριστά τους ανισόπεδους κόμβους. Τώρα το μελετάνε και αυτό μαζί. Και το μόνο που μένει είναι να πάει στην ΕΕ για να το εγκρίνει».

Ρωτήσαμε τον κ. Λουκά αν γνωρίζει ότι για να τύχει της έγκρισης της ΕΕ η επέκταση της σύμβασης θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι άλλοι παραχωρησιούχοι, γιατί διαφορετικά μεταφράζεται σε παροχή εκατοντάδων εκτομμυρίων ; Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πάνε όλοι μαζί, διευκρινίζοντας ότι «το έργο της Αττικής Οδού είναι το πιο ώριμο και θα είναι το πρώτο που θα δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δρόμοι».

Ο κ. Λουκάς κατέληξε λέγοντας «πήρα πρωτοβουλία από μόνος μου, γνωρίζοντας ότι μπορεί κάποιος να πει τι κάνει εκεί αυτός, αλλά για εμάς ένα είναι το αίτημα. Επειδή έχει ήδη αργήσει και το λιμάνι και για να δουλέψει δεν γίνεται εάν δεν έρθει ο σιδηρόδρομος και η Αττική Οδός. Και εκτός αυτού, η διαπραγμάτευση μπορεί να τροποποιήσει και τα νούμερα. Αυτό λέμε, αν διαβάσετε την επιστολή δεν λέμε με τους υφιστάμενους όρους να συνεχιστεί, λέμε με διαπραγμάτευση».

Ο κόμβος A20 του αεροδρομίου.

Του διευκρινίσαμε ότι στην επιστολή γίνεται αναφορά σε υφιστάμενες συμβάσεις, δηλαδή αφορά στους σημερινούς παραχωρησιούχους και μας απαντά ότι «Ναι, όταν λέμε υφιστάμενες συμβάσεις, πατάμε στις υφιστάμενες συμβάσεις, για να μπορέσει να δώσει χρήματα ο υφιστάμενος ανάδοχος αλλά μιλάμε για διαπραγμάτευση για το καινούργιο έργο».

Ο Σπίρτζης ξεκαθαρίζει…

Στις 26 Οκτωβρίου 2018, δηλαδή την περίοδο που τα δημοσιεύματα κορυφώνονται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δίνει συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», όπου ερωτάται σχετικά με την παράταση της Αττικής Οδού και απαντά: «Προς Λαύριο η προτεραιότητά μας αφορά την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και αυτή την περίοδο ωριμάζουν οι απαιτούμενες μελέτες, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς αξιόπιστο για να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί και το λιμάνι του Λαυρίου, να μην όλα είναι συσσωρευμένα στον Πειραιά, και για την ακτοπλοΐα και για άλλες δραστηριότητες.Τα υπόλοιπα έργα, που λέμε επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το διευκρινίζω για να μην γίνει καμία παρεξήγηση σαν αυτές που διαβάζουμε στις εφημερίδες συνήθως, δεν είναι επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης, είναι επεκτάσεις του φυσικού αντικειμένου των υποδομών. Έχουμε να συνδέσουμε οδικά και σιδηροδρομικά το λιμάνι της Ραφήνας, οδικά και σιδηροδρομικά το λιμάνι του Λαυρίου, επιτέλους να φτιαχτεί η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό και να συνεχιστεί η Αττική Οδός από την Κατεχάκη μέχρι την Βουλιαγμένης. Όπως έχουμε και την περιφερειακή Αιγάλεω που επιτέλους πρέπει να υλοποιηθεί και να δώσει μια λύση στα βαριά προβλήματα μεταφορών που υπάρχουν στην Δυτική Αττική».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός λέει διαφορετικά πράγματα από αυτά που είπε τον Μάιο. Αλλά γι΄αυτό, φταίνε οι εφημερίδες και όχι αυτά που ο υπουργός λέει στις εφημερίδες.

Το inside story επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη για να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί με την Αττική Οδό. Αφού στην αρχή ο ένας υπάλληλος μας παρέπεμπε στον άλλο, κάποια στιγμή μας ενημέρωσαν ότι θα επικοινωνούσε μαζί μας ένας εκ των γενικών γραμματέων του υπουργείου. Τελικά, δεν επικοινώνησε κανείς, αφού στην όγδοη φορά που τηλεφωνήσαμε στο υπουργείο και μετά από 12 ημέρες, μας είπαν ότι λείπουν στο εξωτερικό. Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά οι αρμόδιοι να εξηγήσουν τι θα συμβεί με ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου αλλά και με την πρόταση του υπουργού που είχε κάνει στις αρχές του 2018, αφού ούτε αυτή προχωράει.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το:
Tagged