Ο Νταβούτογλου, οι βομβιστικές προβοκάτσιες και το τέλος του Ερντογάν…

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο Νταβούτογλου αποκαλύπτει τις πολύνεκρες προβοκάτσιες του Ερντογάν

 «Ο αδελφικός φίλος ενδέχεται να μετατραπεί σε θανάσιμο εχθρό». Έτσι λέει το λαϊκό γνωμικό, το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αρνείται να ακολουθήσει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας πρώην συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, τους οποίους εκείνος εξόρισε στο πολιτικό περιθώριο. Αντιθέτως, σηματοδοτεί την πολιτική του επάνοδο, κατά τρόπο που δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας: εμπλέκει τον Τούρκο πρόεδρο στις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις του 2015!

Τότε, στις εκλογές του Ιουνίου 2015, είχε συμβεί το αναπάντεχο: το κόμμα του Ερντογάν είχε χάσει την πλειοψηφία. Το εκλογικό αποτέλεσμα είχε αιφνιδιάσει τον Τούρκο πρόεδρο. Αντί να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, είχε επιλέξει έναν πολιτικό παιχνίδι καθυστερήσεων που διήρκησε μήνες. Ο Νταβούτογλου είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα, αλλά συμφωνία δεν επήλθε. Οι σχετικές πολιτικές διαβουλεύσεις είχαν θεωρηθεί προσχηματικές.

Την ίδια περίοδο, το Κουρδικό ζήτημα όδευε προς πολιτική λύση. Οι άτυπες σχετικές διαπραγματεύσεις πήγαιναν καλά, αλλά μετά τις εκλογές διακόπηκαν βιαίως με πρωτοβουλία του Ερντογάν. Η πραγματική αιτία ήταν ότι οι Κούρδοι δεν είχαν ψηφίσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως ήλπιζε ο Τούρκος πρόεδρος, με αποτέλεσμα αυτό να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τότε η χώρα άρχισε να πλήττεται από βομβιστικές επιθέσεις σε δεκάδες πόλεις. Η πιο αιματηρή ήταν αυτή που σημειώθηκε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, το Νοέμβριο 2015. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες πολίτες για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης. Κάλεσμα για την συγκέντρωση είχαν απευθύνει πολλά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα της Αριστεράς, καθώς και το κουρδικό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Σύμφωνα με το πόρισμα των αρχών, την επίθεση, που σκότωσε 103 αμάχους και τραυμάτισε πάνω από 400, είχαν πραγματοποιήσει δύο βομβιστές-καμικάζι.

Βόμβες για κλίμα φόβου

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος και απομακρύνθηκε από το αξίωμά του λίγο αργότερα, με δηλώσεις του αυτές τις ημέρες απέδωσε για πρώτη φορά ανοιχτά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2015 σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση παρακρατικών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, προφανώς κατόπιν εντολής του Ερντογάν. Στόχος της αιματηρής εκείνης προβοκάτσιας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν η ανατροπή του δυσμενούς για το κυβερνών κόμμα πολιτικού κλίματος.

Έτσι και έγινε. Σε ατμόσφαιρα  γενικευμένης ανασφάλειας, η ζυγαριά έγειρε ξανά υπέρ του Ερντογάν. «Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν το κοινό… Ξέρεις γιατί; Όταν η τουρκική ιστορία γραφτεί στο μέλλον, η περίοδος μεταξύ 7 Ιουνίου και 1 Νοεμβρίου θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές», δήλωσε Νταβούτογλου σε συνέδριο στην επαρχία Σαγγάριου, εμπλέκοντας, μάλιστα και τον αρχηγό των “Γκρίζων Λύκων” Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Την επίμαχη εκείνη περίοδο, πολλοί διανοούμενοι και αντίπαλοι του Ερντογάν είχαν αφήσει υπονοούμενα για τον χρόνο και τη σκοπιμότητα του κύκλου βίας που είχε τότε ανοίξει, με σκοπό την πρόκληση φόβου στους ψηφοφόρους. Όπως και να έχει, στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε και πάλι την πλειοψηφία, με έναν από τους πιο γνωστούς σκιτσογράφους της χώρας να δηλώνει καυστικά: «όταν χάνει αυτό το κόμμα συμβαίνουν δυσάρεστα, οπότε ας το αφήσουμε να ασκεί εξουσία»!

«Ούτε μία αρνητική λέξη»

Όταν ο Νταβούτογλου αποχώρησε, ή εκδιώχθηκε από το πλευρό του Τούρκου προέδρου, δεσμεύτηκε δημόσια ότι «δεν θα βγει από το στόμα μου ούτε μία αρνητική λέξη για τον Πρόεδρό μας». Μετά τη ρήξη τους που προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό και ανησυχία για τις επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει στον διεθνή προσανατολισμό της Τουρκίας, ο πρώην πρωθυπουργός είχε τηρήσει ευλαβικά την υπόσχεσή του, μεταξύ των άλλων και συμμετέχοντας ως κουμπάρος στον γάμο της μικρότερης κόρης του Ερντογάν.

Αποκάλυψη Νταβούτογλου: Το βαθύ «κράτος» του Ερντογάν έβαλε τις βόμβες – Διαγραφή του αποφάσισε ο Τούρκος Πρόεδρος

Στεκόταν εκεί, χαμογελώντας στωικά και ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό, δίπλα σε άλλους υπουργούς και ηγέτες άλλων χωρών, όπως ο Αλβανός Έντι Ράμα. Παρατηρώντας τον κανείς να απολαμβάνει το γλέντι που ακολούθησε, δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε συντελεστεί ένα σφοδρό πολιτικό διαζύγιο μεταξύ του πολιτικού αρχηγού και του ανθρώπου που όλοι αναγνώριζαν σαν αρχιτέκτονα του του τουρκικής εθνικής στρατηγικής.

Ο Νταβούτογλου, όπως άλλωστε όλοι οι ευφυείς άνθρωποι, μετέτρεψε τα μειονεκτήματά του σε πλεονεκτήματα. Ακόμα και ο πιο φιλικός προς αυτόν παρατηρητής θα παραδεχόταν ότι το παρουσιαστικό του πρώην πρωθυπουργού απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό. Μικροκαμωμένος, προσιτός, χαμογελάει διαρκώς με έναν τρόπο που φωτίζει ολόκληρο το πρόσωπό και τα μάτια του.

Ακόμα και σε στιγμές τεράστιας έντασης, σύγκρουσης και σκληρής διαπραγμάτευσης, ο «χότζα» (δάσκαλος), όπως τον αποκαλούν φίλοι και συνεργάτες, δεν εγκαταλείπει το μειλίχιο, συμπαθητικό και διόλου απειλητικό προσωπείο. Πίσω από αυτό, όμως, δεν βρίσκεται πλέον ο αλλοτινός στενός συνεργάτης του Ερντογάν, για μία περίοδο ο θεσμικά δεύτερος στην ιεραρχία της Τουρκίας.

Ο αυτόφωτος Νταβούτογλου

Εξάλλου, ο Νταβούτογλου ποτέ δεν ήταν ετερόφωτος. Μπορεί για μία περίοδο να ήταν εκλεκτός του Ερντογάν, αλλά ήταν και τότε αυτόφωτος. Ήταν σύμβουλος του Γκιουλέν, όταν ακόμα ο ιμάμης συνοδοιπορούσε με τον Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αντίθετος στον πόλεμο που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος στον άλλοτε πνευματικό μέντορά του.

Κατά γενική ομολογία έχει σφραγίσει καθοριστικά την τουρκική εξωτερική πολιτική. Το βιβλίο του “Στρατηγικό Βάθος” είναι ένα είδος μανιφέστου για τη νεοοθωμανική διπλωματία. Ασκούσε αποφασιστική επιρροή πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια πρωθυπουργός και αναγνωριζόταν ως ο οραματιστής της νεοοθωμανικής Τουρκίας. Το σημείο-τομή στη σχέση του με τον Ερντογάν είναι η απομάκρυνση του τελευταίου από τη Δύση.

Για τον Νταβούτογλου, η Τουρκία έπρεπε να αναπτύξει δεσμούς και να χρησιμοποιήσει ως γεωπολιτικό έρεισμα τις μουσουλμανικές κοινότητες στον μεταοθωμανικό χώρο, αλλά χωρίς να χαλαρώσει την πρόσδεσή της στη Δύση. Ο ίδιος πιστεύει ότι η αντίθεση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια μεταξύ Δύσης και Τουρκίας είναι ό,τι πιο επικίνδυνο. Κι αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος που στρέφεται πλέον ανοικτά εναντίον του Ερντογάν, θεωρώντας ότι κοιτάζοντας το προσωπικό συμφέρον του βλέπτει τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Λάτρης των βιβλίων, ο Νταβούτογλου ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, παρά την επιμονή του πατέρα του να ασχοληθεί με τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις. Το 1980 γνωρίστηκε με τον Αμπτουλάχ Γκιουλ (πρώην πρωθυπουργό, υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Τουρκίας), όταν ένα άρθρο του προκάλεσε το ενδιαφέρον του τελευταίου. Έκτοτε η σχέση τους έγινε στενή και ο ακαδημαϊκός Νταβούτογλου ανέλαβε τον ρόλο του άτυπου συμβούλου του πολιτικού Γκιούλ.

Από σύμβουλος του Γκιούλ

Εκείνη την περίοδο γνωρίζει και τον Ερντογάν, πριν ακόμα αυτός εκλεγεί Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Η πορεία του έκτοτε έχει καταγραφεί λεπτομερώς: όταν ο Γκιουλ ανέλαβε Πρωθυπουργός το 2002 έγινε και επίσημος σύμβουλός του. Πήρε τον τίτλο του Πρέσβη. Ως υπουργός Εξωτερικών ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, για το Κυπριακό, τον πόλεμο στο Ιράκ, το Συριακό, το Παλαιστινιακό και τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο στόχος του ήταν ξεκάθαρος: να μετατραπεί η Τουρκία σε ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά, όπως προαναφέραμε, χωρίς να διαρρήξει τους δεσμούς με τη Δύση. Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «ή θα γράψουμε ιστορία ή θα μας συντρίψει η ιστορία». Εκείνοι που έχουν αναλύσει το θεωρητικό του έργο, διακρίνουν έναν στρατηγιστή, ταγμένο στην ενδυνάμωση της χώρας του.

Οι τελευταίες κινήσεις του επιβεβαιώνουν ότι ετοιμάζει προσεκτικά την μετωπική σύγκρουση με τον αλλοτινό του συνεργάτη και αρχηγό, με τον σημερινό κυρίαρχο στην τουρκική πολιτική σκηνή, , ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια θέτει τη δική του σφραγίδα στη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Καταδικάζοντας την συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με τους “Γκρίζους Λύκους” του Μπαχτσελί, ο Νταβούτογλου έχει ήδη δημοσιεύσει το νέο πολιτικό μανιφέστο του. Υιοθετεί, μάλιστα, για τον εαυτό του τον ρόλο του «τελευταίου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της Τουρκίας».

Ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου πολιτικού κόμματος. Όλα δείχνουν ότι θα συμπορευτεί με τον πρώην υπουργό Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος έχει ιδρύσει κόμμα με τις ευλογίες του πρώην προέδρου της Τουρκίας Γκιουλ. Ο Νταβούτογλου είναι εκείνος που όχι μόνο προετοιμάζει το πολιτικό μανιφέστο και το ιδεολογικό πλαίσιό του, αλλά και έχει αναλάβει να προσελκύσει δυσαρεστημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Νεφέλη Λυγερού

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged