Ο «γκουρού» επανεμφανίσθηκε για να υπερασπισθεί το καταστρεπτικό έργο του…

Επαγγελματική
Μοιραστείτε το:

Ο Θέμης Κοτσιφάκης, εκπαιδευτικός στο 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, όπως αναφέρετε στο πρώτο άρθρο του στην ιστοσελίδα alfavita.gr, υπήρξε μέλος της κατηγορίας των εκπαιδευτικών που χωρίς να βρεθούν στις σχολικές αίθουσες, κατάφερε με τις παρεμβάσεις του, από την θέση εξουσίας που κατέλαβε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, να αλλάξει την μορφή και την ουσία της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ωθώντας την ακόμη περισσότερο προς την κατάρρευση.

Πιθανόν από άγνοια, πιθανόν από έλλειψη ορθής κρίσης στρατηγικού σχεδιασμού, μάλλον από ιδεαλισμό και απόλυτη πίστη στα οριζόμενα από το τμήμα παιδείας του Συριζα και έχοντας από κοντά ένα υφυπουργό που ήταν ουσιαστικά άσχετος με το αντικείμενο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κατάφερε να περάσει όλες τις ιδέες και απόψεις του, ωθώντας την στη «Γενικοποίηση».

Πιθανόν να ισχύει και γι’αυτόν όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, δηλαδή  «ότι είναι θεσμικά αδιάβαστος» ή με απλά λόγια «δεν ήξερε και δεν ξέρει τι του γίνεται για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας».

Παρόλα αυτά, έχει το θάρρος κι αυτό πρέπει να του αναγνωρισθεί, εκτός αν κάποιος το ορίσει ως θράσος, να επαναμφανίζεται στην επικαιρότητα για να υπερασπιθεί τα καταστροφικά πεπραγμένα του, φθάνοντας στο σημείο να διαστρευλώνει και αμφισβητεί ατ στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρουν ότι το σχολικό έτος 2017-18, έτος της πρώτης παραγωγής αποτελεσμάτων από τις παρεμβάσεις του ιδίου και της παρέας του κατά την χρονική περίοδο 2014-16.

Και ναι μπορεί σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσιάζει να υπάρχει αύξηση στους μαθητές της Α Τάξης των ΕΠΑΛ, δεν προχωρά, όμως λίγο ποιό πάνω προκειμένου να παρουσιάσει την δραματική μείωση των μαθητών στη Β΄και τη Γ΄ Τάξη του ίδιου τύπου σχολείου και δεν εξηγεί ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτά τα φαινόμενα.

Δεν αναφέρεται καν στις δραματικές αλλαγές που ο ίδιος και η παρέα του επέβαλαν  στα σχολεία της Επαγγελματικής με αποτέλεσμα η μεν πρώτη τάξη των ΕΠΑΛ να μην διαφέρει σε τίποτα από αυτή των ΓΕΛ, στο όνομα της ισότητας των δύο τύπων σχολείων που ουδέποτε ήλθε, την δε δεύτερη τάξη να έχει απλώς μυρουδιά μαθημάτων ειδικότητας, ενώ ακομη ακι τα εργαστήρια εξειδίκευσης στην τρίτη τάξη απλώς συντηρήθηκαν από πλευράς διδακτικών ωρών.

Ακόμη ο κος Κοτσυφάκης δεν αναφέρει τίποτα, -μάλλον το ξέχασε-, για τους μαθητές κρισίμων ειδικοτήτων που έκαναν και δυστυχώς κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία, κλπ, κλπ…

Πριν απ’ όλα, όμως, ο κύριος Θέμης, θα έπρεπε να παρουσιάσει στους αναγνώστες το εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό βιογραφικό του και κυρίως αυτό που αναφέρετε στην θητεία του στην μάχιμη εκπαίδευση, δηλαδή πότε και πως διήγε τον εκπαιδευτικό βίο του και όχι τον συνδικαλιστικό, μέσα στις αίθουσες  διδασκαλίας και ειδικότερα πότε, ποιες χρονιές και σε ποια μαθήματα και εργαστήρια έκανε μάθημα ως εκπαιδευτικός του 2ου ΕΠΑΛ Χαλανδρίου.

Προς το παρόν δεν θα αναφερθούμε περισσότερο στα όσα γράφει ο κος Κοτσυφάκης, θα περιμένουμε να διατυπώσει τις σοφές απόψεις του και στο δεύτερο άρθρο που προανάγγειλε ότι θα υπάρξει.

Για όσους δεν διάβασαν ήδη το πρώτο άρθρο του, το παραθέτουμε στην συνέχεια, όπως και δύο σημαντικά σημειώματα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση της ΕΛΣΑΤ και του Cedefop, που λένε τα ακριβώς αντίθετα από τον κο Κοτσυφάκη και μάλιστα με επίσημα στοιχεία

——————

Υ.Γ.: Αν είναι πρόχειρος ο κος Κοτσυφάκης, καλό είναι να μας παρουσιάσει και τον απολογισμό του έργου του για την περίφημη άμισθη-αμειβόμενη επιτροπή για ατ ΕΠΑΛ στην οποία είχε ορισθεί, από τον κο Γαβρόγλου, μετά την αποχώρηση από την Κυβέρνηση του υφυπουργού του.

Εκπαιδ-άρχης

—————————

ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ

(το 1ο από σειρά άρθρων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση –του Θέμη Κοτσιφάκη)

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν την τετραετία 2015-19 στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθιέρωσαν ένα νέο δυναμικό τύπο Επαγγελματικού Λυκείου, ως μοναδικό πυλώνα παροχής δημόσιας δευτεροβάθμιας τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μεταρρυθμίσεις είχαν διπλή στόχευση: τη διεύρυνση της παρεχόμενης γενικής παιδείας και των γενικών επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων σε κάθε τομέα, αλλά και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και εργασιακών προοπτικών των αποφοίτων τους. Αυτό κατέστη δυνατό, αφενός αλλάζοντας τη δομή του ΕΠΑ.Λ. προχωρώντας σταδιακά (από τάξη σε τάξη) από τη γενικότερη γνώση προς την εξιδεικευμένη, αποφεύγοντας έτσι την πρόωρη ειδίκευση και δημιουργώντας ένα πιο στιβαρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο για το προφίλ του απόφοιτου και αφετέρου  δημιουργώντας για τους αποφοίτους το θεσμό της μαθητείας αλλά και τα 2ετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ – παράλληλα με το άνοιγμα της δυνατότητας πρόσβασής τους στα Πανεπιστήμια από 5% έως 10% των θέσεων.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν σιγά – σιγά να αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τα πρώτα δείγματα της αλλαγής της εικόνας καταγράφονται στη σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού των Επαγγελματικών Λυκείων.

Όπως φαίνεται και στα αριθμητικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού (στοιχεία ΥΠΑΙΘ) παρατηρείται σημαντική αύξηση στους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια μεταξύ της σχολικής χρονιάς 2016-17 και της σχολικής χρονιάς 2019-20, δηλ. τα χρόνια που άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε και μια σημαντική σε εύρος υποστηρικτική καμπάνια για τα ΕΠΑ.Λ. με προβολή όλων των θετικών χαρακτηριστικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης (εκθέσεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, εκδηλώσεις κ.ά.).

Συγκεκριμένα, μεταξύ 2016-17 και 2019-20 το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ αυξήθηκε κατά 16% (κατά 13.935 μαθητές/-τριες),  χωρίς να υπολογίζουμε τους πάνω από 3.000 νέους και νέες που φοιτούν στο νέο θεσμό του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας.

Μια σημαντική πρώτη παρατήρηση είναι η αύξηση, μεταξύ των σχολ. ετών 2016-17 και 2019-20, κατά 20% του αριθμού των μαθητών/-τριών της Α΄ τάξης, που αποτελούν και το μέλλον τους.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι η σημαντική διαφορά του μαθητικού δυναμικού της Β΄ τάξης σε σχέση με την Α΄ (50% περίπου παραπάνω μαθητές/-τριες) από τη μια χρονιά στην άλλη σε κάθε χρονοσειρά. Αυτό οφείλεται τόσο στην αυξημένη «μετακίνηση» μαθητών/-τριών από την Α΄ ΓΕΛ στη Β΄ ΕΠΑΛ, όσο και στη δυνατότητα να εγγράφονται απόφοιτοι των ΓΕΛ στη Β΄ τάξη για απόκτηση πτυχίου αλλά και να συμμετέχουν στις ειδικές εξετάσεις από τα ΕΠΑΛ για τα ΑΕΙ.

Τρίτη παρατήρηση είναι η τεράστια αύξηση του μαθητικού δυναμικού των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων κατά 46%, γεγονός που δείχνει πως τα σχολεία αυτά διαδραματίζουν πλέον ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επανένταξη ενηλίκων στο εκπαιδευτικό σύστημα για την απόκτηση ή και τη βελτίωση των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών προσόντων τους, με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και την κοινωνική τους επανένταξη.

Δυστυχώς, σήμερα επικρατεί έντονος προβληματισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης -και όχι μόνο-, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, παρά τις διακηρύξεις της, εργάζεται με στόχο την κατεδάφιση των σημαντικότερων θετικών χαρακτηριστικών που απέκτησαν τα Επαγγελματικά Λύκεια την περίοδο 2015-19. Αλλά για αυτά, θα επανέλθω  σε επόμενο άρθρο.

Ανατριχιάζουμε όμως, όλοι οι εκπαιδευτικοί, όταν ακούμε από επίσημα χείλη δηλώσεις του τύπου «όλα στην εκπαίδευση πρέπει να επιστρέψουν στο 2014»!!. Ιδιαίτερα στην επαγγελματική εκπαίδευση, το «πριν το 2014» ήταν εφιαλτικό για όλους και κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί επιστροφή σε αυτά τα χρόνια.

Πηγή: alfavita.gr

Διαβάστε ακόμη:

Cedefop: Χωλαίνει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα

Ο 1ος μακροπρόθεσμος στόχος επιτεύχθει: Μειώθηκε ο αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ

Μοιραστείτε το:
Tagged