«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

26 IOYNIOY: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), οι Εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» για μια ακόμα φορά θα θέλαμε να τονίσουμε την σημασία που έχει η Πρόληψη στην εκδήλωση οποιασδήποτε εξαρτητικής συμπεριφοράς και να εστιάσουμε στην φιλοσοφία που διέπει όλα τα προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης τα οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στην Κοινότητα του Δήμου Περιστερίου.

Οι δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στο Κέντρο με την μορφή δομημένων και μη προγραμμάτων έχουν ως στόχο την ενίσχυση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Βασικό στόχο για εμάς αποτελεί η συμμετοχή σε αυτές  μέσω της ευαισθητοποίησης,  της ενημέρωσης αλλά και της εκπαίδευσης όσο το δυνατό περισσότερων προσώπων-μελών της κοινότητας  μας.

Στην εποχή μας  που προάγει και πολλές φορές επιβάλλει την κοινωνική απόσταση  εμείς καλούμαστε να την μειώσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στηρίζοντας την επαφή, την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις .

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη, Μαρία Πελεκανάκη, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια, τα Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, Χρήστος Κυριακάκος, Ψυχολόγος – Λέα Ευσταθίου, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος – Δώρα Βλάχου, Ψυχολόγος – Κέλλυ Σταυροπούλου, Ψυχολόγος – Άννα Τζάκου, Κοινωνιολόγος & ο Γραμματέας, Γιάννης Πανόπουλος, Υπάλληλος Γραφείου

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού υλοποιούμε παρεμβάσεις από την προσχολική ηλικία με στόχο την συναισθηματική ενίσχυση  κυρίως των νέων ανθρώπων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στην επιλογή υγιών στάσεων ζωής. Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται είτε άμεσα στους ίδιους τους νέους είτε έμμεσα μέσω της εκπαίδευσης των ενηλίκων που βρίσκονται σε άμεση επαφή μαζί τους (εκπαιδευτικοί, γονείς, σημαντικοί ενήλικες). Με παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, την οικογένεια ,σε φορείς και συλλόγους, οι δράσεις προσπαθούν να ενισχύσουν τους λεγόμενους ως ‘προστατευτικούς’ παράγοντες από την χρήση και την μείωση και αποτροπή των λεγόμενων ‘παραγόντων κινδύνου’.

Συνολικά η βασική φιλοσοφία των παρεμβάσεων του Κέντρου συνοψίζεται ως εξής:

  • Το πρόβλημα της ουσιο-εξάρτησης είναι ένα πολύ-παραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο.
  • Επιδιώκουμε την συμμετοχή μέσω της ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης αλλά και εκπαίδευσης όσο το δυνατό περισσότερων προσώπων, μελών της κοινότητας και δίνουμε έμφαση στην δικτύωση και τη συνεργασία των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
  • Υλοποιούμε παρεμβάσεις πρώιμου τύπου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής καθώς και παρεμβάσεις με σκοπό την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.
  • Επιδιώκουμε την πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό την βελτίωση στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση των προληπτικών παρεμβάσεων.
  • Δοκιμάζουμε την υλοποίηση επικεντρωμένων παρεμβάσεων σε ομάδες ατόμων που έχουν μεγάλη πιθανότητα να σχετιστούν με το φαινόμενο της εξάρτησης.

Μοιραστείτε το:
Tagged