Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Δεν έσκασε τελικά η Βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Διαλύεται η European Super League – Aποχώρησαν oι αγγλικές ομάδες

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι ήταν οι πρώτες που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου της Super League. Ακολούθησαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Αρσεναλ και η Τότεναμ. Οι εξωτερικές πιέσεις και η παγκόσμια κατακραυγή έκαμψαν τις αντιστάσεις τους και έδειξαν στους ιδιοκτήτες αυτών των ομάδων, αλλά και των άλλων έξι που δημιούργησαν μαζί τον συνεταιρισμό (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ) πως δεν θ’ αποφασίσουν τις τύχες του ποδοσφαίρου μόνοι τους. Η Αρσεναλ, μάλιστα, ευχαρίστησε τους οπαδούς της για τις αντιδράσεις τους και πρακτικά απολογήθηκε. Η πτώση της Super League άρχισε ουσιαστικά 24 ώρες πριν.

Οι 12 από τις 30 ομάδες με τα περισσότερα έσοδα στον κόσμο την σεζόν 2019-20, που στην πλειονότητά τους έχουν δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες και την στήριξη της JP Morgan (θα τις χρηματοδοτούσε με 4-6 δισεκατομμύρια ευρώ) επέτρεψαν στον Φλορεντίνο Πέρεθ να κάνει… ντεμπούτο ως ισχυρός άνδρας της Super League σε μια trash εκπομπή της ισπανικής τηλεόρασης μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ηταν και η αρχή του τέλους της διοργάνωσης. Η Super League εξελίχθηκε σε φιάσκο για τον Πέρεθ, πρόεδρο του συνεταιρισμού και της Ρεάλ Μαδρίτης και ιδεολόγο του εγχειρήματος.

Ο Τζουάν Λαπόρτα, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ανακοίνωσε πως την συμμετοχή της ομάδας στη διοργάνωση θα την αποφασίσουν τα μέλη – ιδιοκτήτες (αρνητική η προδιάθεσή τους σε κάθε περίπτωση), ενώ λόγω της κρίσης στο εσωτερικό της Γιουνάιτεντ και των αρνητικών αντιδράσεων παραιτήθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της, Εντ Γούντγουορντ (θα φύγει στο τέλος του χρόνου)

Η αρχή του τέλους.

Φερέφωνο του Ισπανού παράγοντα εδώ και χρόνια η εκπομπή El Chiringuito, δηλαδή το «μαγαζάκι», η συνέντευξη εξόργισε συνεταίρους και εχθρούς εξίσου. Πιστεύοντας πως είναι ο νέος Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο Πέρεθ, στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ο χειρότερος άνθρωπος στη χειρότερη στιγμή για να δώσει τις εξηγήσεις που ζητούσε ο κόσμος του ποδοσφαίρου.

Διότι από τη μια τόνισε πως οι ομάδες απειλούνται με χρεοκοπία, ενώ από την άλλη άφησε να εννοηθεί πως η «βασίλισσα» θα επιδιώξει να πάρει τον Κιλιάν Εμπαπέ, ίσως τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή αυτή την στιγμή στην αγορά! Βγήκε προς τα έξω αλαζόνας και σα να μην καταλαβαίνει οτιδήποτε άλλο πέραν του οικονομικού συμφέροντος των «μεγάλων» και κυρίως του συλλόγου του. Είπε πως η αποστολή της Super League είναι να σώσει το ποδόσφαιρο.

«Η ECA (σ.σ. ο Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Συλλόγων απ’ όπου οι 12 έφυγαν) λέει πως έχουν χαθεί πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μπάτζετ 800 εκατομμύρια και το κατεβάσαμε στα 700 εκατομμύρια. Φέτος, αντί για 900 εκατομμύρια έσοδα πήραμε μόνο 600 εκατομμύρια. Οταν δεν παίρνεις λεφτά από πουθενά πέρα από τις τηλεοράσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διοργανώσεις πιο ελκυστικά παιχνίδια, διαφορετικά… χρεοκοπία. Σε μια πυραμίδα, αν εμείς, οι κορυφαίοι, δεν έχουμε λεφτά και δεν συνεχίζουμε να παράγουμε λεφτά, τότε δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν και τα υπόλοιπα επίπεδα», δήλωσε ο Πέρεθ.

«Το κάνουμε όλο αυτό για να σώσουμε το ποδόσφαιρο. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτή την χρονιά, θα παίξουμε στο επόμενο Champions League και θα επιχειρήσουμε ξανά», κατέληξε. Η τελευταία ατάκα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Πέρεθ ήταν τόσο σίγουρος που μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα L’ Equipe λίγη ώρα προτού αρχίσει η καταιγίδα των εξελίξεων εμφανιζόταν σίγουρος πως στο πρότζεκτ του θα έμπαιναν τελικά η Μπάγερν Μονάχου, η Ντόρτμουντ και η Παρί Σεν Ζερμέν. Τελικά, αναγκάστηκε ν’ ακυρώσει και συνέντευξη που είχε να δώσει στο ισπανικό ραδιόφωνο Cadena Ser μετά μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) γιατί πώς θα εξηγούσε πως 24 ώρες μετά τα εγκαίνια το «μαγαζάκι» του έκλεινε…

Οι απειλές της UEFA, οι δεύτερες σκέψεις και η αποχώρηση

Οι απειλές της UEFA, η κατακραυγή από πολιτικούς, ακόμη και παίκτες, προπονητές και εργαζομένους και γενικά την οικογένεια του ποδοσφαίρου, τάραξε τις περισσότερες από τις διοικήσεις των 12 ομάδων.

Δεν περίμεναν τόσο αρνητικές αντιδράσεις και κυρίως να αισθανθούν τόσο εκτεθειμένες από τις κινήσεις των πρωτεργατών της Super League, δηλαδή τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Λίβερπουλ και τη Μίλαν. «Δεν συμβαίνει αυτό που συμφωνήσαμε», εκμυστηρεύτηκε παράγοντας μιας εκ των 12 στο αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sports. Ο φόβος, όμως, πως η UEFA θα μπορούσε να αποβάλλει τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι από το Champions League αυτής της σεζόν έπαιξε κι αυτό το ρόλο του στην απόφαση των δύο κλαμπ. 

Αλλωστε, μπήκαν στον συνεταιρισμό την τελευταία στιγμή για να μην μείνουν στην… απ’ έξω από οικονομικής άποψης ή γιατί έτσι πίστευαν πως θα ασκούσαν μεγαλύτερη πίεση στην UEFA (σ.σ. οι ομάδες θέλουν πλέον οι ίδιες να πωλούν μέρος των δικαιωμάτων ή να τα διαχειρίζονται εκείνες).

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πως «όλα είναι πάνω στο τραπέζι» όσον αφορά σε πιθανές τιμωρίες, ενώ οι άλλες 14 ομάδες της Premier League, εκτός του Big-6 συναντήθηκαν κι αυτές για να συζητήσουν πως θα κινηθούν εναντίον τους. Τους έστειλαν το μήνυμά τους με σκληρή ανακοίνωση που λέει πως οι έξι θα λογοδοτήσουν για τις κινήσεις τους και δεν απέκλεισαν να τους διώξουν από το πρωτάθλημα, όπως έκαναν και εκείνες της Serie A σχετικά με τη Γιουβέντους, την Ιντερ και τη Μίλαν.

Οι δεύτερες σκέψεις της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι, έφτασαν και στον πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ο οποίος χθες στο Κογκρέσο της Συνομοσπονδίας απευθύνθηκε στα αγγλικά και στα υπόλοιπα κλαμπ, λέγοντας: «κύριοι, κάνατε ένα μεγάλο λάθος και πρέπει να το διορθώσετε για το καλό των οπαδών σας. Αξίζουν σεβασμό. Διορθώστε το λάθος σας, γυρίστε πίσω, επιστρέψτε στα σύγκαλά σας».

Η ανακοίνωση του Κογκρέσου, πάντως, ήταν πολύ πιο αιχμηρή αποκαλώντας τους 12, «συνωμότες, εγωιστές» και πως δεν εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές αξίες και ούτε έχουν το δικαίωμα να διαχωρίζουν τις ομάδες σε κατηγορίες και να εκμεταλλεύονται την κληρονομιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, τους προειδοποίησε πως διάλεξαν πλευρά και «πλέον πρέπει να ζήσετε με τις επιπτώσεις». Ωστόσο, οι 12 έχουν υπογράψει με την Super League για 23 χρόνια.

Η απεμπλοκή τους από τα συμβόλαια και τις τρεις εταιρίες (δύο στην Ισπανία και μια στην Ολλανδία, η οποία θα διαχειριζόταν και θα πουλούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα) ίσως πάρει χρόνο και πιθανό να έχει… αγκάθια τόσο νομικά, αλλά και οικονομικά.

Στην UEFA, πάντως, πανηγύρισαν με την απόφαση της Σίτι. Κι αυτό είναι δείγμα για το που είχε φτάσει η κατάσταση. Πριν μερικούς μήνες η Συνομοσπονδία κυνηγούσε ανελέητα τους «πολίτες» για παραβάσεις του Financial Fair Play και τους είχε τιμωρήσει με αποκλεισμό από το Champions League για τρία χρόνια.

Απόφαση που έπειτα ανετράπη στο CAS και η Σίτι επέστρεψε στη διοργάνωση, πληρώνοντας μόνο πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τσέφεριν καλωσόρισε τον σύλλογο ξανά στην οικογένεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πολύ κακό στον Πέρεθ έκανε και η στάση του Λαπόρτα. Υπολόγιζε στον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα με το χάρισμά του και το πάθος του να εξηγήσει καλύτερα από ότι εκείνος τα της Super League ώστε να κερδίσουν κάπως την συμπάθεια του κόσμου, αφού είδε πως η μηχανή προπαγάνδας της Μαδρίτης αδυνατούσε να το κάνει.

Οταν ο Λαπόρτα είπε πως για τη Μπάρτσα αποφασίζουν οι οπαδοί της, ήταν πλέον σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Τώρα, οι μεγάλες εκτός από το φιάσκο θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την UEFA ξανά κι αυτή έχει το δικαίωμα να αλλάξει τους κανόνες του νέου Champions League.

Οι φήμες λένε πως γίνονται σκέψεις να αφαιρεθούν οι δύο θέσεις που θα πηγαίνουν σε ιστορικά σωματεία τα οποία δεν παίρνουν το εισιτήριο από τα πρωταθλήματα των χωρών τους και να το δώσει σε ομάδες από άλλες χώρες (π.χ. Ολλανδία, Αυστρία κλπ) ώστε να είναι περισσότερες πιθανότητες για παραπάνω ματς από αυτά που δεν αρέσουν στον Πέρεθ.

———————

Τι είχε προηγηθεί…

Δικό τους «Τσάμπιονς Λιγκ» θέλουν να διοργανώσουν δώδεκα σύλλογοι από Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία. Η ΟΥΕΦΑ «βράζει» και απειλεί με ποινές και αποκλεισμούς. Το τσουνάμι αντιδράσεων και ο αντίλογος.

Βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για οποιουσδήποτε συλλόγους, αλλά για ομάδες που λογίζονται ως η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρου, με φανατικό κοινό και προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους.

Αυτοί οι «12» ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνο για να ξεκινήσουν μία δική τους ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα με αρχική χρηματοδότηση από τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JP Morgan, εγκαταλείποντας το καθιερωμένο Champions League, που διοργανώνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία UEFA με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πρωτοφανές εγχείρημα προκαλεί και πρωτοφανείς αντιδράσεις: «Είναι μια γροθιά στο πρόσωπο για όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου» λέει ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν.

«Προδοσία» βλέπει η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Ευρώπης Gazetta dello Sport. «Μόνο όποιος μισεί το ποδόσφαιρο μπορεί να προτείνει κάτι τέτοιο», εξανίσταται ο βρετανικός Guardian. «Κυνικό και υποκριτικό το σχέδιο» καταγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Γκλάντμπαχ Στέφαν Σέπερς. «Είναι έγκλημα», λέει στην Bild ένας εξοργισμένος Ρούντι Φέλερ, για να προσθέσει ότι «είναι ντροπή να συμμετέχει σε αυτό το έγκλημα μία ομάδα με ύμνο το “You’ ll never walk alone”». Ξεκάθαρη η σπόντα για την ιστορική Λίβερπουλ.

Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ: Όλα για τα λεφτά

Η JP Morgan βρίσκεται κατά τα φαινόμενα πίσω από την «ανταρσία» των 12 κορυφαίων συλλόγων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός επεξεργάζεται το οικονομικό πλάνο της νέας διοργάνωσης και σκοπεύει να προικίσει τις ομάδες της Ευρωπαϊκής Σουπερ Λίγκ με δάνειο ύψους 3,5 διεσεκατομμυρίων ευρώ.

Με το καλημέρα κάθε σύλλογος θα λάβει μπόνους άνω των 200 εκατ. ευρώ

Τα τηλεοπτικά έσοδα ετησίως εκτιμάται οτι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 4 δισεκατομμύρια. Άλλωστε, όπως κυνικά παραδέχθηκε εμέσως ο Φλορεντίνο Πέρεθ, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, όλα γίνονται για τα χρήματα.

«15 ομάδες θα παίζουν η μία απέναντι στην άλλη κάθε εβδομάδα, γεγονός που θα αποφέρει χρήματα. Θα είναι το μεγαλύτερο σόου στον κόσμο. Πρόκειται για κάτι καινοφανές. Και δεν υπάρχει άλλο άθλημα που μπορεί να συγκεντρώσει κοινό 4 δισεκατομμυρίων να βλέπει ομάδες να παίζουν», τονίζει.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στο νέο εγχείρημα, αποβλέποντας σε θεαματικά κέρδη. Αρκετοί αναλυτές ωστόσο θεωρούν τις προσδοκίες για πακτωλό δισεκατομμυρίων μάλλον υπερβολικές.

«Όπως το αντιλαμβάνομαι, πρόκειται για ένα μεσοβδόμαδο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα ματς θα διεξάγονται το βράδυ, έτσι θα μεταδίδονται στην Ασία νωρίς το πρωί και στην Αμερική το απόγευμα τις καθημερινές. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την οικονομική ανάλυση πίσω από το εγχείρημα», δήλωσε ο αναλυτής Νταν Τζόουνς της Deloitte.

Πέρα από τις εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, οι διοικήσεις των συλλόγων της νεοσύστατης Σούπερ Λιγκ έχουν ακόμα ένα εμπόδιο να ξεπεράσουν. Τους συνδέσμους των φανατικών οπαδών τους, πιθανή αποχή των οποίων μπορεί να πλήξει σημαντικά την εμπορική αξία των ομάδων.

Μαζικό άθλημα ή… προϊόν το ποδόσφαιρο;

«Γιατί τόση ένταση ξαφνικά;» διερωτώνται οι λιγότερο ποδοσφαιρόφιλοι. Ας το εξηγήσουμε όσο γίνεται πιο απλά. Οι «12» μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι οι επιδοτούμενοι σύλλογοι του παρελθόντος, αλλά ανώνυμες εταιρείες με έσοδα δισεκατομμυρίων, τα οποία θέλουν να πολλαπλασιάσουν. Δεν βλέπουν πια το ποδόσφαιρο ως άθλημα της φτωχογειτονιάς, αλλά ως προϊόν και απευθύνονται εκεί που το προϊόν «πουλάει».

Ένας αγώνας Ρεάλ-Γιουβέντους πουλάει πολύ περισσότερο από έναν αγώνα Ρεάλ-ΠΑΟΚ, για παράδειγμα. Επιπλέον, κανένας προπονητής της Ρεάλ δεν θέλει να έχει την αγωνία ότι οι βεντέτες του, που πλέον στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ, θα τραυματιστούν από έναν άγαρμπο, τριτοκλασάτο αντίπαλο. Ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της εταιρείας φθείρεται. Καλύτερα λοιπόν να είμαστε λίγοι και να παίζουμε συνέχεια μεταξύ μας, λέει αυτή η λογική. Κι επίσης: Καλύτερα να βγάζουμε περισσότερα χρήματα, αλλά να τα μοιραζόμαστε λιγότεροι.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: Ακόμη και για μία Ρεάλ, το τρόπαιο έχει μεγαλύτερη αξία όταν επισφραγίζει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, όταν έχουν ξεπεραστεί και οι κακοτοπιές από υποδεέστερους αντιπάλους σε λασπωμένα γήπεδα. Άλλη αίγλη έχει το πανευρωπαϊκό κύπελλο, άλλη το αγγλο-ιταλο-ισπανικό. Κι αν γίνουμε πιο ρομαντικοί: Χρειάζεται στοιχειώδης αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ένα μικρό κομμάτι από τα έσοδα των «μεγάλων» πηγαίνουν στους «μεσαίους», ενώ οι «μικροί» ονειρεύονται κι εκείνοι να γίνουν «μεσαίοι» κάποτε. Κι όταν, για παράδειγμα, μία ελληνική ομάδα παίζει με μία Ρεάλ, η μέρα εκείνη είναι γιορτή του ποδσφαίρου. Κι ας μην έχει σημασία ποιος θα κερδίσει ή, μάλλον, ας ξέρουμε όλοι εκ των προτέρων ποιος θα κερδίσει.

Εναλλακτική λύση το «αναβαθμισμένο» Τσάμπιονς Λιγκ;

Η ΟΥΕΦΑ γνώριζε ασφαλώς τις τάσεις «αυτονόμησης» των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και προσπαθούσε να συμβιβάσει τα πράγματα, προτείνοντας ένα διευρυμένο, αναβαθμισμένο Τσάμπιονς Λιγκ, με τη συμμετοχή 36 ομάδων και χωρίς τη σημερινή «φάση των ομίλων». Αρχικά ήθελε να ανακοινώσει το νέο Τσάμπιονς Λιγκ στα τέλη Μαρτίου, το ανέβαλε για τις 19 Απριλίου, αλλά την πρόλαβαν οι «12» και ανακοίνωσαν τη δική τους κλειστή Λίγκα. Πάντως τη Δευτέρα η ΟΥΕΦΑ ενέκρινε και τις δικές της μεταρρυθμίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα υλοποιηθεί από το 2024, έστω και χωρίς τους «12». Παράλληλα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία απειλεί τους «αντάρτες» με αποκλεισμό από τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και τους παίκτες με αποκλεισμό από τις εθνικές ομάδες της χώρας τους. Τι θα γίνει από δω και πέρα;

«Κλειδί» είναι προφανώς η στάση των γερμανικών ή γαλλικών ομάδων. Σύμφωνα με το Spiegel Online, οι «12» θα ήθελαν την «πλούσια» Μπάγερν Μονάχου στην ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, ενώ έχουν βολιδοσκοπήσει και τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμαίν.

Αν πάντως ισχύει η πληροφορία ότι ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε αντικαθιστά τον Αντρέα Ανιέλι στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, τότε φαίνεται πως η Μπάγερν ποντάρει στο Τσάμπιονς Λιγκ για τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το οικονομικό δέλεαρ για τους Βαυαρούς θα ήταν τεράστιο, καθώς το 2020, χρονιά στην οποία κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ, αποκόμισαν 135 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα της διοργάνωσης, ενώ αν συμμετείχαν στη νέα κλειστή Λίγκα, θα εισέπρατταν «με το καλημέρα» τα υπερδιπλάσια, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς…

Οργή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για την «ανταρσία των 12»

Τους λόγους που οδήγησαν τους 12 κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους να προχωρήσουν στην «απόσχιση» από την UEFA επιχείρησε να εξηγήσει ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και επικεφαλής της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ο Πέρεθ, στην τηλεοπτική εκπομπή «il Chiringuito», υποστήριξε ότι οι ομάδες υποχρεώθηκαν να δημιουργήσουν μια αυτόνομη λίγκα λόγω των χρεών που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1384276887761940489?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1384276887761940489%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2021%2F04%2F20%2Forgh-sto-europaiko-podosfairo-gia-thn-antarsia-ton-12

«Πολλές σημαντικές ομάδες στην Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να βρουν μια λύση σε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η μόνη επιλογή είναι να παίξουν περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Σε αντίθεση με το Τσάμπιονς Λιγκ, η European Super League βοηθά τις ομάδες αυτές να ανακτήσουν πολλά από τα χρήματα που έχουν χάσει», τόνισε.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις των υπεύθυνων της νέας λίγκας για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της διοργάνωσης.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις από Amazon, Facebook, Disney και Sky TV με ποσά, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα, περίπου 4 δις ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, το τελικό σχέδιο της ESL προβλέπει μπόνους καλωσορίσματος (welcome bonus) 200 έως 300 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους ιδρυτικούς συλλόγους.

Άμεση αποβολή των «ανταρτών» σχεδιάζει η UEFA

Η «ανταρσία των 12» ωστόσο έχει προκαλέσει κύμα οργής σε όλα τα επίπεδα. Η UEFA φέρεται αποφασισμένη να αντιδράσει άμεσα και να τιμωρήσει σκληρά τις ομάδες που αποφάσισαν να φύγουν από τους κόλπους της.

Πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι η αποβολή από τα ημιτελικά του φετινού Champions League των Ρεάλ, Σίτι και Τσέλσι.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας επανέφερε μέ δηλώσεις του την απειλή αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων, των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή Super League. Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, υπογράμμισε την πλήρη αντίθεσή του στο project των 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, τονίζοντας ότι γίνεται μόνο για το χρήμα, και υπερασπίστηκε τις αποφάσεις για το νέο format του Champions League, που επικυρώθηκαν την Δευτέρα.

“Η πρόκριση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να βασίζεται στην αθλητική αξία και όλοι να μπορούν να ανταγωνιστούν με όλους. Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την κίνηση που έγινε. Είμαστε όλοι εναντίον αυτής της κίνησης” δήλωσε ο Τσέφεριν και συνέχισε προειδοποιώντας ότι “οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση, δεν θα μπορούν να παίξουν με τις εθνικές τους ομάδες. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι συνομοσπονδίες”.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της UEFA τόνισε: “Το 90% των χρημάτων της UEFA επιστρέφει στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην ελίτ. Η Super League δεν είναι έτσι, είναι επιχείρηση. Ενδιαφέρεται μόνο για τις… τσέπες και όχι για την αλληλεγγύη. Οι αξίες του ποδοσφαίρου είναι διαφορετικές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουμε ετοιμάσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό Champions League, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και να κερδίσουν”.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε, και μάλιστα επώνυμα, ο Τσέφεριν εναντίον των “υποκινητών” της Super League. Μίλησε για “μαγειρέματα ετών” από τους Φλορεντίνο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι, ενώ ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της Γιουβέντους είπε ότι “δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να λέει τόσα ψέματα. Το Σάββατο το απόγευμα μου έλεγε ότι όλα είναι φήμες. Μου είπε θα σε ξαναπάρω σε μία ώρα και απενεργοποίησε το τηλέφωνο”. Στράφηκε επίσης προσωπικά κατά του εκτελεστικού διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, λέγοντας ότι “δεν έχω ξαναδεί τέτοιο άνθρωπο, μου έλεγε ότι είναι αναφανδόν υπέρ των αλλαγών (σ.σ. στο Champions League)”.

Ο πρόεδρος της UEFA υποστήριξε ότι το Champions League μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τις 12 ομάδες της Super League, τις οποίες κατηγόρησε για απληστία. “Δεν είναι όλο το ποδόσφαιρο διεφθαρμένο, μόνο ένα μικρό κομμάτι που καθοδηγείται από την απληστία” υπογράμμισε ο Σλοβένος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA το πρωί της Δευτέρας ψήφισε ομόφωνα την έγκριση του πλάνου για την αναδόμηση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα έχει τη συμμετοχή 36 ομάδων.

Ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν ήταν ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της από τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Μετά την ανάληψη πόστου στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του θα παραμείνει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Φέρνει το ζήτημα της ESL στο Ευρωκοινοβούλιο ο Θ. Ζαγοράκης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Θοδωρής Ζαγοράκης, τοποθετήθηκε για τη δημιουργία της European Super League.

Ο παλαίμαχος διεθνής άσος και νυν επικεφαλής του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το 45ο Κογκρέσο της UEFA και στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξέφρασε την υποστήριξή του και υπογράμμισε πως συντάσσεται με τις αποφάσεις που θα λάβει η UEFA.

Ο κ. Ζαγοράκης, στη συνάντησή του με τον κ. Τσέφεριν, δήλωσε κάθετα αντίθετος στα σχέδια των εμπνευστών μιας κλειστής Λίγκας και ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αυστηρότερες δυνατές ποινές εις βάρος των συγκεκριμένων ομάδων.

«Η αρμοδιότητα για την ευθύνη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες – μέλη της UEFA. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τη δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας, που θα στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη», έγραψε στην ανάρτησή του.

«Το ποδόσφαιρο παραμένει το άθλημα που έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα εθνικά πρωταθλήματα και μέσω των διοργανώσεων της UEFA φτάνει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ’ αυτούς τους λίγους, που οραματίζονται μια κλειστή Λίγκα, να σταματήσουν κάθε δεσμό που υπάρχει με τις εγχώριες Ομοσπονδίες και ουσιαστικά να στραγγαλίσουν τα εθνικά πρωταθλήματα, που με τη σειρά τους χρηματοδοτούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Στο περιθώριο των επαφών του, ο Θοδωρής Ζαγοράκης συζήτησε τη σημασία του ευρωπαϊκού μοντέλου για το ποδόσφαιρο και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ακόμη, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή θα θέσει άμεσα το ζήτημα της European Super League στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οργή των φιλάθλων στην Αγγλία

Οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις εντός γηπέδου για την αποσχιστική κίνηση 12 δεν άργησαν στο Νησί.

Στην προθέρμανση του αγώνα με τη Λίβερπουλ (μία απ’ τις ιδρυτικές ομάδες της European Super League) στο «Έλαντ Ρόουντ», οι παίκτες της Λιντς εμφανίστηκαν φορώντας μπλουζάκια που είχαν πάνω τους τυπωμένο το σλόγκαν «κερδίστε το» κάτω από ένα σήμα του Champions League.

Παράλληλα, λίγο πριν τη σέντρα, ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο πέταξε πάνω απ’ το γήπεδο, έχοντας στην ουρά του ένα banner το οποίο έγραφε «πείτε όχι στη Super League».

Ερωτηθείς για τα μπλουζάκια που φορούσαν οι παίκτες της Λιντς στην προθέρμανση, ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ τόνισε πως «…είχα ακούσει ότι θα υπάρχουν αυτά τα μπλουζάκια. Δεν μπορούμε να τα φορέσουμε εμείς, αλλά εάν κάποιος νομίζει ότι πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να κερδίσουμε το δικαίωμα να πάμε στο Champions League, νομίζω ότι είναι… αστείο.

Και με εκνευρίζει. Εάν τα έχουν βάλει και στα δικά μας αποδυτήρια, εάν ήταν ιδέα της Λιντς, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κανείς δεν πρέπει να το υπενθυμίζει σε εμάς, θα έπρεπε να το υπενθυμίζουν στους εαυτούς τους».

Την ίδια ώρα ένα άλλο πανό ήταν απλωμένο στις κεντρικές θύρες του γηπέδου που έγραφε. «Κερδίστε το στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους».

Νωρίτερα οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεση τους για την επιλογή των ομάδων τους να ακολουθήσουν την European Super League.

https://twitter.com/LFC_LGBT/status/1384160821882753034?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1384160821882753034%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2021%2F04%2F20%2Forgh-sto-europaiko-podosfairo-gia-thn-antarsia-ton-12

Αντιδρούν οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη

Αναφορά στις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κάνει, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Η δυνατότητα του απροσδόκητου κάνει το ποδόσφαιρο τόσο συναρπαστικό. Η πρόταση λιγοστών, εύπορων ευρωπαϊκών συλλόγων για συγκρότηση μίας κλειστής λίγκας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία και την παράδοση του αθλήματος. Για να το πω απλά και καθαρά, είναι λάθος. Οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχτούν», σημειώνει, στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός.

Η Μεγάλη Βρετανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τη δημιουργία της ESL, η οποία προτάθηκε από 12 ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων έξι από την Αγγλία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού αθλητισμού Όλιβερ Ντόουντεν, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες θα είναι άμεσες, ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα το κάνουν οι ποδοσφαιρικές αρχές.

Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι είχε επαφές με εκπροσώπους της Premier League, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (FA), αλλά και με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στους οποίους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια να «μπλοκάρει» την πρόταση αυτή.

«Χωρίς αμφιβολία, αν δεν μπορούν να ενεργήσουν (οι ποδοσφαιρικές αρχές), θα το κάνουμε εμείς. Θα βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί» δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ντόουντεν και πρόσθεσε:

«Εξετάζουμε κάθε επιλογή από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για το δίκαιο του ανταγωνισμού και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν το ποδόσφαιρο να πραγματοποιηθεί. Με απλά λόγια, θα επανεξετάσουμε ό,τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει αυτούς τους συλλόγους να παίξουν… Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το εθνικό μας ποδόσφαιρο.»

Ο Mάριο Ντράγκι λέει «όχι» στην νέα European Super League: «Ας υπερασπιστούμε την αξιοκρατία και ας προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Super League και υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών για τη διατήρηση των εθνικών διοργανώσεων, των αξιών και της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού.

Η ισπανική κυβέρνηση τάχθηκε κατά του σχηματισμού της European Super League από 12 κλαμπ, συμπεριλαμβανομένων των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, με τον υπουργό αθλητισμού της χώρας να τονίζει ότι «τυχόν αλλαγές σε ποδοσφαιρικούς οργανισμούς μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας.»

Η ανώτερη αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, UEFA, άνθρωποι της πολιτικής και απλοί οπαδοί «επιτέθηκαν» εναντίον μίας τέτοιας κίνησης, μέρος της «μάχης» που γίνεται για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου με έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ισπανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ESL, η οποία προωθείται από διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβέρνηση, μετά από συνομιλίες του υπουργού αθλητισμού Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκεζ Ουρίμπες με την UEFA και άλλες ενώσεις, αλλά και τους συλλόγους που «επαναστάτησαν».

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged