Γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες: Οι «επιβήτορες» νίκησαν – Επιστρέφει το κίτς και ο «καραγίοζ-μπερντές στις πόλεις

Δημόσια Διοίκηση Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

Επιστρέφουν σε πλατείες και πεζόδρομους οι γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες

15 ολόκληρα χρόνια από την κατάργηση και απομάκρυνσή τους, επιστρέφουν με απόφαση των αναγγενητών του αστικού τοπίου, Ν. Παπαθανάση, Κ. Χατζηδάκη, Στ. Μενδώνη, Θ. Λιβάνιο και Γ.Κεφαλονιάννη. Κανείς απ’ αυτούς, εκτός ίσως από τον υφυπουργό Εσωτερικών κο Θ. Λιβάνιο, δεν τόλμησε να βγάλει κουβέντα για τους λόγους που «επιστρέφουν οι γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες μέσα στις πόλεις. Ενώ κι ο τελευταίος απλώς ψέλλισε ότι οι έλεγχοι και οι κανόνες για την τοποθέτηση και λειτουργία τους  θα είναι πολύ ποιό αυστηροί σε σχέση με το παρελθόν.

Το ωραίο, δημοκρατικό και πολύ εκσχυχρονιστικό, κατά τους όρους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ε’ίναι ότι οι αλλαγές στην νομοθεσία για τις υπαίθριες διαφημίσεις, δεν γίνονται με νόμο, αλλά με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που δεν θέλει υποχρεωτικά να γίνει δημόσια διαβούλευση, όπως προβλέπεται από το νόμο και επειδή αφορά και το περιβάλλον, πιθαν’όν και περιβαλλοντική μελέτη… Στην ΚΥΑ των πέντε «πεφωτισμένων» Κυβερνητικών στελεχών, δεν εξηγείτε σε τι οφελείτε το αστικό περιβάλλον με την επαναφορά των γιγάντιων διαφημιστικών πινακίδων.

Ανεξάρτητα απ’ αυτά, όμως, δεν δίνεται από τους πέντε επιφανείς κυβερνητικούς, καμία εξήγηση για ποιο λόγο επανέρχονται στο αστικό και όχι μόνο περιβάλλον, το οποίο όχι μόνο υποβαθμίζουν, αλλά με βάση την εμπειρία του παρελθόντος  δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για πεζούς και εποχούμενους επί οχημάτων και ακόμη ποια επιχειρηματικότητα ευνοούν. Μήπως τις δύο – τρεις εταιρίες που και παλιά λεηλατούσαν δήμους και περιφέρειες, αφήνοντας πίσω τους εκατομμύρια ανείσπρακτα χρέη προς αυτούς;..

Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι: «Γνωρίζει ο Κυριάκος τίποτα περί αυτού» ή θα ισχύσει και σ’ αυτή την περίπτωση το περίφημο «εγώ δεν είχα καμία γνώση», των Ελλήνων πρωθυπουργών»;

Επιστρέφουν λοιπόν, σε πλατείες και πεζόδρομους οι γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες, ύψους 5,5 μέτρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης».

Η απόσυρσή τους βέβαια είχε επίσης παρουσιαστεί ως σημαντική παρέμβαση στην ποιότητα ζωής της πόλης, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί και τώρα η επιστροφή τους.  Στην αισθητική της πόλης πάντως μεγάλες πινακίδες δεν πρόκειται να προσθέσουν το παραμικρό.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ορίζει τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης, μεταξύ των οποίων σε πλατείες και πεζοδρόμους που προβλέπονται από το νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουν τα διαφημιστικά τύπου «ΠΙΖΑ», ύψους 5,5 μέτρων, με πινακίδες 3×4 μέτρων σε απόσταση 2,5 μέτρων από το έδαφος. Η απόφαση ορίζει και τις προδιαγραφές για άλλου είδους διαφημιστικά πλαίσια, όπως τα φωτιζόμενα, τα τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» και τα τύπου «ΠΥΡΓΟΣ» με ανώτατο ύψος 5,00 μέτρα.

Από το υφυπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι οι κανόνες που διέπουν την υπαίθρια διαφήμιση «όχι μόνο δεν γίνονται πιο ελαστικοί αλλά αντιθέτως αυστηροποιούνται. Εναρμονίζονται  με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τη Σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση και τη Σηματοδότηση». Αναφέρεται επίσης πως με τη νέα ΚΥΑ εισάγονται για πρώτη φορά ρητές απαγορεύσεις τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται:

  • Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε επαρχιακές και εθνικές οδούς, σε ανισόπεδους κόμβους, σε σταθμούς διοδίων
  • Η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον μπορεί να επηρεάσει τους χρήστες της οδού και την κυκλοφορία
  • Η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων σήμανσης
  • Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε οδούς με εγκατεστημένους σηματοδότες

Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων γενικά και οριζόντια σε πεζοδρόμια, η οριζόντια η διαφήμιση σε δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, και οριζοντίως η διαφήμιση σε κοιμητήρια και τεχνικά έργα και εργοτάξια.

Την απόφαση συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας Ν. Παπαθανάσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ.Κεφαλονιάννης.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged