Γηροκομείο- Κολαστήριο: Προφυλακιστέοι οι ιδιοκτήτες και οι δύο γιατροί μετά από 22 ώρες απολογίας

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Μετά από 22 ώρες απολογίας προφυλακίστηκαν ιδιοκτήτριες και γιατροί του γηροκομείου στα Χανιά. Στην φυλακή οδηγήθηκαν στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά την απολογία τους, οι ιδιοκτήτριες και οι γιατροί του γηροκομείου στα Χανιά.

Την προσωρινή κράτηση των δύο ιδιοκτητριών, του γιατρού και του ψυχιάτρου του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά, αποφάσισαν οι ανακριτικές Αρχές στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, ως αποτέλεσμα της μαραθώνιας ανακριτικής διαδικασίας που διήρκεσε 22 ώρες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος εκ της υπεράσπισης, αμφισβήτησε την διαδικασία δηλώνοντας ότι «προτιμήθηκε η ταχύτητα από την Δικαιοσύνη».

Αντίθετα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής.

Οι επτά κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ελέγχονται για δεκάδες περιπτώσεις θανάτων μέσα στην δομή.

Η απολογία τους ξεκίνησε στις 7 το πρωί του Σαββάτου ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ συγγενών των θυμάτων και υπερασπιστών του γηροκομείου, οι οποίοι σημειωτέον παρέμειναν στον αύλειο χώρο του δικαστικού μεγάρου μέχρι τα ξημερώματα.

Παράλληλα έχει σχηματιστεί μια δικογραφία με 29 ακόμα κατηγορούμενους, η οποία ξεπερνά σε όγκο τις 1.000 σελίδες.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες του Γηροκομείου κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης όλης της ποινικής διαδικασίες ενώ σχολιάζοντας την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως «εγκληματική οργάνωση που συστάθηκε από τρεις ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο δεν στέκει πουθενά. Όταν συστήνουμε μία οργάνωση το κάνουμε για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και όχι για κάτι χωρίς σχέδιο».

Στο μεταξύ η δομή συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί.

Ολα δείχνουν εγκληματική συμμορία στο γηροκομείο – κολαστήριο: Βρέθηκαν μετρητά, κοσμήματα και βέρες πεθαμένων τροφίμων στα σπίτια συλληφθέντων

Σοβαρές ενδείξεις ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων  δεν είναι το μόνο δυσώδες σημείο της υπόθεσης του γηροκομείου Χανίων προσφέρουν νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το CretaPost, στα σπίτια των επτά συλληφθέντων ( 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατροί και τρία ακόμα άτομα νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό)  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ύστερα από έρευνα των αρχών, 105.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και πολλά κοσμήματα , ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με το in.gr, και βέρες προφανώς ηλικιωμένων τροφίμων που κατέληξαν στο γηροκομείο.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Καθημερινή, ο έλεγχος των αρχών έφερε στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, και παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια φαρμακευτική δαπάνη που -εφόσον επιβεβαιωθεί- εγείρει σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσον διοχετεύθηκε στους τροφίμους ή κατέληξε σε τσέπες επιτηδείων.

Oι δυο ιδιοκτήτριες  μαζί με τους πέντε εργαζόμενους της δομής που συνελήφθησαν χθες, κατηγορούνται εν συνόλω για τριάντα θανάτους και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε μια υπόθεση θρίλερ όπου εμπλέκονται συνολικά 36 άτομα.

Σημειώνεται ότι η εκπομπή του Mega Live News, στις 27 Απριλίου του 2021, σύμφωνα με το in.gr, είχε αποκαλύψει υπόθεση ακινήτου, η μεταβίβαση του οποίου γεννά ερωτήματα.

Τα συμβόλαια που είχαν τότε αποκαλυφθεί αφορούσαν αγοραπωλησία αστικού ακινήτου αντί τιμήματος 50.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 157.651, 46 ευρώ.

Συγγενής ηλικιωμένης είχε καταγγείλει την μεταβίβαση, η οποία διενεργήθηκε ενόσω η ίδια η ηλικιωμένη διαβίωνε στο γηροκομείο.

Το ακίνητο φέρεται «να μεταβιβάστηκε σε συγγενικό πρόσωπο εργολάβου που έκανε εργασίες στο γηροκομείο και μάλιστα τα λεφτά δόθηκαν σε μετρητά στην ηλικιωμένη».

Σκηνικό βασανισμών

Την ίδια στιγμή, τo φως της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν ένα εξευτελιστικό σκηνικό για κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CretaLive, στην ογκωδέστατη δικογραφία της Ασφάλειας Χανίων, περιγράφονται οι βασανιστικές και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων

Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που καταγράφονται ανάμεσα σε άλλες στις 20.05 το βράδυ της 4ης Μαρτίου 2021.

Όπως αναφέρεται, «νοσηλευτές υποβάλλουν μία μη αυτοεξυπηρετούμενη ηλικιωμένη, η οποία είναι κατακεκλιμένη σε θάλαμο υπογείου, σε εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα θέλοντας να πλύνουν τα μαλλιά της κεφαλής της, την τοποθέτησαν κάθετα στην κλίνη με το κεφάλι της να προεξέχει αυτής και στην συνέχεια της έδεσαν σφιχτά μια ευμεγέθη σακούλα σκουπιδιών περιμετρικά του λαιμού της με τρόπο που να κρέμεται κάτω το κεφάλι της προκειμένου να διοχετεύονται τα απόνερα.

Η μία της κρατούσε σφιχτά τα χέρια, ο άλλος έτριβε με δύναμη το κεφάλι με ένα σφουγγάρι. Κατά τους αστυνομικούς, η ηλικιωμένη ήταν σε δεινή θέση, αποστεωμένη, γυμνή από τη μέση και κάτω και η πάνα ακράτειας κατεβασμένη μέχρι το μηρό.

Η ηλικιωμένη δυσανασχετούσε έντονα στην απάνθρωπη συμπεριφορά που υποβαλλόταν αλλά αδυνατούσε να αντιδράσει ενώ άξιο αναφοράς, όπως σημειώνεται, αποτελεί το γεγονός ότι ο άνδρας ανά διαστήματα γελούσε, δίνοντας την αίσθηση ότι τον ευχαριστούσε η διαδικασία στην οποία υπέβαλε την ηλικιωμένη».

Το υλικό από το καταγραφικό δείχνει και τη μεταφορά πεθαμένων από τις κλίνες σε δωμάτιο το οποίο χρησιμοποιούσαν ως νεκροθάλαμο. «Μία γιαγιά είχε μείνει στο νεκροθάλαμο πολλές ώρες που είχε αρχίσει να σουρώνει… δεν είχε καν ψυγείο και απέναντι ήταν η κουζίνα και δωμάτια ασθενών» περιγράφει πρώην εργαζόμενος.

Βιομηχανία θανάτου το γηροκομείο στα Χανιά, 500 νεκροί σε 12 χρόνια: Τους ψάχνουν όλους

Ολα δείχνουν εγκληματική συμμορία στο γηροκομείο – κολαστήριο: Βρέθηκαν μετρητά, κοσμήματα και βέρες πεθαμένων τροφίμων στα σπίτια συλληφθέντων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις καταγγελίες-φωτιά γύρω από το γηροκομείο των Χανίων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως στο μικροσκόπιο έχουν μπει περισσότεροι από 500 θάνατοι ηλικιωμένων.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι παρά το υψηλό ποσοστό θανάτων και τις καταγγελίες ουδείς φαίνεται να είχε ενδιαφερθεί για το τι ακριβώς συνέβαινε στο εν λόγω ίδρυμα.

Μπορεί να φτάνουν τους 500 οι ηλικιωμένοι που έχασαν την ζωή τους από κακουχίες στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος αποκάλυψε ότι οι έρευνες φτάνουν σε βάθος 12ετίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το MEGA, ζητούμενο τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και για τη Δικαιοσύνη είναι να διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο εν λόγω ίδρυμα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για 73 νεκρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, πέθαναν όλοι από ανακοπή καρδιάς. Οι καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους και συγγενείς ηλικιωμένων πέφτουν «βροχή» με την πλευρά του οίκου ευγηρίας να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο και να κάνει λόγο για «περιφερόμενους» μάρτυρες.

Aστυνομικοί μιλούν στην εφημερίδα “Τα Νέα” για «αποθράσυνση» των συμπεριφορών των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας το διάστημα του κορωναϊού οπότε και σταμάτησαν τα επισκεπτήρια στα πλαίσια των περιορισμών για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Την ίδια ώρα, νέα μαρτυρία ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η μία καταγγέλλουσα η κ. Σοφία ανέφερε ότι πήγε τη μητέρα της στη συγκεκριμένη δομή με ψυχιατρικά προβλήματα -όχι παθολογικά- τον Οκτώβριο του 2019, σε ηλικία 60 ετών. «Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες, δεν είχε επαφή» σημείωσε η κ. Σοφία, αποκαλύπτοντας ότι σε μεταγενέστερη επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της δεμένη σε ένα καρότσι στο υπόγειο, μαζί με άλλους 20 τροφίμους του γηροκομείου.

Παράλληλα σημείωσε ότι η μητέρα της έχασε αρκετό βάρος μέσα σε δύο μήνες. «Πήγαινα να την ταΐσω και μου έλεγαν οι άλλοι ηλικιωμένοι “πεινάω, πεινάω”. Τους τάιζα όλους» πρόσθεσε η καταγγέλλουσα. Τέλος ανέφερε ότι, όταν ζητούσε να δει τον γιατρό που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πορεία των ασθενών, αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό, με τους υπεύθυνους να βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες.

Έδιναν μία μπανάνα σε 5 άτομα

«Τους έδιναν μια μπανάνα σε πέντε άτομα, γενικά οι συνθήκες δεν ήταν καλές σε σχέση με τα τρόφιμα. Ήταν άνθρωποι που ήταν 100 κιλά και «έφευγαν» 40 κιλά», υποστήριξε ο πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο, αναφέροντας ακόμη ότι «καλούσαν συγκεκριμένο γραφείο τελετών που αναλάμβανε τους ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί, για να καλύπτει τα σημάδια».

«Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες»

«Πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα» δήλωσε από τη μεριά του ο γιος ηλικιωμένης που απεβίωσε στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Την εκταφή της σορού της μητέρας του πριν από λίγες μέρες διαδέχτηκαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, που, όπως λέει, έξυσαν μια βαθιά πληγή που παραμένει πάντα ανοιχτή για τον ίδιο.

Η 85χρονη μητέρα του πέθανε πριν από έναν χρόνο. Μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και απεβίωσε 4 μήνες μετά. Όπως λέει ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώθηκε πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά, χωρίς να την έχει δει, έμαθε ότι πέθανε. Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο.

«Πίεζαν ηλικιωμένους να κάνουν μεταβιβάσεις»

Αποκαλύψεις για την υπόθεση με τους θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων σε γηροκομείο, έκανε εκ νέου στον ΑΝΤ1, πρώην εργαζόμενος της δομής.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, υπάλληλος στο γηροκομείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, τόνισε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι από τους συγγενείς έβλεπαν την κατάσταση και έφερναν στους ηλικιωμένους φαγητό από έξω», τόνισε ο κ. Μαυρακάκης. «Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πέσει στην αντίληψή του πως ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

Περιφερόμενοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Tο Flashnews.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Δομής στην Αθήνα Νικόλαο Ρουσσόπουλο, λίγη ώρα πριν αυτός μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να ζητήσει την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες.

Όταν έχεις μια οποιαδήποτε δομή άνω των 1000 ατόμων δεν μπορείς να προβάλλεις τις κατηγορίες 4-5 πρώην εργαζομένων ή συγγενών που για κάποιο λόγο βγαίνουν δημόσια.. Όταν σαν Ασφάλεια Χανίων κάνεις την προκαταρκτική εξέταση, τυχαία από τους υπόλοιπους 1095 τρόφιμους ή συγγενείς τους, τους καλείς για να καταθέσουν και να σου πουν αν συμβαίνει κάτι στη Δομή. Για αυτό και εγώ μεταβαίνω στον Άρειο Πάγο με μια λίστα πάνω από 50 ονόματα που μόνοι τους πήραν τηλέφωνο και έδωσαν το τηλέφωνό τους για να καταθέσουν”.

Ο ίδιος τονίζει ότι έχει στη διάθεσή του μηνύματα των καταγγελλόντων που πριν ξεκινήσει αυτή η υπόθεση και πριν απολυθούν από την Δομή είχαν ουσιαστικά εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον χώρο εργασίας τους:

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged