ΣτΕ: Μετέτρεψε Απόλυση για Πλαστό απολυτήριο σε προσωρινή παύση

Β/θμια Δικαιοσύνη

Με ευαισθησία έσκυψαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας πάνω από την προσωπική ιστορία απολυμένης γυναίκας από το Δημόσιο η οποία για καθαρά βιοποριστικούς λόγους χρησιμοποίησε πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου για την πρόσληψη της στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η γυναίκα που αναγκάστηκε να παρουσιασθεί ως κάτοχος διπλώματος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να προσληφθεί ως επιμελήτρια- κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να συμβάλει οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών της, στο διάστημα της δικαστικής της περιπέτειας μετά την αποκάλυψη της πλαστότητας του απολυτηρίου κατάφερε και έλαβε γνήσιο απολυτήριο Γυμνασίου, κατόπιν φοίτησης της σε Εσπερινό Γυμνάσιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, πρότειναν την μετατροπή της ποινής της οριστικής απόλυσης, σε προσωρινή παύση 6 μηνών, με πλήρη των αποδοχών της, επιμελήτριας –κλητήρα του Υπουργείου οικονομικών, αλλά λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος της μείωσης της πειθαρχικής ποινής της, η πενταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος παρέπεμψε για οριστική κρίση την υπόθεση στην αυξημένη σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Η υπάλληλος είχε υποπέσει παράλληλα με την ποινική δίωξη της και στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και για ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Η πρόσληψη της έγινε τον Ιούνιο του 2009 ως υπάλληλος της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, κλάδου επιμελητών του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η πρόσληψή της έγινε μετά από διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Στην Προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου και όταν υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό προσκόμισε απολυτήριο του 2ου Γυμνασίου Ν. Λιοσίων, το οποίο όπως αποδείχθηκε χρόνια αργότερα ήταν πλαστό. Μάλιστα ο αριθμός μητρώου, ανήκε σε άλλο μαθητή και επιπροσθέτως απουσίαζε η σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η ίδια κατά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εμφανίσθηκε μετανιωμένη παραδέχθηκε την πράξη της και υποστήριξε ότι το υπέβαλε λόγω «των αυξημένων οικογενειακών αναγκών και με σκοπό να βρει εργασία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της και να συνδράμει στην ανατροφή των παιδιών της».

Η ποινική δίωξη σε βάρος της παύθηκε λόγω παραγραφής, ενώ στο διάστημα που εκκρεμούσε στο ΣτΕ η αίτηση της για ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης απόλυσής της, προσκόμισε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, απολυτήριο της Γ΄ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου, με βαθμό «άριστα», που έλαβε το ίδιο έτος.

Η πενταμελής σύνθεσης του Δ’ Τμήματος, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, κι την ειλικρινή απολογία της, και την εξασφάλιση εκ μέρους της γνήσιου απολυτηρίου Γυμνασίου, έκριναν ότι συντρέχει περίπτωση μετριασμού της πειθαρχικής ποινής της.

Ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχουν οι δικαστές της επταμελούς σύνθεσης του ιδίου τμήματος.

Είχε προηγηθεί χρονικά άλλη παρόμοια υπόθεση, πάλΙ στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα:

Στο Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προτάθηκε να μειωθεί σε προσωρινή παύση 6 μηνών η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που επιβλήθηκε σε επιμελήτρια-κλητήρα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς είχε προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου, προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί έτσι ώστε, όπως υποστήριξε, να συμβάλει οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών της (στο μεσοδιάστημα έλαβε γνήσιο απολυτήριο Γυμνασίου).

Ειδικότερα, με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών η υπάλληλος απολύθηκε οριστικά, για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος και για ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Αναλυτικότερα, η υπάλληλος προσλήφθηκε τον Ιούνιο του 2009 ως υπάλληλος της κατηγορίας Υ.Ε. κλάδου επιμελητών του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η πρόσληψή της έγινε μετά από διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου και όταν υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό προσκόμισε απολυτήριο του 2ου Γυμνασίου Ν. Λιοσίων.

Όμως, απολύθηκε καθώς σε έρευνα που έγινε προέκυψε ότι ο τίτλος σπουδών που προσκόμισε δεν ήταν έγκυρος (ήταν πλαστός). Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο αριθμός μητρώου μαθητών που ανέγραφε στο απολυτήριο ανήκε σε άλλο μαθητή και δεν υπήρχε η σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου αποδέχθηκε την πλαστότητα του απολυτηρίου και ισχυρίστηκε ότι το υπέβαλε λόγω «των αυξημένων οικογενειακών αναγκών και με σκοπό να βρει εργασία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της και να συνδράμει στην ανατροφή των παιδιών της».

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το 2018, παύθηκε οριστικά, λόγω παραγραφής, η σε βάρος της ποινική δίωξη για απάτη κατ΄ εξακολούθηση και ενώ εκκρεμούσε η αίτησή της για ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης με την οποία απολύθηκε, προσκόμισε στο ΣτΕ, απολυτήριο της Γ΄ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου, με βαθμό «άριστα», που έλαβε το 2018.

Η πενταμελής σύνθεσης του Γ’ Τμήματος, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, δηλαδή, το ότι κατά την απολογία της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνομολόγησε την αναγνώριση του σφάλματός της και την προσκόμιση βεβαίωσης ότι είναι μαθήτρια της Β’ τάξης εσπερινού Γυμνασίου και παρακολουθεί μαθήματα κατά το σχολικό έτος 2017-2018 (στην συνέχεια έλαβε το απολυτήριο εκκρεμούσης της υπόθεσής της στο ΣτΕ), αποφάσισαν ότι συντρέχει περίπτωση μετριασμού της πειθαρχικής ποινής της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η ποινή της οριστικής παύσης πρέπει να αντικατασταθεί με αυτή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών, με πλήρη όμως στέρηση των αποδοχών της, αλλά λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος της μείωσης της πειθαρχικής ποινής της επιμελήτριας, η πενταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος παρέπεμψε για οριστική κρίση την υπόθεση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος, ακόμη και η Ολομέλειά του, έχουν δώσει νομικό διέξοδο στο ποινικό σκέλος ανάλογων περιπτώσεων προσκόμισης πλαστών απολυτηρίων, με προέχουσα την χαρακτηριστική εκείνη περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο.

Πηγή: dikastiko.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged