Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σε αναμονή απαντήσεων από τον Υπουργό, μετά τις κινητοποιήσεις τους, οι Εργαζόμενοι – Τι διεκδικούν

Απασχόληση Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Σε αναμονή απαντήσεων από των Υπουργό, μετά τις κινητοποιήσεις τους, παραμένουν  οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα μετά τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία κορυφώθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των τριών Σωματείων του ΥΨΔ, α) της ΓΓΠΣ, β) της ΗΔΙΚΑ και γ) του Συλλόγου ΕΔΥΤΕ την Πέμπτη 9-3-2023, βρίσκονται σε αναμονή  για την συνάντηση με τον Υπουργό κο Πιερρακάκη, συνάντηση που εκκρεμεί από την Παρασκευή 10.3.2023, ημέρα που υπέβαλλαν το κοινό αίτημά τους…

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες και των τριών σωματείων  δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την λειτουργία των οργανισμών στους οποίους εργάζονται, θα τους αναβαθμίζουν με προσωπικό και επενδύσεις στις υποδομές, θα στηρίζουν το εισόδημα τους που έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση και θα κατοχυρώνουν τις εργασιακές σχέσεις τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρόλο τον μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αριθμό εργαζόμενων, -εκτιμάται ότι θα έπρεπε ο αριθμός των εργαζόμενων να είναι τουλάχιστον 1.000, ενώ σήμερα υπηρετούν 300 περίπου-,  έχουν φέρει σε πέρας  το πολύ σημαντικό έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας, έργο που έχει πολυδιαφημιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και της χώρας, αποσπώντας τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυβερνήσεις κρατών, -Ιαπωνίας, Γαλλίας, κπλ-, και για το οποίο η συμβολή των εργαζομένων  έχει  αναγνωρισθεί και  επαινεθεί από τον Υπουργό….

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που παλεύουν για την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε αναμονή για τις ρυθμίσεις, των εργασιακών και όχι μόνο δικαιωμάτων τους, ρυθμίσεις που όλο «νομοθετούνται» αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει «βρεθεί» το κατάλληλο νομοσχέδιο για να ενσωματωθούν.

Επαναλαμβάνουν ότι οι διεκδικήσεις τους πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σαν επένδυση στην ανάπτυξη της δημόσιας συνιστώσας της πληροφορικής και ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των κρίσιμων υποδομών και δεδομένων της χώρας, και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχουν η εκχώρηση δομών, λειτουργιών και δεδομένων στον ιδιωτικό τομέα.

——————–

Τι αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γ.Γ.Π.Σ. για την Γ.Γ.Π.Σ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Γ.Γ.Π.Σ)

  • Η ΓΓΠΣ κλείνει 25 χρόνια παρουσίας ως πρότυπο κέντρο Πληροφορικής του ΥΠΟΙΚ μέχρι το 2019 και στη συνέχεια, υπαγόμενη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπηρετεί το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η ΓΓΠΣ είναι πρωτοπόρος δημόσια υπηρεσία σε ζητήματα Πληροφορικής, έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα και στον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος.
  • Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που την επέλεξαν να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση εγχείρημα της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους, που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια με το 1ο Π.Δ της κυβέρνησης ΝΔ (Π.Δ 81, 7-2019) μεταφέροντας την από το ΥΠΟΙΚ στο νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Βασικό όπλο της οι άριστα καταρτισμένοι υπάλληλοί της οι οποίοι συσσωρεύοντας με τα χρόνια τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής του δημοσίου, κατάφεραν να την εντάξουν στη λίστα με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα κέντρα Πληροφορικής στην Ευρώπη.
  • Τι συνέβη μετά την υπαγωγή της στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης :
  • Πολλαπλασιασμός αρμοδιοτήτων αύξηση και εντατικοποίηση εργασίας. Είμασταν υπεύθυνοι μόνο για τα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΟΙΚ μέχρι το 2019 και με το ίδιο (και λιγότερο λόγω συνταξιοδοτήσεων) εργατικό δυναμικό πλέον είμαστε υπεύθυνοι για τα πληροφοριακά συστήματα όλης τη Δημόσιας Διοίκησης.
  • Αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία, κέντρο πληροφορικής με Μ.Ο ηλικίας εργαζομένων τα 50 έτη και 17 χρόνια χωρίς προσλήψεις (δεν έχει πραγματοποιηθεί νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2006).
  • Καθηλωμένες αποδοχές εδώ και 12 χρόνια σε ένα επαγγελματικό πεδίο που υπάρχει προσφορά εργασίας και αξιόλογες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την φυγή στελεχών είτε προς τον ιδιωτικό τομέα με άδειες άνευ αποδοχών είτε προς άλλες υπηρεσίες με λιγότερη εργασιακή επιβάρυνση, αφού δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο για παραμονή στη ΓΓΠΣ.
  • Δεν επενδύουν στις υποδομές της ΓΓΠΣ (Government Cloud) και προτιμούν να αγοράζουν τις ίδιες υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (Microsoft) με πολλαπλάσιο κόστος.
  • Αποφεύγεται εντέχνως η συντήρηση και ανανέωση βασικού εξοπλισμού της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να προβάλλεται ως «μόνη λύση» η χρησιμοποίηση ιδιωτικών υποδομών . Έτσι σιγά σιγά, η συντήρηση προσωπικών δεδομένων και κρίσιμων κρατικών δεδομένων περνά σε ιδιωτικές εταιρείες.
  • Υστέρηση προσωπικού παρατηρείται επίσης και σε κρίσιμες Υπηρεσίες του Υπουργείου (Τμήμα Προμηθειών, Τμήμα Διαγωνισμών και Συμβάσεων, Δ/νση Διοικητικού) με αποτέλεσμα το Υπουργείο να υπολειτουργεί.
  • Για όλα αυτά έχει επανειλημμένα ενημερωθεί ο Υπουργός και τα στελέχη του, σε συναντήσεις με τα σωματεία φορέων του ΥΨΗΔ από αρχές Φεβρουαρίου.
  • Οι υποσχέσεις που λάβαμε αφορούσαν τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων μέσω διατάξεων που θα ψηφιζόντουσαν από την Βουλή, καθώς και προγραμματισμός των απαιτούμενων προσλήψεων.
  • Έκτοτε, τίποτα από τα δύο δεν έχει υλοποιηθεί.
Μοιραστείτε το:
Tagged