Ξεκίνησε το «Φώφη Γεννηματά»: Εστάλησαν τα πρώτα SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία – γυναίκες 45 – 49 ετών και 70 – 74 ετών

Κοινωνία Υγεία
Μοιραστείτε το:

Εστάλησαν τα πρώτα SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία – Αφορούν γυναίκες 45 – 49 ετών και 70 – 74 ετών

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45 – 49 ετών και 70 – 74 ετών, με το σύνολο των νέων δικαιούχων να ανέρχεται στις 566.494.

Καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 45-74 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr)

Η αποστολή του συνόλου των ενημερωτικών SMS για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49, που αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 Μαΐου, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους της ηλικιακής ομάδας 70 – 74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως Παρασκευή 17/5/2024.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες.

Η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

—————

Πάνω από μισό εκατ. γυναίκες προστίθενται στο εθνικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Ένα sms μπορεί να σώσει ζωές. Αυτό μπορούν να επιβεβαιώσουν οι 20.000 γυναίκες που εντόπισαν εγκαίρως ευρήματα στο στήθος τους χάρη στο πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο στην ηλικία των 42 ετών, όταν έγκαιρα ψηλάφησε τον όγκο, όσο ακόμα ήταν ιάσιμος. Δύο δεκαετίες μετά γνωρίζει πως σώθηκε, διότι δεν αμέλησε τον κίνδυνο. 

 Η Δέσποινα Γεωργοπούλου, ανέφερε: «Το γεγονός ότι το ψηλάφησα μόνη μου, αυτό με έσωσε. θεωρώ ότι βγήκα νικήτρια είμαι νικήτρια, έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια και πραγματικά χαίρομαι που το πέρασα αυτό».

 Η δική της εμπειρία έγινε παράδειγμα για τις κόρες της. «Η μεγάλη μου κόρη κάθε χρόνο μετά την επιστροφή από τις διακοπές δεν ξεχνάει να κάνει τις εξετάσεις τις προληπτικές. Το sms με το πρόγραμμα Γεννηματά είναι πολύ σημαντικό γιατί μας το υπενθυμίζει», τόνισε η κ. Γεωργοπούλου.

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες προστίθενται στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» και ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν τα ενημερωτικά SMS.

«20.000 γυναίκες ανακάλυψαν ότι είχαν καρκίνο χωρίς να το γνωριζουν. Από σήμερα το προγραμμα Φώφη Γεννηματά επέκτεινεται. Αυτό σημαίνει προληπτική ιατρική. Όλα αυτά γέρνουν τη σφραγίδα της ΝΔ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Η επέκταση στην ηλικιακή ομάδα 45 – 49, αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους από 70 – 74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 17 Μαΐου.

 Η Χριστίνα Ζαχοπούλου σημείωσε: «Εγώ διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού πριν 6,5 χρόνια όταν ακόμα δεν υπήρχε sms, οπότε ήταν πολύ δύσκολο και ήταν θέμα τύχης και έκανα την έγκαιρη διάγνωση. Κάτι που σήμερα το έχουν στη διάθεσή τους όλες οι γυναίκες στην ηλικία μου». Στην ηλικία των 52 ετών σήμερα, προτρέπει τις γυναίκες για προληπτική μαστογραφία και προσθέτει «Εύχομαι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το sms. Το να κάνουμε διάγνωση για το μαστό είναι σαν να κάνουμε το τακτικό έλεγχο των δοντιών μας που πηγαίνουμε για καθαρισμό».

 Ο Προσυμπτωματικός Ελέγχος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας αφορά συνολικά σε 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες.

 «Είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση γιατί τα αποτελέσματα από τις θεραπείες που εφαρμόζονται στον καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά/ και ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταπολεμηθεί, γι αυτό ας αφήσουν τις προκαταλήψεις, ας προσπαθήσουμε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες μαστογραφικού ελέγχου για να μειώσουμε θνησιμότητα»,επισήμανε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας (ΕΑΕ), τέως Δ/ντης Κλινικής Μαστού «Άγιος Σάββας».

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα του προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ανδρες και γυναίκες ηλικίας 50- 65 ετών ( μια πληθυσμιακή ομάδα άνω των 3,5 εκατομμυρίων) θα έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν χρήσης self tests, με τα οποία ανιχνεύεται κρυμμένο αίμα στα κόπρανα.

Από το Φθινόπωρο, αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή και άλλα δύο προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου: Για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

Μέσω του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες. Από σήμερα το πετυχημένο αυτό πρόγραμμα επεκτείνεται με την αποστολή μηνυμάτων σε γυναίκες 45 – 49 και 70 – 74, με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότερες γυναίκες – δικαιούχοι στο πρόγραμμα προληπτικών και δωρεάν εξετάσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα εξετάσεων πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

Για πρώτη φορά η χώρα μας επενδύει στην Πρόληψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες. Θέλω να ζητήσω από όλες τις νέες δικαιούχους να μην αγνοήσουν το SMS που θα λάβουν, αλλά να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή και να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Η Πρόληψη είναι το κλειδί για να κερδίζουμε υγεία και όχι απλά να αποφύγουμε τις συνέπειες της νόσου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης για μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, παράλληλα με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο περίθαλψης, αποτελούν προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του εθνικής σημασίας στόχου, σημαντική είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δημόσια Υγεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, στις ανάγκες των γυναικών και των νέων, στις ανάγκες του συνόλου των συμπολιτών μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged