Vegan δέρματα… από μανιτάρια – Η επανάσταση στο ένδυμα και την οικολογία

Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Τα μανιτάρια είναι το μέλλον για τα… vegan δέρματα. Μεγάλες εταιρείες όπως η Hermès δείχνουν ενδιαφέρον

Το 2021 η αγορά δερμάτινων ειδών ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα μανιτάρια μπορεί να είναι συνυφασμένα με το φαγητό και τα ροφήματα από βότανα, όμως μια εταιρεία τις ΗΠΑ τα χρησιμοποιεί ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία δερμάτων που είναι vegan και φιλικά προς το περιβάλλον. Έτσι, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κυριαρχεί στην παγκόσμια ατζέντα, προσπαθεί να καθιερώσει τη δημιουργία της ως μια εναλλακτική λύση, αφού πολλοί παραδοσιακοί πόροι αρχίζουν να «απαγορεύονται» ή να στερεύουν με την πάροδο των ετών.

Πιο αναλυτικά, η ιστορία της πρωτότυπης ιδέας που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας των δερμάτων, ξεκινάει το 2007 από τον καλλιτέχνη Philip Ross, που ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε έκθεση του Bay Area το έργο του, που ονομάζει «μυκητίαση» και περιέχει υλικά που έγιναν από μυκήλιο, την ουσία που περιέχεται στη δομή της ρίζας των μανιταριών. Εκεί γνωρίζει τη Sophia Wang, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ κι έκτοτε γίνονται αχώριστοι, αφού έχουν στόχο να φτιάξουν κάτι πρωτοποριακό.

Το 2012 λοιπόν, ιδρύουν την εταιρεία MycoWorks με τα κεντρικά γραφεία να είναι στο Emeryville της Καλιφόρνια και αρχίζουν να κατασκευάζουν μαζικά δέρματα που έχουν παραχθεί από μυκήλιο, χωρίς να περιλαμβάνουν μέρη ζώων, ενώ εξακολουθούν να μοιάζουν και να έχουν την αίσθηση του κλασσικού δέρματος.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αποκτήσει περισσότερα από 75 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ διατηρούν περισσότερους από 160 εργαζόμενους σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ισπανία, ενώ συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες, όπως η Hermès, η εταιρεία επίπλων Ligne Roset και με την General Motors, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Πώς παράγεται δέρμα από μανιτάρια

Η παραγωγή αρχίζει με τον συνδυασμό του μυκηλίου με τα απόβλητα από πριονιστήρια σε δίσκους. Καθώς το πριονίδι αποσυντίθεται, το μείγμα αρχίζει να αναπτύσσεται σε ένα λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια, το υλικό μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές των πελατών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων υφών και μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη άλλων ινών, όπως το βαμβάκι.

Το Fine Mycelium, το εμπορικό σήμα για την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία του, ολοκληρώνεται στη συνέχεια από εξωτερικά βυρσοδεψεία. Μάλιστα, η διαδικασία μαυρίσματος δεν χρησιμοποιεί χρώμιο, που έχει αποδειχθεί πως είναι ένα από τα πιο ρυπογόνα μέρη της κατασκευής δέρματος.

«Μπορεί να επιτύχει την ίδια ποιότητα και απόδοση με τα δέρματα ζώων χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε είδους πλαστικού», λέει χαρακτηριστικά ο Matthew Scullin, διευθύνων σύμβουλος της MycoWorks.

μανιτάρια

Είναι το μέλλον για τα δέρματα από εναλλακτικά υλικά;

Το 2021 η αγορά δερμάτινων ειδών ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσει τα 720 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Παράλληλα, το Research and Markets σημειώνει ότι η παγκόσμια αγορά για υλικά συνθετικού δέρματος θα φτάσει τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Όμως, η αγορά δερμάτινων προϊόντων βιολογικής βάσης, η οποία περιλαμβάνει μόνο φυσικά υλικά εκτιμάτε με συντηρητικές προβλέψεις ότι αγγίζει τα 650 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Προς το παρόν λοιπόν, το δέρμα από μανιτάρια μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες να εκτοπίσει τα παραδοσιακά προϊόντα από την κορυφή, όμως σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας MycoWorks ενδέχεται να καθιερωθεί στο μέλλον ως εναλλακτικό vegan δέρμα.

Μάλιστα, ο Matthew Scullin διευκρινίζει ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης δέρματος, μετά τα υποδήματα. Έτσι, καθώς στην αγορά εισάγονται ηλεκτρικά οχήματα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, το δέρμα από μανιτάρια τρέφει ελπίδες, ώστε να καθιερωθεί στο χώρο και να αναδείξει μια εναλλακτική πηγή πόρων που μπορεί να αξιοποιηθεί, χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Πηγή: newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged