Toυρκία: Επιδιώκει «θερμό επεισόδιο» – Απόπειρα εκφοβισμού δια εμβολισμού σκαφών της Frontex από τουρκικές ακταιωρούς!

Τουρκία

Η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή του συστήματος Ερντογάν, επιχειρεί να στήσει «θερμό επεισόδιο» στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα στο Βόρειο Αιγαίο,  προκειμένου να το εκμεταλλευτεί  προπαγανδιστικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εν όψη και της συνόδου κορυφής που θα λάβει χώρα  τον Ιούνιο.. Αυτός είναι κι ο λόγος που αμέσως μετά τα παρ, ολίγον θερμά επεισόδια  των τουρκικών ακταιωρών με πλοία της Frontex, βγήκε ο «αγανακτισμένος» τούρκος εκπρόσωπος του Ερντογάν να  δηλώνει με «θλίψη», τους φόβους του και τις υποτιθέμενες πρακτικές των Ελλήνων σε βάρος των ταλαίπωρων λαθρομεταναστών που εργαλειοποιούνται συνεχώς από την γείτονα χώρα… Διαβάστε στην συνέχεια  το τι συνέβη στο Βόρειο Αιγαίο και  πως επιχείρησαν να  εκμεταλλευτούν τα γεγονότα οι «πονόψυχοι» αγκιτάτορες και οικτροί προπαγανδιστές τούρκοι…

Απόπειρα εμβολισμού της Frontex – Δύο πολύ σοβαρά περιστατικά!

Δύο επικίνδυνα απανωτά επεισόδια ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κοινοτικά σκάφη του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου ανοικτά της Χίου.

“Τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα”

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος, που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνας» του Frontex.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών χαρακτήρισαν τα δύο συμβάντα «πολύ σοβαρά», ενώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του για τις εξελίξεις τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.

“Το πρώτο πολύ σοβαρό περιστατικό”

Το πρώτο από τα δύο συμβάντα εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χίου. Tουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλανδικό σκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της «Καθημερινής», στη διάρκεια του επεισοδίου το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό πλοιάριο είχε αναμμένα φώτα και βρισκόταν σχεδόν ακίνητο.

Σε επίσημη αναφορά του, αρμόδιος Φινλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ επικίνδυνο», τονίζοντας ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς. Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι το περιστατικό κατεγράφη από κάμερα που λειτουργούσε στο σκάφος και αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία έρευνας από τον Frontex.

“Το δεύτερο περιστατικό”

Το δεύτερο συμβάν εκτυλίχθηκε μερικές ώρες αργότερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Απριλίου, τουρκική ακταιωρός μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και κινήθηκε απειλητικά κατά περιπολικού σκάφους της ακτοφυλακής της Σουηδίας, που περιπολούσε στην περιοχή υπό την αιγίδα του Frontex.

Ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση του τουρκικού σκάφους και πραγματοποιώντας ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση.

“Ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι – Μάρτυρες τα στελέχη του Λιμενικού”

Τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού, που υπήρξαν μάρτυρες των δύο «θερμών» επεισοδίων, ενημέρωσαν άμεσα τη διοίκηση του Frontex, ενώ και τα πληρώματα των δύο κοινοτικών μέσων συνέταξαν αναφορές τις οποίες υπέβαλαν στη διοίκηση του οργανισμού, στη Βαρσοβία.

Με τη σειρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. – τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο κ. Λεζερί αναφέρει ότι τα τελευταία γεγονότα εγείρουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των κοινοτικών σκαφών που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι τα πληρώματα των σκαφών του Frontex που επιχειρούν στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας» πρέπει διαρκώς να αξιολογούν τα δεδομένα, καθώς το τουρκικό λιμενικό ακολουθεί απρόβλεπτη τακτική, άλλοτε διασώζοντας μετανάστες από τα τουρκικά ύδατα και άλλοτε προσπαθώντας να τους κατευθύνει προς τα ελληνικά σύνορα.

Αρμόδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι για το περιστατικό διετάχθη έρευνα από τα αρμόδια όργανα του Frontex (Serious Incident Reporting) και μάλιστα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Παρασκευή.

Ομ. Τσελίκ: Ελλάδα και Frontex μετέτρεψαν την Μεσόγειο σε νεκροταφείο

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Frontex εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ανέφερε πως με ευθύνη της χώρας μας και του ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο μεταναστών.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε εκπροσώπους τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του AKP κατηγόρησε την Ελλάδα πως βάζει εμπόδια στη μετανάστευση από τα τουρκικά παράλια, στα ελληνικά νησιά, ενώ επέρριψε στη χώρα μας την ευθύνη θανάτου δεκάδων μεταναστών.

«Για αυτή την υπηρεσία την FRONTEX που εργάζεται εξ ονόματος της ΕΕ έχουμε θέσει επανειλημμένα το πώς απωθεί τις βάρκες των μεταναστών, το πως κατέστησε τη Μεσόγειο ένα νεκροταφείο της Δημοκρατίας όπως και το κατά πόσο είναι υπεύθυνη για τους θανάτους σε Μεσόγειο και Αιγαίο (…) Σχετικά με τις επαναπροωθήσεις που κάνουν, εμείς και το υπουργείο Εσωτερικών μας έχουμε κάνει πολλές δηλώσεις και κοινοποιήσαμε πολλές φωτογραφίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, επανέλαβε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας και καταγγέλοντας Frontex και Eλλάδα σε Ευρωπαίος ηγέτες, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πολλές φορές κατά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους είπε πώς αυτές οι επαναπροωθήσεις είναι μία απάνθρωπη στάση, καλώντας τους να πάρουν μία ισχυρή θέση απέναντι σε αυτά που κάνει η Ελλάδα και η FRONTEX. Αλλά παρά τις απάνθρωπες αυτές εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Πρόεδρο μας πως “εμείς δεν είμαστε ενήμεροι για αυτό” (…) Και αν και ο κύριος Πρόεδρος μας είπε πως “Εμείς θα σας στείλουμε πάλι τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα”, δυστυχώς κανείς ηγέτης δεν εμφανίστηκε να πάρει μία ισχυρή ενάντια θέση και έτσι αυτές οι επαναπροωθήσεις και έτσι αυτές οι δραστηριότητες που οδηγούνε αυτούς τους ανθρώπους που διαφεύγουν από το θάνατο, στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου συνεχίζονται» δήλωσε ο Ο. Τσελίκ.

Πηγή: iskra.gr /liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged