Τελ Αβίβ: η Τουρκία οικοδόμησε την οικονομική αυτοκρατορία της Χαμάς

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Άνευ προηγουμένου η σύγκρουση του Ισραήλ με τον Ερντογάν: “Να μην ξεχάσουμε”, λένε στο Τελ Αβίβ… Σκληρές κατηγορίες ότι η Τουρκία οικοδόμησε την οικονομική αυτοκρατορία της Χαμάς

Ο Michael Rubin ζητά από τον Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν μόνον με «μαστίγιο» και όχι με «καρότα»: Να μην ξαναπατήσει ποτέ στο Λευκό Οίκο

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τυ Ισραήλ γράφουν για τη σύλληψη, την προσωρινή ολιγόωρη κράτηση στην Τουρκία και την απέλαση του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή της τουρκικής ομάδας Antalyaspor, o οποίος πανηγύρισε την επίτευξης τέρματος, επιδεικνύοντας σε τηλεοπτική κάμερα επίδεσμο στον καρπό του, όπου αναγραφόταν η φράση «100 ημέρες, 7/10» (αναφορά στην ημερομηνία της άνανδρης επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και την απαγωγή των Ισραηλινών ομήρων).

Τα ρεπορτάζ και τα άρθρα γνώμης του ισραηλινού τύπου αναφέρονται στην πορεία ραγδαίας επιδείνωσης των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων μετά την 7η Οκτωβρίου και στις συνακόλουθες επιπτώσεις της σε πολιτικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.

Ακολούθως καταγράφονται επιλεγμένες σημαντικές σχετικές αναφορές:

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Jerusalem Post δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης της Noa Lazimi, ερευνήτριας στο Misgav Institute for National Security and Zionist Strategy, με τίτλο «Το Ισραήλ δεν πρέπει να μείνει σιωπηλό για την υποστήριξη που παρέχει η Χαμάς στην Τουρκία» και υπότιτλο «Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να παραμένει σιωπηλό απέναντι στον κομβικό ρόλο της Άγκυρας στην οικοδόμηση της οικονομικής αυτοκρατορίας της οργάνωσης».

Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, η συντάκτης, η εχθρότητα που, από την 7η Οκτωβρίου και μετά, επιδεικνύει ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έναντι του Ισραήλ, δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο αντισημιτικής ρητορικής.

Κατά τη συντάκτη, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η Τουρκία βοηθά τη Χαμάς πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

Κατ’ αρχάς, επισημαίνει η Lazimi, «η Τουρκία παρέχει ασφαλές καταφύγιο στην ηγεσία της Χαμάς, φιλοξενώντας κορυφαία στελέχη της, με τα οποία ο Erdogan συναντάται ανοιχτά. (…) Η Άγκυρα είναι επίσης η κινητήριος δύναμη πίσω από τον παγκόσμιο χρηματοδοτικό μηχανισμό της οργάνωσης, ενώ, (…) παρά τις τουρκικές διαψεύσεις, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που ενισχύουν τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία συνδράμει τη Χαμάς και στρατιωτικά».

Συνεπώς, συμπεραίνει η συντάκτης:

«Η ζημία που προκλήθηκε στο Ισραήλ από την προσπάθεια περιορισμού της ακραίας ισλαμιστικής προσέγγισης της Τουρκίας φαίνεται να υπερβαίνει τα οφέλη της συνεργασίας με την Άγκυρα. Έτσι, παρά την επιθυμία του να διατηρήσει στενές εμπορικές σχέσεις μαζί της, είναι καιρός το Ισραήλ να καταστήσει σαφές ότι, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χαμάς, θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίψει οποιεσδήποτε μελλοντικές πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, έως ότου η Χαμάς χαρακτηριστεί από την τουρκική κυβέρνηση ως τρομοκρατική οργάνωση και η χώρα συμμορφωθεί πλήρως με τις αμερικανικές κυρώσεις για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να παγώσει κάθε πιθανή συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς του φυσικού αερίου και της ενέργειας, έως ότου η Τουρκία ανταποκριθεί στις ανωτέρω αξιώσεις. Βάσει μιας τέτοιας “σκληροπυρηνικής“ προσέγγισης, το Ισραήλ θα πρέπει να εμπλέξει στις προσπάθειές του τις ΗΠΑ, παρακαλώντας την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στην Τουρκία.

Η πίεση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αμερικανική απαίτηση προς την Τουρκία να λάβει νομικά μέτρα κατά οντοτήτων εντός τουρκικής επικράτειας που χρηματοδοτούν χαρακτηρισμένες από τις ΗΠΑ τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να εξαρτήσουν οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία όπλων με την Τουρκία με τα παραπάνω, στοχεύοντας σε διακοπή κάθε σχέσης (της Τουρκίας) με τη Χαμάς κι επιβάλλοντας πλήρως κυρώσεις.

Εάν η Τουρκία συνεχίσει να υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση, οι ΗΠΑ θα πρέπει να τροποποιήσουν το Foreign Sovereign Immunities Act για να διευκολύνουν την υποβολή προσφυγών από θύματα τρομοκρατίας. (…) Τέτοια μέτρα θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς ή να υποστεί τις συνέπειες».

Στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης INSS (The Institute for National Security Studies) δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης των Gallia Lindenstrauss και Remi Daniel με τίτλο «Δεν είναι μόνο θέμα αθλητισμού: για τη σύλληψη του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή στην Τουρκία», στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το κατηγορητήριο και η σύλληψη του Sagiv Jehezkel, ο οποίος έπαιζε στην ομάδα ποδοσφαίρου Antalyaspor στην Τουρκία, επειδή εξέφρασε τη συμπαράστασή του με ένα μήνυμα στον επίδεσμο του χεριού του για τις 100 ημέρες από την απαγωγή και τη δολοφονία Ισραηλινών στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αποτυπώνει δύο φαινόμενα που διαμορφώνουν την τουρκική κοινωνία το τελευταίο διάστημα:

Πρώτον, ο τουρκικός δημόσιος λόγος εν γένει είναι εξαιρετικά εχθρικός απέναντι στο Ισραήλ. Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, πολλά φυσικά πρόσωπα και φορείς στην Τουρκία έχουν ταχθεί υπέρ της Χαμάς και, παρότι είναι προφανές ότι η βάση της τουρκικής υποστήριξης προς την οργάνωση είναι η γενική ταύτιση με το Παλαιστινιακό ζήτημα, υπάρχουν ανεπιφύλακτες εκφράσεις υποστήριξης προς τις δράσεις και τα στελέχη της οργάνωσης. 

Μια χειρονομία ενός Ισραηλινού παίκτη εξ αφορμής της ολοκλήρωσης 100 ημερών από την απαγωγή των ομήρων θεωρήθηκε ως «υποκίνηση μίσους» και «κίνηση που αντίκειται στις τουρκικές εθνικές αξίες”.

Δεύτερον, το περιστατικό καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τον ρόλο του τουρκικού δικαστικού συστήματος στη φίμωση κάθε φωνής που δεν ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική γραμμή. Πέραν αυτής του Jehezkel, κι όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ κατά Γάζας, υπάρχουν πολλές υποθέσεις που συνδέονται με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους» κατά μελών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων κι άλλων δημοσίων προσωπικοτήτων που εξέφρασαν διαφορετική θέση απ’ αυτή της κυβέρνησης ή που την επέκριναν.

Η σύλληψη Jehezkel προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο Ισραήλ. Ο ΥπΑμ Yoav Gallant αντέδρασε με σχετικά ασυνήθιστο τρόπο και κατηγόρησε την Τουρκία ότι λειτουργεί ως «επιχειρησιακός βραχίονας της Χαμάς».

Υπάρχουν κι άλλοι Ισραηλινοί αθλητές που παίζουν επίσης σε τουρκικές ομάδες και βιώνουν, από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, μια περίπλοκη συνθήκη. Οι Ισραηλινοί αθλητές σε τουρκικές ομάδες έχουν συχνά χρησιμεύσει ως «γέφυρα» προσέγγισης των δύο λαών. (…) Η ζημία στην προοπτική Ισραηλινοί αθλητές να απορρίψουν να παίξουν στην Τουρκία στο μέλλον συνιστά ένα περαιτέρω πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και απειλές Ισραηλινών λιανοπωλητών για μείωση του εύρους αγορών από την Τουρκία όπως και εκκλήσεις προς την τουρκική κοινή γνώμη να σταματήσει να αγοράζει ισραηλινά προϊόντα. (…)

Τέλος, στην ιστοσελίδα Ynet News δημοσιεύτηκε (15.01.) ρεπορτάζ της Iris Lifshitz- Kliger με τίτλο «Θα βοηθήσουν τα φτηνά πακέτα τουρισμού προς την Τουρκία να ξεπεραστεί η εχθρότητα ή αυτή τη φορά (η κρίση στις διμερείς σχέσεις) είναι κάτι οριστικό;» και υπότιτλο «Ακόμη κι εκεί που φαινόταν ότι οι σχέσεις Άγκυρας- Ιεροσολύμων δε μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, ήρθε η υπόθεση της σύλληψης του ποδοσφαιριστή Shagiv Yehezkel να τονίσει πόσο ανασφαλής χώρα είναι η Τουρκία για τους Ισραηλινούς. Κι όμως, ορισμένοι από τους ειδικούς του τουρισμού με τους οποίους συνομιλήσαμε πιστεύουν ότι η χώρα των all- inclusive πακέτων δεν έχει διαγραφεί εντελώς από τους χάρτες των τουριστικών προορισμών».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ:

Η υπόθεση της σύλληψης στην Τουρκία του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή Shagib Yehezkel, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, δημιούργησε ένα νέο ιστορικό χαμηλό στις σχέσεις Άγκυρας- Ιεροσολύμων μετά την 7η Οκτωβρίου και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Erdogan στη Χαμάς.

Η Turkish Airlines, -όπως και οι περισσότερες εξάλλου αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο-, σταμάτησε να πετά προς το Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αύξησε τον βαθμό της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για όσους επισκέπτονται την Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ κάλεσε τους Ισραηλινοί να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται άρα πως ο παγκόσμιος all inclusive προορισμός έχει διαγραφεί από τον χάρτη των ισραηλινών ταξιδιωτών, πλην όμως πολλοί γνώστες του χώρου θεωρούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό διάλειμμα.

Μεταξύ αυτών, οι ακόλουθοι δηλώνουν:

Δρ. Eran Keter, επικεφαλής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Kinneret Academic College:

«(…) Για τον Ισραηλινό τουρίστα, ο οποίος υπολογίζει τις χαμηλές τιμές, η Τουρκία είναι (και θα παραμείνει στο μέλλον) ελκυστικός προορισμός χάρη στην αδυναμία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ισραηλινό σέκελ (NIS)».

Shirley Cohen Orkabi, Αντιπρόεδρος Tors Women:

«Ο ισραηλινός τουρίστας αντιλαμβάνεται την Τουρκία ολοένα και περισσότερο ως εχθρική χώρα, τα δε γεγονότα κλιμακώνονται συνεχώς. Μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικούς προορισμούς, όπως Ελλάδα, Κύπρο, Γεωργία, Μαυροβούνιο και Σερβία. (…)

Ο τουρισμός προς την Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα βασίζεται στον αραβικό κόσμο. Μακροπρόθεσμα, έχουμε ήδη δει τον τουρισμό στην Τουρκία να ανακάμπτει με εκπληκτικό τρόπο από δύσκολα γεγονότα κι επιπλέον υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να παίξουν ρόλο».

Hila Hermolin Ronan, Αντιπρόεδρος Marketing και Πωλήσεων Israir:

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, αναμένουμε ότι η τουριστική κίνηση προς την Τουρκία θα μειωθεί σημαντικά. Οι Ισραηλινοί θα προτιμήσουν εναλλακτικούς προορισμούς με παρόμοιο καιρό και αξία για τις τσέπες τους».

Tali Noi, Αντιπρόεδρος Marketing και Πωλήσεων Ista:

«Δεν περιμένουμε ότι θα υπάρξει φέτος τόση ζήτηση για την Τουρκία όσο τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Το έχουμε βιώσει και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις. Δε χρειάστηκε όμως πολύς χρόνος για να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί στις διακοπές τους στην Τουρκία. Πάντως, για φέτος βλέπουμε ήδη ότι οι περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι αφορούν στα ελληνικά νησιά και στην Κύπρο, ως υποκατάστατο για τα τουρκικά all-inclusive πακέτα».

Πηγή: The Jerusalem Post, Noa Lazimi – Ynet News, Iris Lifshitz- Kliger / hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged